koronavírus

Mobilok helyadatait használja fel az EU a koronavírus miatt

2020.03.26

Okostelefonok helyadatait fogja felhasználni az EU a koronavírus terjedésének nyomon követésére.

A nagy európai távközlési szolgáltatók megállapodtak abban, hogy megosztják az okostelefonok helymeghatározási adatait az Európai Bizottsággal a koronavírus terjedésének jobb nyomon követése érdekében. A Reuters szerint a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange és öt másik távközlési szolgáltató hétfőn találkozott Thierry Bretonnal az EU belső piaci és szolgáltatási biztosával, a végleges megállapodást szerdán fogadták el.

A Bizottság azt mondta, hogy anonimizálja a helymeghatározási adatokat, hogy megvédje a felhasználók magánéletét. Az adatokat olyan intézkedések összehangolására használják, mint például az orvosi felszerelés biztosítása, a karanténba helyezett betegek holléte, stb. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az adatokat törlik a válság végeztével, vagy legalábbis a tisztviselők ezt ígérték. Az európai adatvédelmi biztos (EDPS) állítólag azt mondta, hogy ez, a helyadatok gyűjtésére irányuló projekt nem sérti az adatvédelmi szabályokat.

Mobilok helyadatait használja fel az EU a koronavírus miatt

„A Bizottságnak egyértelműen meg kell határoznia a megszerezni kívánt adatkészletet és biztosítania kell az átláthatóságot a nyilvánosság felé a lehetséges félreértések elkerülése érdekében” - mondta az európai adatvédelmi biztos az Reuters által látott levélben az EU vezetőinek. Az adatvédelmi megfigyelő azt is javasolta, hogy az adatkészlethez való hozzáférés korlátozott legyen. Ennek ellenére vannak aggodalmak, hogy az ilyen helymeghatározó programokat nehéz lehet visszaállítani.

„Az európai adatvédelmi biztos gyakran hangsúlyozza, hogy az ilyen fejlemények általában nem tartalmazzák a visszalépés lehetőségét, amikor a vészhelyzet megszűnik. Szeretném hangsúlyozni, hogy egy ilyen megoldást továbbra is rendkívülinek kell elismerni ”- írta Wojciech Wiewiorowski, az európai adatvédelmi biztos vezérigazgatója a Reuters által látott levélben. Az anonimizált adatokkal kapcsolatos kutatások azt is kimutatták, hogy az nem igazán segíti a magánélet védelmét. A névtelen személyeket újra azonosítani lehet, ha a megfelelő adatpontokat együtt vizsgálják.

Az EU nem az egyetlen olyan régió, amely ilyen szélsőséges helymeghatározási intézkedéseket hajt végre a koronavírus elterjedésének megakadályozására. Az Egyesült Államok kormánya nyilvánvalóan tárgyalásokat folytat olyan technológiai cégekkel is, mint a Facebook és a Google, hogy esetlegesen okostelefonok helyadatait használják fel a világjárvány leküzdésére. Állítólag Indiában egy koronavírus alkalmazást építenek az emberek okostelefonjuk helyének követésére.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Apple iPhone XS 64GB
Apple iPhone XS 64GB
i-Shop Webáruház 206 580 Ft
EUmobil 207 890 Ft
Telepartner 208 000 Ft
Samsung Galaxy S20+ 128GB 8GB RAM Dual (G985F)
Samsung Galaxy S20+ 128GB 8GB RAM Dual (G985F)
EUmobil 246 680 Ft
i-Shop Webáruház 246 690 Ft
Telepartner 247 000 Ft
Xiaomi Redmi Note 8 64GB 4GB RAM
Xiaomi Redmi Note 8 64GB 4GB RAM
EUmobil 53 660 Ft
The Blue Chip Kft. 53 670 Ft
MobilEx Webáruház 53 980 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei