Samsung Galaxy S23 Ultra teszt

Tovább a Samsung Galaxy S23 Ultra készülékre

Samsung_Galaxy_S23_Ultra

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.44

Tudás: 8.49

Minőség: 8.51

Értékelés: 8.48 | Szavazatok: 114

Szavazzon Ön is!

Ez nem meglepő, hiszen ez a tavalyi Galaxy S22 Ultra folytatása, amely kiváló telefon volt (na jó, most is az), hanem főleg azért, mert végre egy Samsung csúcsmobil, amely az egész világon ugyanazt a Snapdragon chipsetet kapta. 

A legfontosabb újdonságok az új 200 MP-es főkamera és a Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy lapkakészlet, amelyet kifejezetten a Samsung új csúcstelefonjaira optimalizáltak.

A többi? Nos, nagyjából az összes főbb funkció érintetlenül átkerült az S22 Ultrából, és ez így van rendjén, mert nem számíthatunk minden egyes évben nagy, átfogó frissítésekre, nem is beszélve arról, hogy az S22 Ultra már kezdetben igen erős tudást hozott. 

20230304_215416

Szóval milyen a Galaxy S23 Ultra? Ez legyen a következő telefonja, vagy a Samsung túlságosan magasra tette a lécet az árral és nem kompenzál érte a kapott tudás?

Dizájn

Ha a Galaxy S23 Ultra alapvetően egy „biztonságos” frissítés, akkor ez sehol sem nyilvánvalóbb, mint a dizájn. Nagy a kísértés, hogy linkeljem a tavalyi S22 Ultráról szóló tesztünket, amely bemutatta, hogyan változtatta a Samsung megszűnt Note sorozatát, és hogyan alakította át azt sikeres élvonalbeli zászlóshajóvá. Ez nagyszerű dizájn volt akkor, és egy évvel később is az marad, de nem jelent izgalmas újdonságot.

Lényegében nem sok változás történt az elmúlt tizenkét hónapban. A Galaxy S23 Ultra megőrzi matt üvegét – az újonnan Gorilla Glass Victus 2-re frissítve – a szigetszerű kameralencséket, a fémvázat és az integrált S Pent. 

20230226_142712

Az elődjéhez képest szinte lehetetlen megkülönböztetni a két telefont. Eltekintve néhány apró részlettől, amelyek azt sugallják, hogy ezek a modellek nem azonosak – nevezetesen az S23 Ultra nem látott lézeres autofókusza –, egy átlagos fogyasztó sem venne észre különbséget. 

Az én konkrét egységem rózsaszín volt. A matt felület is kiváló – tapadós, elrejti az ujjlenyomatok és szennyeződések túlnyomó részét, és őszintén szólva, minden csúszós, zsíros üveget használó cég okos lenne, ha ezt alkalmazná.

Első pillantásra az S23 Ultra nem különbözik az S22 Ultra-tól, ami a dizájnt illeti. Amikor először vettem kézbe az S23 Ultrát, furcsa volt, ugyanis vastagabb fémkeretet kapott az S22 Ultrához képest, ugyanis a cég csökkentette a keret előre és hátra hajló ívét a jobb ergonómia érdekében. 

20230304_215311

Alapvetően sokkal jobb és kényelmesebb így a kézben fogás, a nagy edge-mánia szerencsére rég lecsengőben van és ez minden szempontból jó hír. Az S23 Ultra így tehát kisebb görbülettel rendelkezik a képernyő szélein, ami segít az S Pen használatakor, és csökkenti annak esélyét is, leejtsük, majd összetörjön. Egyszerűen biztonságosabb érzést ad minden asztalról felvételkor. 

Fennáll a veszélye annak, hogy a Samsung nagyon enyhe újratervezését túlságosan nagyra értékeljük, ez részben azért van, mert ezt a telefont kényelmesebb a kézben tartani, mint az előzőt.

20230226_142814

Ami a külső többi részét illeti, első ránézésre szinte teljesen egyezik a telefon az S22 Ultrával. Azonban az S23 Ultra 0.2 mm-rel vastagabb, ez feltűnt amikor a régi mobilom tokjába próbáltam a tesztkészüléket, valamint picit lejjebb helyezkednek el a kamerák a hátlapon és a gombok lejjebb a jobb oldalon. Ehhez még a kameragyűrű megnőtt mérete is társul. Pont annyira, hogy a régi tokom ne legyen jó. Pedig mennyire menő és környezetbarát lehetett volna, ha a régi kiegészítők is használhatók az újabb modellhez. 

