Xiaomi_Redmi_Pad_SE

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.90

Tudás: 6.40

Minőség: 6.50

Értékelés: 6.93 | Szavazatok: 10

Szavazzon Ön is!

De vajon tényleg olyan jó, mint a Xiaomi mondja? Az összecsukható okostelefon-ipar azt sugallhatja, hogy a táblagépek elavultak. A Redmi Pad SE tesztünk azonban ennek ellenkezőjét mutatja. 

Amennyit kér érte, annyiért a Xiaomi lenyűgöző, átfogó csomagot biztosít. A táblagép 11 hüvelykes IPS LCD kijelzővel büszkélkedhet, 90 Hz-es maximális frissítési gyakorisággal. Alumínium burkolata egyszerre erős és karcsú, és kellemesen meglep olyan funkciókkal, mint a négy beépített hangszóró, a memóriabővítési lehetőség és az audio csatlakozó.

20231029_125420

A Qualcomm integrált Snapdragon 680-ja megfelelő teljesítményt nyújt a mindennapi feladatokhoz. A GPU azonban nem grafikailag intenzív játékokhoz lett szabva. Hasonlóképpen, a 8 MP-es főkamerát sem kifejezetten jó minőségű fotózáshoz tervezték. Ezzel szemben a 8000 mAh-s akkumulátor biztosítja az Android 13 táblagép hosszantartó használatát. Összefoglalva, a Redmi Pad SE kivételes ár-teljesítmény arányt mutat.

Hardver és teljesítmény

A Xiaomi Redmi Pad SE Qualcomm Snapdragon 680 nyolcmagos processzort kapott, amit verziótól függően 4 GB, 6 GB vagy akár 8 GB RAM támogat. Ez elég sok memória – különösen ebben az árkategóriában. A belső tárhely minden verzióban 128 GB, és van egy micro-SD kártyahely is.

Míg a hardver elegendő a mindennapi feladatokhoz, az igényes játékokhoz hiányzik a grafikus teljesítmény. Játéktáblaként vagy munkára kevésbé alkalmas, de jó kijelzőjének és hangszóróinak köszönhetően remek és olcsó szórakoztató táblagép a Netflix és a YouTube tartalmak számára.

20231029_125509

Szinte minden játék zökkenőmentesen fut. Az Asphalt 9-cel gördülékenyen tudtam játszani, ami valószínűleg a viszonylag nagy memóriának és a 90 Hz-es kijelzőnek is köszönhető. Szóval fut, de a grafika nem néz ki különösebben szép, inkább  pixeles.

A PUBG Mobile is meglepően simán fut, de csak „balanced”-ra lehet állítani a grafikát, ami a legalacsonyabb, és a grafika gyengének tűnik, de játszható.

A Redmi Pad SE tehát nem játékra jól használható táblagép. A tablet azonban minden mást jól kezel. Böngészés Chrome-ban, YouTube és Netflix nézése, valamint e-mailek, hírolvasók – mindez elég jól működik, még akkor is, ha egymás után gyorsan megnyitja az alkalmazásokat. Persze nem olyan jó, mint egy prémium táblagép, de az árkategóriához képest kiemelkedően jó.

90 Hz-es kijelző!

A 11 hüvelykes kijelző egy IPS LCD panel, 1920×1200 px felbontású, 207 ppi-vel. A frissítési frekvencia maximum 90 Hz, ami jó kompromisszum az energiahatékonyság, a vizuális világosság és a használhatóság között. Automatikus módban a megjelenítendő képek 30/48/50/60 vagy az említett 90 Hz-re állítják be magukat, míg manuálisan csak 60 vagy 90 képkocka/másodperc állítható.

Természetesen itt is elérhető a TÜV Rheinland által tanúsított villogásmentes technológia. Csökkenti mind a látható, mind a láthatatlan villogást a 0 és 3000 Hertz közötti tartományban az egyenáramú tompítással.

20231029_125426

A kijelző mindenképp kiemelkedik a kategóriában, hiszen 90 Hz-es képernyőről van szó. A konkurencia általában csak 60 Hz-esek. Így az animációk és még néhány játék is különösen simának tűnhet. 

Tetszik az is, hogy viszonylag fényes 400 nittel. Nem olyan fényes, mint az iPad 10, de világosabb, mint sok más táblagép. Kültéren nappal persze elég gyenge lesz, tehát az udvaron ne akarjunk sötét filmet nézni, de nagyobb kontrasztú tartalom még fogyasztható. Legfeljebb a betekintési szög stabilitásába köthetünk bele, de jusson eszünkbe gyorsan az új ára. 

