Mobilok helyadatait használja fel az EU a koronavírus miatt

2020.03.26| Android Authority

Okostelefonok helyadatait fogja felhasználni az EU a koronavírus terjedésének nyomon követésére.

A nagy európai távközlési szolgáltatók megállapodtak abban, hogy megosztják az okostelefonok helymeghatározási adatait az Európai Bizottsággal a koronavírus terjedésének jobb nyomon követése érdekében. A Reuters szerint a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange és öt másik távközlési szolgáltató hétfőn találkozott Thierry Bretonnal az EU belső piaci és szolgáltatási biztosával, a végleges megállapodást szerdán fogadták el.

A Bizottság azt mondta, hogy anonimizálja a helymeghatározási adatokat, hogy megvédje a felhasználók magánéletét. Az adatokat olyan intézkedések összehangolására használják, mint például az orvosi felszerelés biztosítása, a karanténba helyezett betegek holléte, stb. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az adatokat törlik a válság végeztével, vagy legalábbis a tisztviselők ezt ígérték. Az európai adatvédelmi biztos (EDPS) állítólag azt mondta, hogy ez, a helyadatok gyűjtésére irányuló projekt nem sérti az adatvédelmi szabályokat.

„A Bizottságnak egyértelműen meg kell határoznia a megszerezni kívánt adatkészletet és biztosítania kell az átláthatóságot a nyilvánosság felé a lehetséges félreértések elkerülése érdekében” - mondta az európai adatvédelmi biztos az Reuters által látott levélben az EU vezetőinek. Az adatvédelmi megfigyelő azt is javasolta, hogy az adatkészlethez való hozzáférés korlátozott legyen. Ennek ellenére vannak aggodalmak, hogy az ilyen helymeghatározó programokat nehéz lehet visszaállítani.

„Az európai adatvédelmi biztos gyakran hangsúlyozza, hogy az ilyen fejlemények általában nem tartalmazzák a visszalépés lehetőségét, amikor a vészhelyzet megszűnik. Szeretném hangsúlyozni, hogy egy ilyen megoldást továbbra is rendkívülinek kell elismerni ”- írta Wojciech Wiewiorowski, az európai adatvédelmi biztos vezérigazgatója a Reuters által látott levélben. Az anonimizált adatokkal kapcsolatos kutatások azt is kimutatták, hogy az nem igazán segíti a magánélet védelmét. A névtelen személyeket újra azonosítani lehet, ha a megfelelő adatpontokat együtt vizsgálják.

Az EU nem az egyetlen olyan régió, amely ilyen szélsőséges helymeghatározási intézkedéseket hajt végre a koronavírus elterjedésének megakadályozására. Az Egyesült Államok kormánya nyilvánvalóan tárgyalásokat folytat olyan technológiai cégekkel is, mint a Facebook és a Google, hogy esetlegesen okostelefonok helyadatait használják fel a világjárvány leküzdésére. Állítólag Indiában egy koronavírus alkalmazást építenek az emberek okostelefonjuk helyének követésére.

 

 

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.