Kospet_Prime_SE

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.19

Tudás: 8.13

Minőség: 7.87

Értékelés: 8.06 | Szavazatok: 16

Szavazzon Ön is!

Mr. Wu a Kospet alapítója először a mobiltelefon gyártással próbálkozott, ami nem jött össze neki. A mai telített piacon nehéz érvényesülni, de nem lehetetlen. Kedvenc új gyártónk, a BBK Electronics óriásvállalat kötelékébe tartozó Oppo almárka, a Realme megcsinálta. Ezt a gigantikus vállalatláncot csak a Samsung előzi meg mobiltelefon eladások tekintetében, szóval a Realme dolga nem volt annyira reménytelen.

A piaci igények feltérképezése után Mr. Wu új irányt vett és 2018 júliusában létrehozta az új okosóra márkát Kospet néven. A cél az, hogy a felhasználók megszeressék az intelligens órákat. A két kínai tech óriás, a Xiaomi és a Huawei fitneszkarkötőit, óráit nagy népszerűség övezi, ez vitathatatlan, de vajon kijut a sikerből tesztünk alanyának is?

Az új reménység egy átlagos fekete dobozban érkezett, melynek a tartalma egy kicsit meglepő. A POGO-tűs mágneses töltő, a microUSB kábel és a használati utasítás mellé jár még két kijelzővédő fólia, amelyből egy már előre felhelyezésre került, megszokott tartozékok. A SIM kártya takarólemezének eltávolításához szükséges csavarhúzó és a 3 darab tartalék, miniatűr mágneses csavar azonban csodálkozásra adhat okot. 

Az első dolog, amivel szembesülünk, az a Kospet Prime SE mérete. Az óraszerkezet kiterjedése 50,8×60,2×17,5 milliméter, amihez 86 grammos tömeg társul. Vajon miért ilyen nagy és nehéz? Négy alapvető dolog miatt.

Az óra meghajtásáról a MediaTek MT6739 SoC gondoskodik, amely bemutatását most kihagynám. Legyen elég annyi, hogy ebben a tavaly tesztelt strapatelefonban is ez a hardveres konfiguráció dolgozott, plusz 1 gigabájt RAM hozzáadásával.

Soha nem szereltek még ekkora akkumulátort órába. Az energiaellátásról egy 1260 mAh kapacitású Li-Polymer telep gondoskodik.

Intelligens órát ekkora kijelzővel eddig még nem láttunk. Az 1,6 hüvelykes, 400×400 pixel felbontású, 354 ppi-s képpontsűrűségű IPS panel lazán lepipálja a 326 ppi-s Retina Display szabványt. Bár elég erősen kell csekkolni tűző napsütésben a 350 cd/m² fényerővel rendelkező megjelenítőt ahhoz, hogy minden információt lássunk. Az órát az érintőképernyő fel-le, illetve jobbra-balra húzásával egyszerűen lehet működtetni. A felső gomb a kezdőképernyőre visz vissza, az alsó pedig visszalépés funkcióját tölti be.

A bazi nagy méret negyedik felelőse a kettő darab kamera. Mobiltelefon esetében a dupla kamera már szegényesen hangzik, de ez egy óra. Kamerából sohasem elég, ezért szép méretes szenzorok vannak az SE házán. Majdnem akkorák, mint az új flagship killer Poco F2 Pro mobilon. Akkor most órád a telefonod, vagy telefonod az órád?

Első körben teljes értékű telefonként teszteltem, Knight Rider módban. Az tény, hogy meglehetősen furcsán néznek a gyanútlan állampolgárok egy órával beszélgető palira, ezért a nyugalom megzavarásának elkerülése végett én headsetet használtam. A másik és közel sem annyira vicces helyzet az, amikor egy vészhelyzetben kellene a telefon, de az nincs nálunk. Elég egy töréssel járó elcsúszás a fürdőszobában, esetleg bármilyen valós vagy valótlan élethelyzet egy olyan helyen, ahová pont nem vittük magunkkal a mobilunkat. Ilyenkor az óra, amely egyébként telefon, akár életet is menthet. Üzemidő tekintetében egy jobb mobil kvalitásaival rendelkezik, azaz csak telóként használva 2-3 nap egy feltöltéssel abszolválható. Az óra éjszaka is a kezemen volt, bár az alvásfigyelés fogalma ismeretlen terület a Prime SE számára.

A Kospet Prime SE egy nanoSIM behelyezése után minden hazai frekvenciasávot támogat, így a B20-as 800 MHz-es LTE sáv sem idegen számára. Abban az esetben, ha nem kell mobilinternet, jobban járunk a Preferált hálózattípus 2G-re állításával, így a Cella készenlét értéke 1%. Mivel nincs alvásfigyelés, érdemes aktiválni éjszakára a repülőgép módot, így a „3 nap töltő nélkül” történet működni fog. A beszélgetési hangminőség a vonal mindkét oldalán kifogástalan, ami több mint meglepő.

SIM-kártya nélkül is hadrendbe állítható az IP67 védelmi minősítéssel megáldott, minőségi műanyag házzal és harmadik generációs kerámia előlappal ellátott, szuperül összeszerelt SE (súlyosan elhízott). A teendőnk mindössze annyi, hogy a Play Áruház, vagy iOS esetében az App Store kínálatából a WiiWatch 2 app-ot mobilunkra felpattintjuk. 

