Telefonok millióival van súlyos gond, a Samsungnál a labda

2023.03.23| Tech Crunch
Címkék:

Exynos

,

Samsung

,


A Google biztonsági kutatóegysége megkongatta a vészharangot egy sor sebezhetőség miatt, amelyet bizonyos Samsung chipekben talált.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

Ezek több tucat Android-modellben, viselhető eszközökben és járművekben szerepelnek, attól tartva, hogy a hibákat hamarosan felfedezhetik és kihasználhatják.

A Google Project Zero vezetője, Tim Willis elmondta, hogy a házon belüli biztonsági kutatók az elmúlt hónapokban 18 nulladik napi sebezhetőséget találtak és jelentettek a Samsung által gyártott Exynos modemekben, köztük négy olyan, a legmagasabb súlyosságú hibát, amelyek "csendben és távolról", a mobilhálózaton keresztül veszélyeztethetik az érintett eszközöket.

"A Project Zero által végzett tesztek megerősítik, hogy ez a négy sebezhetőség lehetővé teszi a támadó számára, hogy távolról, felhasználói beavatkozás nélkül kompromittáljon egy telefont az alapsáv szintjén, és ehhez mindössze az szükséges, hogy a támadó ismerje az áldozat telefonszámát" - mondta Willis.

Telefonok millióival van súlyos gond, a Samsungnál a labda

Azzal, hogy a támadó képes távolról kódot futtatni a készülék alapsáv szintjén - lényegében a mobiljeleket digitális adatokká alakító Exynos-modemek -, a támadó szinte korlátlan hozzáférést kaphat az érintett eszközön be- és kiáramló adatokhoz, beleértve a mobilhívásokat, szöveges üzeneteket és mobiladatokat, anélkül, hogy az áldozatot figyelmeztetné.

Ritkán fordul elő, hogy a Google - vagy bármelyik biztonsági kutatócég - riadót fújjon a súlyos sebezhetőségek miatt, mielőtt azokat befoltoznák. A Google felhívta a figyelmet a nyilvánosságot fenyegető kockázatra, és kijelentette, hogy a gyakorlott támadók "korlátozott kutatással és erőfeszítéssel gyorsan képesek lennének egy működőképes exploitot létrehozni".

Maddie Stone, a Project Zero kutatója a Twitteren azt írta, hogy a Samsungnak 90 napja volt a hibák befoltozására, de még nem tette meg. 

A Samsung egy 2023. márciusi biztonsági listában megerősítette, hogy több Exynos modem sebezhető, ami több Android készülékgyártót érint, de kevés egyéb részletet közölt.

A Project Zero szerint az érintett készülékek között közel egy tucat Samsung modell, Vivo készülékek és a Google saját Pixel 6 és Pixel 7 készülékei is szerepelnek. Az érintett eszközök között vannak olyan viselhető eszközök és járművek is, amelyek a mobilhálózathoz való csatlakozásban az Exynos chipekre támaszkodnak.

Az érintett eszközök listája a következőket tartalmazza (nem teljes lista):

  • Samsung telefonok, beleértve az S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 és A04 sorozatot;
  • Vivo készülékek, beleértve az S16, S15, S6, X70, X60 és X30 sorozatú készülékeket;
  • Google Pixel 6 és Pixel 7 sorozat;
  • Az Exynos Auto T5123 lapkakészletet használó csatlakoztatott járművek.

A Google közölte, hogy a javítások gyártótól függően változnak, de megjegyezte, hogy a Pixel készülékei már a márciusi biztonsági frissítésekkel javítottak.

Amíg az érintett gyártók nem juttatják el a szoftverfrissítéseket ügyfeleiknek, a Google szerint a védekezni kívánó felhasználók kikapcsolhatják a Wi-Fi hívásokat és a Voice-over-LTE (VoLTE) szolgáltatást a készülékük beállításaiban, ami "megszünteti a szóban forgó sebezhetőségek kihasználásának kockázatát".

A Google szerint a fennmaradó 14 sebezhetőség kevésbé súlyos, mivel ezekhez vagy a készülékhez való hozzáférés, vagy a mobilszolgáltató rendszereihez való bennfentes vagy privilegizált hozzáférés szükséges.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei