koronavírus

Mobilok helyadatait használja fel az EU a koronavírus miatt

2020.03.26

Okostelefonok helyadatait fogja felhasználni az EU a koronavírus terjedésének nyomon követésére.

A nagy európai távközlési szolgáltatók megállapodtak abban, hogy megosztják az okostelefonok helymeghatározási adatait az Európai Bizottsággal a koronavírus terjedésének jobb nyomon követése érdekében. A Reuters szerint a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange és öt másik távközlési szolgáltató hétfőn találkozott Thierry Bretonnal az EU belső piaci és szolgáltatási biztosával, a végleges megállapodást szerdán fogadták el.

A Bizottság azt mondta, hogy anonimizálja a helymeghatározási adatokat, hogy megvédje a felhasználók magánéletét. Az adatokat olyan intézkedések összehangolására használják, mint például az orvosi felszerelés biztosítása, a karanténba helyezett betegek holléte, stb. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az adatokat törlik a válság végeztével, vagy legalábbis a tisztviselők ezt ígérték. Az európai adatvédelmi biztos (EDPS) állítólag azt mondta, hogy ez, a helyadatok gyűjtésére irányuló projekt nem sérti az adatvédelmi szabályokat.

„A Bizottságnak egyértelműen meg kell határoznia a megszerezni kívánt adatkészletet és biztosítania kell az átláthatóságot a nyilvánosság felé a lehetséges félreértések elkerülése érdekében” - mondta az európai adatvédelmi biztos az Reuters által látott levélben az EU vezetőinek. Az adatvédelmi megfigyelő azt is javasolta, hogy az adatkészlethez való hozzáférés korlátozott legyen. Ennek ellenére vannak aggodalmak, hogy az ilyen helymeghatározó programokat nehéz lehet visszaállítani.

„Az európai adatvédelmi biztos gyakran hangsúlyozza, hogy az ilyen fejlemények általában nem tartalmazzák a visszalépés lehetőségét, amikor a vészhelyzet megszűnik. Szeretném hangsúlyozni, hogy egy ilyen megoldást továbbra is rendkívülinek kell elismerni ”- írta Wojciech Wiewiorowski, az európai adatvédelmi biztos vezérigazgatója a Reuters által látott levélben. Az anonimizált adatokkal kapcsolatos kutatások azt is kimutatták, hogy az nem igazán segíti a magánélet védelmét. A névtelen személyeket újra azonosítani lehet, ha a megfelelő adatpontokat együtt vizsgálják.

Az EU nem az egyetlen olyan régió, amely ilyen szélsőséges helymeghatározási intézkedéseket hajt végre a koronavírus elterjedésének megakadályozására. Az Egyesült Államok kormánya nyilvánvalóan tárgyalásokat folytat olyan technológiai cégekkel is, mint a Facebook és a Google, hogy esetlegesen okostelefonok helyadatait használják fel a világjárvány leküzdésére. Állítólag Indiában egy koronavírus alkalmazást építenek az emberek okostelefonjuk helyének követésére.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Apple iPhone XS 64GB
Apple iPhone XS 64GB
UJGSM.HU A Mobiltelefon Futár! 215 690 Ft
EUmobil 215 880 Ft
iShop Webáruház 215 890 Ft
Samsung Galaxy S10+ 128GB Dual G975
Samsung Galaxy S10+ 128GB Dual G975
EUmobil 214 390 Ft
Mobil nagyker 214 400 Ft
MobilEx Webáruház 215 485 Ft
Xiaomi Mi 9 Lite 128GB
Xiaomi Mi 9 Lite 128GB
Csohány Péter E.V. 85 790 Ft
MobilEx Webáruház 86 985 Ft
iShop Webáruház 87 780 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK

KERESÉS

TELEFONOK GYORSLISTA

Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A Huawei kijött az első Google nélküli telefonjával. Ön szerint van így esélye az új márkának?


Igen, a Huawei így is sikeres lesz
Nem, így nincs értelme megvenni a telefontKorábbi szavazások eredményei