Samsung_Galaxy_S24

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.83

Tudás: 9.17

Minőség: 8.58

Értékelés: 8.86 | Szavazatok: 12

Szavazzon Ön is!

A Galaxy S24 nagyszerű választás az Android-rajongók számára, kivételes üzemidővel, kiváló teljesítménnyel és letisztult dizájnjával, amely ellenáll a fizikai behatásoknak. Majdnem elegendő funkcióval rendelkezik ahhoz, hogy Ultrának hívják, ám egy kisebb telefonba van csomagolva, amely könnyen zsebre rakható és egy kézzel is használható. 

Az összes új Galaxy AI és Google keresőfunkcióval, valamint a Samsung lassan talán öregedő és helyenként túlbonyolított szoftverével rendelkezik. A kamerák nem olyan nagyszerűek, mint néhány versenytárs ebben a tartományban, de nagyobb a zoomja, mint az iPhone 15-nek, és a Samsung rengeteg remek fényképezési módot kínál, hogy a képek nagyszerűek legyenek. Hét év Android-frissítés ígéretével ez lehet a legjobb megfizethető Galaxy S telefon, amelyet a Samsung hosszú időn belül kínált.

20240421_174838

A kisebbik Galaxy S24 egy szupererős csoda, a Samsung legjobb telefonjának minden feldolgozási teljesítményével, sokkal kisebb dizájnba csomagolva, így könnyebben elfér egy divatos zsebben.

Mit lehet kezdeni ennyi erővel egy ilyen kis telefonban? Használhatja a Samsung és a Google új mesterséges intelligencia-eszközeit, beleértve a menő Circle to Search-t, amely könnyen megválaszolja a „hé, mi ez?!” kérdést, akár egy weboldalt, egy YouTube-videót vagy akár egy most készített fényképet nézünk. Ezenkívül megkapja a Samsung Galaxy AI-fordítást is, amely varázslatként működik, szavait idegen nyelvre változtatja, és lehetővé teszi, hogy megértsen valakit, túllépni a nyelvi akadályokat.

Nyilvánvalóan játszani is lehet rajta, a Galaxy S24 egy játékerőmű, amelyet bárhová elvihető mérete tesz még jobbá. Ez a telefon könnyedén veri az iPhone 15-öt az egymás melletti játéktesztekben, és megközelíti a Pro teljesítményét a feldolgozás és a termelékenység tekintetében. Még a Samsung DeX asztali környezetet is futtathatja, amelytől a telefon valódi számítógépként működik, ha csatlakoztatja a billentyűzetet, a monitort és az egeret.

20240421_174859

Míg az Apple az iPhone 15-ben és az iPhone 15 Plus-ban a CPU-n takarékoskodik, új generációs processzort adva ezeknek a telefonoknak, ez a telefon a Samsung Exynos 2400 lapkakészletet használja. 

Az eredmény egy olyan telefon, amely nem csak gyorsan, de sokáig is működik, hiszen nagyszerű akkumulátorteljesítményt láthattunk a legújabb Snapdragonnal felszerelt telefonoknál. Az akkumulátor üzemidejét tekintve a Galaxy S24 könnyedén veri a versenytársakat ilyen méretben és áron, órákkal tovább bírja, mint az iPhone 15 vagy a Pixel 8.

A Galaxy S24 olyan kijelzővel rendelkezik, amely nagyszerű fényerőt tud előállítani, bár nem ez a legfényesebb vagy a legélesebb. A kijelző ragyogóan néz ki, függetlenül attól, hogy mennyire fényes vagy halvány volt.

A kamerák terén a Galaxy S24 nem tud versenyezni a Galaxy S24 Ultra telefonnal, amely persze jóval drágább, de a konkurencia jó része irigykedhet a 3x-os valódi zoom objektív miatt. 

