Apple_iPhone_7

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.91

Tudás: 7.76

Minőség: 7.78

Értékelés: 7.81 | Szavazatok: 525

Szavazzon Ön is!

Az Apple rendkívül büszke arra, hogy eltüntette az audio jack-et, ezzel szemben viszont sok más dologban nem hagyta el a járt utat, ebbe tartozik az új iPhone külseje is, amely lényegében ugyanaz mint az iPhone 6 és iPhone 6s esetében. Persze önmagában ez nem ennyire egyszerű, hiszen az iPhone 7 sok szempontból sokkal jobb készülék lett, az előző modellel ugyanis számos probléma volt. Cseppálló burkolat, sztereó hangszórók és normális méretű tárhely, valamint a megszokott teljesítménynövelés közül valamelyik adott minden évben. Ezek mellett az iPhone 7 lett az első vízálló, négymagos processzorral ellátott iPhone sztereó hangszórókkal.

Az Apple iPhone 7 főbb tulajdonságai közé tartozik a vízálló unibody burkolat, a kevésbé látszó antenna csíkok, a 4.7 colos, 16 millió színű LED-es IPS LCD kijelző 750×1334 pixel felbontással, 336 ppi pixelsűrűséggel, valamint 3D Touch technológiával. Adott még a 2×2 magos, Apple A10 Fusion processzor, tízmagos grafikus gyorsítóval, 2 gigabájt RAM-mal. 12 megapixeles kamera, BSI szenzor, nagyobb és jobb kamera, optikai képstabilizátor, full HD videó, új FaceTime kamera, akár 256 gigabájt tárhely, a második generációs Touch ID ujjlenyomat-olvasó is sokak szívét meghódítja.

/txt/hirek/kepek/20161009_164316_20161016.jpg

Ezzel szemben, ami kimaradt, az az NFC (csak Apple Pay van), csak 1960 mAh az akkumulátor, nincs 3.5 mm-es jack, nincs dual kamera mint a nagyobb modell esetében, nincs vezeték nélküli töltés, bővíthető tárhely, FM-rádió és infra sem, valamint továbbra sem cserélhető az akkumulátor és a képernyő felbontása sem éppen csúcsmodellhez illik 2016 második felében. Nehezíti még a helyzetet az igencsak karcolódásra hajlamos Jet Black variáns is. Persze lehet forgatni a szemünket a hiányzó jack miatt, de a dobozban van adapter a hiány pótlására és használható a saját, kedvenc headsetünk is.

Az új Home gomb ugyanazt a taptic motort használja mint a MacBookok trackpadjében, így a Mac-et használók könnyedén átállnak. A teszt írója saját tulajdonában egy OnePlus 3 van jelenleg, egyáltalán nem okozott az ottani érintős, ám nem nyomógombos home gombról való átállás egy hétre. Az Apple megduplázta az elérhető tárhelyeket, így lett 32 gigabájtos a legkisebb, a következő 128 gigabájtos, míg a legnagyobb tárhely 256 gigabájt. Sajnos a gyors- vagy vezeték nélküli töltés továbbra sem jelent semmit az Apple-nek 2016-ban.

Az Apple iPhone 7 ismerős, fehér dobozban érkezett hozzánk a VIP Phone jóvoltából. Mellette töltő adaptert, Lightning kábelt és egy EarPods headsetet találunk, végén Lightning csatlakozóval természetesen, valamint a már említett audio jackről Lightningre átalakító adapter. Maga a telefon 138.3 mm magas, 67.1 mm széles és 7.1 mm vékony, érdekes, hogy egy iPhone 6s Plus-szal rendelkező kollega vastagabbnak találta első blikkre a saját készülékénél, pedig nem az. Szerencsére a súlyából is faragtak le 5 grammot, így már csak 138 grammos az iPhone 7.

