Telefonok millióival van súlyos gond, a Samsungnál a labda

2023.03.23| Tech Crunch
Címkék:

Exynos

,

Samsung

,


A Google biztonsági kutatóegysége megkongatta a vészharangot egy sor sebezhetőség miatt, amelyet bizonyos Samsung chipekben talált.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

Ezek több tucat Android-modellben, viselhető eszközökben és járművekben szerepelnek, attól tartva, hogy a hibákat hamarosan felfedezhetik és kihasználhatják.

A Google Project Zero vezetője, Tim Willis elmondta, hogy a házon belüli biztonsági kutatók az elmúlt hónapokban 18 nulladik napi sebezhetőséget találtak és jelentettek a Samsung által gyártott Exynos modemekben, köztük négy olyan, a legmagasabb súlyosságú hibát, amelyek "csendben és távolról", a mobilhálózaton keresztül veszélyeztethetik az érintett eszközöket.

"A Project Zero által végzett tesztek megerősítik, hogy ez a négy sebezhetőség lehetővé teszi a támadó számára, hogy távolról, felhasználói beavatkozás nélkül kompromittáljon egy telefont az alapsáv szintjén, és ehhez mindössze az szükséges, hogy a támadó ismerje az áldozat telefonszámát" - mondta Willis.

Telefonok millióival van súlyos gond, a Samsungnál a labda

Azzal, hogy a támadó képes távolról kódot futtatni a készülék alapsáv szintjén - lényegében a mobiljeleket digitális adatokká alakító Exynos-modemek -, a támadó szinte korlátlan hozzáférést kaphat az érintett eszközön be- és kiáramló adatokhoz, beleértve a mobilhívásokat, szöveges üzeneteket és mobiladatokat, anélkül, hogy az áldozatot figyelmeztetné.

Ritkán fordul elő, hogy a Google - vagy bármelyik biztonsági kutatócég - riadót fújjon a súlyos sebezhetőségek miatt, mielőtt azokat befoltoznák. A Google felhívta a figyelmet a nyilvánosságot fenyegető kockázatra, és kijelentette, hogy a gyakorlott támadók "korlátozott kutatással és erőfeszítéssel gyorsan képesek lennének egy működőképes exploitot létrehozni".

Maddie Stone, a Project Zero kutatója a Twitteren azt írta, hogy a Samsungnak 90 napja volt a hibák befoltozására, de még nem tette meg. 

A Samsung egy 2023. márciusi biztonsági listában megerősítette, hogy több Exynos modem sebezhető, ami több Android készülékgyártót érint, de kevés egyéb részletet közölt.

A Project Zero szerint az érintett készülékek között közel egy tucat Samsung modell, Vivo készülékek és a Google saját Pixel 6 és Pixel 7 készülékei is szerepelnek. Az érintett eszközök között vannak olyan viselhető eszközök és járművek is, amelyek a mobilhálózathoz való csatlakozásban az Exynos chipekre támaszkodnak.

Az érintett eszközök listája a következőket tartalmazza (nem teljes lista):

  • Samsung telefonok, beleértve az S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 és A04 sorozatot;
  • Vivo készülékek, beleértve az S16, S15, S6, X70, X60 és X30 sorozatú készülékeket;
  • Google Pixel 6 és Pixel 7 sorozat;
  • Az Exynos Auto T5123 lapkakészletet használó csatlakoztatott járművek.

A Google közölte, hogy a javítások gyártótól függően változnak, de megjegyezte, hogy a Pixel készülékei már a márciusi biztonsági frissítésekkel javítottak.

Amíg az érintett gyártók nem juttatják el a szoftverfrissítéseket ügyfeleiknek, a Google szerint a védekezni kívánó felhasználók kikapcsolhatják a Wi-Fi hívásokat és a Voice-over-LTE (VoLTE) szolgáltatást a készülékük beállításaiban, ami "megszünteti a szóban forgó sebezhetőségek kihasználásának kockázatát".

A Google szerint a fennmaradó 14 sebezhetőség kevésbé súlyos, mivel ezekhez vagy a készülékhez való hozzáférés, vagy a mobilszolgáltató rendszereihez való bennfentes vagy privilegizált hozzáférés szükséges.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei