Samsung Galaxy S24 Ultra teszt

Tovább a Samsung Galaxy S24 Ultra készülékre

Samsung_Galaxy_S24_Ultra

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.95

Tudás: 8.07

Minőség: 7.69

Értékelés: 7.90 | Szavazatok: 58

Szavazzon Ön is!

Ha megnézi a Galaxy S24-et és az S24+-t, nem lehet rögtön kiszúrni, hogy vajon tényleg új modellek-e, vagy a Samsung csak újra kiadta a régieket. Az Ultra viszont egy másik téma. A Galaxy S24 Ultra jelentős lépéseket tett a már korábban is tökéletes okostelefon-csomag fejlesztése felé.

A változások egy része azonnal látható, a még dobozosabb kialakítással kezdődik első ránézésre, teljesen lapos felülettel és sokkal kevésbé tükröződő kijelzőüveggel. Azonnal nem látható, de az új üveg keményebb és ellenállóbb is, így az újfajta lapos kialakítás miatt várhatóan kevesebb kijelzőcserére lesz szükség, mint a korábbi modelleknél. Idővel kiderül majd, hogy mennyire lesz jobb a titán keret, mint új választás. 

Egy még kevésbé nyilvánvaló fejlemény, amely azonban jelentős lépést jelenthet a Galaxy Ultra csúcskamerás telefonként való pozíciójának megszilárdításában, az új, 5x zoom-os telefotó. Kétségtelenül jobb az 5x-ös képessége, mint a régi modellé, de lehet-e olyan jó 10x-es nagyításban is?

20240430_081238

Az S24 szériában sajnos már nem minden modell kapott Qualcomm processzort, a kisebbekben Exynos található, ám az Ultra Galaxy Snapdragon 8 Gen 3-at tartalmaz. Az biztos, hogy az S24 Ultra minden mesterséges intelligencia okosságot tartalmaz, amit a Samsung és a Google kitalált.

Nem változott az idei modell akkumulátor kapacitása, és a maximális töltési érték sem. A változtatás hiánya lehet akár jó is, az S Pen pedig továbbra is egy másik megkülönböztető tényező, amely a Galaxy Ultrát minden más fölé emeli, ha a termelékenységről és az általános hasznosságról van szó, ha valaki tényleg kihasználja a ceruza adta képességeket.

Kicsomagolás

Újabb eseménytelen kicsomagolási élmény várt rám, nem mintha a karcsú doboz bármi extrát is ígérne. A SIM-kártya kiadótűje továbbra is megtalálható, bár a közeljövőben felválthatja ezt a „használjon gemkapcsot vagy fülbevalót” című sor. 

A másik praktikus kiegészítő egy USB-C kábel, de ez csak 3A-ra képes, és ez nem biztos, hogy elég lesz az ígért 45 W-os töltéshez. 

Külső

Elvileg a Samsung Galaxy S24 Ultra nagyon hasonlít az S23 Ultra-ra, de számos kézzelfogható és szabad szemmel is jól látható tekintetben különbözik. Megőrzizte az általános formát és arányait, de egy újabb év finomításokat is jelent.

20240430_081254

Az egyik fő fejlesztés ezúttal, és az első különbség a teljesen lapos kijelzőre való váltás. A Samsung fokozatosan csökkentette az íveket, sok évvel azután, hogy a hajlított kijelzők úttörője volt, és most úgy döntött, hogy ezt teljes mértékben az összehajtható kijelzőknek hagyja. Az S24 Ultra mostantól sokkal jobban alkalmas kijelzővédő fóliák felhelyezésére, ami az ívelt megjelenítőknél sokszor bosszúságot okozott, ráadásul többé nem lesz kitéve kritikának az ívelt oldalakból fakadó problémák kezelése miatt.

A másik nagy dolog idén az Ultra kijelzőjét védő üveg. A Corning vadonatúj, Gorilla Armor nevű formulája javított leejtés- és karcállósággal rendelkezik.

Ideális esetben soha nem kell megtudnunk, hogy az Armor mennyivel jobb, például a Victushoz képest esésállóság tekintetében, de az az egy biztos, hogy nap mint nap értékelni fogjuk az új anyag jelentősen csökkentett fényvisszaverő képességét. 

