Huawei_P40_Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.06

Tudás: 8.15

Minőség: 8.14

Értékelés: 8.12 | Szavazatok: 71

Szavazzon Ön is!

A Huawei P40 széria modelljei alig pár napja kaphatóak, a család három tagja a Huawei P40, a Huawei P40 Pro, a Huawei P40 Lite és a nyáron érkező Huawei P40 Pro Plus. A négyesből a P40 Pro járt most nálunk, amely a Huawei Mate 30 Pro és a Huawei Mate XS-hez hasonlóan Google szolgáltatások és appok nélkül érkezik. Vajon így is megéri?

A P40 Pro már első körben is lenyűgözött a dizájnnal. Széltől szélig tartó gyönyörű kijelző, fényes alumínium keret, szinte észrevehetetlenül illeszkednek egymáshoz az üveglapokkal. A hátlap fényes, nálunk az Ice White változat járt, hasonlóan csillog még a Deep Sea Blue és a Black, míg a Silver Frost és a Blush Gold matt bevonatot kapott. A hosszúkás betétben található a négy kamera, a vaku és a másodlagos mikrofon. Az összeállítás leginkább a Samsung Galaxy S20 Ultrára emlékeztet. A burkolat természetesen IP68-as.

A kialakítás nagy hátránya, hogy ha a hátán fekszik a telefon, fekvő módban a gépelés nem igazán működik, ugyanis a kiálló kamera púp miatt minden szóköznél kvázi „ugrik” egyet a P40 Pro írás közben. Sokat dob a gépelési élményen, ha a gyárilag kapott, puha szilikon tokba tesszük, ez csökkent valamennyit a kiemelkedésből.

IMG_20200423_104413

A Huawei az utóbbi években az ipari formatervezést próbálta maximumra emelni, hogy valami igazán elegánsat és összetéveszthetetlent alkosson, ennek egyik része a púp. Érdemes megnézni, hogyan osztották fel a kamera panelt két részre; a nagyobban a három fő lencse, a kisebb részben a ToF érzékelő, a vaku és a mikrofon található.

A panel két része más színű, a két szekciót jelölő vonalnak ívelt sarkokat álmodtak, egyszerűen jól néz ki. Kétségtelen, hogy a Huawei dizájnerei évről-évre egyre jobb munkát adnak ki a kezeik közül, az egyedi, messziről felismerhető színek és a valóban első osztályú anyaghasználat is az oka annak, hogy a cég jelenleg a TOP 10-es lista élén található a gyártók között.

A Huawei P40 Pro érdekessége a gyártónál először debütált, 90Hz-es, mind a négy oldal felé hajlított OLED kijelző. A képátló 6.58 col, egy picit nagyobb az iPhone 11 Pro Maxnál, bár az alakjuk nem egyezik. Kifejezetten magas, de nem széles a P40 Pro, egy kézben is kényelmes, de nem egykezes a használata; igaz, helyzeti előnyöm van, a P30 Pro-mtól nem sokban különbözik.

IMG_20200423_104425

A panel felbontása 1200×2640 pixel, ez 441ppi pixelsűrűséget jelent. Nem kimagasló, de nem is szükséges feltétlen nagyobb számra gyúrni, csak az igazán vájt szeműek (bocs) látják a különbséget a gyakorlatban. Ami sokkal inkább észrevehető lesz, az a már említett, 90Hz-es frissítési ráta, amely kivételesen sima élményt nyújt a szemnek, ráadásul a Huawei a P40 Pro-nál ezt megoldotta úgy, hogy az emelt ráta nem megy a felbontás rovására.

Az ujjlenyomat-olvasó is a kijelzőbe integrálva található. Ez javította az előd problémáját, az érzékelő mérete annál észrevehetően nagyobb, így egyszerűbb és 30 százalékkal gyorsabb is a technikai fejlesztésnek köszönhetően a készülék feloldása. A szkenner megbízható és gyors, ráadásul mivel 2-3 centiméterrel feljebb található a P30 Pro-hoz képest, így tényleg ergonomikusabb, kevésbé akarja eldobni az ember véletlenül.

A bevágást nem úsztuk meg, ez a bal felső sarokban található, ráadásul elég nagy is, ugyanis több érzékelő csücsül benne, szerencsére kétféle módon lehet „eltüntetni” optikailag, mindenki válassza a neki tetszőt! Feltűnhet a LED értesítési fény és a beszéd hangszóró hiánya, előbbi helyett ott az Always-on kijelző, utóbbit pedig a Huawei „acoustic display” technológiával oldotta meg.

A kereten jobb oldalt fent a hangerőgomb párosa és a bekapcsológomb található, a bal oldal üres, a készülék tetején az infra port, a másodlagos mikrofon foglalja a helyet, alul pedig a fő mikrofon, a hangos és tisztán szóló hangszóró, valamint a SIM tálca található az USB C port mellett.

Fotózzunk!

Egészen napjainkig azt mondtam, hogy a Huawei P30 Pro az egyik legjobb fotós mobil, amit érdemes megvenni, ez még mindig áll, de elé került az utód, viszont a hivatalos Google támogatás sokak számára reálisabb és fájdalommentesebb alternatívát kínál a P40 Pro-val szemben.

Elég megnézni a DxOMark oldalát, amely többek között a fotózási képességeket méri és értékeli pontszámokkal. A teszt írásakor a P40 Pro volt a csúcs, ráadásul a telefon rögtön 4 ponttal verte az addigi elsőt, pedig általában 1-1 ponttal szokott csak győzni minden évben valamelyik újabb okostelefon.

IMG_20200423_104807

Az átfogó pontszámokon belül majdnem mindenhol csúcsot döntött a P40 Pro; a legmagasabb értéket kapta a zoom, az éjszakai fotózás, a bokeh és az expozíció is. A portrék kiválóak, a beltéri portrék pedig különösen erősek a tesztelők szerint, így a neves DxOMarkot lenyűgözte a P40 Pro.

A készülék egyik újítása az RYYB rendszer, amely annyit tesz, hogy piros, zöld és kék pixelek helyett a Huawei piros, sárga, sárga és kék színűeket használ. Ennek célja, hogy több fényt tudjon behívni a hagyományos szenzorokhoz képest és a jelek szerint az elképzelés abszolút jól működik, jobban, mint a korábbi Huawei modelleken, ahol már próbálkoztak ezzel a megoldással.

A P40 Pro fő érzékelője 50 megapixel felbontású, ráadásul telefonos kamerák között hatalmas, 1/1,28 inch méretű, ezt követi a nem sokkal kisebb, 40 megapixeles ultraszéles érzékelő 1/1,54 inch mérettel, majd a 12 megapixeles teleobjektív. Ez az objektív 5x optikai zoomra képes a periszkópos lencse elrendezésnek köszönhetően, amely a telefon belső oldalán oldalirányban tükrözi a fényt. Az érzékelő egyébként itt a legkisebb, 1/3,56 inch. A hagyományoknak megfelelően a Huawei a kamerákat a Leicával együtt készítette.

IMG_20200413_180602

P40 Pro tesztfotók

A legnagyobb érzékelő itt nagyobb, mint a Samsung Galaxy S20 Ultráé, bár érdemes megjegyezni azt a nem is apró különbséget, hogy a Samsung telefonja úgynevezett nona-binninget használ, ahol kilenc szomszédos képpont úgy működik együtt, mintha egy pixel lenne, így húzva be több fényt, míg a Huawei megoldása hagyományosabb, four-pixels-as-one binninget használ.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy az 50 megapixel ellenére 12.5 megapixel felbontású fotókat fogunk kapni, csak éppen nagy pixelekkel, így gyenge fényviszonyok között is megdöbbentően jó minőséget kapunk (ahogy erről a P30 Pro-m is meggyőzött már a régebbi technológia ellenére). Persze kihozható az 50 megapixel is a telefonból, viszont az nem lesz elég éles, főleg a széleknél vehető észre torzulás, bár tény, hogy részletben nincs hiány.

IMG_20200413_180625

P30 Pro tesztfotók az összehasonlításhoz

Az 5x optikai zoom mellett a Huawei P40 Pro 50x digitális zoomot is kínál, ahogy tette a P30 Pro, azonban a továbbfejlesztett AI algoritmusnak köszönhetően a kapott eredmény az új mobilon sokkal jobb. Igaz, ami igaz, az itt kapott fotókat nem fogjuk feltenni Instára, de arra jó, hogy valami messzi dolgot le tudjunk olvasni. Nem ez a kamerarendszer fénypontja, de jól hangzik.

Alapvetően a P30 Pro tudásával mindenhol egyenlő a P40 Pro-é, ahol nem, ott az újdonság jobb. Ilyen az éjszakai, nagyon kevés fényben készített fotó, ebben már a P30 Pro is döbbenetes végeredményt tudott produkálni pozitív értelemben, de ezt is veri a P40 Pro.

A portré mód a művészi bokeh effektussal együtt fantasztikusan jól működik. A DxOMark ezt ki is emelte tesztjében, a téma és a háttér elválasztását kiválóan oldja meg a telefon. Érdemes az AI-t alapvetően bekapcsolva tartani, mert hatékonyan működik és elég pontos, ebben egyébként éppen fordítva működik, mint a P30 Pro, ahol jobban járunk a kikapcsolt AI-jal.

Normál fotó, nem éjszakai módban

Fotózáskor és videózáskor is érdemes a Pro módot használni, ahol mindhárom kamerával dolgozhatunk. Új funkció az itt először megjelent Golden Snap, amely több felvételt is készít és a telefon kiválaszthatja a legjobbat, bár döntése felülbírálható. Ügyes extra újítás és kifejezetten jól jön, amikor „belépnek” a képbe kéretlen egyének. Az elkészült fotók összességében igen erősek, főleg, ha digitális zoom nélküliek. Éjszakai fotózásnál nem kell bekapcsolni ezt a módot a fő kameránál, azonban a teleobjektívnél már van értelme. A kapott fotók úgy tűnnek elég fényesnek, hogy közben nem hihetetlen vagy túl mesterséges a hatás. Egy dolog hiányzott nagyon a P30 Pro-ból, amit nem tud az újdonság, az a Szuper makró. Hét, illetve tizenegy centire közelíthetjük meg maximum a fotózandó tárgyat a széles-, illetve a fő kamerával. Ez van.

Köszönhetően a BM3D és XD Fusion algoritmust használó képfeldolgozásnak, amely hardverszintű és igen fejlett, egyszerűen nincs szükség HDR-rel szórakozni, illetve sok esetben, ahogy a fotókon is látható, éjszakai módra sem, alapból brutálisan jól dolgozik a kamera.

AI-jal

Az AI néha túl lelkes

A Huawei P40 Pro az egyike a legjobb kamerás mobiloknak, de nem A Legjobb. Az ultraszéles fotói verhetetlenek, többet vártunk volna a P30 Pro-hoz képest. Jobb lett, de méretesebb ugrás látványosabb lehetett volna. Érdekes, hogy az Apple iPhone 11 és a Samsung Galaxy S20 Ultra éjszakai módban a legtöbb esetben jobb végeredményt produkálnak.

Videók terén a P40 Pro még a Mate 30 Pro-n is túltesz. Igaz, nem tud 8K-ban rögzíteni, mint riválisa, az S20 Ultra, de a legtöbb ember számára ez nem is érdekes szempont 8K-s tévé hiányában. Cserébe kapunk real-time bokeh videót, 4K HDR time-lapse-et, 7680fps slo-mo opciót – erre jelenleg semmilyen más okostelefon nem képes, abszolút világelső –, dual-videót, amikor két kamera dolgozik a hátlapon egyszerre, egy felvételen, valamint a kézi üzemmódot, ahol akár ISO 51,200 értékkel is rögzíthetünk mozgóképet igazán sötétben. Az audio zoom már csak hab a tortán. Kinek nem elég ez? A fő kamera 4K-ban 30fps-sel gyönyörű, részletes videót biztosít, de láthatóan az élesség rovására megy, ha 60fps-re váltunk.

VID_20200416_180232

Az előlapon egy 32 megapixeles kamera található, a mellette található ToF mélységérzékelő teszi lehetővé a bokeh szelfik készítését. Ne feledkezzünk el arról, hogy végre autofókusz is a tudás része a szelfi kameránál. A ToF szenzornak komolyabb szerepe is van a portré-készítésen túl, ez végzi a 3D beolvasást az arcfelismeréshez, nagyjából az Apple Face ID-jával egyezik meg. Sötétben is kiválóan működik, gyorsabb az ujjlenyomat-olvasónál és hamarabb csekkol, majd inaktiválja a képernyőzárat, mint hogy felvennénk a telefont az asztalról. Tényleg. Imádtam.

Android és EMUI van, Google nincs

A teszt vége felére hagytam a Google témát. Sokan nem tudják elképzelni az életet Google nélkül, mások ezeket nettó elmeroggyantnak nézik, pedig pusztán arról van szó, hogy valaki hajlandó-e feladni a kényelmét és kilépni a komfortzónájából csak azért, hogy megvegye a legújabb Huawei mobilt vagy sem. Kérdés, hogy megéri-e ez valakinek hosszú távon vagy inkább választ másik készüléket, esetleg a némi parát és felpattintja abszolút nem legálisan, de nagyjából 10 perc gúglizás után – haha, maximum másik telefonon vagy gépen – a Google Mobile Servicest. Én szándékosan Google nélkül maradtam, elvégre bárki, akinek minimális érzéke van hozzá, simán felteszi a GMS-t. A HMS témáról itt olvasható egy kicsit jobban kifejtett cikk.

Screenshot_20200418_221257_com.huawei.android.launcher

Ahogy már említettem, a Phone Clone több mindent áthozott a saját telefonomról, így többek között a Google Mapset is, ami tényleg működik. Az egyetlen hátrány, hogy nem lehet bejelentkezni a Google fiókunkba értelemszerűen, így nincsenek meg a kényelmi funkciók, de navigálásra tökéletes. Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzleti Csoport vezérigazgatója azt árulta el, hogy a Huawei a TomTommal működik együtt saját térkép szolgáltatáson, ám tesztünkig ez nem volt elérhető.

Az extra funkciók közül kedvencem volt a screenshot készítés gesztussal (tenyér felmutatása utáni fogó mozdulat), illetve a tényleges gesztusvezérlés, amit érdekes mód a saját mobilomon nem szerettem meg. Itt sokkal jobban működik, mint P30 Pro-n, alig volt vele tévesztésem. A Sound Booster, magyarul Hangerősítő teljesen új opció, amely az EMUI 10.1-ben debütált, segítségével a telefont távoli mikrofonként lehet használni, amely a hangot támogatott Bluetooth-os fülhallgatóra vagy hangszóróra továbbítja. Kémkedéshez vagy bébiőrként kiváló szolgálatot tehet.

Screenshot_20200420_183431_com.android.settings

Még idén érkezik egy frissítés keretein belül új szolgáltatás, a MeeTime a P40 Pro-ra. Ez gyakorlatilag az Apple FaceTime konkurenciája lesz, audio- és videóhívások lesznek segítségével az interneten lebonyolíthatók, akár képernyőmegosztással. A MeeTime Kínában fél éve debütált, 80 milliónál is többen használják aktívan.

Belső értékek

A Huawei P40 Pro-ban a cég saját fejlesztésű Kirin 990 5G lapkakészlete dolgozik, ezt már korábban ismerhetjük a Mate 30 5G és a Mate XS modellekből. A processzor nyolc magos (2xA76 @2.86GHz + 2xA76 @2.36GHz +4xA55 @1.95GHz), hozzá Mali-G76 MP16 GPU és hárommagos NPU tartozik. A SoC nagyon gyors, mindent azonnal, bármilyen habozás nélkül megtett. Az 5G modem a lapkakészlet része, így még évekig boldogan használhatjuk majd a már új hálózaton is a készüléket. Persze a 4G is támogatást élvez.

RAM-ból 8 gigabájtot kapunk, az UFS 3.0 tárhely 256 gigabájt, bővíthető, ám nem microSD-vel, hanem a szintén saját fejlesztésű Nano Memory kártyával, ami nem csak drága, de a korábbi modelleken többeknél problémás is volt. A P40 Pro-n az Android 10 alapú EMUI 10.1 futott a teszt írásakor. Adatkapcsolatra kétcsatornás Wi-Fi 6+, illetve 5G áll rendelkezésre, de alapértelmezett az NFC, az infra és a Bluetooth 5.1 (A2DP, LE, SBC, AAC, LDAC) jelenléte is. A P40 Pro készül egy, valamint két nanoSIM-es verzióban, programozható eSIM-mel, 4G hálózati támogatással. Az USB C port 3.1 verziószámú, támogatást élvez az MTP, az OTG, a DisplayPort, utóbbi jól működik az EMUI Desktop esetében, amikor tévére kitehető a felület asztali verziója.

Screenshot_20200420_183450_com.android.settings

A 4200 mAh-s akkumulátor ugyanaz, amit a P30 Proban is megtalálunk, töltése a gyári kábellel és 40 wattos SuperCharge töltőfejjel és –kábellel eszméletlen gyors, de a tudást 27 wattos vezeték nélküli és reverz töltés is kiegészíti. Utóbbit imádtam a fülesem töltéséhez használni. Nulláról nyolcvan százalékra mindössze 30 perc alatt feltölt a P40 Pro, a teljes töltés 50 percet vesz igénybe.

A Huawei csúcsa intelligens töltésre is képes, ha érzékeli, hogy este került töltőre és nagy eséllyel sokáig rajta marad, úgy belassítja az akkumulátor hosszú távú védelme érdekében a töltést napkeltéig. A telep jól teljesített, ahogy az elvárható, 15 óra böngészés, illetve 18 óra filmnézés után adta meg magát. A kijelző idő nálam 7-8 óra között alakult attól függően, hogy csak Wi-Fi-n voltam vagy a karantén ideje alatt elmerészkedtem máshova is és mobilneten lógott a P40 Pro, de őszinte leszek, az első töltés után 10 óra feletti SoT-ot értem el, mint anno a P30 Pro-val.

Screenshot_20200420_180238_com.huawei.systemmanager

Szerettem, hogy az infrát nem spórolták ki a P40 Pro-ból, hasznát vettem otthon, főleg, amikor a gyerek eltüntette a soundbar és a tévé távirányítóját egyetlen jól irányzott mozdulattal. A cég a dobozban a töltőn kívül USB C-s fülest is csomagolt a telefon mellé, amelyek kialakításukat tekintve a Huawei FreeBuds 3-at prezentálják, csak éppen vezetékes kiadásban. Extra az átlátszó szilikon tok.

Verdikt

Amíg a Huawei P40 Pro-t használtam, végig tudatában voltam annak, hogy bizonyos dolgok hiányoznak. A pénzügyi alkalmazások főleg, itt meglepett, hogy a Budapest Bank appja elvileg elérhető, gyakorlatilag nálam nem jelent meg. Ennek ellenére egyre inkább azt tapasztalom, hogy a Google hiánya nem olyan problematikus, mint gondoltam volna. A legfájóbb Google app hiányom egyértelműen a pótolhatatlan Fotók program, ahova az elmúlt 15 évemet mentettem.

A Huawei P40 Pro egy elképesztően jó telefon, 2020 jelenlegi egyik legjobbja. Ami hiányzik, az a jack, illetve a sztereó hangszóró, amit már az elődből is hiányoltunk. A P40 Pro gyönyörű, a teljesítményével pedig csak a konkurencia csúcsai veszik fel a versenyt. A kamerái jelen állás szerint a legjobbak a mobilok között, 5x optikai zoomban mindent ver.

Sokak számára azonban a Google appok hiánya, mint a Gmail vagy a YouTube egyszerűen nemet mond a P40 Pro-ra, azonban ahogy egyre nő a támogatott alkalmazások listája az AppGalleryben és kiválthatók lesznek a hiányosságok, egyre többen választhatják. Illetve nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy bár egyáltalán nem ajánlhatunk ilyet, de egy YouTube videó alapján röhögve felmegy a GMS rá, innentől pedig utánunk a vízözön, 2020 legjobb mobilja lehet a kezünkben. Legalábbis abban az esetben, ha hajlandóak vagyunk 395 ezer forintot kiköhögni érte. GMS nélkül véleményünk szerint jóval olcsóbban lehetne komoly vásárlói köre jelenleg a kötelező kompromisszumok miatt, hiába csúcs a P40 Pro, legalábbis ebben az országban. Te vennéd?