A kapcsolat 4.0 verziószámú Bluetooth-on keresztül valósul meg. Az óra, mint egy jó diák leír mindent, azaz a kijelzőn megjeleníti, amit a mobilunk közöl vele. Elég csak a csuklónkat megmozdítani és a telefonunk minden értesítése (is) olvasható az órán. Áramforrás után nézni így az ötödik nap végén lesz szükséges.

Sajnos a WiiWatch 2 nem dedikált alkalmazás, több okosóra is használja, melyen Android rendszer fut. A főoldal könnyen áttekinthető, de a második lapon lévő beállítások sem lettek túlbonyolítva. Magyarázatot csak az Auxiliary input menüpont kíván. A lényeg annyi, hogy a telefon képernyőjén begépelt szöveg átküldhető az órára, megkímélve így magunkat a miniatűr billentyűzeten való szenvedéstől. A Dial download részénél rengeteg óraszámlapot tölthetünk le, akár saját kép is beállítható. A clockskin.us weboldalra ellátogatva még több számlap beszerezhető.

Az Android 7.1.1 verzióját futtató óra használható kettős üzemmódban is, vagy inkább hibrid üzemben, az sokkal jobban hangzik. Ilyenkor a SIM-kártya bent, a Bluetooth bekapcsolva, a mobilnet pörög, a WiFi az 5 GHz-es hálózaton keresztül hasít, a GPS és a GLONASS műholdak segítségével a Google Térképen pontosan meghatározhatjuk a helyzetünket, szóval a komplett adatkommunikációs csomag bevetésre kerülhet. A beérkező hívásokról ebben a módban csak értesítést kapunk, elutasításra, némításra nincs lehetőség a behelyezett SIM-kártya miatt.

Az előlapon lévő 2 megapixeles kamerával videó hívásokat indíthatunk. A Face Unlock a kedves kis pofikánkat is felismeri és egy másodperc alatt feloldja a zárolt képernyőt. Az oldalt elhelyezett 8 (igazából 5) megapixeles kamerával James Bondot utánozva fényképezhetünk. Zenét hallgathatunk akár a telefonunk nélkül is, a 16 gigabájtos belső tárhelyre fér bőven muzsika. A multimédiás hangszórótól csodát ne várjuk, de azért szól, egy jobbfajta Bluetooth fülessel pedig egész kellemes a hangzás.

Az óra saját Fitness alkalmazása 9 sportolási tevékenységet ismer, ha ez nem lenne elég, töltsük le a Google Fitnesz, az Endomondo vagy akár a Strava alkalmazást és azokkal elemezzük sporttevékenységünket. A pulzusmérés sem maradhat ki. A beépített optikai szenzor fotopletizmográfiai (PPG) módszerrel mér, vagyis a zöld fénnyel megvilágított bőr alatti erekben áramló vér sebességéből kalkulál. A mért eredményeket ne vegyük halálosan komolyan.

Az óra minden adottságát kihasználva az akkumulátor egy nap elteltével etetésre szorul. A Big Battery 2 óra feltöltődés után, a beállított figyelmeztető hanggal közli velünk, hogy jóllakott. 

A Kospet Prime SE egy érdekes szerkezet. Egy belépő szintű androidos telefon tudását hozza, egy picit jobb üzemidővel. Óraszámlapokat cserélhetünk, videóhívásokat bonyolíthatunk, játszhatunk, filmet nézhetünk, gyakorlatilag minden adott. Az Android rendszer nem szab gátat szinte semminek.

Használható akár mindennapos tevékenységünk monitorozására, mint egy aktivitáskövető. Sporttevékenység elemzésére, lépésszámlálásra, pulzusmérésre, telefonunk értesítéseinek jelzésére kiválóan alkalmas. 

A gyorszárral rögzített, 24 milliméteres, szabványos, cserélhető szilikon óraszíjjal felszerelt órával igazából nincs semmi gond. A méret és a súly talán megemlíthető, de 1 hét után megszokható és fel sem fog tűnni. Egy telefonokba szánt hardvert beépíteni egy órába, amely egyébként a legnagyobb akkumulátorral és kijelzővel rendelkezik a viselhető okoseszközök piacán, nem egyszerű. A Kospet mindenesetre jól megoldotta.

Kinek ajánlott a Kospet Prime SE? A válasz lehetne egyszerű is, de nem az. Az óra pár napig, vagy akár hosszabb ideig is kiválthat egy telefont, ha a helyzet úgy hozza. Egy összetört, elromlott mobil pótlására ideiglenesen tökéletesen megfelelhet. A másik életszerű eset, amikor az eddigi két SIM-kártyát kezelő telefonunkat lecseréljük, egy szimpla SIM-kártyás modellre, ahogy rövid ideig én is tettem. Az órába belekerült a korlátlan mobilnetes SIM és az alap órafunkciók mellett WiFi hotspotként üzemelt a Prime SE. 

Kütyümániások is remekül elszórakozhatnak az órával. Esetünkben egy idősebb családtag kapta meg, aki már került bajba és nem tudott segítséget hívni telefon hiányában. Egy dolog hiányzott igazán, az pedig az alsó programozható gomb. Ezt a gombot hozzá lehetne rendelni például egy kiválasztott személy gyors hívásához, ami nagy segítség lehet.

Kospet Prime SE most 109,99 USA dolláros áron vásárolható meg Netherlands Registered (PDM) szállítást választva, amely vám- és áfamentes küldést biztosít. A biztosítással megnövelt végső ár 37 ezer forint lesz.

 

Kastély Béla