Több millió Galaxy van veszélyben a Samsung miatt

2023.03.30| SamMobile

A Samsung továbbra is figyelmen kívül hagyja a hatalmas biztonsági hibát, amely több millió Galaxy mobilt érint világszerte.

Tavaly novemberben erősítették meg a Mali GPU biztonsági hibát, amely a Samsung Exynos chipsetekkel működő telefonjainak millióit érinti. Azóta ez a Mali sebezhetőség egy olyan lánc részévé vált, amelyet hackerek sikeresen kihasználtak, hogy rosszindulatú weboldalakra vezessék a gyanútlan Samsung internetezőket. És bár ez a bizonyos exploit-lánc megszakadt, a tavaly felfedezett Mali biztonsági hiba továbbra is szinte minden Exynos meghajtású Samsung készüléket érint, kivéve a Galaxy S22-t és annak Xclipse 920 GPU-ját.

A Google Threat Analysis Group (TAG) a mai napon hozta nyilvánosságra az exploit-láncot. A TAG 2022 decemberében fedezte fel ezt az exploit-láncot, amely több 0-napos és n-napos sebezhetőségre támaszkodik, és a Chrome és a Samsung internetes böngészőit veszi célba.

Pontosabban, a láncban szereplő két sebezhetőség a Chrome-ot érinti és mivel a Samsung Internet Browser a Chromiumot használja, az alkalmazást a tavaly bejelentett Mali GPU kernel driver sebezhetőséggel együtt támadási vektornak használták. Ez a Mali exploit a támadóknak rendszerelérést biztosít.

Ezen a kihasználási láncon keresztül a hackerek egyszeri linkeket küldtek SMS-ben az Egyesült Arab Emírségekben (Egyesült Arab Emírségek) található Samsung Galaxy készülékekre. A linkek egy olyan oldalra irányítják a gyanútlan felhasználókat, amely "egy teljes körűen felszerelt, C++ nyelven írt Android kémprogramcsomagot szállít, amely könyvtárakat tartalmaz a különböző csevegő- és böngészőalkalmazásokból származó adatok visszafejtésére és rögzítésére".

A lánc megszakadt, de a Samsung továbbra is figyelmen kívül hagyja a Mali GPU-problémát

Mi a jelenlegi helyzet? Nos, a Google kijavította a fent említett két Chrome sebezhetőséget, és 2023 elején befoltozta a saját Pixel telefonjait. A Samsung szintén 2022 decemberében javította a Samsung internetes böngészőjét. A koreai technológiai óriás a Chromiummal kapcsolatos két hibát (CVE-2022-4262 és CVE-2022-3038) a 19.0.6-os verzió után egy alkalmazás frissítéssel orvosolta.

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A Samsung decemberben megszakította a Chromium-alapú internetalkalmazását és a Mali kernel sebezhetőségét kihasználó exploit-láncot, és úgy tűnik, hogy az Egyesült Arab Emírségekben élő felhasználók elleni támadások megszűntek. Egy szembetűnő probléma azonban továbbra is fennáll.

A Google által ma részletezett exploit-láncot a Samsung internetes böngészőjének decemberi frissítéseinek köszönhetően orvosolták. A lánc egyik láncszeme azonban, amely a Mali biztonsági sebezhetőségből (CVE-2022-22706) áll, továbbra is javítatlan maradt az Exynos chipkészletekkel és Mali GPU-kkal felszerelt Samsung készülékeken. Ez annak ellenére van így, hogy a Mali már 2022 januárjában javítást nyújtott a kernel-illesztőprogramok kihasználtságára.

Amíg a Samsung nem javítja ezt a problémát egy, a Mali javítást tartalmazó biztonsági firmware-javítással, úgy tűnik, hogy az Exynos SoC-kel ellátott Galaxy készülékek többsége továbbra is sebezhető marad a Mali GPU kernel-illesztőprogramjának exploitjával szemben.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.