20240430_092207

Az S24 Ultra fokozott szívósságához az új titán váz is hozzájárul. Az Apple-tel ellentétben, amely az iPhone 15 Prok külső keretének külső rétegét diffúziós kötéssel kapcsolta össze a belső alumínium vázzal, a Samsung számos növelt területet alakított ki a keretben, majd műanyagot használt ezek kapcsolásához az belső alumínium szerkezettel.

Nem lehetünk biztosak abban, hogy miért lenne az egyik jobb a másiknál, mindenesetre mindkét esetben az ujjaink a titánhoz érnek majd. A Samsung titánja látszólag nem ugyanolyan minőségű, mint az Apple-é, amely valahogy elegánsabb.

Hazánkban az S24 Ultra titánfekete, titánszürke, titánlila és titánsárga színekben érhető el a Samsung weboldaláról. Színárnyalattól függetlenül az összes Galaxy S24 Ultra matt hátlappal rendelkezik, amely szintén Gorilla Armorból készült – ugyanúgy, ahogy az S23-on elöl és hátul is Victus 2 volt.

Ami az Ultra elemekkel szembeni védelmét illeti, nem változott semmi, a telefon IP68-as besorolást kapott, vagyis porálló, és 1,5 méteres vízben akár 30 percig is kibírja. Az S Pen is jó bírja, és nem számít, ha nélküle tesszük vízbe a telefont. 

Ha már az S Penről beszélünk, alig változott a kialakítása és a működése, bár ez nem jelenti azt, hogy nincsenek olyan dolgok, amelyek kicsit zavarnának bennünket. Az egyik az átformált vég, amely most egy kicsit jobban kilóg a telefon aljából, bár ez aligha probléma, inkább csak a szemnek szokatlan. 

20240430_092408

Az S Pen-t használó Galaxy telefonokon végrehajtott egyik változás, amivel néhányunk még mindig igyekszik megbarátkozni, annak ellenére, hogy 2020-ban bevezették a Note20 Ultrán, az S Pen elhelyezkedése a telefon bal oldalán. Talán a balkezesek értékelik, de a többiek számára még mindig valahogy furcsának tűnik.

Ami egyetemesebben értékelhető, az az ujjlenyomat-olvasó elhelyezése, amely többé-kevésbé a szokásos Samsung pozícióban van – nem túl közel az alsó szélhez, hanem természetes helyen, magasabban a kijelzőn. Ultrahangos szenzorról lévén szó, a sebesség és a pontosság általában tökéletes volt. 

Kijelző

A Samsung Galaxy S24 Ultra OLED kijelzője sok szempontból kiváló, de néhány szempontból furcsa. A kijelző átlósan 6,8 hüvelyk, a 19,5:9 képarány pedig konvencionálisabb, mint az előző Ultra 19,3:9 aránya. A felbontás 1440×3120 képpont, ami 505 ppi pixelsűrűséget jelent. Az elvárt minimális keretek mellett a lényeg, hogy a kijelző lapos. A másik fontos tényező, hogy az új Gorilla Glass Armor kevésbé tükröződik, ennek marketingelésére a Samsung komoly kampányt is folytatott. 

A prémium OLED kijelzők már eléggé fényesek ahhoz, hogy legyőzzék a nap káros hatásait a megtekintési élményre, így úgy gondoljuk, hogy az Armor alacsony tükröződése talán inkább a kijelző fényerejének energiatakarékosabb felhasználásához járul hozzá (ugyanazt az érzetet kelteni kevesebb fényerővel), mint egy forradalmi élményt nyújtó látványt. Ez mindenesetre az a funkció, amihez nagyjából azonnal hozzá lehet szokni és ezután lesz furcsa nem ilyen tükröződésmentes megjelenítőt nézni, akkor tűnik fel, hogy milyen kényelmes is az S24 Ultrát nézni kültéren. 

20240430_092340

Az S24 Ultra támogatja a HDR10 és a HDR10+ formátumokat, de nincs Dolby Vision. Állítólag 2,600 nit a maximális fényereje, ami marketinges kifejezés a "nagyon-nagyon fényes" jelentésre, bár a Huawei, a Honor, az Oppo, a OnePlus és a többiek szinte kétszer ekkora számokat emlegetnek. 

A Galaxy S24 Ultra kijelzőjének frissítési sebessége 1Hz-től 120Hz-ig terjedhet, és két módban állítható. A Normál mód 60Hz-en korlátozza a dolgokat, míg az Adaptív lehetővé teszi a maximális 120Hz elérését 1Hz-enkénti ugrásokkal. Bármelyik módban a telefon lelassul, ha tétlenül marad, vagy speciális képkockasebességű videótartalom esetén. Az Adaptív módban magas képkockasebességű játék is lehetséges.

A Galaxy nem támogatja a Dolby Visiont, de rendelkezik HDR10 és HDR10+ képességgel. HDR streamet kaptunk a YouTube-tól és a Netflix-től, és a YouTube-nál az a furcsa, hogy csak a valódi HDR videót jeleníti meg HDR módban, míg az összes többi UI sötétebb lesz. A Galériában Super HDR-t is kapunk - ez a Samsung neve a Google Ultra HDR funkcióra, amely extra fényes kiemeléseket jelenít meg a fényképekben. Ez a Google Fotókban is működik.

20240430_092350

A nálunk járt tesztpéldányon már telepítve volt a frisítés, ami visszahozta az Élénk kijelző módot, ami ránézésre - azonos beállításokkal - azonos vizuális élményt nyújtott, mint az S23 Ultra. 

A Samsung követte az Apple példáját egy másik képernyőfunkcióban: a háttérkép tompítása a mindig látható kijelzőn. Hozzáadhatunk néhány widgetet is, amelyek megjelennek az AOD-n, még akkor is, ha a telefon le van zárva. Ez egy Apple funkció másolat, és semmi problémám nincs vele, mert információra vágyom és szeretem a kütyüket. Elég csak a lezárt telefonra pillantani, hogy megtudjam a következő naptárbejegyzésemet. 

One UI 6.1 és a Galaxy AI

Az S24 család a Samsung legfrissebb One UI 6.1 felületével érkezik, a Google legújabb Android 14 verzióján alapul. Bár a ".1" jelölésű frissítés viszonylag kismértékű, a One UI 6.1 néhány új dolgot hoz magával - leginkább a Galaxy AI funkciókat.

A mesterséges intelligencia egyes funkciói valóban lenyűgözőek: a telefonhívások élő fordítása valóban hasznos lehet azoknak, akik sok hívást kezdeményeznek ismeretlen nyelven (és támogatást élvez saját anyanyelvük). A hangrögzítési összefoglalók meglepően jók és bármilyen videót lassított felvételekké alakítani, egyszerűen szórakoztató. Mindig nagyszerűek az eredmények? Nem, de általában elragadóak.

Screenshot_20240427_131729_Modes and Routines

A Samsung nagyon ambiciózus az S24 generációval kapcsolatban, zöld kezdeményezésként hét évnyi operációs rendszer- és One UI frissítést, valamint biztonsági javítást kínál. Ez komoly plusz vállalása az előző S23 csúcsmodell generáció négy év operációs rendszer-frissítése és öt év biztonsági javítása után. A Galaxy S24-ek így várhatóan Android 21 verzióig kapnak majd támogatást, bármi is lesz az a neve. 

Minden S24 modell lényegében ugyanazokkal a szoftverfunkciókkal rendelkezik, ideértve az új AI-t is. Az egyetlen jelentős szoftveres különbség az, hogy az Ultra változatban található az S Pen. Mint az S Pennel felszerelt Galaxy modellek több generációjában, itt is aktív tollról van szó, amelynek van egy beépített akkumulátora, valamint giroszkópja, gyorsulásmérője és Bluetooth kapcsolata a telefonnal való közvetlen kommunikációhoz. Ez lehetővé teszi az Air actions-t, egy készlet gesztust, amelyek különféle alkalmazásokban hajthatnak végre műveleteket, beleértve a Galériát és a böngészőket (Samsung sajátjait, valamint a Chrome-ot), de talán a leginkább hasznos a Kamerában.

Screenshot_20240427_134209_Camera

Aztán ott van a Circle to Search, ami asszociáció szerint csak egy mesterséges intelligencia funkció. Ez egy Google-funkció, amely a Galaxy S24 és a Pixel 8 sorozaton debütál, és állítólag a jövőben több csúcskategóriás Android-telefonon is elérhető lesz. Alapvetően ez a Google Lens, de bárhol a telefonon, bármilyen alkalmazásban, bármikor használható.