20240421_175139

A Samsungnak lehet, hogy érdemes lenne csökkenteni a funkcióit és egyszerűsíteni, különösen, ha meg akarja nyerni az iPhone rajongók tetszését. Az iPhone 15 nem kényszeríti a Beállítások három rétegét végignyálazni, hogy megtalálja a legmenőbb új funkciókat. Egyszerűen csak működik. A Samsungnak sokkal többet kell dolgoznia a szoftverén, mert a Galaxy évről évre nehezebben használható, legalábbis sokan erre panaszkodnak. Hardcore ős Samsungosként nekem mondjuk ezzel semmi gondom, de nem képviselhetem mindenki véleményét. 

Ha hosszabb üzemidőt, több sokoldalúságot és néhány komoly teljesítménynövelő funkciót szeretne, a Samsung Galaxy S24 a megfelelő választás. Ha nem kell minden extra, és csak egy olyan telefonra vágyik, amely az alapokat stabilan adja, az Apple és a Google kínál egyszerűbb és elegánsabb lehetőségeket, de a Samsung érzékelteti a jövőbeni lehetőségeket. 

Hacsak nem egy komoly mobilfotós, vagy sokkal nagyobb kijelzőt szeretne, nincs más ok arra, hogy inkább a Galaxy S24 Ultra mellett döntsön. A kettő közti árkülönbség szabad szemmel igencsak jól látszik, amely azonban nem egyenlő a nagy teljesítménynövekedéssel. Persze az Ultra egy nagyobb telefon nagyobb akkumulátorral, így egy kicsit tovább bírja, de egyébként a teljesítmény nagyon hasonló játék vagy multitasking esetében. 

Külső

A Samsung Galaxy S24 lekerekített formatervezési nyelve megegyezik a valamivel nagyobb S24+-szal. Egyik sem nagyon hasonlít a négyzetes S24 Ultrára, de ez évek óta így van. Sokan jobban szeretetik az S24 és S24+ lekerekített sarkait, én maradok Ultra párti.

A 147×70.6×7.6 mm fizikai méretű és 167 gramm tömegű Galaxy S24 könnyen tartható kézben vagy hordható zsebben. Abszolút kis telefonnak minősül egy olyan iparágban, amely azt feltételezi, hogy a nagyobb, annál jobb. Érezhetően kisebb és könnyebb, mint a Galaxy S24+.

A Corning Gorilla Glass Victus 2, a cég második legrugalmasabb okostelefon-üvege védi az S24 elejét és hátulját. A Victus 2 egy robusztus anyag, amely ellenáll a karcolásnak és törésnek, de az S24 Ultra elején megjelenő Gorilla Armor panel még keményebb és kevésbé tükröződik. 

20240421_174912

Armor Alumínium keret veszi körül az S24 testét, egy lépéssel lejjebb az S24 Ultra titánjától. Ennek ellenére a keret elegánsan találkozik az üveg elő- és hátlappal. A hangerőszabályzó és a jobb szélen található bekapcsológomb kielégítő, kattanó választ ad, míg az alsó részen egy SIM-tálca, egy USB C port (3.2 Gen 1) és egy hangszóró található. Ahogy az várható volt, nincs microSD-kártyanyílás vagy 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó. 

Az S24+-hoz és az Ultrahoz hasonlóan a szabványos Galaxy S24 is IP68-as besorolással rendelkezik. Teljesen porálló, és akár 1,5 méteres vízbe merülést is kibírja akár 30 percig. 

20240421_175027

A telefon hátulján három kamera sorakozik, míg az előlapi kamera a képernyő felső részén, közepén helyezkedik el. A hátsó kamera lencséi egy kicsit a hátlap fölé emelkednek, de nem találunk olyan túlméretezett kamera púpot, mint például az iPhone 15-nél.

A kijelző alatti ujjlenyomat-érzékelő a legjobb megoldás a biometrikus biztonság érdekében. Gyors és pontos. Az arcfelismerés is elérhető, de nem olyan biztonságos. A választható színek közé tartozik a kobaltlila, a borostyánsárga, az ónixfekete és a márványszürke, nálam teszten ez utóbbi járt. 

Kijelző

A Galaxy S24 6,2 hüvelykes kijelzője hajszálnyival nagyobb, mint a Galaxy S23 6,1 hüvelykes panelje, de mindkettőnek ugyanaz a 2340×1080 pixeles felbontása. A 6,7 hüvelykes S24+ és a 6,8 hüvelykes S24 Ultra még élesebb, 3120×1440 képponttal.

Screenshot_20240421_203214_Settings

Az S24 ugyanazt a 120 Hz-es változtatható frissítési frekvenciát tartalmazza, mint az S24+ és az S24 Ultra. Ez azt jelenti, hogy a képernyő akár 1 Hz-re is lemehet, hogy óvja az akkumulátort, vagy épp növelheti a skálázást a zökkenőmentes játékteljesítmény érdekében. Mindhárom Galaxy modell 2600 nites csúcsfényerővel rendelkezik, ami meghaladja az iPhone 15 2000 nitjét.

A Samsung örök kedvenc az okostelefon-kijelzők terén, és a Galaxy S24 nem okoz csalódást, de egyik szempontból sem a győztes. Élveztem a weblapokat olvasni, játszani és fotókat szerkeszteni a kisebb képernyőn, és még a kis szöveg is jól olvasható és éles volt. Extrém igények nélkül mindenki számára tökéletes. A képernyő is fényes volt, még kinti napfényben is.

Teljesítmény

Európában a Samsung a két kisebb Galaxy S24 modellhez a saját fejlesztésű Exnos 2400 chipsetet adja, 8 gigabájt RAM és 128 vagy 256 gigabájt tárhely mellett. Előbbiért 333 ezer, utóbbiért 360 ezer forintot kér a gyártó. Velük szemben az S24 Ultra már 12 gigabájtot kap. A Galaxy S24 képes volt egyszerre több alkalmazást megnyitni, és a legmagasabb grafikus szinten kezelni a játékot, így a teljesítményére nem volt panasz.

Screenshot_20240421_203726_One UI Home

Galaxy AI

Mindhárom S24 modell ugyanazokkal a Galaxy AI funkciókkal rendelkezik. Általában tudnia kell, hogy az S24 mesterséges intelligencia funkciói jól átgondoltak, és valóban javíthatják a telefon élményét. A Samsung a jövőben állítólag fizetőssé tehet belőlük részeket, ez a jövő zenéje. 

A Circle to Search funkció (amely lehetővé teszi a Google képkeresés gyors végrehajtását a képernyőről) gyorsan segít rákeresni bármire, legyen az szöveg, kép. Eközben az Object Eraser képszerkesztő eszköz segítségével megtisztíthatja vagy módosíthatja a képeket anélkül, hogy sok munkát igényelne. Eddig ez a két funkció hiányzik a legjobban, ha más eszközökre váltok. 

Screenshot_20240421_203749_Samsung Internet

Az S24 Android 14-en fut, rajta a Samsung One UI 6.1 interfész. A One UI fejlett többfeladatos munkavégzést és hozzáférést biztosít a DeX-hez, a Samsung termelékenységi módjához, amely lehetővé teszi az S24 csatlakoztatását a kijelzőhöz, az egérhez és a billentyűzethez. A DeX nem helyettesíti sajnos még sok évvel az első bejelentést követően sem a teljes asztali PC-élményt, de ennek ellenére nagyra értékelem. 

A jó hír a Galaxy S24 szoftverével kapcsolatban, hogy szinte mindenre képes, amire a Galaxy S24 Ultra, az S Pen használatán kívül. A rossz hír az, hogy mindenre képes, amire a Galaxy S24 Ultra képes, és nem kevesebbre. A Galaxy S24-ben továbbra is megtalálható minden bonyolultság, amelyet gyakran a lehető legnagyobb okostelefon-kijelzőhöz terveztek és ez sokak számára túl sok lehet.

Screenshot_20240421_203034_Google

A Galaxy S24 szupererős, kétségtelen. Vannak kiváló szoftverfunkciók, mint például a Samsung DeX, amely Chromebook-szerű felületet biztosít, ha a telefont külső monitorhoz csatlakoztatja. Vannak finom, részletes vezérlések is mindenre, az akkumulátor- és energiagazdálkodástól a Wi-Fi-n és a hálózaton át a képernyőreakcióig és a menükig… nos, mindenre. Nincs vége annak, amit a Galaxy S24-el tehet, és könnyen eltéved a menüben.

A Samsungnak egyszerűsítenie kellene. Túl sok olyan funkció van, amelyet kifejezetten nehéz megtalálni, mint például a vezeték nélküli energiamegosztás, amelyek lehetővé teszik a TWS fülhallgató feltöltését úgy, hogy a tokot a Galaxy S24 tetejére helyezem. De még mindig soknak találhatjuk azt, hogy gyárilag kapunk egy csomó Google (ez oké), Samsung (még ez is oké valahol) és Microsoft appot. Hadd döntsem el én, hogy mit szeretnék. Ha valaki egyszerűbb használatra vágyik, elrettentő lehet a sok extra, amit ad egy ilyen csúcs telefon. 

A Samsung azt állítja, hogy hét év operációs rendszerrel és biztonsági frissítésekkel támogatja a teljes S24-sorozatot. Ez az új irányelv (a régebbi Samsung készülékek öt évnyi frissítést kapnak) az S24-et a Pixel 8 sorozattal egyenrangúvá teszi.

Kamera

Az S24 ugyanazokkal a kamerákkal rendelkezik, mint az S24+, beleértve a fő 50 MP-es f/1.8-as érzékelőt optikai képstabilizátorral (OIS), egy ultraszéles 12MP f/2.2-es objektívet és egy 10MP-es f/2.4-es teleobjektívet 3x optikai zoommal. Az 50 MP-es kamera alapértelmezés szerint 12 MP-es képeket készít (pixel binning segítségével), de ha úgy tetszik, teljes 50 MP-es képeket is képes készíteni, csak egyetlen kattintás a képernyő felső részén a váltás. 

20240421_174939

Az S24 fotóin a tónusok enyhe eltérései könnyen tulajdoníthatók a változó időjárási és fényviszonyoknak. A fényképek éles részleteket mutatnak, még akkor is, ha vannak finom átfedő elemek, például faágak és téglák. A színek kissé túltelítettek, de általában kevésbé élénkek, mint a régebbi Galaxy telefonokon. 

Az ultraszéles kamera jó munkát végez a tárgyak halszem-torzításának kijavításában, de a keret szélén lévő emberek néha nyúlást mutatnak. A távoli témák részletei még a 3x optikai zoommal is nagyjából tisztának tűnnek. Ami egy totál kupleráj lenne a digitális zoommal, az sima és tiszta a teleobjektív optikájának köszönhetően.

20240420_154006

20240420_154028

20240420_154017

Mindhárom S24 modell ugyanazt az előlapi 12 MP-es f/2.2 kamerát használja. A portréképek általában valósághűbb bokeh hatást mutatnak – a háttér elmosódása kevésbé agresszív, mint az előző generációkban. A szokásos szelfik kissé elmoshatják a téma hátterét, de ez a távolságtól függ. Az előlapi kamerával készített összes fotón rengeteg részlet és telített színek találhatók.

Akár 8K30-as videót is rögzíthet, de ügyeljen arra, hogy egy 22 másodperces 8K30-as klip mérete meghaladja a 200 MB-ot. A hosszú 8K felvételek gyorsan megdolgoztatják az alap 128 GB tárhelyet. Ha 4K60-as vagy annál alacsonyabb felbontást állítunk be, rögzítés közben menet közben módosíthatjuk a zoomot (0,6, 1 vagy 3x). 

20240420_154229

Szórakoztató a többféle elérhető kamera mód, mint az Étel, a kettős felvétel, vagy az okos felvétel, de talán még jobb a RAW mentési lehetőség és a profi videó és fotós mód a hozzáértőknek. 

A videóstabilizálás meglehetősen hatékonyan működik, és sima eredményeket kaptam a normál sétálás közben készített klipekből. A videoklipek színei összességében kevésbé telítettek, mint az állóképek színei, sokkal közelebb állnak a természetes színekhez, amit a szemünkkel is látunk. A részletek is élesen jelennek meg.

20240420_154310

20240420_154049

20240420_154347

 A Samsung egy csomó mesterséges intelligencia trükköt is behoz a kamerába, mind a Kamera alkalmazásban, mind a Samsung képgalériájában. A Pixellel ellentétben, amely lehetővé teszi a mesterséges intelligencia szerkesztését a Google Fotókban, a Samsung a Magic Editor szoftverét a Galériában tartja.

A Magic Editor segítségével átméretezhet egy objektumot a fényképen, és mozgathatja azt. A hátteret teljesen törölheti, és valami újjal helyettesítheti. A telefon mesterséges intelligencia segítségével kideríti, mi történik az előtérben, és megfelelően illeszkedik az új háttér. Van egy olyan eszköz is, amely több hátteret ad a képhez, ha elforgatja, és üres hely marad. A gyakorlatban ezek meglepően hasznosak. 

Üzemidő

A Samsung Galaxy S24 akkumulátora 4000 mAh kapacitású, ez 100 mAh-val több az elődhöz képest. A vezetékes töltés maximális teljesítménye 25W, ami elég gyászos 2024-ben, míg a vezeték nélküli töltés eléri a 15W-ot. Fordított vezeték nélküli töltés is elérhető akár 7,5W-ig. Töltő továbbra sem jár a gyári dobozban a készülékek mellé, itthon Xiaomi 45W és Baseus 67W gyorstöltőkkel használtam. A trió közül ez a modell tud csak ilyen lassan tölteni, a két nagyobb testvére már 45W-tal is képes, ami sokkal jobb, de még mindig messze elmarad az elvárttól (lásd Xiaomi, OnePlus, stb.). 

Screenshot_20240421_203313_Device care

És akkor jöjjön a durva rész, a tesztjeim során maximum fényerővel való streamelést több mint 13 órát bírta egy töltéssel a telefon! Azért annak örülök, hogy tavaly óta a Samsung tényleg komolyan vette, hogy normális Screen-on-time ideje legyen a csúcsmobiloknak, ezt ugyanis évekig nem tudta megugrani. Nulláról száz százalékra 82 perc a töltési idő, fél óra alatt 60% érhető el. 

Kapcsolódás

A Galaxy S24 természetesen támogatja az 5G hálózatokat, emellett a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, tri-band, Wi-Fi Directet is. Bluetooth 5.3 van a fedélzeten LE és A2DP mellett, van NFC és USB Type C 3.2 (a 128 GB-os modellnél csak 3.1), Display Port és OTG támogatás is. A készülék dual SIM-es, támogatja az eSIM-et is. 

A hívás minősége az S24-en elég jó. A telefon különösen hatékonyan minimalizálja a háttérzajt. Általánosságban elmondható, hogy a 70 dB vagy annál nagyobb hangerő lehetővé teszi, hogy a legtöbb hívást nehézség nélkül hallja. Ami a sztereó hangszórókat illeti, sok mély hangra ne számítsunk. Kellően hangos, de azért csak egy kis méretű telefonról beszélünk. Minőségibb zenehallgatáshoz Bluetooth fül/fejhallgató szükséges. 

Konklúzió

A Samsung Galaxy S24 egy tökéletesen működő kis méretű okostelefon csúcskategóriás processzorral és prémium felépítéssel. Mi is rajongunk a minőségi kamerakészletéért és a mesterséges intelligencia funkcióiért. Az S24 Ultra a mi szerkesztőink választása a Galaxy termékcsaládban, köszönhetően az S Pen ceruzának, a megnövelt tartósságnak és a kamera további zoomjának, de 210 ezer forinttal többe kerül, mint az alap Galaxy S24, és sokkal nagyobb. Ha kis méretben nagyobb feldolgozási teljesítményt vagy hosszú üzemidőt szeretne, a Galaxy S24 méltó alternatíva.

20240421_175153

 

Előnyök:

  • Kompakt kialakítás rendkívül erős processzorral
  • Éles és fényes kijelző
  • Hét év Android-frissítések és biztonsági javítások

Hátrányok:

  • A Samsung szoftvere túl bonyolult
  • Nincs annyi jó közösségi funkció, mint az iPhone 15-ben
  • A Galaxy AI remek és haszontalan új eszközök keveréke