A te adataid is veszélyben vannak?

2015.01.16| Blancco

A használt okostelefonok újraértékesítése lehet a mobilszolgáltatók egyik új piaca, ám ez kockázatokat is rejt. A Blancco arra figyelmeztet, hogy amennyiben nem megfelelően végzik el a forgalomba visszakerülő készülékek törlését, veszélybe kerülhet mindaz a személyes és üzleti adat is, melyet az eszközökön tároltak eredeti tulajdonosaik.

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A használt okostelefonok újraértékesítése lehet a mobilszolgáltatók egyik új piaca, ám ez kockázatokat is rejt. A Blancco arra figyelmeztet, hogy amennyiben nem megfelelően végzik el a forgalomba visszakerülő készülékek törlését, veszélybe kerülhet mindaz a személyes és üzleti adat is, melyet az eszközökön tároltak eredeti tulajdonosaik. A használt okostelefonok piaca jelentős növekedés határán áll, melyet világszerte a „cseréld újabbra” típusú szolgáltatói programok fűtenek. Az elemzők szerint a globális piac 53 millióról 257 millió darabra fog nőni a következő öt évben. Becsléseik szerint 2018-ra a használt telefonok értékesítése a teljes új okostelefon-értékesítésnek 8 százalékát kannibalizálja majd, ami meglehetős növekedés a 2012-es 3 százalékhoz képest.

„A használt okostelefonok és tabletek eladásának előre jelzett emelkedése alapján jelentős bevételi potenciál van a mobileszközök újraértékesítésében. Ez azonban kockázatot is tartalmaz, amennyiben nem megfelelően törlik le az eszközökről az üzleti vagy személyes adatokat. A használt készülékek hatékony és teljes körű fertőtlenítése viszont nem azonos az egyszerű gyári visszaállítással” – hívja fel a figyelmet Petrányi-Széll András, a Blancco magyarországi kommunikációs vezetője.

A te adataid is veszélyben vannak?

Gyakran még a biztonságtechnikai szakemberek is azt gondolják, hogy a gyári állapot visszaállítása egy okostelefonon minden adatot megsemmisít a belső memóriában, azonban sok esetben ezek az adatok továbbra is léteznek. Téves az a feltételezés is, hogy az egyszerű visszaállítás után a készüléken maradt adatokhoz történő hozzáférés szakértőt igényel. Az androidos telefonok esetében, amelyek a globális piac több mint 79%-át teszik ki, csak egy gyors látogatást kell tenni a Youtube-ra, hogy megtudjuk, hogyan kell visszanyerni az adatokat, pusztán úgy, hogy lemezmeghajtóként érjük el a telefont egy PC-ről.

Így azok, akik újraértékesítés előtt mindössze a gyári visszaállítást végzik el, hamis biztonságtudatban vannak. A fogyasztóknak pedig joguk van ahhoz, hogy követeljék a szolgáltatóktól, hogy a használt készülékekről véglegesen töröljék az adatokat az újrahasznosítás előtt.

A te adataid is veszélyben vannak?

Ingyenesen letölthető tanulmányában a Blancco arra hívja fel a figyelmet, hogy kizárólag a felülírással történő teljes fertőtlenítés kínál megbízható megoldást a használt eszközök törlésére. Ezt pedig a dokumentálhatóság és jogi megfelelés érdekében kötelező kiegészíteni jegyzőkönyvezéssel is. Több számítási teljesítménnyel, mint amennyi az Apollo 11-nek volt a Holdra szálláskor, a mobileszközök rengeteg információt képesek tárolni. A dolgozók 99 százaléka különböző munkahelyi feladatokra is használja telefonját. Többségük üzleti kontaktokat, kisebb részük pedig ügyféladatokat és letöltött vállalati információkat is tárol a készüléken.



messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei