Utánozhatatlan zsebkések nyomában

2022.06.13
Címkék:

A zsebkések iránti tisztelet talán még nem halt ki teljesen, azonban az már kérdéses, hogy hazánkban mennyire elterjedtek ezek a praktikus kis vágóeszközök.

 Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Szerencsére mi utánajártunk a válaszoknak és felfedeztük, hogy némely darabnak igazán nagy hagyománya van. Ez különösen igaz a minőségi, márkás bicskákra. Ezeknek a kínálatában olyan érdekességek lapulnak, amelyeket még a gyűjtők is megirigyelnek.

 

Derítsük ki, hogy melyek azok a zsebkések, amelyek napjainkban is hódítanak, és tudjuk meg együtt, hogy milyen előnyökkel járnak!

 

A “bicskamindenség” története

 

Eléggé messzire kell mennünk, ha valóban arra vagyunk kíváncsiak, hogy honnan ered a zsebkés. A Kések Ollók Webáruház bicska kínálatát például úgy állították össze, hogy abban a múlt és a jövő találkozzon. Ők bizony pontosan tudták, hogy már az ókorban is nagy szerepet kaptak ezek az éles kis tárgyak. A bicskának óriási kultusza volt a történelem különböző időszakaszai alatt. 

 

Hozzánk a Kárpát-medencébe a törökök hozták magukkal, s egykor egyáltalán nem számított meglepőnek, hogy minden férfi zsebében ott lapult. Később, ezt az eszközt is “magyarosították”, de csak a 19. századra nyerte el mai formáját. 

A legtöbben a magyar paraszti kultúra történeteiből ismerik. Egy bicskával ugyanis könnyebb volt az evés, az önvédelem, a munka és a barkácsolás egyaránt.

 

A zsebkés “anatómiája”

 

Habár nem mi találtuk fel a bicskát, idővel népünk mégis képes volt magyar formával felruházni az eszközt. Hatottak rá a néprajzi elemek, hiszen nemzeti sajátosságokat tükröző motívumokat vittek fel a külsejére. 

 

A bicskakészítés mesterségének egyik titka, hogy természetes anyagokat használjanak. A markolat készülhet fából vagy szarvasagancsból, a penge pedig kizárólag rozsdamentes acélból.

 

A minőség ismertetőjegye, hogy az igazán minőségi bicska évtizedekkel később sem okoz nekünk csalódást. 

 

A vágóeszközök és az eszmei érték

 

Ha biztosra akarunk menni, akkor a népszerű márkák bicskáit vesszük célba. A Victorinox zsebkései között például megtalálható az a többfunkciós darab is, amelynek hála valamennyi tevékenység elvégzése során boldogulunk. A körömreszelés, a vágás, a csavarhúzás, a fogvájás, a kulcstárolás és a szemöldökszedés még sosem volt ennél egyszerűbb.

 

A Victorinox története egyébként az 1800-as évekig nyúlik vissza, s az évszázados szakértelem eszünkbe juttatja azt a kort, amikor egy olyan tárgynak, mint amilyen a bicska is, hatalmas eszmei értéke volt. 

 

Az “elhasznált” és kissé kopott zsebkés, régen apáról fiúra szállt, és ez így ismétlődött generációról generációra. Ez akkor történt, amikor már a családfő nem igazán tudta hasznosítani a kést, de sokszor a nagykorúvá válás szintén egy indok volt az öröklésre. 

 

Most ennyi érdekességen túl remélem már te is látod, hogy miért jó egy multifunkcionális darabot magunknál tartani!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    2024.04.03
    | SamMobile
    A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    2024.04.15
    | PhoneArena
    Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
    Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

    Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

    2024.05.03
    | PhoneArena
    Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    2024.03.21
    | Phone Arena
    Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.