Tipp: így készíthet jobb fényképeket androidos telefonnal

2022.08.29| Android Police

Itt az ideje, hogy feljavítsa okostelefonja, vagyis leginkább a saját fotós alap képességeit, ha egyelőre a fotózás nem állt másból, csak az elsütőgomb nyomásából.

Az okostelefonok kamerái nagy utat tettek meg az elmúlt évtizedben. A legjobb androidos okostelefonok egyre nagyobb és nagyobb felbontású kameraérzékelőkkel rendelkeznek, ami minden eddiginél egyszerűbbé teszi a nagyszerű fényképek készítését. A képfeldolgozás fejlődése miatt szerencsére egyre nehezebb kaputelefon minőségű fotókat készíteni, de pár alapvető trükkel még jobb képeket készíthetünk.

Hogyan készíthetsz még jobb képeket androidos telefonoddal? Egy nagyszerű kamera csak annyira jó, amennyire az, aki használja. Tehát itt az ideje, hogy szintre emelje fényképezési készségeit, ha lélegzetelállító felvételeket szeretne készíteni.

Mindig figyelni kell, honnan jön a fény

Amikor okostelefonnal fényképez, létfontosságú a fényforrás helyzetének ismerete. Az okostelefonok kamerái csak korlátozott mennyiségű fényt képesek befogadni. A sok fény túlterhelheti az érzékelőt. Ez is megzavarhatja az expozíciót, különösen, ha ez egy kihívást jelentő jelenet.

Mindig ügyeljen arra, hogy a fény közvetlenül a tárgyra essen. Tehát beltérben ügyeljen rá, hogy a téma a fényforrás felé nézzen. A fény soha ne jöjjön hátulról, mert ekkor alulexponált lehet a kép.

Tipp: így készíthet jobb fényképeket androidos telefonnal

A fenti fotó fényes nappal készült, de mivel a nap a téma mögött van, a telefon kamerája nem tudja megfelelően kiegyensúlyozni az expozíciót, így a fotó erősen alulexponált.

Tipp: így készíthet jobb fényképeket androidos telefonnal

Ha a napsütés a téma mögött látható, hogyan mosódnak ki a póló színei.

A következő felvételnél a téma a nap felé néz, és az eredmény magáért beszél. Igaz, ez nem mindig lehetséges, különösen akkor, ha olyan tájat próbálunk megörökíteni, mint az alábbi kép hátterében. Ilyen esetekben a felvétel elkészítése előtt néhány fokozattal érdemes csökkenteni az expozíciós szintet.

Nappal szemben?

Jelentősen javíthatja a végső fényképet, ha gondoskodik arról, hogy a téma a megfelelő helyzetben legyen a fényforrás előtt. Ezenkívül használjon minél több természetes fényt, mivel ez adja a legjobb eredményt, hacsak nem ellenőrzött stúdiókörnyezetben kattint.

Beltéri fényképezéskor, ha a rendelkezésre álló fény kevesebb, kapcsoljon be néhány lámpát, hogy kiegészítse a korlátozott természetes fényt és tartsa stabilan a kezét, mivel az okostelefonok általában a redőny hosszabb ideig történő kinyitásával kompenzálják a korlátozott fényt. Ha a téma vagy a telefon elmozdul, az elmosódást okozhat, különösen a Samsung telefonokon.

Tartsa tisztán telefonja fényképezőgépének lencséjét!

A telefon kamerájának lencséi idővel bepiszkolódnak és elkenődnek. A piszkos kameralencsék nem kívánt becsillanásokat, vakító fényeket és fókuszproblémákat okozhatnak.

A telefon fényképminőségének javításának leggyorsabb módja az, ha fényképezés előtt megtisztítja a fényképezőgép üvegét. És ehhez nem kell külön megoldás. Csak törölje le a lencséket egy tiszta ruhával, elég letisztítani a szennyeződéseket az üvegről.

Ideális esetben a legjobb, ha mikroszálas kendőt használ, de a póló is működhet. Kerülje a farmernadrág vagy piszkos kendő használatát a tisztításhoz, mert megkarcolhatja a lencsét, ami viszont több kárt okoz, mint amennyit használ.

A tiszta lencsével végzett fotózás képminőség javulása nappali fényben történő fotózáskor nem biztos, hogy észrevehető, de gyenge fényviszonyok mellett és kihívást jelentő körülmények között azonnal látható.

Nagyítson rá a témára!

Néhány évvel ezelőttig az okostelefonokból hiányoztak az optikai zoommal rendelkező kamerák. Ezért azt javasolták, hogy ne nagyítsanak rá a témára fényképezés közben, mivel a digitális zoom használata csak zajt okoz, és befolyásolja az általános képminőséget.

Ez manapság már nem így van, mivel a legtöbb magas kategóriájú okostelefon optikai zoommal ellátott dedikált kamerával rendelkezik. Például a Samsung Galaxy S22 Ultra két teleobjektív érzékelőt kapott 3-szoros, illetve 10-szeres optikai zoommal. Ez azt jelenti, hogy a témára úgy nagyíthat rá, hogy az minimális hatással van a képminőségre. A teleobjektív érzékelő másik előnye, hogy szűkebb kerettel is készíthet fényképeket, így a fókuszt teljes mértékben a témára helyezi.

Tipp: így készíthet jobb fényképeket androidos telefonnal

Tipp: így készíthet jobb fényképeket androidos telefonnal

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Első: az elsődleges kamerával készült felvétel. Második: Ugyanaz a jelenet sokkal jobban kiemelkedik, ha teleobjektívvel rögzítjük.

Kerülje a teleobjektív érzékelő használatát gyenge fényviszonyok mellett, mivel az nem képes elnyelni annyi fényt, mint az elsődleges kamera. Ilyen helyzetekben készítsen fényképet az elsődleges kamerával, és vágja meg szükség szerint.

Ha telefonja nem rendelkezik optikai zoommal, 2-3-szoros nagyítást végezhet egy jelenetben anélkül, hogy a képminőségben észrevehető változás következne be. Ez annak köszönhető, hogy a modern okostelefonok nagyobb felbontású kameraérzékelőket használnak, amelyek sokkal több részletet képesek rögzíteni.

Szerkessze a fényképeket, hogy feldobja őket!

A telefonokhoz készült képszerkesztő alkalmazások hosszú utat tettek meg. Az AI-nak és a gépi tanulásnak (ML) köszönhetően rendkívül erősek lettek. A telefonja vagy táblagépe számára készült fotószerkesztő app segítségével módosíthatja a színeket, a kontrasztot, a kiemeléseket és még sok mást.

Még csak nem is kell foglalkoznia ezen szempontok manuális módosításával. Manapság minden alkalmazás rendelkezik egy érintéssel javító funkcióval, amely automatikusan módosítja a fényképet, hogy jobban nézzen ki.

Tipp: így készíthet jobb fényképeket androidos telefonnal

Tipp: így készíthet jobb fényképeket androidos telefonnal

Az eredeti fotón a színek kissé fakók. Egy gyors szerkesztés, és a színek sokkal élénkebbek.

Van azonban más is. A Google Magic Eraser segítségével eltávolíthatja a nem kívánt objektumokat fotóiról. És ne aggódjon, ha nem használ Pixel mobilt; rengeteg Magic Eraser alternatíva található, amelyeket kipróbálhat Android telefonján.

Tartsa stabilan a telefont!

Ha gyenge fényviszonyok mellett fényképez, vagy Éjszakai módot használ, helyezze a telefont egy stabil felületre. Ez lehetővé teszi a fényképezőgép számára, hogy hosszabb ideig tudja nyitva tartani a záridőt, és kiküszöböli a nem kívánt rándulásokat és remegést a kezében. Az érzékelő viszont több fényt vesz fel, ami javíthatja a végső fotót.

Igaz, ez nem mindig lehetséges, és bizonyos esetekben egy kicsit újítónak kell lennie, és a telefont az asztalon lévő üveghez vagy vázához kell támasztania, de érdemes lehet tripodot (mobiltartó, kisméretű állvány) is beszerezni. Az eredmények azonban megérik a fáradságot.

Legyen újító az objektívekkel és a látószögekkel!

Az okostelefonok több kamerával rendelkeznek: széles, ultraszéles, makró és teleobjektív érzékelők is megtalálhatók manapság már a mobilok nagyobb részén (de legalább ezekből több, ha nem is mind). Ne mindig az elsődleges kamerával készítsen jelenetet. Az ultraszéles kamerák sokkal többet tudnak rögzíteni és lélegzetelállító fényképek készítésére is használhatók.

Tipp: így készíthet jobb fényképeket androidos telefonnal

Tipp: így készíthet jobb fényképeket androidos telefonnal

Első: elsődleges kamerával készített felvétel. Második: ugyanez a jelenet az ultraszéles kamerával készült.

Hasonlóképpen, nem kell minden fényképre úgy kattintani, hogy az alany közvetlenül a kamerába néz. Fordítsa meg telefonját, vagy hajoljon le egy kicsit, hogy új szögeket alakítson ki fényképezés közben. A végeredmény sokkal drámaibb lehet.

Vegye elő a fényképezőgépét, és rögzítse emlékeit!

A fenti tippeket nem nehéz követni, hiszen ezek valóban teljesen alapvető ötletek azok számára, akiknek a fotózás teljesen új terület. De ha egyszer rászokott, könnyen észre lehet venni majd az elkészített képek minőségének javulását, egyszerűen jobb képeket fog készíteni.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei