Átadták az új Nokia Laboratóriumot

2010.10.29
Címkék:

A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megtartott rendezvényen a Nokia kihirdette a magyarországi „Calling All Innovators” verseny nyerteseit.  

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Dr. Vajta László dékán és Marcus Stoerkel, a Nokia magyarországi értékesítési igazgatója ma megnyitották az új Nokia Mobil Operációs Rendszerek és Alkalmazások Laboratóriumot. A most átadott labor célja, hogy a Nokia segítségével a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke felkészült, a legújabb technológiákban jártas utánpótlást biztosítson a magyarországi mobilalkalmazás fejlesztõi társadalomnak, illetve hogy minél több hallgató kerüljön be az Ovi Áruház fejlesztõi közé.

Vajk István professzor elmondta, hogy tanszéke „1997 óta folyamatosan a Nokia partnere a K+F+I területén. Ezt az együttmûködést számos, nemzetközi szinten is elismert, sikeres projekt jelzi. Mivel a tanszék az alkalmazott informatika területén jelentõs szerepet tölt be mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés tekintetében – kiemelten a mobil szoftverek területén – a projektek során szerzett tapasztalatok folyamatosan beépülnek a tanszék kurzusaiba. Nem egy esetben az egyes kutatási projekteket követõen egy-egy új tárgy kerül meghirdetésre.”

Átadták az új Nokia Laboratóriumot

„A Nokia elkötelezettségét a hazai fejlesztõi társadalom támogatása mellett mi sem példázza jobban, mint a vállalat több mint egy évtizedes múltra visszatekintõ együttmûködése a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A ma átadott, mobil operációs rendszerek oktatására és alkalmazásfejlesztésre kialakított laboratórium része annak a több mint 50 millió forint értékû kutatás-fejlesztési projekt- és oktatási támogatásnak, amelyet a Nokia 2010-ben nyújtott a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének” – mondta el Marcus Stoerkel, a Nokia magyarországi értékesítési igazgatója.

Calling All Innovators

A Nokia ez alkalommal hirdette ki a Forum Nokia „Calling All Innovators 2010” magyarországi fejlesztõi versenyének nyerteseit. A Nokia a magyar verseny során azt a legjobb, helyi igényekre szabott alkalmazást kereste, ami leginkább segíti a Nokia felhasználók mindennapjait. A szoros versenyben legkiemelkedõbbnek ítélt magyar alkalmazás a „GPS Profiler”, fejlesztõje, Inotay Krisztián, jutalma 1 millió forint.

Ez az alkalmazás a készülék üzemmódjai (pl. általános vagy néma) közötti automatikus váltást tesz lehetõvé a felhasználó által elõre definiált helyszínek (földrajzi pozíciók) alapján.

A második helyezett, Németh László alkalmazása a mobilparkolást könnyíti meg GPS adatok felhasználásával, míg a bronzérem Michelberger Rolandé, aki GPS-szel kombinált ébresztõfunkciót ad a felhasználó kezébe. Az ezüst és bronzérmesek jutalma egy-egy nagy értékû Nokia N900 mobil. Ezek az alkalmazások hamarosan elérhetõek lesznek a Nokia Ovi Áruházban.

Átadták az új Nokia Laboratóriumot

A szakmai zsûri egy különdíjat is odaítélt Balázs Ádámnak, Hudák Lászlónak és Kovács Zsoltnak kiemelkedõ ötletükért és annak megvalósításáért, melyben egy modellautóra szerelt Nokia N900 készüléken futó alkalmazás valós idõben dolgozza fel a készülék kamerája által látott környezetet és Bluetooth technológia segítségével vezérli a modell mozgását.

A Nokia által a fejlesztõk számára kínált üzleti rendszer - ecosystem

A Nokia az elmúlt idõszakban számos újítást mutatott be, melyek segítségével egyszerûbb és jövedelmezõbb lesz az olyan alkalmazások fejlesztése, amelyek elérik a világ legnagyobb mobilfelhasználói közösségét. Jelenleg a fejlesztõk mintegy 175 millió Nokia Symbian-alapú okostelefonhoz tehetik elérhetõvé alkalmazásaikat.

A Nokia Magyarországon is arra ösztönzi a fejlesztõket, hogy éljenek a Nokia globális fejlesztõi programja által nyújtott tudással és eszközökkel – például a Qt szoftverfejlesztõ csomaggal – és az Ovi Áruház adta lehetõségekkel, hogy fejlesztéseiket még több emberhez juttathassák el szerte a világon.

Vatera.hu alkalmazás

A napokban indult a Vatera elsõ mobil alkalmazása Symbian platformra, melynek köszönhetõen bárki könnyedén vaterázhat az erre alkalmas Nokia készülékén. A mobilalkalmazás fejlesztésben rejlõ üzleti lehetõségeket Gerõ Viktor, a Vatera ügyvezetõ igazgatója mutatta be, és ismertette az Ovi Áruház kínálatába a napokban bekerült Vatera.hu applikációt. Az ország legnagyobb aukciós portáljának elsõ mobilalkalmazásával, amely a Symbian operációs rendszert futtató Nokia mobilkészülékrõl érhetõ el, szinte bárhonnan, bármikor igénybe vehetõk a Vatera alapszolgáltatásai. Ilyen például a keresés, böngészés, üzenetek kezelése, licitálás, és természetesen a vásárlási funkciók is.



messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei