A Bitcoin alapelveinek összefoglalása

2022.11.15
Címkék:

Gondolkodott már azon, hogy a Bitcoin minek köszönheti népszerűségét? Ha igen, íme azok a kulcsfontosságú tényezők, melyek ehhez a népszerűséghez vezettek.

Amikor Satoshi Nakamoto 2009-ben előállt a Bitcoin ötletével, még nem léteztek konkurens kriptovaluták.  2011-re azonban már megjelentek a piacon a Bitcoin blokklánc technológiáján alapuló más digitális valuták is és ez a fejlesztőket további digitális valuták megalkotására ösztökélte.További részletekért kattintson: itt a link.

Jelenleg a világon több ezer elérhető kriptovaluta létezik.  Bár minden egyes kriptovaluta célja új funkciók és sajátosságok megjelenítése, a legtöbb ugyanazokon az alapelveken nyugszik.

Ezek a következők: 

  • Központi felügyeleti szerv, például bank, nem szabályozza, bocsátja ki vagy támogatja a kriptovalutákat
  • A kriptovaluták egy speciális számítógépes kódrendszert, illetve titkosítást használnak a biztonságos működéshez.
  • Központ nélküli, felhasználók közötti áttekintés és egy mindenre kiterjedő főkönyv vagy blokklánc határozza meg a kriptovaluták értékét
  • A kriptovaluták tárolására eszközként, egy digitális pénztárcában kerül sor, mellyel könnyedén megoldhatják a tokenek kereskedését és kezelését

Manapság a Bitcoin-kereskedésre a https://bitcoins-era.io/ platformhoz hasonló felületeken kerül sor. Szinte naponta jelennek meg újabb és újabb hasonló jellegű platformok, egyesek lehetővé teszik a kereskedést többféle kriptovalutában.  Ennek ellenére a Bitcoin marad az elsődleges virtuális valuta, melyet elsősorban az alábbiakban összefoglalt kulcsfontosságú működési elveknek köszönhet.

Átruházhatóság 

A Bitcoint mindenféle gond nélkül átruházhatjuk a világ bármely pontján élő, a rendszerben részt vevő személyre.  Az érték átruházásához a blokklánc technológiát használja.  Bárki, aki rendelkezik egy okostelefonnal vagy számítógéppel fogadhat vagy küldhet Bitcoint, sőt, akár kereskedhet is vele.

Védelem 

A Bitcoin működésének alapja a blokklánc technológia.  És ez a technológia adja meg a kriptovaluta szükséges védelmét is, hiszen a bányászok minden tevékenységét ellenőrzi és hitelesíti.  A blokklánc egy mindenre kiterjedő főkönyvet hoz létre, melyet lehetetlen feltörni.

Adatvédelem 

A Bitcoin fizetésekhez a felhasználóknak nem kell megadniuk személyes adataikat, így a kriptovaluták a pénzügyi adatokat védik a harmadik felektől, többek között a pénzügyi szolgáltatóktól, a hitelminősítő ügynökségektől, a reklámügynökségektől, és a bankoktól is.  Mivel a Bitcoin használatához nincs szükség arra, hogy az interneten bizalmas adatokat küldjünk, ez csökkenti a pénzügyi információk kiszivárgásának kockázatát is.  Mindezek eredményeként a Bitcoin megvédi felhasználóit a személyazonosság-lopástól is.

Átláthatóság 

A Bitcoin blokklánca minden egyes tranzakciót nyilvánosan jelenít meg, így aztán nincs lehetőség a Bitcoin tranzakciók átváltoztatására sem.  Alapvetően a Bitcoin működéséhez használt technológia megelőzi a szabályok bevezetését, illetve a pénzforrások megváltoztatását.

Biztonság

A Bitcoin hálózatát még senkinek sem sikerült feltörnie.  A Bitcoin működésének alapjául szolgáló ötletek egyben biztonságossá is teszik azt.  Ez a kriptovaluta egy olyan rendszert használ, melyhez engedély nélkül csatlakozhat bárki, ráadásul középpontjában egy nyílt forráskódú szoftver áll.  Az idők folyamán rengeteg titkosítási szakértő és tudós vizsgálta a hálózat különböző elemeit, hogy megbizonyosodjanak annak biztonságos működéséről.

Visszafordíthatatlan Műveletek

A Bitcoin fizetési tranzakciói eltérnek a bankkártyás tranzakcióktól, hiszen nem lehet őket visszavonni.  Ezzel pedig csökken a kereskedőket érintő csaló terhelések száma.  A magas feldolgozási díjak elkerülése pedig csökkenti az ügyfelek költségeit.

A Bitcoin mint Befektetés

A Bitcoint működőképes befektetési lehetőségnek tekinthetjük.  Manapság többféle Bitcoin-befektetés közül választhatunk.  Például, van, aki Bitcoint vásárol, majd megtartja egészen addig, míg az eszköz értéke el nem ér egy magasabb szintet.  Mások az úgynevezett „lending” esetleg a „staking” megoldásokat választják és így tesznek szert profitra a decentralizált pénzügyi platformokon.

Természetesen, választhatja a hagyományos megoldásokat is, például egy kriptovalutához kötött, tőzsdei kereskedésekben résztvevő alappal.  Előfordul, hogy Bitcoin vásárlása helyett a kriptovalutákat támogató iparágakba vagy projektebe történő befektetés válik jövedelmezővé.

Összességében, a Bitcoin-befektetések rendkívül gyorsan fejlődnek.  Azonban, nem javasoljuk, hogy nehezen megszerzett vagyonából jelentős összeget fektessen be, hiszen a Bitcoin ingadozása jelentős veszteségeket eredményezhet.  Ajánlatos megfontolni, hogy a Bitcoin befektetési portfóliójának csupán egy kisebb részét képviselje.

Záró Gondolatok

Sok szakértő a Bitcoint és a többi virtuális valutát a fiat valutákat kiváltó, alternatív megoldásnak tartja.  Ennek az az oka, hogy ezek a virtuális eszközök a jelenlegi pénzügyi rendszerek korlátaira kínálnak megoldást.  Azonban, soha nem szabad nagyobb összegeket befektetni, mint amennyit a Bitcoinnal, illetve a többi virtuális valutával veszteségként el tudunk viselni.  Alapvetően, a Bitcoin egy erősen ingadozó eszköz, és rövid időn belül jelentős vagyonokat lehet veszíteni vele.

 További friss Telefongurus hírek erre!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    2024.04.03
    | SamMobile
    A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    2024.04.15
    | PhoneArena
    Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    2024.03.21
    | Phone Arena
    Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
    Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

    Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

    2024.05.03
    | PhoneArena
    Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!