/txt/hirek/kepek/20161009_164730_20161016.jpg

Dizájn tekintetében semmi sem változott szinte, elképzelhető, hogy az Apple a jövő évi, 10. évforduljára módosítja a külcsínt. Az antenna csíkok módosított helye miatt viszont még letisztultabb lett a hátlap, főleg a két fekete szín esetében láthatatlanok. Ilyen antenna megoldást használt már a Meizu a Pro 6-nál és az Apple nem érzi cikinek lemásolni mások jó megoldását. Újdonság még a nagyobb, ám mégis diszkrét kamera púp és a jack hiánya. Minden új iPhone bejelentéskor megismerkedhetünk új színekkel, nincs ez máshogy az iPhone 7-nél sem, a cég nyugdíjba küldte a Space Grey árnyalatot és helyette egy fényes és egy matt feketét hozott.

A rendkívül gyorsan karcolódó fényes az Apple iPhone 3G és 3GS emlékét idézi, a matt pedig a szürke sötétebb verziójának tűnik. Ez a két fekete csak 128 és 256 gigabájtos készülékek esetén választható opció. Kézbe fogva az iPhone 7 vékony és könnyű, a 4.7 colos kijelző miatt pedig igen kompakt. Nálunk a matt fekete, 128 gigás járt és kézben bizony tok nélkül csúszik, végigparáztam az egy hetet emiatt.

/txt/hirek/kepek/20161009_165601_20161016.jpg

Az Apple iPhone 7 alján találjuk a Lightning csatlakozót, valamint két rácsot, melyek mögött mikrofon található, de az egyik ezzel együtt a telefon fő hangszórója. Hangerőre és tisztaságra sem lehet panasz, iszonyatosan hangos és zajmentes. Az Apple azt írta a GSM Arena megkeresésére ezügyben, hogy a másik egy barometrikus nyílás, ami arra használható, hogy a környezeti levegőhöz hozzáférjen a szenzor az egyébként vízálló burkolat ellenére. A telefon felső éle teljesen üres. Bal oldalon maradt a hangerőgomb és a már régóta ismert némító gyorsgomb, jobbra egyetlen gomb került, a bekapcsoló gomb/képernyőzár gombja, alatta alig látszik a nano SIM tálca helye. A hátlapon annyi tűnhet fel a rutinos iPhone-osoknak, hogy az antenna csíkok máshol futnak, ám emellett a kamera lencse is nagyobb lett, valamint egy négy LED-es vaku is mellé került.

A kamera és a vaku között látható egy pici lyuk, ez a harmadik mikrofon, a hívás közbeni zajszűrésnél van szerepe. Szégyen ennyi mikrofon mellett, hogy az iPhone 7 még mindig csak monoban rögzít hangot videónál. Az előlapra a 4.7 colos kijelző felett a hét megapixeles FaceTime kamera került, valamint több szenzor és a másik hangszóró. Érdemes megjegyezni, hogy az alsóban sokkal több a basszus és erősebb, így a sztereóság ellenére a zenei élmény aszimmetrikus lesz.

Itt találjuk még a már említett, újfajta home gombot, benne a Touch ID ujjlenyomat-olvasóval. A Home gomb érdekessége, hogy valójában már nem is gomb, csak egy darab a burkolatból, amely nem benyomható fizikailag, egyébként érzékeli a nyomást is, hiszen összekötötték a TapTic motorral. Ennek megfelelően meg tudja különböztetni a nyomást és az érintést. A TapTic motor hibátlanul működött minden alkalommal, a visszajelzés erőssége három fokozatban állítható. Tény és való, régebbi iPhone-ról kell pár nap az átálláshoz. Meglepő lehet, de többeknek új jött le ez az újítás, mintha csak az újdonság kedvéért módosította volna az Apple a home gombot, nem pedig a valódi innováció miatt. Szubjektív meglátás. És még a jack-et is kiszorította. Fontos szempont lehetett viszont, hogy így nem kell foglalkozni a hibás home gombokkal és a hírhedt Error 53-as hibával, valamint a ki-tudja-ki-által-cserélt hardverrel sem. Aki szereti az összefüggés elméleteket, elgondolkodhat azon, hogy vajon az Apple azért tüntette-e el a jack-et, hogy a Bluetooth-os AirPods headset felé terelje a népet, hiszen azért további 159 dollárt el lehet kérni. Ki tudja?

Átszaladtunk az előbb a kijelzőn. 4.7 col, 750×1334 pixel felbontás, 326ppi pixelsűrűség, IPS LCD, RGB mátrix, nagyjából így írható le legjobban a tudás. A 3D Touch is támogatást élvez, ezzel ugye tavaly találkozhattunk először. Az új Retina kijelző az Apple szerint huszonöt százalékkal fényesebb (kézi állítással 560, automatán akár 660 nit) és több szín megjelenítésére képes, bár ez utóbbit nem valószínű, hogy bárki is valóban észreveszi. A feketék valóban feketék, a kontrasztarány 1603:1. A legjobb azonban mégis a színkalibráció, amely élethű, nem túlszaturált és nem is fakó. Az Apple a Night Shift módot ajánlja akkor, ha este is használjuk a telefont, mivel ekkora a kék színt kvázi kiveszi a rendszerből és a fehérből is sárga lesz, szemkímélő üzemmódra vált. Kézileg és időzítve is beállítható a Night Shift.

/txt/hirek/kepek/20161009_165054_20161016.jpg

Az Apple iPhone 7-be egy nem cserélhető, 1960 mAh-s akkumulátor került, ez tizenöt százalékkal nagyobb kapacitású mint elődje. Ehhez tartozik az energiatakarékos Apple A10 Fusion processzor és a szintén akkumulátorkímélő iOS 10, így tehát sokkal jobb üzemidőt kellene kapnia a felhasználónak mint a korábbi telefonjainál. Ehhez tartozik még az akkumulátor alacsony töltöttsége esetén bekapcsolható funkció húsz százaléknál. Legnagyobb meglepetésünkre azonban a nálunk járt iPhone 7 katasztrofálisan teljesített. Egyetlen teljes napot sem tudtunk vele végigcsinálni töltés nélkül. Egyik éjszaka éjfélkor 77 százaléknál tettem le az ágyra (SIM nélkül akkor és Wi-Fi kikapcsolva), reggel 6.40-re 40 százalékon volt kereken. 10 órára sípolt, hogy 20 százalék alá ért. A hangjelzés miatt szedtem ki a táskából, érintetlen volt. Akkor a - telepített, ám el sem indított - Waze szívta le az akkumulátort, uninstall megvolt.

/txt/hirek/kepek/IMG_0002_20161016.png /txt/hirek/kepek/IMG_0003_20161016.png

A következő nap sem lett sokkal jobb, így azt kell mondjam, minden vezeték nélküli elérhetőséget kikapcsolva is óránként kénye-kedve szerint 2-5 százalékot merül minimum és teljesen változó, hogy éppen mi zabálja le a telepet. Per pillanat este töltöttem fel a képernyőmentésekhez, egy óra múlva 88 százalékon volt, ez teljesen rendben is van. Ma délután ötkor harminc százalék úgy, hogy nem használtam a telefont egyáltalán, szándékosan. Jó hír lenne, hogy gyorsan tölt, de egyrészt ezt a funkciót is kispórolták, másfél fél óra alatt huszonöt százalékot lehet tölteni, ami nem túl gyors manapság. Persze lehet, hogy az igényeink nagyok olyan telefon mellett, ami hetven perc alatt nulláról száz százalékra küldi a töltöttséget.

/txt/hirek/kepek/20161009_164615_20161016.jpg

Az Apple iPhone 7 számos vezeték nélküli opcióval felszerelt, így akad Cat.12 LTE (450Mbps le- és 150Mbps feltöltés), VoLTE, HD Voice, Wi-Fi hívás protokoll, limitált NFC. A telefon a saját Lightning csatlakozóját használhatjuk töltésre, adatátvitelre és zenehallgatásra is, USB Host is van, bár csak néhány minősített kiegészítő vagy digitális kamera tárhely csatlakoztatható, az ezekhez szükséges adapterek külön megvásárolhatók. 

Az Apple az iOS 10-et júniusban mutatta be, az újdonságok között elérhető az újragondolt főképernyő, képernyőzár-funkciók, értesítések és beállítások módosítása is. 

A főképernyőn található ikonok mappákba rendezhetők, widgetek továbbra sem érhető el úgy, ahogy az androidos készülékeknél, egy külön képernyőn, a Today-en találhatók meg. Az értesítési központ (más néven lehúzható redőny) androidos számára nehezen megszokható, hiányoznak a toggle ikonok és egyéb apró, okos funkciók, melyek egy húzással elérhetők. Persze ezek alulról előhalászhatók szerencsére egy ideje már iOS-en is, extraként rögtön két füllel, a másodikon a zenelejátszó kezelhető. A beállításokban minden megtalálható értelemszerűen, amire szükség lehet, bár tény és való, hogy nem az Apple megoldása a legjobban szervezett Beállítások menü, vannak benne következetlenségek, de a kereső sokat dob rajta. Kár, hogy nem intelligens és nem tanulja meg a sűrűn használt funkciókat és az ikonokra hosszan nyomva sem jön elő az adott beállítási lehetőség, pedig Androidon ez évek óta működik.

/txt/hirek/kepek/IMG_0011_20161016.png  /txt/hirek/kepek/IMG_0014_20161016.png

Az iOS 10-ben tetszett az újraírt, új funkciókkal ellátott záróképernyő, a telefon megmozdítására való képernyő aktiválás is. A kamerát ennél gyorsabban nem lehet elindítani, csak balra kell húzni a képernyőt és már lehet is fotózni. Jobbra húzva a Today widgetet találjuk (ezeket és az értesítéseket kikapcsolhatjuk a beállításokban, ha félő, hogy privát információ kerül illetéktelen kézbe). Érdekes, hogy míg az Android rendszer éppen szabadulni szeretne a sokféle záróképernyős widget-től, addig az iOS most hozza vissza. A képernyő valóban feléled, ám természetesen nem nyitja fel a zárat, ehhez le kell nyomni a home gombot. A redőnyben található értesítéseket buborék jellegű dobozokban olvashatjuk, rájuk nyomva több információt kapunk. A kikapcsolható Todayen látható az óra és az általunk beállított widgetek, amelyek kinyithatók, így több információt mutathatnak.

A 3D Touch-ot használva, egy főképernyős ikonnál erősen nyomva nemcsak a gyors funkciók érhetők el, hanem az adott programhoz tartozó widget is látható. Ha az értesítések egyikén nyomunk erősen, úgy megtalálható a gyors válasz opció a popup ablakban. Ez azért jó, mert nem kell elhagyni egy beszélgetés során az egyébként használt alkalmazást. További jó hír, hogy több, az Apple által fejlesztett és előre telepített app is törölhető – legalábbis elrejthető – a telefonról.

/txt/hirek/kepek/IMG_0130_20161016.png  /txt/hirek/kepek/IMG_0096_20161016.png

Az Apple az iPhone 7-et a legújabb generációs, Apple A10 Fusion chippel szerelte fel. Négy maggal dolgozik, maximum 2.34 gigahertzes órajelen tud dolgozni. Ezekből két mag a nagy teljesítményért felel, míg a másik kettő jóval alacsonyabb órajellel az üzemidőt optimalizálja. A két előbbi negyven százalékkal gyorsabb az előd A9 chipnél és kétszer gyorsabb az A8-nál. A grafikus gyorsító hat maggal rendelkezik, ötven százalékkal gyorsabb az A9-hez tartozó GPU-nál. Az Apple iPhone 7-be két gigabájt RAM került, csak a nagytestvér kapott három gigát. Érdekes, hogy egyáltalán nem lehet megtalálni a két energiatakarékos magos, sem benchmark, sem játék nem mutatja meg, így feltehetően kizárólag az OS maga tudja kihasználni.

A Geekbench 4 egymagos tesztjén az Apple iPhone 7 A10 Fusion chipsete sokkal jobban teljesített, mint akár a Snapdragon 820 (negyven százalékkal jobb). A többmagos teszten is első lett 5654 ponttal, dobogós még a Huawei Honor 8 5447 ponttal és a Samsung Galaxy S7 5245 ponttal. Alapvetően elmondható minden más szintetikus tesztet összevetve, hogy az Apple újra megcsinálta, egy két- (majdnem négymagos) processzor agyonveri az összes többi, sokmagos csodát.

/txt/hirek/kepek/IMG_0196_20161016.png  /txt/hirek/kepek/IMG_0158_20161016.png

Nem sok minden változott az üzenetek küldésénél, viszont immár küldhető támogatott készülékre animált üzenet és lehet az adott szöveget feltűnően, halkan is küldeni, ezeket is effektekkel oldja meg az Apple. A leghelyesebb azonban talán mégis az ötféle lehetőség, lufival, lézerrel, tűzijátékkal való üzenetküldés, valamint a kézírás és a láthatatlan tinta támogatása. Link vagy YouTube videó küldésekor automatikusan előnézetet készít az iPhone és még matricák is küldhetők.

Bár az Apple gyári billentyűzete elsőre pont úgy néz ki, mint évek óta, azért jó tudni, hogy már tud javasolni szavakat, hiszen tanulja azokat, valamint képes előrejelezni például szabad idő szerint, ekkor a naptárat csekkolja, de telefonszámok esetén a neveket is melléírja a telefonkönyvből és persze minden használat után egyre jobban felismeri a tulajdonosa gépelési szokásait. Akad még iOS 10 szinten új emojik támogatása, bár a Unicode 9.0-t továbbra sem ismeri a rendszer (ezzel szemben az Android 7.0 Nougat és a Windows 10 igen).

Az iOS 10 képek galéria appja már ugyanúgy működik végre mint a Google Photos, a keresőbe beírva bármilyen nevet, helyet, hónapot, akármit, képes kilistázni a hozzá tartozó fotókat. Emellett minden Emlékhez készül videó is, ez szabadon szerkeszthető, megosztható és gyárilag is ügyes. A Zenelejátszó igen komoly átalakításon ment át, immár három fülön dolgozhatunk, ezek a könyvtár, az Önnek, a kereső, a rádió és a böngésző. Szerencsére a használatához nincs szükséges Apple Music előfizetésre, bár három hónapig ingyen kipróbálható.

/txt/hirek/kepek/IMG_0022_20161016.png  /txt/hirek/kepek/IMG_0056_20161016.png

Az Apple iPhone 7-be egy teljesen megújult, 12 megapixeles kamera került, hatlencsés rendszerrel, f/1.8 fényértékkel és optikai képstabilzátorral érkezett. A szenzor hatvan százalékkal gyorsabb és harminc százalékkal hatékonyabb az előző megoldásnál. A dual-tone vakut is négy LED-esre frissítette az Apple. Továbbra is elérhetők a Live képek, a kamera kezelőfelülete sem változott. A fókusz ott van, ahova tapintunk a kijelzőn, ugyanilyen kezdés után ha fel-le vagy jobbra-balra húzzuk az ujjunkat, módosítható a fényerő és a zár. A fotó készítése hihetetlenül gyors, egy pillanat megállás sincs betöltéskor vagy a képek mentésekor. A legfontosabb és legjobb újítás kamera terén a gyenge fényviszonyok között sokkal jobb minőséget produkáló szenzor. Minden beállítás kézreáll, az egyetlen hiányzó funkció az 1080p-ről 4K-ra való váltás a videóknál, valamint a 720p/120fps vs 1080p/120fps módosítás a lassított felvételnél, ezt ugyanis csak a beállítások menüpontban lehet elvégezni.

/txt/hirek/kepek/IMG_0030_20161016.png  /txt/hirek/kepek/IMG_0038_20161016.png

Bár valóban nagyon sokat újított a kamerán a gyártó, a kész fotók minősége az Apple iPhone 6s-en látottakat idézi. A nappali képek szépek, ám nem drámaian jobbak az iPhone 6s-nél, belenagyítva észrevehető lágyság és geometriai torzítás a kép sarkaiban, ami meglepő, hiszen a korábbi iPhone-oknál ilyet nem lehetett tapasztalni. Ez nyilván a fényesebb lencse miatt van. A képfeldolgozó algoritmus nem változott, ám a színek, a kontraszt és a dinamikai tartomány egyszerűen nagyszerű, ahogy a HDR is. Ez utóbbi esetben a telefon elmenti a HDR-es és a normál fotót is. Az új optikai képstabilizátortól nagyon sokat vártunk és be is váltja ezt, ugyanis kevesebb mint 1/4 másodperc gyors lett a zársebesség, ami méretes javulást jelent. A 180 fokos panoráma mód akár 15000×4000 pixel méretű is lehet, egyben 60 megapixeles.

A panorámáknál a képek összeillesztése tökéletes és a színhűség is. Videók esetében maximum 4K felbontás választható, full HD-ben kérhető 30 vagy 60 fps is, míg a lassított felvételeket 1080p/120fps vagy 720p/240fps (!) értékkel rögzíti. Igen, ezek sem módosítható a kamera szoftverben, továbbra is ki kell lépni és a beállításokban megkeresni a kamerát, majd ezeket a funkciókat benne. 4K-ban lassan készül el a felvétel, akad benne némi zaj, ám kevesebb az életlenség. Érthetetlen, miért mono továbbra is a hangfelvétel.

Az előlapi kamera 7 megapixeles, a FaceTime videókat full HD-ben adja át. Jár hozzá egy úgynevezett Retina vaku, ami nem tesz mást, mint a képernyőt fehéren felvillantja. A részletek jobbak mint valaha, a kontraszt és a színek nagyon jók.

Összegzés: az Apple szereti a vitát, elvégre akkor is róla van szó és bizony teljesen igaza van. Hányan papolnak arról, hogy utálják, aztán mégis sorban állnak a legújabb modellért. Ez a marketing játék része és ezt a cég felsőfokon űzi, ez tagadhatatlan. Az iPhone 7 helyenként rendkívül ellentmondásos lett. Elegáns és prémium megjelenítésű, de a dizájn a régi. Szuper a kijelző, de a pixelsűrűség rég nem méltó ehhez a kategóriához. Az akkumulátor üzemidő épphogy átlagosnak mondható, de a beragadások miatt nem árt egy power bank. Azért ez elég ciki. Na meg a vezeték nélküli töltés kihagyása is 2016-ban. A Cat.12-es LTE-támogatás egyedülálló, de az NFC még mindig csak az Apple Pay-hez használható. Sokak számára a jack hiánya megbocsáthatatlan, de legalább van ingyen adapter.

Az A10 Fusion chipset páratlan jelenleg a piacon és jó látni, hogy egyre több mindent lehet megoldani a 3D Touch megoldással, valamint hogy a gyári alkalmazások nagyja legalább egy picit jobb lett, de továbbra sem lehet semennyire sem testre szabni a megjelenést, legalább néhány témával vagy ikoncsomaggal. Az iPhone 7 hangszórói tisztán és hihetetlenül erősen szólnak, ám az audio minőség a Lightning adapterrel viszont messze van ettől a színvonaltól – bár nem rossz.

/txt/hirek/kepek/IMG_0247_20161016.png  /txt/hirek/kepek/IMG_0248_20161016.png

Akinek nem jön be pár újítás miatt az Apple iPhone 7, és a vízállóság sem szempont, annak lehet, hogy jobb választás a mára olcsóbb Apple iPhone 6s. Akinek viszont kevés vagy épp pici a kijelző, az tegye le voksát az Apple iPhone 7 Plus mellett, mivel ott jobb és dual kamerát is kap. Jó konkurencia lehet még a vízálló Samsung Galaxy S7, amely az év telefonja lett, és kamerája a világ legjobbja jelenleg vagy esetleg ajánlhatjuk az erősen árérzékeny vásárlóknak még a OnePlus 3-at is full HD kijelzővel, Snapdragon 820 chipsettel és 16 megapixeles kamerával, illetve valószínűleg jó választás lesz a nemrég bejelentett Sony Xperia XZ is a vízálló burkolattal, az erős hardverrel és a 23 megapixeles kamerájával.

Persze az Apple-t sosem lehetett beazonosítani mint a gyártót, akit a kijelző méret és pixelek száma, a CPU magok és RAM mennyisége vagy éppen a megapixelek jellemeznének jól, sokkal inkább szól a prémium dizájnról, a folyamatosságról és a felhasználói élményről. Összességében aki Apple iPhone 6s-ről váltana, az a pénzéért rossz fényviszonyok között jobb kamerát, vízálló burkolatot és dupla méretű tárhelyet kap, viszont a dizájnt kvázi ugyanaz mint három év óta és az üzemidő sem épp fényes.

Forrás: GSM Arena

Az Apple iPhone 7 teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította, melyet ezúton is köszönünk! Az iPhone 7 itt megvásárolható