Alcatel One Touch Go Play Teszt

Tovább az Alcatel One Touch Go Play készülékre

Alcatel One Touch Go Play
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.00

Tudás: 6.33

Minőség: 6.33

Értékelés: 6.56 | Szavazatok: 3

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


A gyártó a 2015-ös IFA kongresszuson mutatta be új Go termékcsaládját, amely egyik tagja lett a Go Play mobil. A telefon egyértelmű különlegessége a kategórián belül az IP67 tanúsítvány, amely annyit jelent, hogy bizonyos mértékben por-, víz- és ütésálló, tehát extrém sportokhoz is használható, bár persze egy ejtőernyőzésnél való esést ő sem él túl.

Na de lássuk magát az Alcatel One Touch Go Play-t! Nálunk a fehér-kék változat járt. A csomagolásban megtalálható egy headset, egy microUSB kábel, valamint egy 1 amperes töltőfej, természetesen maga a készülék és a használati útmutató sem maradt ki. Az előlap maga hófehér, az öt colos, 720p felbontású IPS megjelenítő alatt – amelyet karcálló üveg véd – a három kötelező kapacitív gomb található, ezek sorrendje nem változtatható, hiszen nem a rendszerbe integrált. A 294 ppi pixelsűrűség pont elég, a panelnek köszönhetően a betekintési szög is rendben van, a fehéregyensúly is jó, nem sárga és nem is kék árnyalatú a fehér rész. A kijelző fölött fény- és közelségérzékelő, valamint LED értesítésjelző foglal helyet a hangszóró és az öt megapixeles előlapi kamera mellett.

Sokkal izgalmasabb a hátlap, amely nem letisztult és egyszerű, cserébe mintás és feltűnő. A kék pöttyök azonban nem csak arra szolgálnak, hogy látványossá tegyék a Go Play-t, hanem csúszásgátlóként is funkcionálnak. Fontos, hogy keret külön nincs, az oldalsó keret felét ugyanis az előlap, másik felét a hátlap adja, külön nem cserélhető a hátlap és az akkumulátor házilagos cseréjére sincs lehetőség a garancia megtartásával. Az erősen mintás hátlapon foglal helyet a nyolc megapixeles kamera és a LED vaku, valamint bal alul a hátlapi hangszóró. Az oldalakon gyorsan feltűnik, hogy minden csatlakozót gumi véd a portól és víztől, így alul a microUSB portja, felül pedig a 3.5 mm-es jack dugó csatlakozója kipattintható. Az alsó és a felső mikrofon belülről védett, akárcsak a jobb oldalra került hangerő gombok párosa és a bekapcsoló gomb, amely képernyő lezáróként is funkcionál. A nano SIM és a microSD foglalata bal oldalra kerültek. A telefon 9.2 mm vastag, 143.3 mm magas és 73.3 mm széles, így abszolút kompaktnak mondható, ehhez a 151 grammos tömeg is még elfogadható, bár elég vicces, hogy egyébként a nagyobb kijelzővel ellátott és jóval komolyabb LG G3 is nagyjából ekkora.

Az Alcatel One Touch Go Play az erős belépőszinthez képest elég jól teljesít a benchmark teszteken, bár persze ez semmit sem mond a napi használathoz. A rendszer alatt a Qualcomm Snapdragon 410 processzora található négy maggal, maximum 1.2 gigahertzes órajellel, Adreno 306 grafikus gyorsítóval és 1 gigabájt RAM-mal. Ez utóbbi egyébként a minimum napjainkban az Android rendszer működéséhez, bár legalább 1.5 gigabájttól szoktunk ajánlani készüléket. Ez a telefon azonban nem alkalmas komolyabb játékok futtatására, így gamer gyermekünk számára valami jóval komolyabbat válasszunk. Belső tárhelyből 8 gigabájt jár a Go Play-hez, ennek a felével gazdálkodhat a telefon tulajdonosa, de persze bővíthető microSD kártyával, maximum 32 gigabájtossal tud megbirkózni.

Gyárilag Android 5.0.2 Lollipop rendszer fut a Go Play-en és több olyan alkalmazást találhatunk rajta gyárilag, amelyek valamiért kapcsolódnak a strapamobil kialakításhoz. Ilyen például a Periscope, amellyel élő közvetítést lehet készíteni és megosztani vagy éppen mások megosztásait nézni, mindig találhatunk egy érdekes műsort. A másik a Zello app, amely gyakorlatilag Walkie Talkie-t varázsol a telefonból. Főleg ott jöhet jól ez a lehetőség, ahol közelben lévőkkel kell kommunikálni. Fontos lehet még a fiatalok számára a Mix, ami egy zenelejátszó alkalmazás beépített DJ üzemmóddal. Fontos megemlíteni a szintén gyárilag megtalálható Clean Master alkalmazást, amellyel gyorsan takarítható a RAM és a felesleges fájlok – de egyébként is van haszna egy ilyen készüléken –, de akad még AVG fájlvédelem is, ahogy nem kell megkeresni letöltésre a Facebookot, a Messengert és a WhatsAppot sem. Érdekes módon a telefon tudáslistáját elnézve nem egy ütős darab, ehhez képest a mindennapi, nem hardcore használatban meglepően gyors és gördülékeny a használat. Imádtuk a ViewMe appot, mellyel képernyőtartalmat rögzíthetünk, nagyon hasznos és sok más gyártónál csak rootolás után telepíthető ilyen funkcióval bíró program.

A zárolt képernyőn láthatjuk az aktuális, még nem olvasott értesítéseket, egyetlen mozdulattal elérjük a kamerát, a zenelejátszót, a tárcsázót, a fényképezőt, az előlapi kamerát, a QR kód olvasót, a számológépet, és hozzáadhatunk a telefonkönyvhöz egy új kontaktot. Az Alcatel Go Play megkapta a One Touch Streamet, ez a gyártó egyedi alkalmalzása, ahol információkat kaphatunk az időjárásról, a következő naptáreseményekről, de még RSS-hírolvasót is tartalmaz a felület és mindig láthatók a legújabb és ajánlott alkalmazások, háttérképek. Gyárilag megtalálhatjuk a SwiftKey billentyűzetet is, ez komoly kedvesség a gyártótól.

Kamerából a már említett nyolc megapixeles hátlapi és egy öt megapixeles előlapi változatot kapunk. A hátlapi fő szenzorral meglepően jó minőségben fotózhatunk. Beállítható, hogy a hangerőgomb hosszú lenyomására elinduljon a kamera, így gyorshívóként funkcionál. Videóból maximum full HD felbontás és 30fps érték rögzíthető, de kérhető automatikus mód, HDR, panoráma mód, time-laps, arcszépség és manuális mód is. Ez utóbbi esetében módosítható a fehéregyensúly, a záridő és az ISO is. Természetesen ebben a kategóriában nem várható csúcs teljesítmény fotózás terén sem, kicsit úgy tűnik mintha egy régi szenzort dobott volna a fejlesztőcsapat a burkolat alá.

A zenei részhez a már említett Mix app és RDS-es FM-rádió is jár. A Mix a készüléken tárolt számokat képes szétválogatni dalok, előadók, albumok és listák szerint, a DJ mód aktiválásához pedig a beállításokban való pipa után vízszintesbe kell forgatni a készüléket, így lesz látható a két lemez, így egy időben szólhat két szám és indulhat a játék! Késleltetés, gyorsítás, lassítás, dobpergés, egy raklap effekt lesz a segítségünkre a szórakozásban.

Adatkommunikáció szempontjából szinte mindent megkapnak a vásárlók, így például van Cat4 támogatást élvező LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n – de nincs ac –, Wi-Fi Direct, akad Bluetooth 4.1 A2DP-vel, GPS, Walkie Talkie funkció, egyedül az NFC és az infra maradt ki, de ez esetben egyáltalán nem is lett volna elvárás, így nem adhatunk érte fekete pontot. A beépített akkumulátor 2500 mAh-s, hozza az átlagos 1-1.5 napos készenléti időt, teljesen békén hagyva – kedveljük a hosszú távú teszteket – akár egy bő hétig is elmegy egy feltöltéssel. A készülék esetében jó tudni, hogy nem csak fehér-kékben, hanem nagyon sokféle színösszeállításban kérhető, így van teljesen fekete, neonzöld-kék, fehér-narancs, fehér-kék, fekete-piros, türkiz-narancs, lila-bordó és türkiz-zöld kombináció.

Az Alcatel One Touch Go Play sajnos magasabb áron kezdett itthon, mint amire számítani lehetett, így még most is 55-60 ezer forint körül lehet hozzájutni. Ha ez legalább tíz-tizenötezer forintot csökken, valóban jó szívvel ajánlható lesz, jelenleg ennyi pénz azért költői túlzás a belépőszintű , bár ott felső kategóriás készülékért, és az is tény, hogy sokan nyom a latban az IP67 burkolat. A Go Playt főleg azok választhatják majd, akik gyakran kerülnek telefonnal a kezükbe vizes vagy poros, esetleg „rázós” helyzetbe, akár egy síelés esetében. Nekik viszont nagyon jó szolgálatot tehet a modell. A telefont nem szabad egyébként sem átlag szemmel nézni, hiszen strapamobilt nem nagyon kap az ember ennyiért.