Okosítsd fel autódat fillérekből!

2021.03.27| Telefonguru

Szereztem egy olcsó adaptert nemrégiben, ami megoldotta az autóm szegényes Bluetooth képességeit.

Három éve jutottam hozzá egy akkor 8 éves Toyota Avensishez (T27), amely érdekessége, hogy a fejegység nem navigációs, hanem csak CD-s, ám Bluetooth-ra képes. Ez leírva jól hangzott a prospektusban is, ám valójában ez a fejegység csak kihangosítást tud, audio zenelejátszást nem. Sakk-matt.

Nem gondoltam, hogy 2018-ban nekem feltétlen CD-ket kellene írnom ahhoz, hogy zenét hallgassak, ebből a korból kinőttünk pár éve, amikor menő volt – úgy 20+ éve legalább –, szóval elkezdtem kutatni valami megoldás után.

Okosítsd fel autódat fillérekből!

Első körben adta volna magát a dolog, hogy vegyek egy androidos fejegységet, innentől öröm é’ bódottág lenne egy ideális világban. Ám nem egy használt Toyotát vettem volna, ha lenne 150 ezrem feleslegesen egy bizonytalan működési idejű, garancia nélküli fejegységre, másrészt a beszerzése Kínából felvetett némi plusz fizetési lehetőségeket is, úgymint áfa, vám és kezelési költség, szóval maradjunk annyiban, hogy azóta sem ver a víz az ilyen androidos cuccokért. 

Okosítsd fel autódat fillérekből!

Először megpróbálkoztam zenét lejátszani egy jack-jack kábellel, ami prózaian egyszerű megoldás, működik is, de éppen a kábelmentesség kényelme lenne a lényege a telefonról való zenehallgatásnak, szóval ezt pár próbálkozás és belegabalyodás után eltettem a fészerbe „valamire majd jó lesz” szlogennel.

Okosítsd fel autódat fillérekből!

Olcsó megoldást kerestem a megfizethető kis autóm számára és meg is találtam egy kínai oldalon egy kis Bluetooth-AUX adapter képében, röhejesen olcsón. Ez egyébként egy raklap helyen megtalálható, szinte minden kínai weboldal forgalmazza. Próbáltam már korábban hasonló megoldásokat régebbi autómban is, de azokkal néha akadtak kapcsolódási gondok, fura hangzás, késleltetés, bár még mindig jobbak voltak, mint az FM transzmitterek, amikhez szerencsém volt még régebben.

Okosítsd fel autódat fillérekből!

Ha nem bízol a gagyiságokban, hanem ragaszkodsz a márkákhoz – mondjuk meg tudom érteni, főleg ha ajándékba szánod – akkor jó szívvel ajánlom a pontosan ugyanilyen elven működő Xiaomi, Baseus vagy Ugreen verziókat.

Ez a kis kütyü alapvetően pontosan úgy működik, ahogy kell, szinte késés nélkül és azonnali csatlakozással a telefonomhoz, amint bekapcsolom. Ez az egyetlen hátránya az olcsóságnak, nincs fixen áram alatt, így be kell kapcsolni a rajta lévő egyetlen gombbal, ám innentől automatikusan csatlakozik a telefonomhoz, majd mivel az AUX portba dugtam, így el is indul a kedvenc zeném. :)

Okosítsd fel autódat fillérekből!

Szerencsére nem kell kitenni premier plánba a kütyüt, nálam legalábbis az AUX és egy szivargyújtó a könyöklőben bújik meg, így teljesen láthatatlan az „extra”. Mielőtt rágerjedne a kedves olvasó az ultraolcsó kütyüre, megemlítem, hogy ez a verzió nem csak Bluetooth zenelejátszásra képes, ám a kihangosításhoz ordítani kellett, szóval a könyöklőbe eldugva tuti használhatatlan.

Természetesen ez a modul nem bárkinek készül, sokaknak a gyári fejegység is képes a Bluetooth zenelejátszásra (ha ugyanebből az évjáratból navigációs fejegységem lenne gyárilag, az is tudja), másnál pedig még nemcsak Bluetooth, de akár AUX sincs, így szintén nem jöhet szóba megoldásként.

Okosítsd fel autódat fillérekből!

Azonban ha hasonló gonddal küzd a kedves olvasó, mint én, picike kompromisszummal, de röhejesen olcsón van abszolút élhető megoldás. Az ember beül, beindítja az autót, a mobilt bedobja a tartójába (még nem szereztem be, de tervezem a páromnak már megvett gravitációs, vezeték nélküli tartó beszerzését), a telefon automatikusan kapcsolódik a gyári fejegységhez kihangosítás miatt, majd – itt jön a kompromisszum – bekapcsolja a Bluetooth adaptert, újabb hang jelzi, hogy ehhez is kapcsolódott és már indulhat is a zene!

Okosítsd fel autódat fillérekből!

Jól látszik, hogy a gyári fejegység nem tudja a Bluetooth zenelejátszást (bal), míg a kütyü igen (jobb)

Érdemes lehet a Macrodroid tasker programmal megadni, hogy a Bluetooth kütyühöz (vagy akár a gyári cucchoz) való kapcsolódás esetén milyen app induljon el automatikusan, praktikusan mehet az Android Auto vagy még inkább a kedvenc zenelejátszónk, YouTube Music, Spotify vagy bármi.

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


KERESÉS
Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


SZAVAZÁS

Ön milyen gyakran vált tarifacsomagot?


évente
2-3 évente
ritkábbanKorábbi szavazások eredményei