A Bitcoin alapelveinek összefoglalása

2022.11.15
Címkék:

Gondolkodott már azon, hogy a Bitcoin minek köszönheti népszerűségét? Ha igen, íme azok a kulcsfontosságú tényezők, melyek ehhez a népszerűséghez vezettek.

Amikor Satoshi Nakamoto 2009-ben előállt a Bitcoin ötletével, még nem léteztek konkurens kriptovaluták.  2011-re azonban már megjelentek a piacon a Bitcoin blokklánc technológiáján alapuló más digitális valuták is és ez a fejlesztőket további digitális valuták megalkotására ösztökélte.További részletekért kattintson: itt a link.

Jelenleg a világon több ezer elérhető kriptovaluta létezik.  Bár minden egyes kriptovaluta célja új funkciók és sajátosságok megjelenítése, a legtöbb ugyanazokon az alapelveken nyugszik.

Ezek a következők: 

  • Központi felügyeleti szerv, például bank, nem szabályozza, bocsátja ki vagy támogatja a kriptovalutákat
  • A kriptovaluták egy speciális számítógépes kódrendszert, illetve titkosítást használnak a biztonságos működéshez.
  • Központ nélküli, felhasználók közötti áttekintés és egy mindenre kiterjedő főkönyv vagy blokklánc határozza meg a kriptovaluták értékét
  • A kriptovaluták tárolására eszközként, egy digitális pénztárcában kerül sor, mellyel könnyedén megoldhatják a tokenek kereskedését és kezelését

Manapság a Bitcoin-kereskedésre a https://bitcoins-era.io/ platformhoz hasonló felületeken kerül sor. Szinte naponta jelennek meg újabb és újabb hasonló jellegű platformok, egyesek lehetővé teszik a kereskedést többféle kriptovalutában.  Ennek ellenére a Bitcoin marad az elsődleges virtuális valuta, melyet elsősorban az alábbiakban összefoglalt kulcsfontosságú működési elveknek köszönhet.

Átruházhatóság 

A Bitcoint mindenféle gond nélkül átruházhatjuk a világ bármely pontján élő, a rendszerben részt vevő személyre.  Az érték átruházásához a blokklánc technológiát használja.  Bárki, aki rendelkezik egy okostelefonnal vagy számítógéppel fogadhat vagy küldhet Bitcoint, sőt, akár kereskedhet is vele.

Védelem 

A Bitcoin működésének alapja a blokklánc technológia.  És ez a technológia adja meg a kriptovaluta szükséges védelmét is, hiszen a bányászok minden tevékenységét ellenőrzi és hitelesíti.  A blokklánc egy mindenre kiterjedő főkönyvet hoz létre, melyet lehetetlen feltörni.

Adatvédelem 

A Bitcoin fizetésekhez a felhasználóknak nem kell megadniuk személyes adataikat, így a kriptovaluták a pénzügyi adatokat védik a harmadik felektől, többek között a pénzügyi szolgáltatóktól, a hitelminősítő ügynökségektől, a reklámügynökségektől, és a bankoktól is.  Mivel a Bitcoin használatához nincs szükség arra, hogy az interneten bizalmas adatokat küldjünk, ez csökkenti a pénzügyi információk kiszivárgásának kockázatát is.  Mindezek eredményeként a Bitcoin megvédi felhasználóit a személyazonosság-lopástól is.

Átláthatóság 

A Bitcoin blokklánca minden egyes tranzakciót nyilvánosan jelenít meg, így aztán nincs lehetőség a Bitcoin tranzakciók átváltoztatására sem.  Alapvetően a Bitcoin működéséhez használt technológia megelőzi a szabályok bevezetését, illetve a pénzforrások megváltoztatását.

Biztonság

A Bitcoin hálózatát még senkinek sem sikerült feltörnie.  A Bitcoin működésének alapjául szolgáló ötletek egyben biztonságossá is teszik azt.  Ez a kriptovaluta egy olyan rendszert használ, melyhez engedély nélkül csatlakozhat bárki, ráadásul középpontjában egy nyílt forráskódú szoftver áll.  Az idők folyamán rengeteg titkosítási szakértő és tudós vizsgálta a hálózat különböző elemeit, hogy megbizonyosodjanak annak biztonságos működéséről.

Visszafordíthatatlan Műveletek

A Bitcoin fizetési tranzakciói eltérnek a bankkártyás tranzakcióktól, hiszen nem lehet őket visszavonni.  Ezzel pedig csökken a kereskedőket érintő csaló terhelések száma.  A magas feldolgozási díjak elkerülése pedig csökkenti az ügyfelek költségeit.

A Bitcoin mint Befektetés

A Bitcoint működőképes befektetési lehetőségnek tekinthetjük.  Manapság többféle Bitcoin-befektetés közül választhatunk.  Például, van, aki Bitcoint vásárol, majd megtartja egészen addig, míg az eszköz értéke el nem ér egy magasabb szintet.  Mások az úgynevezett „lending” esetleg a „staking” megoldásokat választják és így tesznek szert profitra a decentralizált pénzügyi platformokon.

Természetesen, választhatja a hagyományos megoldásokat is, például egy kriptovalutához kötött, tőzsdei kereskedésekben résztvevő alappal.  Előfordul, hogy Bitcoin vásárlása helyett a kriptovalutákat támogató iparágakba vagy projektebe történő befektetés válik jövedelmezővé.

Összességében, a Bitcoin-befektetések rendkívül gyorsan fejlődnek.  Azonban, nem javasoljuk, hogy nehezen megszerzett vagyonából jelentős összeget fektessen be, hiszen a Bitcoin ingadozása jelentős veszteségeket eredményezhet.  Ajánlatos megfontolni, hogy a Bitcoin befektetési portfóliójának csupán egy kisebb részét képviselje.

Záró Gondolatok

Sok szakértő a Bitcoint és a többi virtuális valutát a fiat valutákat kiváltó, alternatív megoldásnak tartja.  Ennek az az oka, hogy ezek a virtuális eszközök a jelenlegi pénzügyi rendszerek korlátaira kínálnak megoldást.  Azonban, soha nem szabad nagyobb összegeket befektetni, mint amennyit a Bitcoinnal, illetve a többi virtuális valutával veszteségként el tudunk viselni.  Alapvetően, a Bitcoin egy erősen ingadozó eszköz, és rövid időn belül jelentős vagyonokat lehet veszíteni vele.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei