Huawei_Honor_9X

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.48

Tudás: 7.02

Minőség: 7.52

Értékelés: 7.34 | Szavazatok: 44

Szavazzon Ön is!

Sok ember van, aki sokat utazik és utazás közben lekötné magát valamivel, de nem szeretne telefonról dolgozni, vagy bármi bonyolultabb feladatot csinálni, csak tartalmat fogyasztana. Nekik jöhet jól egy nagy, bevágástól mentes kijelző. Ám ne feledkezzünk meg arról, hogy a telefon nem csak egy kijelzőből áll, nézzük meg, mit tud a Honor 9X!

A Honor 9X a gyári dobozában érkezett hozzánk, nézzük meg, mit is tartalmaz! A fedelet leemelve egyből a telefont és a papírdobozt pillanthatjuk meg, amiben egy szilikon tok, valamint egy SIM-tű található, alatta látható egy kis (kötelező) olvasmány. A mobilon van fólia, így szerencsére nem a te feladatod a hitelkártya élével kiebrudalni a buborékokat alóla. Az átlátszó szilikon tok minősége teljesen átlagos, nem véd sokat, de legalább nem kell egyből tokért rohanni, piros pont jár érte a gyártónak.

Kezdjük a tesztet azzal, hogy ránézünk kicsit a telefon külsejére! A telefon előlapján csak egy kijelzőt látunk, és ha jobban megfigyeljük, van egy beszédhangszórónk is. De tudjuk, hogy vannak alatta fényérzékelő és közelségérzékelő szenzorok. Ekkor juthat eszedbe, hogy hol a szelfi kamera? Jó kérdés, de könnyű rá a válasz. A telefon keretéből nyílik fel egy pop-up mechanizmus révén. Ennek vannak előnyei és hátrányai is. Legfőbb előnye, hogy nem a kijelzőből és így a tartalomtól veszi el a helyet, így van egy konvex megjelenítőnk.

doboz

Többen félnek attól, hogy a telefonon keresztül látják, mit csinál, na erről itt nincsen szó, hiszen a frontoldali kamera csak a sötétséget látja. Hátrányaihoz tartozik, hogy lassan jön elő, ezért nincsen arcfelismerésünk. Valamint ne feledkezzünk meg arról, hogy ez egy mozgó alkatrész, aminek van esélye elromlani. Másfél hét teszt után azt mondom, magabiztosan működik, nem tapasztaltam semmilyen hibát. Először azt hittem, hogy mozogni fog mindenfelé a kamera, de a fém keret segít a stabil tartáshoz, szóval csak felfelé mozog, és nem lötyög a készülékházon kívül.

Ha végre megint tud az ember utazni és közben szelfizne, nem kell félnie (elvileg), hogy kilökik a turistatársak a kezéből a mobilt, és a kiemelkedő kamerára esik a készülék, hiszen a Honor 9X-be beépítettek egy szenzort, ami érzékeli, hogy zuhan a telefon, ekkor gyorsan becsukja a kamerát.

kamera

A telefon keretének tetején látható a SIM-tálca, valamint a másodlagos mikrofon. Menjünk át a telefon hátlapjára! Egyből látható, hogy nem csak egyszerűen kék, hanem x vonalban megtörik rajta a fény. Akinek nem tetszik, megveheti a szürke verziót, ami nem csillog, így elegánsabbnak tűnik. A hátlapon található a nagyon durván gyors és elképesztően precíz ujjlenyomat-olvasó, amit úgy helyeztek el, hogy számomra kézhez álljon, valamint itt találjuk a három kamerát a vaku társaságában.

A telefon keretének baloldala teljesen üres, míg a jobb oldalon megtaláljuk a hangerő-szabályozó gomb párost és a ki/bekapcsoló billentyűt. A keret alját megpillantva mindenki nagyon boldog, hiszen nem spórolták le a telefonról a jack csatlakozót, valamint az USB-C portot is megkapjuk a mai elvárásoknak megfelelően. Természetesen van itt egy hangszórónk és egy mikrofonunk is.

A telefont kényelmes kézbe venni a kellemesen ívelt hátlapnak köszönhetően, az ujjlenyomat-olvasót, valamint a gombokat is pont jól elérem. Ez lehet, hogy másnál nem így lenne, de nekem megfelelő. A Honor 9X anyaghasználata kiváló. Elöl és hátul ismeretlen eredetű üveg, a keret pedig alumínium. Érdemes megemlíteni, hogy a telefon majdnem 200 gramm, ami elég nehéznek számít. A telefont külsőre elég jól megismertük, de rejteget még finomságokat a 9X.

Lássuk csak, mit tud a telefon hardvere! A Honor 9X a házon belül fejlesztett HiSilicon Kirin 710F 12 nanométeres processzort használja Európában 4 GB RAM-mal és 64 vagy 128 GB tárhellyel, amit bővíthetünk is, amennyiben nem szeretnénk kihasználni a dual SIM lehetőségét.

ailens_fail

A telefon processzora 8 magos, amiből 4 mag 2,2 gigahertzes órajelen pörög, míg a másik négy 1,7 gigahertzen. A gyakorlatban elmondható, hogy a legfontosabb dolgokhoz teljesen megfelel, ám az aknakeresőnél és a snake-nél bonyolultabb játékokat inkább csak alacsony grafikán futtassunk. A hétköznapi használat során viszont csak nagyon ritkán voltak akadozások, de ha gyakran kihúzod az alkalmazáselőzményeket, az mindenképpen sokat segít.

Ami fájhat, hogy csak 4.2-es a Bluetooth verziója, hisz már sok kiegészítő tudna az energiatakarékosabb Bluetooth 5.0-val kapcsolódni, valamint nincs NFC, amivel fizetni lehetne érintéssel. Az NFC nem gyakori ilyen árkategóriában, de Bluetooth 5.0-s készülékből hogy csak egy példát ejtsek, hasonló árban megvásárolható a Xiaomi Mi A3.

A telefon szoftvere a személyre szabható EMUI 10 Android 10-re építve, ez később frissülni fog EMUI 11-re. Ami miatt a Huawei és Honor telefonok közül jó vétel lehet a 9X, az a Google Mobile Service jelenléte, zavartalanul használható a Play áruház és az összes többi Google szolgáltatás. Azonban fontos tudni, hogy a 9X testvére, a Honor 9X Pro már Google Mobil Service nélkül érkezett, szóval ebből a szempontból tesztünk tárgya a jobb vétel.

Screenshot_20200414_142222_com.android.settings

A rendszer gördülékeny, egészen jól testre szabható, a beállításokban is könnyen megtalálható minden. Természetesen van gesztusvezérlés, ami majdnem teljesen ugyanaz, mint ami a MIUI-ban van, azaz a képernyő aljáról az ujjamat röviden felhúzva a kezdőképernyőre jutok, míg ha ezt hosszan teszem, akkor az alkalmazáselőzményekhez kerülök. Ha vissza kell menni, akkor a képernyő széléről kell befelé legyinteni.

Szerencsére a sötét módról sem kell lemondanunk. Szintén hasznos az egykezes mód, hiszen a kijelzőnk hatalmas méretű. A leghasznosabb és egyben kevésbé gyakori funkciók közé tartozik az, hogy az ujjlenyomat-olvasón az ujjamat lefelé húzva könnyedén elérhetem a gyorsbeállításokat, vagy az ujjamat a szenzoron tartva ellőhetek vele egy fotót, illetve ha oldalra húzom az ujjbegyem a leolvasón, akkor a galériában lapozhatok vele a képeim között. Az előre telepített alkalmazások közül van több jó minőségű, például az óra vagy a naptár könnyen átlátható és szép kinézetet kapott, de a számológép elég gyenge lett, hiszen nem lehet használni a tudományos számológép módot álló kijelzőnél.

A Honor 9X kameráiról vegyes érzéseim voltak, mielőtt erről beszámolnék, nézzük a specifikációkat! A hátlapon a főszenzor 48 megapixeles, de négyes pixelösszevonással 12 megapixeles képeket lő. Ha mégis 48 megapixeles képet kell készíteni, ahhoz pro módba kell lépni, és ott kell a beállítások között kikeresni, de eléggé el van rejtve. Ezen kívül van egy 8 megapixeles, széles-látószögű szenzorunk és egy 2 megapixeles mélységszenzorunk, ami a háttér elhomályosításért és a menő portrékért felel.

Kamera

Megapixel

Rekeszérték

Főszenzor

48

f/1,8

Széles-látószögű szenzor

8

f/2,4

Mélység-élesség szenzor

2

f/2,4

Frontoldali kamera

16

f/2,2

Ha a minőséget nézzük, akkor a legfontosabb tudnivaló az, hogy napközben tájképeket és nagyobb tárgyakat jól le lehet fotózni, de közelről minden össze-vissza elmosódik néha, ennek okára nem jöttem rá. A széles-látószögű kamera nyilván sokkal gyengébb a főszenzornál, de nappal kültéren elfogadható, beltéren viszont nagyon látszik a halszem effekt. Sötétben az esti mód segíthet és a képek jól kivehetőek, de egyáltalán nem szépek. Ilyenkor ne is próbálkozzunk a széles-látószögű kamerával.

automata_mode

HDR mód van, de el van rejtve és nem ad sokat hozzá a képhez, de természetesen van olyan eset, amikor nem árt igénybe venni. Van AI mód is, ami legtöbb esetben jól felismeri az adott helyet és ahhoz igazítja a kép színeit. A módok között megtalálható még a rekeszérték, ami az elhomályosított fotókat készíti, és a portrémód, ennek önmagában is elég beszédes a neve, külön magyarázat nélkül.

ejszakai_mode

A továbbiaknál rejtőzik a pro mód, a lassított felvétel, a panoráma, a fénnyel festés, a HDR, a time-lapse, a mozgókép, ami olyan mint az Apple termékeken a live fotó, nagyjából 3 másodpercnyi videó örökíthető meg vele. Találunk egy matrica mód nevű funkciót is, aminek semmi értelme, de legalább nem Apple Memoji koppintás.

A 16 megapixeles szelfi kamera elég lassan bújik elő, emiatt nincs arcfelismerés sem, amit sajnálok, de legalább egész jó képe van. A kamera szoftvere különleges néhány jó ötlet miatt. Példának említeném azt, hogy ha átváltasz a frontoldali kamerára, akkor automatikusan átáll a telefon portré módba, vagy akár ha sötétet érzékel a készülék, akkor a kijelző szélén egy nagyjából 2 centis sáv fehéren felvillan, hogy meg legyen világítva a felhasználó arca, ez helyettesíti a vakut.

SL_MO_VID_20200412_114258

Videós téren a telefon 1080p-s felvételeket készít 30 vagy 60 fps-sel. Képstabilizátor nincs benne, de ahhoz képest elég jó videók készültek vele. Volt még egy remek funkció a kamerával, amit AI lens-nek neveznek és a tárgyak többségét rendesen felismerte, hogy egy példát említsek, ételnél kiírta a kalóriatartalmat, de akár tud képről feliratokat fordítani, valamint a QR-kódok olvasásával sem ütközik nehézségekbe.

A Honor 9X kijelzője 1080×2340 pixeles, a képaránya 19,5:9. A színhőmérsékletet lehet módosítani, így elég jó látvány érhető el.  A megjelenítő képátlója 6,59 col, ami nagyon nagy, de tartalomfogyasztásra teljesen alkalmas, hiszen tartalomfogyasztáshoz minél nagyobb, annál jobb. Viszont nehéz a tetejét egy kézzel elérni. A fényereje a napon néha nem elég, de azért még látható. Mivel nincs notch, teljes kijelzős az élmény, így lehet közel 85% a kijelző/előlap arány. A technológiája LTPS IPS LCD, amiből annyit érdemes leszűrni, hogy a fekete az inkább sötétkékes szürke. A kijelző alján látható egy kis fényszivárgás, de nem vészes.

A telefon szerencsére igen nagy akkumulátorral büszkélkedhet, 4000 mAh, nekem ebből nagyjából hét és fél óra kijelzőidő jött ki. A funkciók között természetesen adott az akkumulátorkímélő opció, ami pedig szokatlan, az a teljesítmény mód, azaz az akksi kímélő ellentétje. A 9X legnagyobb hátránya talán a töltés sebessége, ami nagyon lassú, 10 wattos, így nagyjából 3 óra teljesen feltölteni.

akksiopciok

Összegezzünk! A Honor 9X leginkább azoknak az embereknek jó, akiknek nagy kezük van és szeretnének sokat filmet vagy videót nézni a telefonról, amire nem kellett sokat költeni. A legtöbb helyen a 128 GB-os verzió 65.000 forinttól megvásárolható. Amikor megjelent a mobil, a kezdőár lényegesen magasabb volt, olyannyira, hogy akkor azt írtam volna, hogy inkább mást érdemes venni, ez nem éri meg. Szerencsére mostanra már leapadt az ára, így ezért a tudásért megéri megvenni, ha hétköznapi használatra kell és nincs igény különféle menőségekre.

Házon belül hasonló tudással bír a Huawei P Smart Pro, ami számos specifikációs lista szerint az ujjlenyomat-olvasó pozícióját leszámítva teljesen megegyezik a Honor 9X-szel. A P Smart Pro-nál a biometrikus azonosító a telefon keretére került. Ja igen, és drágább is. Nagyon hajaz erre a telefonra a Xiaomi Mi A3, hiszen hasonló a sebessége, a kamerája is teljesen ugyanaz, főbb különbségnek a gyári Android mondható, valamint hogy a Xiaomi egy kézzel is használható, kisebb megjelenítővel rendelkező modelljébe került arcfelismerés, az ujjlenyomat-szkenner pedig a képernyőbe integrált.

Írta: H. Gábor