Elég hosszan a kezdőlap gombra nyomni a bekapcsoláskor, majd megjelenik egy felszólítás, amely karikázza be azt a dolgot, amelyről többet szeretne tudni. Ezt követi a Google találati oldala, és megérintheti, ha többet szeretne megtudni, vagy elvetheti az egészet. Egyszerű, de olyan érzés, ahogy a telefonjainknak mindig működnie kellett volna.

Screenshot_20240427_132605_Settings

Természetesen van még egy hely, ahol a mesterséges intelligencia működik: a Galaxy S24 Ultra kamerája.

A rövid véleményem a következő: az S24 Ultra lenyűgöző AI-funkciók gyűjteményével rendelkezik. De ez csak egy gyűjtemény. Nem érződik, hogy egy egységes eszközkészlet lenne kollektív céllal; úgy érezni, hogy egy maroknyi képesség szétszórva van a rendszerben, amelyek időnként kiválóak, míg máskor pedig nem.

Ezen kívül az S Pen minden olyan funkcionalitással rendelkezik, amire a felhasználók számítanak. Lehet vele jegyezni, rajzolni és kézírás-felismerést lehet használni kb. 100 nyelven. Ebben a generációban nincs semmi új az S Pen kapcsán.

Screenshot_20240427_133801_Samsung Notes

A Samsung Galaxy S24 Ultra minden piacon Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 chipsettel érhető el. A chipet egy 4 nm-es TSMC N4P gyártási csomópontra készítik. A Samsung ismét egyedi verzióját készítette a chipsetnek, némi magasabb órajelű fő maggal. A CPU konfiguráció, amit az eszköz jelentett, magában foglal egy 3,4 GHz-es fő Cortex X4 magot, három Cortex-A720 magot, amelyek akár 3,15 GHz-en működnek, további két Cortex-A720 magot, amelyek akár 2,96 GHz-en működnek, és végül két Cortex-A520 magot, amelyek akár 2,27 GHz-en működnek a hivatalos specifikációk szerint, és 2,26 GHz-en a telefon jelentése szerint.

A GPU részlegben egy Adreno 750 található, akár 1,000 MHz-es órajellel. Kb. ugyanolyan teljesítményt kínál, mint a Exynos 2400-ban található Xclipse 940 GPU.

A Snapdragon 8 Gen 3 mellé négycsatornás 4,800 MHz-es LPDDR5X RAM párosul, 12 GB minden tárolási opcióban. A tárolási lehetőségek közé tartozik a 256 GB, 512 GB és 1 TB, mindegyik UFS 4.0 flash chipekkel.

A Samsung frissítette a párologtató kamrás hűtőmegoldásokat az S24 termékcsaládon belül. Az S24 Ultra esetében különösen figyelemre méltó, hogy a kamra mérete 1,9-szerese az S23 Ultrában találhatónak. Azonban úgy tűnik, hogy ez az új chipsetek által termelt hő növekedését szolgálja inkább, mint a jobb fenntartható teljesítményt.

Kamera

Ugyanazok a kamerák, mint az S23 Ultrában, kivéve egy figyelemre méltó cserét – a 10x-es objektív eltűnt, lecserélték egy 5x-es objektívre, amelyhez nagyobb, nagyobb felbontású érzékelő is társul. A többi kamera ugyanaz maradt, ideértve a 200 MP-es főkamerát is, amely 16 pixel összekapcsolásával működik, valamint az egyetlen ultraszéles lencsét, amelynek van autofókusza a Galaxy sorozatban.

Az ultraszéles lencse nem egy nagy durranás ebben a kategóriában, szinte minden más konkurencia érzékelő méretben jobb. A 3x-es optikai zoom is kicsinek számít, de mivel a beállítás úgy van kialakítva, hogy nem igazán használják további zoomoláshoz, ezért nem fogunk túl sokat panaszkodni.

20240430_092212

Az új verzió kivágási zoomot használ a 10-szeresre, és a Samsung ragaszkodik ahhoz, hogy a képminőség ugyanolyan jó, mint az előző verzió 10-szeres optikai zoomja. A részletmegjelenítés nagyjából ugyanúgy néz ki. És az S24 Ultra határozottan jobban néz ki ötszörösen, mivel az S23 Ultra digitális zoomot használt ezen a gyújtótávolságon.

Az S24 Ultra egyes 10x-es képén több kromatikus aberrációt látok, mint az S23 Ultra esetében, ami miatt bizonyos témák kissé elmosódottabbak lehetnek – úgy tűnik, ez kevésbé jelent problémát a távoli témáknál. 

Az 5-szörös zoomra való váltás nem volt teljesen áldozatmentes, de összességében értelmes lépés. Az 5-szörös gyújtótávolságnak sokkal praktikusabb a felhasználása, és a Samsung azt állítja, hogy gyakrabban használják, mint 10-szerest.

20240427_164755

Az S24 Ultra közelítő képzési módjával kapcsolatban van néhány panaszunk, mert ha az aktuális kamera minimális fókusztávolsága alá kerülünk, akkor általában átvált a sorban következő kamerára. Habár más optikáknál letiltható ez a viselkedés, nincs közvetlen mód arra, hogy ezt megtehessük a telekamerák esetében. 

Az S24 Ultra főkamerája kiváló minőségű fényképeket készít A részletek kiválóak, és viszonylag természetes módon jelennek meg - feltétlenül természetesebben, mint amit az S23 Ultra produkál. A részletek kezelésében tapasztalt generációs változás mellett visszafogottabb színezéscsökkentés is megfigyelhető. Ez nem azt jelenti, hogy az S24 Ultra színekkel kapcsolatos kimenetei unalmasak lennének, hanem csak egy kis kevésbé élénkek, ami egyébként jó. 

20240427_164801

Az S24 Ultra új, 50MP-es 5x optikai zoom felváltja a korábbi három generáció 10MP-es 10x-es kameráját. Ezzel az új modellnek masszívabb 5x-es felvételeket kellene készítenie, miközben hasonló képminőséget tart fenn, mint az S23 Ultra 10x-es esetén.

Valóban, elégedettek vagyunk a 5x-es nagyítású felvételekkel. Szép részletek vannak, és minimális zaj figyelhető meg alacsony ISO értékeknél, ami beltéri felvételeknél némi finom szemcsévé válik, ahogy emeled az érzékenységet. A dinamikatartomány kiváló, és a színvisszaadás is nagyon kedvelhető.

Az Ultra automatikus váltó működéséről is beszéltünk, ami akkor lép életbe, ha a jelenlegi kamera nem tud fókuszálni a túl közel lévő tárgy miatt. Nincs azonnal elérhető beállítás a váltás letiltására a telefotók esetében, de választható a Profi vagy a RAW mód, és a telefon nem fogja ezt csinálni. Másrészt letölthető a Kamera Segédalkalmazás a Galaxy Store-ból, és onnan letiltható a váltás. 

20240427_165336

A cég néhány változtatást hajtott végre a portré mód mögötti technológián, amely továbbra is kiváló. Az Expert RAW mostantól 24 megapixeles képeket készít 50 és 12 megapixeles felvételek adataival. Több adat pedig mindig jobb. 

Nagyon örülök, hogy a Samsung teljes mértékben elfogadta az Ultra HDR-t – ez az Android 14 által támogatott nagy dinamikatartományú képformátum. Az Ultra HDR tónusleképezést láthatja az élő kép előnézetében, miközben fotót készít, az S24 sorozat pedig az első olyan eszközök között, amelyek lehetővé teszik Ultra HDR-fotók feltöltését az Instagramba. 

Ezek valódi HDR-fotók, amelyek élénkebbnek tűnnek, mint a korábbi „HDR” fotók, amelyeket látni szoktunk, és amelyek valójában csak kísérletek egy szélesebb dinamikatartomány megjelenítésére az SDR-kijelzőn. 

A Samsung az AI Moont adta nekünk, így van néhány mesterséges intelligencia kép- és videószerkesztő funkció is. A generatív mesterséges intelligencia szerkesztések a natív galériaszerkesztő felületen csillag ikon mögött érhetők el. Kiválaszthatja az objektumokat a keretben mozgatni vagy teljesen törölni, a horizontot pedig beállíthatja a generatív kitöltéssel. A szerkesztések az eszközön kívül történnek, ezért internetkapcsolatra és egy kis türelemre van szükség.

20240427_165416

Ez nagyon hasonlít a Pixel 8 Pro-n kínált generatív mesterségesintelligencia-szerkesztő eszközökhöz, ami nem meglepő – a Samsung a Google modelljeit használja szinte minden mesterséges intelligencia-funkció működtetésére ezeken a telefonokon. Az S24-en csak be kell karikáznia egy objektumot, amelyet ki szeretne választani, és az eszközön lévő mesterséges intelligencia elvégzi a kijelölést. Kicsit elképesztő, hogy milyen jó. A Pixelen lévő objektumok kiválasztása kicsit macerásabb.

Ha kiválasztott egy objektumot, átméretezheti, mozgathatja a keretben, vagy teljesen törölheti. Kissé kiszámítható háttérrel, például fűvel vagy kavicsos úttal, a generatív mesterséges intelligencia meggyőzően képes kitölteni az üres helyeket. Előreláthatólag a bonyolultabb szerkesztésekkel a dolgok elfajulnak. Kiválasztottam egy lámpát az asztalon, és megpróbáltam letörölni egy fényképről; az AI másik lámpára cserélte.

20240427_170604

A Galaxy S24 Ultra szelfi kamerája, így képességei is egyeznek a többi S24 modellével és ez valószínűleg ugyanaz a felállás, mint az előző generáción. Ez természetesen nem rossz dolog, mivel az S23 a legjobb szelfiket készítette, és már megerősítettük, hogy ez a helyzet az S24 és az S24+ esetében is.

A részletek nagyszerűek ezeken a fényképeken, zaj alig látható. Az élethű bőrtónusok és a általában kedvelt színvisszaadás, valamint a széles dinamikatartomány azt jelenti, hogy kevés lesz panasz.

Azt mondanánk, hogy az új modell kicsit jobban teljesít finom részletek terén, mint a S23 Ultra - a lazább zajcsökkentés némi több szemcsét hagy, de finomabb textúrákat is.

Az Éjszakai mód eredményei a S24 Ultra esetében is egy kicsit jobbak, kevesebb hamis színnel és enyhén alacsonyabb élességállítással. 

20240427_171511

A 3x telefotó kiválóan teljesít sötétben. Összességében ez a viszonylag visszafogott 3x kamera meglepő eredményeket hozott létre. A részletek nagyon jók olyan jelenetekben, ahol legalább mérsékelt a fényviszony, a dinamikatartomány széles, és az automatikus fehéregyensúly jól teljesít vegyes fényviszonyok között is.

Az Éjszakai mód változást hoz a feldolgozásban, és megszabadít a zajtól és néhány finom részletet ad, miközben némi élesebbéget is biztosít. Általában kerülnénk használatát, hacsak nem egy különösen sötét vagy kontrasztos jelenetről van szó. 

A Samsung Galaxy S24 Ultra akár 8K30-ig rögzít videókat elsődleges kamerájával, valamint az 5x-es telefotóval. Mind az 5 kamera, beleértve az előlapi kamerát is, képes 4K60 (és természetesen 4K30) felvételre, míg a hátsó fő kamera képes 4K120 felvételre, de csak a slow-motion miatt. 

További lehetőségek érhetők el a Pro Video módban - 4K120 "általános" felvétel a fő kamerán, de az ultraszéles látószögű kamerán is, valamint 24 fps módok 4K-ra minden kamerán, és 24 fps 8K-ra a fő és az 5x-es telefotó kamerán. A videó stabilizáció elérhető minden módban minden kamerán, de kikapcsolható a beállításokban, ha más módon biztosított a stabilitás.

A Galaxy S24 Ultra videóminősége és a stabilizáció is általában kiváló. A járás közbeni rázkódás majdnem tökéletesen eltávolított. Gyenge fényviszonyok között jó minőségű felvételekre számíthatunk a fő kamerától. 

Üzemidő

A Galaxy S24 Ultra egy 5,000 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik - ugyanannyival, mint az előző generáció, érdekes mód au S24 és az S24+ is kapott kisebb kapacitásnövekedést, de talán a nagyobb akkumulátor nem volt opció az Ultra esetében, amely még most is alig elviselhetően 232 gramm önmagában.

Az aktív használati tesztünk során a S24 Ultra kisebb, de mindenképpen észrevehető javulásokat mutatott a napi használatban. Összességében az új generáció icipicit jobb az előző modellhez képest az üzemidő tekintetében, így bő 10 óra kijelzőidőt tud, bár egy húzósabb napon, csak mobilnettel, gyenge lefedettséggel persze ez lényegesen gyászosabb is tud lenni, de hát melyik telefonnál nem. 