20231029_125451

A kontraszt jó, a színvisszaadás is és HD felbontásban nézhető a Netflix. Összességében jó a kijelző és a tablet Netflixre és YouTube-ra, a négy hangszóró hangminősége is jó. Ceruza támogatás nincs. A Xiaomi nem ad meg speciális védőüveget a kijelzőhöz, így nem feltételezzük a Corning Gorilla Glass jelenlétét. 

Tervezési és építési minőség

A Redmi Pad SE úgy néz ki, mint egy kiváló minőségű táblagép. 7,36 mm vékony és 478 g tömegű fém testet kapunk. A kijelzőről a burkolatra való átmenet nem olyan jó minőségű, mint az iPad Pro esetében, de összességében az építési minőség nagyszerű. A Xiaomi levendula lila, grafitszürke és mentazöld színben kínálja.

20231029_125656

Az oldalakon kapunk egy bekapcsológombot és hangerőszabályzót, valamint egy microSD kártyahelyet, egy USB C 2.0 portot, és még egy fejhallgató-csatlakozót is. Az ujjlenyomat olvasó sajnos hiányzik.

Az előlapi kamera 5 megapixeles, a hátlapi pedig 8 megapixeles. Mindkettő tisztességes képeket készít, de természetesen díjnyertes fotók készülnek velük.

A Xiaomi Pad 6 zászlóshajó tablet nem kapott ujjlenyomat-érzékelőt, így nem csodálkozunk azon, hogy a pénztárcabarát modellen sem találunk ilyet. Az egyetlen hardverrel kapcsolatos biztonsági funkció a feloldáshoz az arc mesterséges leolvasása az előlapi kamerán keresztül. Üdvözöljük az 5 MP-es kamera pozícióját, amely a felső, kissé vékonyabb élre került.

20231029_125531

A gombok a Xiaomira jellemző módon vannak elrendezve: a bekapcsológombok és a készenléti gombok fent, a bal oldalon, a hangerőszabályzó (fekvő módban) pedig a bal felső sarokban találhatók. Meglepetésünkre a Xiaomi is összesen négy hangszórót szerel jobbra és balra olcsó Android táblagépébe, aminek a Dolby Atmos hangzása teljesen rendben van.

Amit azonban nagyon hiányolunk egy táblagépből, az a nyomásérzékeny toll és a megfelelő pogo tűk támogatása a hardveres billentyűzethez. Ettől persze még hagyományos Bluetooth billentyűzet használható hozzá. Végülis meg kell őrizni bizonyos különbségeket a Xiaomi Pad 6-hoz képest.

Szoftver: Android 13 és MIUI

A Redmi Pad SE a dobozból kivéve Android 13-at futtat, beleértve a Google Play Áruházat is. A MIUI 14-es verziója pedig pontosan ugyanaz a szoftver, amit a frissítéseknek köszönhetően már a Redmi Pad-ről ismerünk, de nagyjából a Xiaomi Pad 5-ről és 6-ról is.

Screenshot_2023-10-28-12-54-13-579_com.miui.miinput

A Xiaomi meglepően jó a frissítésekkel. Az első Redmi Pad már kapott jelentősebb verziófrissítéseket, és a Pad 5 és 6 is naprakészek. Amióta megvan a Redmi Pad SE, az is kapott néhány apróbb frissítést. Ez nagyszerű, mert sok Android-táblagép esetében ez sokáig nem volt így.

A MIUI felülete meglehetősen testreszabott a normál Androidhoz képest. Az összes alkalmazás a kezdőképernyőre kerül, és nincs alkalmazáskönyvtár, bár beállítható. Jó dolog, hogy be van építve egy dokkoló, amivel gyorsan meg lehet nyitni két appot egymás mellett. 

Screenshot_2023-10-28-12-55-36-028_com.miui.home

A Xiaomi Pad 6 meglehetősen rendezettnek mutatkozik, kevés előre telepített alkalmazással. A Google-alkalmazások tipikus alap választékán kívül hasznos Xiaomi eszközök, például számológép, fájlkezelő, internetböngésző vagy a Notes alkalmazás találhatók rajta. 

Ha az egyik előre telepített alkalmazást bloatware-ként szeretnénk meghatározni, akkor valószínűleg a Netflixet és a WPS Office-t venném bele, amelyek nagy valószínűséggel a Xiaomi alapfelszereltségének részét képezik.

