iHunt S60 Discovery

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 5.00

Tudás: 5.00

Minőség: 5.00

Értékelés: 5.00 | Szavazatok: 2

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Az S100 Apex mellett mutatkozott be az iHunt cég középkategóriás üdvöskéje, az S60 Discovery. Robosztus felépítés és 70 ezer forintos alapár – jelenleg akciósan 46 ezer forintért beszerezhető! – jellemzi az iHunt S60 Discovery 2018 vékonyabb utódját. Az okos strapamobil esetében a fókuszt kategóriájának megfelelően főként a „mindenállóság” adja, az okos funkciók másodlagosak lettek, ám úgy, hogy több, fontos részlet nem szenvedett csorbát.

A dobozban az iHunt S60 Discovery 2019 alatt találjuk a papír alapú, alapvető információkat tartalmazó használatit, egy „nyitót” a dual SIM és a microSD kártyák tálcájához, egy USB C kábelt és a 2 amperes töltőfejet. A kijelzőn gyárilag védőfólia található, azonban headsetet nem biztosít a gyártó ehhez a modellhez, bár ilyen ár-érték aránynál el sem várjuk.

20190606_173241

Az iHunt S60 Discovery 2019 strapamobil lévén értelemszerűen IP68 szabványt teljesítő burkolattal rendelkezik, ehhez ütésállóság is társul. Ez utóbbi funkciót az erős, fém keret, valamint a sarkoknál, valamint a felső és az alsó élen megerősített, gumival védett részlet látja el. Ahogy említettük, középkategóriásként az S60 Discovery 2019 nem túl acélos hardverrel rendelkezik. Aki brutális strapamobilt szeretne és ehhez felsőkategóriás tudást, annak az iHunt S100 Apexet ajánljuk, tesztünk itt olvasható.

Az idei Discovery nem az a fajta telefon, amelyre úgy kell vigyázni, mint a hímes tojásra, nem kell figyelni a karcokat vagy az ujjlenyomatot a csillogó hátlapon. A széria új tagja továbbra is a vásárlók egy bizonyos szegmensét célozza meg, méghozzá akik nehéz terepen, építkezésen dolgoznak, esetleg bringásokat, halászokat, akik számára egy-egy tulajdonsága kiemelkedően fontos. Ehhez tartozik a 156.6×77×12.45 mm fizikai méret és a 230 grammos tömeg.

A burkolaton minden csatlakozót gumi véd a beázástól és portól, feladatukat azonban csak akkor teljesítik, ha a helyükön vannak, célszerű erről mindig meggyőződni. A keret fémből készült, azonban a sarkainál, valamint alul és felül extrém módon gumival megerősített, hogy az esetleges eséseknél ne sérüljön.

1a

Az IPS kijelző HD+ felbontással, 5.5 col képátlóval – kis mobilt kedvelőknek még pont belefér –, avagy 1440×720 pixellel bír, a képernyőarány 18:9, a karcállóságot pedig a Corning Gorilla Glass 3 biztosítja. A kis felbontás ellenére a képernyő kifejezetten éles, a színek szépek, kellően élénkek. Kültéren az IPS panel miatt néha szürkés árnyalatot vesz fel a fekete, de egyáltalán nem zavaró egy munkatelefonnál. A navigációs gombok nem

Az S60 Discovery működéséről a négymagos, 1.3 gigahertzes MediaTek MT6739 chipset gondoskodik 28nm csíkszélességgel, Cortex A53 maggal még 2017-ből. Ehhez a grafikus megjelenítést a PowerVR GE8100 GPU végzi, RAM-ból pedig 2 gigabájtot biztosít a gyártó. Ez összességében egy használható, de nem éppen villámgyors telefont eredményez. A beépített 16 gigabájt tárhely manapság igencsak szűkös, szerencsére a fájlokat akár 64 gigabájtos microSD kártyán is tárolhatjuk.

Screenshot_20190527-213632

Az Android 8.1 rendszerhez tartozóan automatikus, környezethez igazodó fényerőt, időzíthető ne zavarj funkciót, többféle képernyőzárat is kapunk. A rendszer beállításainál találjuk a TouchLetters névre hallgató menüpontot, itt beállítható, hogy az inaktív képernyőre adott betűt rajzolva milyen alkalmazás vagy funkció induljon el, nagyon hasznos apróság! Például az O-ra tehetjük az SMS-eket, M-re a zene lejátszást vagy pillanat álljt, de indítható böngészőm, tárcsázó, beállítások is akár, számtalan lehetőség közül lehet választani, az S60 Discovery tulajdonosok talán egyik legkedveltebb és legtöbbet használt funkciója lesz. A másik menüpont a ScreenOn Gesture, avagy dupla koppintás a képernyőn lévő home ikonra rögtön lezárja a kijelzőt, illetve itt kapcsolható be a három ujjas képernyőmentés készítés.

Az iHunt S60 Discovery 2019 hátlapjára Sony-féle dual kamerarendszer került 13+8 megapixel felbontásban, a fő szenzor Sony IMX134 érzékelőt takar, míg a másodlagos optika pedig f/2.8 fényértékkel a mélységérzékelést segíti elő. Ehhez dual LED vaku, HDR, f/2.0 fényérték, bokeh effekt és full HD videórögzítés is jár. Az elsőre igen szolid tudásúnak látszó kamera alkalmazás meglepően sokat tud. A funkciók között megtalálható expozíció és effekt módosítás, villódzásgátló, képtulajdonságok élességre, színezetre, telítettségre vonatkozóan, kikapcsolható a fotó készítésének hangja, arcfelismerő- valamint automatikus jelenetérzékelő is található benne. A beállításokban rejtőzik az önkioldó és a sorozatfelvétel, az ISO állíthatósága, videóknál pedig elektronikus képstabilizátort rejtett el a gyártó.

IMG_20190606_145538

Az iHunt S60 Discovery 2019 4000 mAh kapacitású, beépített lítium-polimer telepe akár 10 óra képernyőidőt is tud prezentálni, ez pedig egyértelműen a jó optimalizáltságnak köszönhető. A funkciók között a dual SIM támogatás ma már alapvető elvárás, ezt tudja is, emellett a B20-as hálózatokat is kezeli, tehát a vidéken élőknek sem kell a 4G-ről lemondani. Adatkapcsolatra 4.2 verziószámú Bluetooth, kétcsatornás Wi-Fi, 2.0-s USB C port és jack csatlakozó áll rendelkezésre. Érdekes, hogy az ujjlenyomat-olvasó kimaradt a tudáslistából.

Összességében azoknak ajánljuk főként az iHunt S60 Discovery 2019-es verzióját, akik alacsony költségvetésből gazdálkodnak, ám közepes tudás mellett mindenképpen stapamobilra van szükségük a munkájuk vagy a hobbijuk miatt. Ezt ugyanis kiválóan teljesíti a telefon, azonban nem a megszokott, gyenge tudást kapja a vásárló. Kategóriájának megfelelő gyorsaság, pontos GPS, 5 gigahertzes Wi-Fi támogatás mind a munkát segíti.

Az iHunt S60 Discovery 2019 most akciósan, 70 ezer forint helyett 46 ezer forintért vásárolható meg a hazai forgalmazó oldalán.