Samsung_Galaxy_A41

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.25

Tudás: 6.09

Minőség: 6.14

Értékelés: 6.16 | Szavazatok: 118

Szavazzon Ön is!

A mai tesztünk alanya abba a ritka csoportba tartozik, amelyik nem tepsi és abszolút jól használható. Olvassatok tovább és vizsgáljuk meg együtt a Samsung Galaxy A41-et! A Samsung Galaxy A41 nem a gyári dobozában érkezett, de a vásárlók a készülék mellé kapnak egy 15 wattos töltőfejet, egy mindkét végén USB-C kábelt, egy SIM-tűt, valamint egy fülhallgatót. Az utóbbi kettő nem érkezett hozzám.

A telefon anyaghasználatára sem a prémium szó, sem az ócska szó nem jellemző. A Galaxy A41 előlapja üveg, kerete és hátlapja üveg hatású műanyag. A hátlap nagyon gyorsan gyűjti az ujjlenyomatokat és eléggé csúszik, éppen ezért egy tokba mindenképp érdemes beruházni.

IMG_9948

Tesztalanyunk előlapján a kijelzőt találjuk a bemetszéssel, amiben a frontoldali kamera leledzik, valamint itt találjuk a beszédhangszórót. Az nem túl gyors optikai ujjlenyomat-olvasó a kijelző alá került. A káva mérete minimális.

Az A41 hátlapján téglalapos elrendezésben figyelhetjük meg a kamerát és a vakut. A készülék keretének jobb oldalán a három megszokott gombpáros vehető észre. A keret baloldalán a SIM tálca látható, ami két SIM-kártya és egy microSD kártya társaságát várja. A készüléken két mikrofon is helyet kapott, az egyik fenn, a másik lenn. Az utóbbi mellett találjuk a hangszórót, az USB-C-s töltőportot, és mindenki örömére a jack-csatlakozót.

A Samsung a processzor választásánál kitért a hitéből, vagy legalábbis nem Snapdragon és nem is Exynos procira voksolt, hanem a Mediatek Helio P65-re. Ehhez 4 GB RAM és 64 GB bővíthető tárhely társul. A tesztidőszak alatt kellemes sebességgel futott, nem voltak megakadások.

Screenshot_20200611-140446_Settings

A telefon nem képes 5G hálózatra kapcsolódni, de a gyors adatátvitel kedvéért rendelkezik Bluetooth 5.0-val. Ha nem akarsz készpénzezni a boltban, van lehetőséged a Galaxy A41 segítségével érintésmentes fizetésre, hiszen a készülékbe beszerelték az NFC chipet.

A Samsung Galaxy A41 Android 10-et futtat a gyártó saját felhasználói felületével, a One UI-val, egészen pontosan annak második főverziójával. A rendszer letisztult, jól testre szabható, a beépített alkalmazásokban a legfontosabb gombok kézre eső helyen vannak.

Rendelkezésünkre áll a rendszerszintű sötét mód, többféle gesztusvezérlés, egykezes mód, Always On Display és amiken meglepődtem, az az Edge Panel és a világító szélek, amik szerethető funkciók, de a kijelző mégsem hajlik rá a keretre. Az alkalmazásokat előugró nézetben is futtathatjuk, ami a multitaskingos képességeknek jót tesz.

Screenshot_20200613-123954_One UI Home

Az A41 háromtagú kamera rendszerrel büszkélkedhet a hátlapon, melynek a főszenzora 48 megapixeles és megszokott módon alapból 12 megapixel felbontású képeket lő, de lehetőség adódik a teljes felbontás kihasználására is. Emellett találunk egy 8 megapixeles széles-látószögű érzékelőt, valamint egy 5 megapixel felbontású mélység-élesség egységet. A három érzékelő szépen összedolgozik, de logikusan a főszenzor képes a legszebb, legrészletgazdagabb képeket ellőni.

20200611_192836

A képek minőségére nem lehet panasz, viszont a kamera szoftvere elég hiányos. Se gyorsított-, se lassított felvételeket nem lehet rögzíteni, még éjszakai mód sincs. Mindezt 90-100.000 forintért. Pozitívumként kiemelendő, hogy bizonyos szintű nagyításokhoz nem kell két ujjal a kijelzőt széthúzni, hanem gombnyomásra lehet váltani.

A telefon frontoldali kamerája 25 megapixeles és 2D-s arcfelismerésre képes, ami nem igazán gyors, mint ahogy az ujjlenyomat-olvasó sem, de hát két fél tesz ki egy egészet. Videókat full HD-ban lehet 30 fps-sel rögzíteni.

20200611_154128

A Samsung Galaxy A41-gyel kijelző terén meg voltam elégedve, hiszen a kép éles, a színek nagyon szépek, a fekete tényleg fekete, valamint fontos, hogy a méret a lehető legjobb, simán elérhető a kijelző teteje. A panel AMOLED, a képátló 6.1 col, ezekhez 20:9 képarány, illetve az impozáns, 1080×2400 pixel felbontás tartozik. 

Végül, de nem utolsó sorban következzék az akkumulátor! Az A41 belsejében egy 3500 milliamperórás telep nyugszik, ami 4-5 órás kijelzőidőt nyújt, ami a legtöbb mai telefonhoz képest nagyon gyenge. A töltés 15 wattal történik, nagyjából 1,5-2 órát vesz igénybe.

A Samsung Galaxy A41 egy rendkívül kezes, kényelmes méretű mobiltelefon, de az általam jól ismert Xiaomi Mi 9 SE hasonló, vagy kicsit alacsonyabb árért kamerás képességet nézve lényegesen többet tud, az egyéb tulajdonságai pedig hasonlóak. Ha nem gondolnám úgy, hogy 2020-ban csak 2020-as mobilt érdemes venni, akkor alternatívának is nevezném az előbb említett telefont, így pedig annyit mondok, hogy a magas, 90-100.000 forintos kezdő ár miatt vásárlás előtt mindenképpen érdemel egy telefon tapicskolást, másfél óra néma gondolkodást, valamint kétszeres teszt újraolvasást, aki az A41-en gondolkodik.

Írta: Herskovits Gábor