Screenshot_2023-10-29-12-37-11-029_com.android.settings

Természetesen ott van a jól ismert lebegő és párhuzamos Windows is, amit szintén az okostelefonról ismerünk. Kivételként talán a dinamikus tálcát említeném, amely az utolsó három futó alkalmazást a jobb alsó sarokhoz adja. 

Fotózás

A Xiaomi Redmi Pad SE-t összesen két kamerával szerelték fel. Az előlapon egy 5 MP-es kamera található, amelyet a hosszú oldalon a keretbe integráltak az általános videocsevegéshez, valamint a hátlapon egy 8 MP-es főkamera látható, ami vizuálisan nagyobb objektívet sugall számunkra, mint amit nyújtani tud valójában. A nagy, kör alakú kerettel a Redmi Pad SE nagyobb objektívet szeretne sugallni, mint amit valójában kínál. A mi szemünkben teljesen felesleges. 

IMG_20231029_130106

Ne áltassuk magunkat: táblagép kiválasztásakor ne a fő kamera legyen az első számú vásárlási szempont. És nem is a második vagy a harmadik. Még olyan merész leszek, hogy állítom, hogy az első kamerát gyakrabban használják táblagépen, mint a hátsó fő kamerát.

A hátlapi egy 8 MP-es kamera, amely digitálisan örökíti meg a képeket 1,12 µm pixelmérettel. A maximális rekesznyílás f/2.0 - f/2.2 az elülső kamera esetében. A maximális videófelbontás mindkét esetben 1080p, maximum 30 képkocka/másodperc.

IMG_20231029_130232

Várakozásaimmal ellentétben a fotós eredményeink egyáltalán nem rosszak - legalábbis kellő megvilágítás mellett. A növények színei megfelelnek a valóságnak. Még a közeli felvételek is sikerülnek, 8 megapixelnél is jól tárolódnak a részletek. Legalábbis kategóriájához és a felbontáshoz képest.

A teljesség kedvéért zoom felvételeket is beiktattam a galériába, melyeket a Redmi Pad akár 5-szörös nagyítással is rögzít. Sőt, az éjszakai felvételeket még mindig elég "használhatónak" találom. Illetve elegánsabban fogalmazva: nem sokkal rosszabb, mint amit egyébként kínálnak a szektorban.

Üzemidő

A Redmi Pad SE akkumulátora 8000 mAh kapacitású és nem kiemelkedően jó az üzemidő, de nem is rossz. Az akkumulátor teszt során a Redmi Pad SE majdnem 9 órás üzemidőt ért el, bár Wi-Fi nélkül, fél fényerőn akár 11 óra fölé is tolható ez a szám. A közel 9 órás eredményhez egy HD YouTube-videót futtattam maximális fényerővel.

A gyártó 10 W-os tápegységet is ad a csomagban, tehát modern gyorstöltés nincs, nagyjából két óra alatt tud feltölteni a készülék. Vezeték nélküli töltés viszont nincs. 

Összegzés

Jó tablet a Xiaomi Redmi Pad SE? Összességében igen. Kapunk egy jó minőségű fém házat, egy csinos kijelzőt, amely elég fényes és támogatja a 90 Hz-et, valamint négy hangszórót és naprakész szoftvereket. Az is tetszik, hogy viszonylag sok RAM-ot és belső tárhelyet kapunk.

Azonban nem tökéletes. Főleg a grafikai teljesítmény lehetne egy kicsit jobb. Ezért nem tudom játéktáblaként ajánlani. Munkára, tanulásra is kevésbé alkalmas, mivel nincs hozzá sem hivatalos billentyűzetburkolat, sem aktív toll.

20231029_125759

Ehelyett ez egy abszolút jó, szórakoztató táblagép filmnézéshez, internetezéshez, e-mailek megválaszolásához, stb. Ha már megvan az első Redmi Pad, akkor biztosan nem érdemes frissíteni. Az SE-t nem erre tervezték. A kettő nagyon-nagyon hasonló.

 

Előnyök:

  • 3,5 mm-es audio jack csatlakozó
  • microSD kártya támogatás
  • Négy beépített hangszóró
  • Stabil építési minőség az alumínium unibody-nak köszönhetően
  • Pont megfelelő méretű és nem túl nehéz

Hátrányok:

  • Nincs ujjlenyomat-érzékelő
  • Nincs érintőceruza vagy billentyűzet támogatás