A nálam járt Galaxy S23 Ultra rózsaszín, matt hátlappal érkezett, amit itt és az előlapon is Gorilla Glass Victus 2 véd, szemben az S22 Ultrán található Victus+-szal. Összességében tehát a Samsung minimális változtatásokat eszközölt a külsőn anélkül, hogy a Note-ra emlékeztető doboz dizájnt elhagyta volna. 

Kijelző és hang

A Galaxy S23 Ultra ugyanazt a 6,8 hüvelykes, 120Hz-es Dynamic 2x AMOLED kijelzőt kapta, mint elődje. Pont. 

Részletesebben: a maximális felbontás 1440p/QHD+, a maximális fényerő pedig továbbra is 1750 nit. A Galaxy S23 Ultra lenyűgöző kijelzővel rendelkezik, gazdag színekkel, fényerővel, amely nem fog csalódást okozni, széles betekintési szögekkel és akár 1 Hz-re csökkenő frissítési frekvenciával is csökkenti az akkumulátor fogyasztást. 

20230226_143107

Ha a Samsung folytatja jelenlegi tendenciát, akkor a vállalat teljesen lapos kijelzőre válthat a jövőben csúcsmobiljain. Reméljük azonban, hogy nem így lesz, hiszen a jelenlegi görbe kiváló kompromisszum az ívelt és a lapos kijelzőket kedvelők számára is. 

A megjelenítő alatt bújó ultrahangos ujjlenyomat-olvasó sem változott. Gyors, ritkán téveszt. Az ujjlenyomatok regisztrálásának folyamata azonban gyorsabb lett, mivel a telefonnak kevesebb érintés is elég az érzékelőn a folyamat befejezéséhez.

A kissé nagyobb hangerőtől eltekintve a Galaxy S23 Ultra sztereó hangszórói többé-kevésbé ugyanazt a minőséget adják, mint bármely Samsung zászlóshajón (kivéve a Galaxy Fold szériát, amely két dedikált hangszóróval rendelkezik, ahelyett, hogy a fülhallgató lenne a másodlagos egység). 

20230226_143132

A Samsung sztereó hangszóróiból azonban még mindig hiányzik az iPhone-ban kedvelt mélyhang, de egyébként nagyon jók. Maximális hangerőn nem torzítanak észrevehetően, és van magas- és középfrekvencia is. Type-C vagy Bluetooth fülhallgató hiányában élvezhető marad a tartalom a hangszórókon keresztül is. 

S Pen

Az S23 Ultra a második Galaxy S telefon, amely S Pen-t kapott. A toll nyílása a bal oldalon található a telefon alján. Vannak új funkciók az olyan alkalmazásokban, mint a Samsung Notes (ilyen a továbbfejlesztett együttműködési mód, amely lehetővé teszi, hogy többen együtt szerkeszthessék a jegyzeteket), de ami csak az S Pennel használható funkciókat illeti, az S23 Ultra nem nyújt újítást igazából a Note 20 Ultra óta.  

20230304_215016

20230304_215509

Kamera

Az S23 Ultra a pénzért megvásárolható egyik legerősebb mobil kamerarendszert kínálja. 3x és 10x teleobjektívvel, ultraszéles látószögű és természetesen fényes új, 200 megapixeles főkamerával is jár. Képes olyan képeket készíteni, amiket őszintén szólva el sem hiszem, hogy okostelefonnal készítettem, különösen a 10-30-szoros zoom tartományban. Már-már nevetségesen részletes fotókat kaptam sok esetben. 

Kamera lista

 • 200 megapixeles f/1.7 szabványos széles OIS-szel
 • 10 megapixeles f/2.4 3X telefotó OIS-sel
 • 10 megapixeles f/4.9 10X telefotó OIS-sel
 • 12 megapixeles f/2.2 ultraszéles
 • 12 megapixeles f/2.2 szelfi autofókusszal

A 200 MP-es főkamera, akárcsak a Samsung korábbi 108 MP-es kamerája, pixel binninget használ (16 szomszédos megapixelt egy szuperpixelbe egyesít), hogy 12 MP-es felvételeket készítsen. Ha akarja, 50 MP-es vagy 200 MP-es felbontásban is fotózhat, bár az alapértelmezett fényképezési mód használata a legjobb ötlet a legtöbb esetben, mert az jobban kezeli az expozíciót.

20230304_215338

Erős fényben az érzékelő egy úgynevezett “remozaik” algoritmust használ, hogy utánozza a hagyományos színszűrő mintát, külön-külön használja a pixeleket és több részletet rögzít. Még az alapértelmezett fényképezési módban is, amely 12 megapixelre csökkenti a képeket, látni kell az extra részletrögzítés előnyeit.

Ha mindenképpen kellene a végeredményről írnom valamit a nyilvánvaló konkurenciához képest, akkor azt mondom, hogy az iPhone egy kicsit keményebb kontrasztra megy, míg a Samsung telítettebb színeket és világosabb árnyékokat ölel fel, időnként pedig a HDR meggalydul. 

20230223_134846

Az új, 200 megapixeles érzékelőről tudni kell, hogy a 200 megapixeles fotók készítése az egyik legkevésbé érdekes dolog, amit vele lehet csinálni. Persze, a lehetőség adott. Érintsen meg néhány menüpontot, nyomja le az exponálógombot, és bumm: 200 millió pixel áll rendelkezésére.

Amíg a fény jó, elképesztő mennyiségű részletet találhatunk ráközelítve. A képekből hiányzik a normál fényképezési módban elérhető szélesebb dinamikatartomány, de ha puszta részleteket szeretne, akkor ezt fogja kapni.

20230223_135821

Jó megvilágítás mellett a natív 3x és 10x beállításokkal készült fényképek nagyon jól néznek ki. A két gyújtótávolság között és a 10-szeres felett a telefon mesterséges intelligenciával felvértezett Space Zoomot használ a hiányosságok kitöltésére (értsd: tippel, hogy mi lehet). Meglepően jó munkát végez egészen a 30-szorosig, és olyan képeket hoz létre, amelyeket a közösségi médiában boldogan használhat bárki. Persze kinyomtatva nem nézne ki jól, de nem is erre van ez a funkció. 

Természetesen a 200 MP-es képek sokkal jobbak, különösen a szövegen és néhány távoli tárgy esetében, de erre igazán ritkán van szükség és nem is használjuk ki, mert a 12MP és a 200MP-es fotók között a részletekben nyilván van különbség, de mindössze ennyi. Az esetek túlnyomó többségében nem éri meg a 200 MP-es verzió extra helyfoglalása a plusz részletet.

20230223_215437

Éjszakai mód

Egy másik ok, amiért javaslom az alapértelmezett beállításokkal történő fényképezést, az az, hogy mindaz, amit a kamera pixel-összevonása végez, már észrevehetően több részletet ad a 12 MP-es képeken, mint a Galaxy S22 Ultra 108 MP-es kamerája.

A lényeg: a fő kamera mindenféle fényviszonyok között kiváló képeket készít, még akkor is, ha az éjszakai mód automatikusan bekapcsolódik gyenge fényviszonyok mellett, és a kikapcsolása gyengébb zajszabályozást eredményez.

20230224_133138

Az S23 Ultra azonban megnövelt dinamikatartománnyal rendelkezik, és jobban kezeli a HDR-fotókat (ez utóbbi akkor hasznos, ha erős fényforrás van a jelenetben). Ha pedig elveszti a fókuszt, amikor túl közel kerül a témához, a fényképezőgép automatikusan bekapcsolja a fókuszfokozó funkciót, amely az ultraszéles kamerát használja a közeli témák rögzítésére, amely funkció a korábbi Galaxy S Ultra zászlóshajókból származik.

Az alábbiakban néhány, 200 MP-es kamerával készült fotó látható (minden kép alapértelmezett beállításokkal készült, tehát 12 MP-es képekről van szó). Érdemes a teljes galériát átpörgetni, rengeteg különböző témájú fotó van.

Ami nem változott, az a Samsung portré módjának pontossága, amikor a háttér és a téma elválasztásáról van szó. Az esetek nagy részében nagyon kellemes eredményeket ér el. Ez azonban nem tökéletes, különösen akkor, ha több tárgyat fényképez az előtérben. 

20230226_142033

A portré mód továbbra is a legjobban emberekkel vagy egyértelműen meghatározott előterekkel és hátterekkel működik. Egy másik dolog, amit meg kell említeni, hogy 1x-es és 3x-os zoommal is készíthet portréképeket, de gyenge fényviszonyok között 3x-os portrék is használhatják a fő kamerát, ebben az esetben a kapott fotó kissé vízfestménynek tűnik.

20230226_144421

Az ultraszéles képek minősége is nagyjából ugyanaz maradt, mint korábban. A nappali ultraszéles fotók néha meglepően erős részleteket tartalmaznak, de az Éjszakai mód szükségessé válik, ha lemegy a nap, mert a szélsőségesen gyenge fényű ultraszéles fotók enélkül sok zajt tartalmaznak.

A gyártó az S22 Ultra 3x és 10x zoom kameráját használta az S23 Ultra modellen is. A Samsung úgy hangolta a feldolgozást, hogy kissé élesebbé tegye a képeket, olyannyira, hogy olyan őrült zoomszinteknél, mint a 100-szoros, a galériában látható fotó sokkal jobb, mint amit a kereső mutat. 

20230224_132709

0.6x

20230224_132718

3x

20230224_132727

10x

20230224_132755

30x

20230224_132810

100x

A Samsung nagyot hozott a Galaxy S23 sorozat asztrofotózásával, de fontos megjegyezni, hogy csak a hyperlapse asztrovideók jelentik az új funkciót, az asztrofotók készítésének lehetőségét már az S22 Ultrán is bevezették az Expert RAW alkalmazással. Ez továbbra is az asztrofotókhoz használt alkalmazás, bár most már gyorsan elérhető a Profi RAW mód a fényképező módok menüjében.

20230303_210524

20230303_210004

20230303_163616

A Samsung Galaxy S23 Ultrán a videofelvétel fejlesztéseinek listája meglehetősen hosszú és jelentős. A legnagyobb előrelépés talán az, hogy a 8K-s videókat 24 fps helyett 30 képkocka/másodperc sebességgel tudja készíteni, nappal és éjszaka is használható.

A keretet sem vágja le végre 4K-nál vagy Full HD-s videóknál. A 8K-s videókat a Galaxy S23 Ultra jobb optikai stabilizálása segíti, és jelenleg már csak a 8K-s videók nagy fájlméretei tartanak vissza sok embert attól, hogy ilyen felbontással fényképezzenek.

Ha nincs szüksége 8K-s felvételre, akkor a 4K-s és alacsonyabb felbontású rögzítés fejlesztése is előnyt jelent. Ismét a jobb optikai stabilizálás az egyik legfontosabb újítás. A Super Steady felvételi mód pedig az ultraszéles kamerát használja a videók rögzítéséhez, így több helye van a keret oldalainak levágására, hogy a szokásosnál stabilabb videókat készítsen, mostantól QHD felbontásban rögzíthető 30 fps-sel és 60 fps.

A szelfikhez a Samsung megszabadult a 40 MP-es előlapi kamerától, amely a kezdetek óta minden Galaxy S Ultra telefonban jelen volt, és ehelyett 12 MP-es érzékelőt használt mindhárom Galaxy S23 modellben. Amiben ez hátrányt jelent: semmi. 

A szelfik sok részlettel rendelkeznek, és pontosabban rögzítik a bőrtónusokat. Az élérzékelés és a háttér elmosódása a portré szelfikben továbbra is a legjobb. De az elkészült fotók kissé lágyak lehetnek gyenge fényviszonyok mellett vagy beltéri helyzetekben, így érdemes lesz megszokni a képernyő vakuját vagy az Éjszakai módot (ez utóbbi a legtöbb gyenge fényviszonyú esetben automatikusan bekapcsol). 

20230302_151602

Sajnos a régóta fennálló probléma, amely a Galaxy zászlóshajók kameraélményét sújtja, továbbra is fennáll, mind a fényképeken, mind a videókon. Fényképezéskor a Samsung még mindig nem tökéletesítette az expozíció beállítását a jelenet fényforrásainak figyelembevételével, és itt tanulhatna egy-két dolgot a Google-tól. Egy kis exponálási késleltetés is jelen van, és elmosódást eredményez, amikor gyerekeket vagy állatokat fényképez.

Ami pedig a videókat illeti, 4K 60 fps-es rögzítéskor nem lehet váltani a különböző zoomszintek között. Bármelyik nagyítási szintnél is kezdi, az elakad, és kénytelen lesz leállítani a felvételt, majd másik nagyítással újrakezdeni. Ez a hiba más felbontásnál és fps értéknél érdekes mód nem jön elő. 

Ennek ellenére, ha a lehető legjobb kameraélményre vágyik egy Samsung okostelefonon, akkor az S23 Ultra viszi a prímet. A Galaxy S22 Ultra és az S21 Ultra tulajdonosainak megéri egyelőre ragaszkodni régi telefonjukhoz, de minden korábbi modell tulajdonosának érdemes lehet váltani. 

Szoftver

A Galaxy S23 sorozat az első a Samsung készülékek között, amelyek gyárilag Android 13-at futtatnak. Az Android 13 azóta számos régebbi eszközre is megjelent - méghozzá döbbenetes gyorsasággal -, de a legtöbbjük még nem rendelkezik One UI 5.1-vel.

Screenshot_20230303_172534_Android System

Az One UI 5.1 a Galaxy S23 sorozattal debütál, és számos új funkciót és fejlesztést tartalmaz. A 0.1-es frissítésként azonban a One UI 5.1 új funkcióinak listája meglehetősen kicsi. Az új funkciók egy része hasznos, ehhez nem fér kétség, de a legjobb, ha nem izgulunk a One UI 5.1 miatt.

Az S23 Ultra One UI 5 egy meglehetősen könnyű frissítés a One UI 4-hez képest, amellyel az S22 sorozat indult, és új hangsúlyt fektet a módok és rutinok beállítására, valamint több zárképernyő testreszabási lehetőséget biztosít. Maximalista élmény marad, alapértelmezés szerint két oldalnyi gyorsbeállítás található az értesítési területen, valamint a Samsung saját alkalmazásboltja, virtuális asszisztense és webböngészője ezeknek a Google-verziói mellett. Sok, és nem mindenkinek tetszik. Én személy szerint szeretem, ha a telefon beállításánál eltölthetek egy kis időt a kedvemre való rendszerezéssel. 

Screenshot_20230304_181937_Settings

Mint minden új Samsung zászlóshajó, amelyet a Galaxy S21 után dobtak piacra, a Galaxy S23 sorozat is jogosult négy jelentős operációs rendszer-frissítésre és öt év biztonsági frissítésekre. És bár néhány más gyártó mostanra hasonlóan hosszú szoftvertámogatást ígér, továbbra is lenyűgöz bennünket, hogy az Android telefonok világának hogyan javult a frissítési helyzet az évek során.

Na de vissza a One UI 5.1-hez. Mint fentebb említettük, ez nem egy jelentős frissítés, de hasznos új funkciókat és fejlesztéseket hozott. Részletesebben itt írtunk róla (videóval).

Teljesítmény

A Galaxy S23 Ultra teljesítménye szinte varázslatos. Az új, kifejezetten a Galaxy S23 sorozathoz optimalizált Snapdragon chip és az UFS 4.0 tárhely kombinációjának köszönhető az S23 Ultra kiváló teljesítménye. Nem emlékszem, hogy akadozásba futottam volna a felhasználói felületen való navigálás közben (pedig az S22 Ultrámnál előfordul, ha gyorsabb vagyok nála még 0.5x-ös animációs fejlesztői beállításokkal is), és az alkalmazások megnyitási idejétől az általános navigációig minden kiváló.

Rengeteg a javulás is található, beleértve a Expert RAW hozzáférést közvetlenül a kamera alkalmazásból telepítés után, valamint a képernyőképek mentési helyének megváltoztatását az eszközön. 

Screenshot_20230304_182103_Settings

Az egyéb kiegészítések közé tartoznak a módok és rutinok új műveletei, a Galériában csak lefelé görgetéssel elérhető EXIF-adatok, valamint az objektumfelismerés, amely a fényképek bizonyos elemeit új tartalommá választja szét.

Bevallom, van néhány dolog, amit még mindig nem szeretek a One UI-ban. A Samsung sok szempontból túlságosan támaszkodik a Google által már biztosított szoftverekre ahhoz, hogy kijavítsa a problémákat vagy új funkciókat adjon okostelefonjaihoz. 

Screenshot_20230304_182305_Tips

Figyelembe véve, hogy az Expert RAW vagy a Good Lock mennyire nélkülözhetetlen az erősebb tudást igénylő felhasználók számára, ezeknek az alkalmazásoknak alapból a készüléken kellene lenni, de még inkább a Play Áruházból elérhetőnek. Nem pedig a cég saját app store-jában, ahol ha az ember nem néz utána, akkor azt se tudja, hogy milyen extra és rendkívül hasznos dolgok is találhatók (amúgy totál félrevezető név alatt). 

A játékteljesítmény nagyszerű, a nagyobb gőzhűtő kamrának köszönhetően a hő sem volt gond. Érezni egy kis meleget a hátulján, ha valami teljesítményigényes dolgot csinál, például játszik vagy túl sokáig használja a fényképezőgépet, de egyáltalán nem zavaró mértékben. Ha mégis előfordulna, akkor az akkumulátor megkerülésével lehet játszani, a Samsung Game Booster segítségével, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy töltőre téve a telefont, az ne töltődjön ilyen esetben, hanem közvetlenül a konnektorról működjön. 

Screenshot_20230304_182231_Device care

Tehát igen, az S23 Ultra általános teljesítménye olyan jó, amennyire csak lehet. A 2022-es Galaxy zászlóshajók tulajdonosai (kivéve azokat, akik a Galaxy S22 okostelefon Exynos változatát vásárolták) talán nem veszik észre a teljesítménynövekedést, de nagyjából mindenki más igen. Azok is boldogok lesznek, akiknek sokat számítanak a benchmarkokban a számok. 

Valami, ami egyre fontosabbá válik, az az, hogy egy okostelefon mennyire integrálódik a digitális ökoszisztéma többi részébe. Az S23 Ultra gazdag csatlakozási funkciókban, beleértve a sokat továbbfejlesztett DeX for Windows PC-integrációt, a Samsung SmartThings alkalmazását az okosotthonokhoz, valamint a Smart View nevű funkciót, amellyel gyorsan tükrözheti készülékét egy Samsung TV-re.

Hanyag lennék, ha nem emelném ki pont az S23 Ultra tesztjében a Samsung frissítési szabályzatát. Régi hír, de ez a telefon a következő öt évben támogatott lesz, négy jelentős operációs rendszer-frissítéssel! 

Üzemidő

A Galaxy S23 Ultra az első Ultra telefon a Samsungtól, amely tényleg kihasználja az 5000 mAh-s akkumulátort. Az S23 Ultra élettartama hihetetlenül fenomenális, sokkal jobb, mint bármi, amit korábban a Samsung zászlóshajójánál láttam. Éppen csak az Apple 13 és 14 Pro Max modellei tudnak hosszabb bekapcsolt képernyős üzemidőt adni jelenleg. 

Screenshot_20230301_160452_Device care

Mivel a képernyő bekapcsolt ideje 8,5 óra, az utolsó teljes töltés óta eltelt idő pedig javarészt másfél nap volt, többször hitetlenkedve bámultam az akkumulátor statisztikáit. Végre úgy tűnik, a Samsung elkészített egy zászlóshajó telefont, amelyet egy egész napra elvihetünk anélkül, hogy estére aggódni kéne amiatt, hogy lemerül.

Na de akkor a saját tények: az S23 Ultra nálam fixen tudta hozni a 10 óra SoT (screen-on-time) időt. Döbbenetes, mondom ezt úgy, hogy anno a siralmas üzemidő miatt hagytam ott a márkát jópár éve. És most bánom, hogy tavaly megvettem az S22 Ultrát. Ezzel jobb vásárt csináltam volna. 

Screenshot_20230301_164301_Device care

Azok a vásárlók, akik mindig is a Samsung zászlóshajójának Snapdragon változatait használták, talán nincsenek túlzottan lenyűgözve, de mindenki, aki átkozta a koreai óriást, amiért lenyomta a torkán az Exynos chipeket, imádni fogja a Galaxy S23 Ultra üzemidejét. 

A Galaxy S23 Ultra sajnos nem hozott változást a töltési sebességben. Továbbra is 45W-os „szupergyors” töltést kap, a töltő pedig nem jár gyárilag a horror árú készülékhez. Persze főleg a kínai konkurenciához képest a 45W nevetségesen kevés, ennek ellenére élhető a töltési idő.. 

Ami a tényleges töltési sebességet illeti, az S23 Ultrát 45W-os és 65W-os saját Toocki és Baseus töltőnkkel is teszteltük, ezek szerint mindegyik támogatja a PPS-t, ami szükséges a Szupergyors Töltés 2.0-hoz. 15 perc töltés 29%-ra, illetve 39%-ra növelte az akkumulátor töltöttségi szintjét, 30 perc 56%-ra, illetve 72%-ra, 60 perc töltés pedig 96%-ra, illetve 97%-ra 25 és 45W mellett. 

Az S23 Ultra egy óra alatt is feltölthető, de ehhez az kell, hogy a telefon kijelzője ne legyen aktív (és az adott GaN Chargerre ne legyen más készülék dugva). Reálisabb a maximum másfél óra, ha közben használjuk is a telefont. 

Konklúzió

Az ítélet rövid lesz: a Galaxy S23 Ultra egy fantasztikus telefon. 

Érdemes megfontolni a Galaxy S23+-t is, amely a Samsung középső gyermeke a legújabb zászlóshajó-kínálatában. 85 ezer forinttal kevesebbért, mint az Ultra, a Galaxy S23+ elveszíti a 200 MP-es érzékelőt (a 10-szeres periszkóp lencsével együtt), az 1440p-s kijelzőt és természetesen az S Pent. Ám úgy gondolom, hogy néhány ember számára ez teljesen megéri a kompromisszumot.

20230226_143349

Nem hiszem, hogy a felhasználók túlnyomó többsége észreveszi a minőség romlását az 1080p-s kijelzőtől, vagy az 50 MP-es érzékelőt a Samsung 200 MP-es opciójához képest. Nem is nagyon hiányzott az S Pen, és az igazat megvallva, az Ultra nagyságához képest az S23+ kifejezetten karcsúnak tűnt a kezemben. A 10-szeres periszkóp objektív hiányzott a legjobban, de nem vagyok benne biztos, hogy önmagában megér-e 85 ezer forintot.

A zászlóshajó telefont Ultrának nevezni merész kijelentés – nem mintha a Samsung valaha is félénk lett volna ettől. Ez a bizonyos Ultra jól viseli ezt a címet. Kiemelkedően gazdag funkciókészlettel, csúcsminőségű hardverrel és páratlan kamerarendszerrel rendelkezik. Drága és bocsánatmentesen nagy. 2023 egyik első új mobiljaként borzasztóan magasra tette a lécet. Ha mindez nem érdemes az ultra névre és jelzőre, akkor nem tudom, mi az.

 

Előnyök:

 • A kijelző ugyan nem változott a tavalyihoz képest, de még mindig a legjobb
 • A 200 MP-es kamera remek képeket készít, végre használható a 8K videózás
 • Kiváló zoom tartomány, jobb minőség 30-szoros+ nagyításnál
 • Kivételesen jó teljesítmény az optimalizált chipnek köszönhetően
 • Hűvösebb működés a nagyobb gőzkamrának köszönhetően
 • Fenomenális üzemidő (végre Samsungnál is leírhatom ezt), lazán másfél nap heavy usereknek is
 • Négy év operációs rendszer frissítés (Android 17-ig)

Hátrányok:

 • Elképesztően magas ár
 • Ennek ellenére továbbra sincs töltő a dobozban 
 • A 45W-os töltés lemaradt a versenytársak mögött, és csak meghatározott töltők tudják gyorsan tölteni
 • A fényképezőgép egy-egy módban való késése továbbra is problémát jelent gyerekek vagy állatok fényképezésekor