Screenshot_20240427_133044_Device care

A Galaxy S24 Ultra 45W-os töltést kínál, és a Samsung a USB Power Delivery szabvány PPS protokolljával. Ez annyit tesz, hogy ha nem gyári Samsung töltőt használ az ember, valószínűleg kicsit alacsonyabb töltési sebességet kap. 

Az is számít, hogy a S24 Ultra dobozában található kábel csak 3A-s, míg a Samsung PPS segítségével történő 45W-os maximális töltéshez ennél nagyobb áramra lenne szükség. Az újabb, v2-es Samsung EP-T4510 töltő mellé egy 1,8 méteres 5A-s kábel is jár, tehát a Samsung adapterrel minden adott, de ez nem igaz, ha harmadik féltől származó töltőket használunk az Ultra mellékelt kábelével. 

A Samsung 45W-os adapterrel a S24 Ultra 69%-ra töltődött 30 perc alatt, és 65 perc alatt érte el a 100%-ot, ám további 20 perc múlva érte el csak a teljesen feltöltött állapotot, és hagyta abba az adapterről történő áramfelvételt. Arányaiban nem rossz a töltési idő, ha a nagy konkurenst vesszük alapul, ám ha keleti márkákról van szó, egyből lejön, hogy a Samsungnak nem prioritás a töltési sebesség fokozása. 

A Galaxy S24 Ultra támogatja a vezeték nélküli töltést, és a specifikációi szerint 15W-os értéket jelöl. Az egyetlen csalódás, hogy nincs Qi2 támogatás, így egyelőre MagSafe-szerű kiegészítők nélkül kell élnünk. 

Kapcsolódás

Az S24 Ultra egy dupla SIM-es 5G-s eszköz. A legtöbb régióban két fizikai Nano-SIM foglalatot kapunk, és lehetőség van egy eSIM-kártya csatlakoztatására. Bár megjelenés előtt a pletykák épp az ellenkezőjét állították, a S24 Ultra nem rendelkezik műholdas kapcsolódással. Ez vonatkozik a S24-re és a S24+-ra is. MicroSD bővítésre nincs lehetőség. 

A helyi kapcsolódáshoz az S24 Ultra az új Wi-Fi 7-t kapja. Ez tri-sávos is, így kihasználható a 6 GHz-es sáv is. A S24 és S24+ csak Wi-Fi 6e-t támogat. A Bluetooth verziója 5.3, LE támogatással. Van NFC, valamint UWB, de nincs FM rádió vagy infra port.

Van Host/OTG támogatás, Display Port 1.2 USB Alt módban, és USB 3.2 Gen 1 kapcsolat, ami 5 Gbps sebességre képes - egyáltalán nem rossz egy okostelefonhoz képest.

Konklúzió

A Samsung Galaxy S24 Ultra egy sikeresen továbbfejlesztett új modell. Első ránézésre nem sokat változott, de a finomhangolásnak észrevehető eredménye van. Az első és legfontosabb a kijelző; nem csak, hogy sokkal fényesebb, de a Corning Gorilla Armor üveg akár 75%-kal is csökkenti a visszaverődést, ami látható különbséget tesz a szabadban. A Samsung számos új mesterséges intelligencia funkcióval is bővült, végre bekerült a WiFi 7, sőt az Auracast is megtalálta az utat a Galaxy okostelefonba. Hét év Android-frissítéssel jött a csúcsra.

20240430_092427

A kamera is kapott egy kis frissítést: az új periszkóp zoom szemmel látható fejlesztés, és a továbbfejlesztett Élő nézet is régóta esedékes volt. Sajnos az ultraszéles látószög és a kisebb optikai zoom két olyan kamera, amelyeknek még mindig nagy szüksége lenne a frissítésre.

A Samsung sokat ad az S24 Ultrával, ott a tükröződésmentes és újra lapos kijelző, az új Galaxy AI, a leghosszabb támogatás hét évvel, a jobb telefotó kamera és hát az S Pen. Lehet, hogy a Samsung Galaxy S24 Ultra nem tökéletes, de 2024-ben nehéz lesz jobb okostelefont találni.