Mi is az a bokeh a fotózásban?

2020.03.09| Android Authority
Címkék:

how to

,

bokeh

,

fotózás


A legtöbb ember kiejteni sem tudja és az is csak mostanában kezd terjedni, hogy mit is takar a bokeh effekt a fényképeknél.

A bokeh nem véletlenül az egyik legnépszerűbb fotóeffektus. Annyira az, hogy az okostelefon-gyártók egyre újabb szoftveres javításokkal próbálkoznak, hogy még tökéletesebb legyen. Kezdjük a kiejtéssel! A bokeh egy japán szó, ami minden angolul értő számára leegyszerűsíti a helyzetet. Az Oxford Szótár IPA (Nemzetközi fonetikus ábécé) a szó kiejtését / bōˈkā / / boʊˌkeɪ / -ként írja le. A pontos kiejtés a Lexico oldalán meghallgatható. 

Mi is az a bokeh a fotózásban?

Most, hogy ki tudjuk ejteni, nézzük meg, mi áll a név mögött. Egyszerűen fogalmazva: a bokeh a fénykép háttér és előtér fókusz nélküli területeinek minőségére utal. Sokan úgy vélik, hogy ez megegyezik a háttér-elmosódással, ami nem teljesen igaz. A bokeh ehelyett azért felel, hogy milyen jól néz ki a háttér-elmosódás.

Jó vs rossz bokeh

Nincs olyan szabvány, amely a bokeh-et jónak vagy rossznak minősítene, ez teljesen szubjektív. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy a jó bokeh-t az határozza meg, hogy mennyire láthatók a kerek fénygömbök, és hogy a lencse által a fókusztól eltérő területet mennyire sima vagy elmosott.

Mi is az a bokeh a fotózásban?

Rossz bokeh Nikon 18-55mm f/3.5-5.6 Kit lencsével

Mi is az a bokeh a fotózásban?

Jó bokeh Nikon 105mm f2.8 lencsével

A rossz bokeh ennél már jóval szélsőségesebb. Ez viszont csak a valódi fényképezőgépek objektíveinek problémája. A telefonok fotózási képességei ennél jóval szolidabbak, a bokeh effekt nagyját szoftveres elmosás adja, így ezzel nem kell számolni. Okostelefonoknál sokkal érdekesebb, hogy a szoftver mennyire képes helyesen észlelni a fókuszba kerülő tárgy széleit, hogy valóban a szükséges részt, azt viszont szépen homályosítsa el.

Hogyan készül a bokeh?

A bokeh közvetlenül a mélységélesség adja. A mélységélesség azt a területet jelöli, amely a fénykép készítésekor fókuszba kerül. Minden, ami e mögött vagy előtte látható, már nem lesz élesek. A fenti ábra pár képet tartalmaz, az egyik nagyon sekély mélységélességgel, a másik mélyebb mélységélességgel.

Mi is az a bokeh a fotózásban?

Mi is az a bokeh a fotózásban?

A mélységélességet négy fő tényező befolyásolja: a rekesznyílás, az érzékelő mérete, a fókusztávolság és a tárgyhoz viszonyított távolság. A szélesebb rekesz leszűkíti a mélységélességet és nagyobb elmosódást eredményez, míg a szűkebb rekesz kiszélesíti a mélységélességet és több részlet marad éles. A nagyobb érzékelő méret arra készteti a fotóst, hogy közelebb kerüljön a témához, és/vagy megnövelje a fókusztávolságot. Mindkettő csökkenti a mélységélességet és további elmosódást eredményez.

A lencse minősége igenis számít

Most, hogy tudod, hogy a mélységélesség és az elmosódás hogyan módosítható, ideje beszélni a bokeh-ről. Noha nem szeretnénk mondani, hogy a felszerelés fontos, ebben az esetben nagyon fontos tényező a jó minőségű bokeh eléréséshez. Pontosabban: a jó bokeh nagyban függ a lencse minőségétől.

A lencse az, ami elmosódást eredményez és meghatározza a bokeh hatását, azaz a legmagasabb minőségű optikára kell törekedni. Fontos az is, hogy gyors, széles rekesznyílású objektívvel dolgozzunk. A professzionális zoom lencsék széles apertúrával igencsak drágák, de gyönyörű végeredményt garantálnak.

Azok számára, akik nem akarnak költeni egy kisebb vagyont, ám szeretnének használható bokeh-t készíteni, érdemes fontolóra venni a fix fókusztávolságú optikákat, amelyek gyakran kiváló minőségű üvegből készülnek és nagyon széles rekesznyílásúak is lehetnek, átlagember számára is elérhető áron. Telefonoknál is tehát a minőségre, márkára - ami ezt garantálja - érdemes figyelni, ha a bokeh effekt a fő cél fotózás terén.

Mivel egy jól sikerült bokeh általában alacsonyabb mélységélességgel érkezik, a kép egyéb fontos részletei általában kiesnek ebből, holott sokszor vannak olyan dolgok a háttérben, amelyek további jelentést adhatnának a képnek, ám a túltolt bokeh miatt észrevételnek maradnak. Kicsit olyan, mintha fotósok elfelejtenék az olyan tényezőket fotózáskor, mint a kompozíció, a színelmélet, az egyensúly.

Mi is az a bokeh a fotózásban?

Fontos, hogy ha egy fénykép nem néz ki jól bokeh nélkül, akkor az elmosódás ezen nem változtat és pláne nem segít rajta. Érdemes okosan bánni az igencsak népszerűvé vált bokeh effekttel, mert egyáltalán nem igaz, amit a kezdők hisznek, egy rossz fotóból sosem lesz jó csak azért, mert a hátteret szépen elmossuk. Sőt, valójában egy jól sikerült képet is el lehet rontani felesleges elmosással.

 

 

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei