Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ teszt

Tovább a Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ készülékre

Xiaomi_Redmi_Note_12_Pro+

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.05

Tudás: 7.76

Minőség: 7.77

Értékelés: 7.86 | Szavazatok: 91

Szavazzon Ön is!

A Redmi Note 12 Pro+ papíron számos felsőkategóriás funkcióval rendelkezik, ám azok árához képest feleannyiba sem kerül, ehhez természetesen itt-ott kisebb-nagyobb kompromisszumra is szükség van. De vajon megéri így is?

A Redmi Note 12 Pro+ specifikációs listája meghaladja a versenytársak által kínált lehetőségeket. Nagyszerű képernyővel, jó kamerákkal és szupergyors töltéssel legalább egy részét beváltja kezdeti ígéreteiből. De a megosztó szoftverek, a kimondottan hosszú távú szoftvertámogatás hiánya és a nem inspiráló kialakítás nem tesz eleget ahhoz, hogy hatalmas siker legyen.

Bevezető

Ahol az eladások stagnálni kezdenek, a marketingesek új termékkategóriákat találnak ki, ez minden termékkel és minden piacon előfordul. A középkategóriás okostelefonok piaca komolyan túlterhelt, a gyártók rengeteg különböző áron kínálnak opciókat, de igazi újítást évek óta nem láttunk. Közben pedig úgy tűnik, hogy az olyan készülékek, mint a Redmi Note 12 Pro+, a probléma részét képezhetik, ami egy új és ködös rést tölt be, amelyet a marketingesek találtak ki, de anélkül, hogy bármi mást tennének.

20230706_120155

Ez egy maroknyi név, amely azt ígéri, hogy „profi” lesz, és meghatározhatatlan okot ad a Plus becenévre, amely utalhat a méretére, az erejére vagy mindkettőre. Kicsit prémium kategóriásabbnak tűnik, mint az átlag középkategóriás okostelefon, de a zászlóshajó kategória ára nélkül.

Mivel a Xiaomi a Xiaomi, ennek a helynek a megszerzésére tett kísérleteinek kulcsa a hardverspecifikációk listája, amelyek legalább minden tekintetben megfelelnek a versenytársnak, ilyen a 200 MP-es kamera és a 120W-os gyorstöltés. A telefon több, mint a specifikációk egyszerű listája, de vajon a Redmi Note 12 Pro+ is rendelkezik-e azzal, ami ahhoz kell, hogy jó élményt nyújtson?

Külső és kijelző

 • Lapos, 120Hz-es HDR OLED képernyővel rendelkezik, 1080p felbontással
 • Hátulja színes üveggel borított
 • 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozóval rendelkezik

20230706_120448

A Redmi 12 Pro+ meglehetősen szabványos dobozban érkezik, de biztosan észreveszed a súlyát, ami valami prémiumot sejtet benne. ezek teszik ki a méretes doboz nem kis tömegét: 

 • Egy narancssárga színű töltőkábel
 • A 120W-os töltőfej, ami olyan masszív, hogy fegyverként is használható
 • SIM-kiadó eszköz
 • Szilikon tok
 • A szokásos papírok
 • A Redmi Note 12 Pro+ 

A középkategóriás okostelefonok dizájnja ritkán számít elsődlegesnek, a minden mással szemben remekül kinéző készülék csupán egy jó extra – az ár a lényeg.

A hátoldalon van egy markáns kamerapúp, amely a három szenzornak ad helyet, valamint egy visszafogott „Redmi” logót és egy szükségtelen „5G”-t. A hátlap enyhén ívelt, ami segíti a használhatóságot, és színes – a mi teszt példányunk visszafogott fehér színben érkezett.

20230706_120231

Ahogy az várható is volt, az üveg hátulja gyűjti az ujjlenyomatokat, a mellékelt TPU tok pedig feltétlenül szükséges, ha nem szeretnénk az első pár órában eldobni, viszont gyárilag jár hozzá, piros pont. A keret matt műanyagból készült, gyors ujjlenyomat-olvasót tartalmaz. Vízszigetelés nem elérhető, de a készülék fröccsenésálló burkolattal rendelkezik.

Ha mindez negatívan hangzik, nem az. A Redmi Note 12 Pro+ általánosnak tűnhet, de jól felépített, kézben stabil. Az egykezes használat a képernyő mérete (6,67 hüvelyk) és a súly (204 g) miatt szinte kizárt, de ez egyéni preferencia. Ez nem egy olyan telefon, amellyel sietve megírhat egy kézzel egy üzenetet, miközben a másik kezében egy nyűgös kisgyermeket egyensúlyoz.

20230706_120336

A képernyő mérete nem biztos, hogy könnyű egykezes használatot tesz lehetővé, de nagyszerű élményt jelent látványban. A 120Hz-es frissítési gyakorisággal simán és kellemesen kezelhető az interfész, az 1080p-s felbontás pedig nem a csúcs, de a tartalmat élesen mutatja és az átlag felhasználónak több, mint elég.

Mivel OLED technológiás panelje van, a 12 Pro Plus feketéi igazán mélyfeketék, a színek pedig szépen telítettek, HDR képessége azt jelenti, hogy a támogatott tartalom valóban megjelenik. Sőt, ez egy olyan kijelző, ami erős napsütésben is jól látható maradt, éjszaka pedig kellően elhomályosul ahhoz, hogy lefekvés előtt olvasni lehessen. Minden okostelefon sikerének alapvető pillére a kijelzője, és a Redmi Note 12 Pro+ nagy sikert arat.

Fotós képességek

 • A hátsó fő kamera 200 MP-es és OIS-sel rendelkezik, mellette egy 8 MP ultraszéles és 2 MP makró
 • Az előlapi kamera 16 MP-es
 • A kamerarendszer ma az, ahol igazán villantani lehet és kevés erősebb kijelentés van, mint egy 200 MP-es érzékelő egy középkategóriás okostelefonban.

Valamilyen oknál fogva ennek a telefonnak a kameraalkalmazása – és feltételezem, hogy ez a sorozat teljes kínálatára érvényes – valóban Pixel kameraalkalmazás akar lenni. AI móddal rendelkezik, amely valós időben próbálja kijavítani a dolgokat, míg a Galéria alkalmazásban egy csomó olyan funkció található, amelyeket nyilvánvalóan a Pixeleken találhatók „ihlettek”, például a téma törlése és az égbolt javítása.

IMG_20230702_133700

Ugyanakkor megvannak a maga nyalánkságai is, például az Ultra HD mód, amely a 200 MP-es érzékelőn keresztül érhető el. De amikor megpróbálja használni, láthatja, hogy a telefon nem próbálja kitalálni, hogy mit szeretne tenni, mivel a fókusz témáról témára változik.

A mesterséges intelligencia által működtetett funkciók a legjobb esetben is kissé hibásak voltak. Az automatikus színkorrekció, amelyet a kameraalkalmazás valós időben próbál alkalmazni, mindig rosszul döntött, ahelyett, hogy segített volna. És őszintén szólva, ha megpróbált valaha törölni tárgyat/személyt egy Pixel telefonon, azonnal megállapíthatja, hogy a Redmi változata közel sem olyan jó.

IMG_20230702_134129

Egy olyan világban, ahol a verseny az 50 MP-es, 64 MP-es és 48 MP-es érzékelők körül zajlik épp, a Redmi Note 12 Pro+ akár négyszeres felbontású elméleti előnyt kínál. Természetesen ezek a számok csak papíron működnek, a felvételi körülmények nagyobb mértékben befolyásolják a teljes minőséget, és a 200 MP-es képek szabvány szerint 12,5 MP-re csökkennek.

Ennek ellenére a 12 Pro+ érzékelője nagy, 1/1,4 hüvelykes, ami jobb gyenge fényviszonyok melletti képességeket, valamint jobb részletrögzítést jelent. A fő érzékelő mellett egy kevésbé lenyűgöző, 8 megapixeles, nagy látószögű kamera és egy 2 MP-es makrókamera található. Az előlapon egy 16 MP-es optika készíti a szelfiket. 

IMG_20230702_134548

A kamera alkalmazástól kezdve a Xiaomi hozza a szokásos trükköt, és iPhone-szerű élményt kínál, miközben bonyolítja a dolgokat, és olyan módokat ad hozzá, amelyekhez a legtöbb ember valószínűleg soha nem fog hozzányúlni. Az „Ultra HD” mód akár három külön kapcsolóval is aktiválható, ami összezavarhatja a felhasználókat. Ettől eltekintve az alkalmazás jól és gyorsan működik, és nem lehet akadálya a gyors kép elkészítésében.

Összességében kiváló a képminőség, jó megvilágítás mellett bőséges a részlet, az élesítés többnyire minimális, a színek pedig kellő telítettséget mutatnak. A HD móddal, megfelelő körülmények között a részletrögzítés egészen lenyűgöző lehet.

A dolgok sajnos nem tökéletesek, hiszen ez egy Xiaomi okostelefon, a beépített jelenet felismerővel, ami utálja a zöld színt. Az eszméletlen erős zöld színnél halványabbakat mindneképpen felerősít, ami egy füves, kertes képnél elég idegesítő lehet. Ez előfordulhat vörös és sárga színekkel is, így a legjobb, ha kikapcsolt jelenetérzékelővel fényképez. Szerencsére a HDR mód sokkal jobb lett, növeli a dinamikatartományt anélkül, hogy túl sok kontrasztot eltávolítana.

IMG_20230702_134751

Éjszaka a dolgok többnyire pozitívak maradnak. Mivel a szenzor optikai képstabilizátorral rendelkezik, hosszú záridőre is képes, a beépített éjszakai mód pedig leginkább a zaj eltávolítására és a színek visszaállítására alkalmas. Ebben a tekintetben nem éri el a prémium verseny szintjét - nem is kell neki -, de a 12 Pro+ ennek ellenére jó teljesítményt nyújt.

IMG_20230705_184010

A széles látószögű kamera az árnak megfelelő teljesítményt mutat, vagyis megfelelő színekkel rendelkezik, de hiányzik belőle a kellő részlet. A makrókamera nehezen használható, és gyenge eredményeket produkál.

A szelfik abszolút rendben vannak, bár hiányzik belőlük a dinamika tartomány, és a mellékelt „szépség” szoftverrel az arc  ET-hez méltóvá alakítható. A videó minősége összességében nem jó, a hang általában szaggatott, a részletek sincsenek mindenhol a topon.

Ezzel szemben a Note 12 Pro+-on a videózás a lehető legegyszerűbb: kiválasztod a kívánt felbontást, amely akár 4K-ig is mehet, kattints a rögzítésre és már kész is! És itt is elérhető a remek 21:9-es képarány is!

A stabilizálás úgy működik, mint egy varázslat, és amíg nem teszünk hirtelen mozdulatokat, a felvételek nagyon moziszerű kamerarázással járnak. A hangminőség stabil, de a telefon mikrofonja elég sok zajt vesz fel, függetlenül attól, hogy mi történik körülöttünk.

IMG_20230706_080437

Az egyetlen probléma az, hogy az autofókusz nem mindig elég okos ahhoz, hogy felismerje a követett témát, ezért erre figyelni kell. A képernyő megérintése általában korrigálja ezt, de a telefon ezt a parancsot használja az automatikus világításhoz is, így néha félreérti, mit szeretnék. 

Teljesítmény

 • MediaTek Dimensity 1080 processzort futtat
 • Alapértelmezés szerint 8/12 GB RAM és 256 GB tárhely jár hozzá
 • MIUI rendszer

A Xiaomi több dologról is ismert: olcsó okostelefonokról, néha zavaros elnevezési konvenciókról és MIUI-ról, a saját gyártású Android felületéről. Tudom, mire gondol: a Redmi-ben lévő Dimensity 1080 chip nem igazán ellenfele a legújabb Snapdragon chipjekhez képest, és ami a nyers erőt illeti: ez igaz. De annak ellenére, hogy egyes játékok nem teszik lehetővé a magasabb „Ultra” beállítások kiválasztását, a Note 12 Pro egyáltalán nem viselkedik alulmaradt eszközként. 

Screenshot_2023-07-02-16-59-26-377_com.android.settings

A 8 GB RAM-mal és a gyors UFS2.2 256 GB tárhellyel a telefon lendületes, érzékeny és szórakoztató. Még akkor is, ha a MIUI éppen úgy akadályozza ezt az élvezetet, mint ahogyan fokozni is próbálja. De a legfigyelemreméltóbb tényezőkön túl a Redmi 12 Pro+ olyan módon optimalizált, ami valóban meghozza a zászlóshajó hangulatot. Főleg, ha bekapcsoljuk a 120Hz-es frissítési gyakoriságot és a teljesítmény módot: nem valószínű, hogy különbséget tesz eközött és egy tekintélyesebb csúcsmodell átlagos igényekkel. 

A MIUI a kezdetek óta polarizálódik, egyesek élvezik a hozzáadott szolgáltatásokat, mások elítélik ezt. Az biztos, hogy ez nem a nagymamának szívesen adott Androidos telefon. Az olyan egyszerű dolgok, mint például az értesítési felület a felismerhetetlenségig megváltoztak, az alkalmazások duplikálódnak, és hirdetések jelennek meg a felületen.

A Redmi Note 12 Pro+ kontextusában a MIUI egy olyan felületet mutat be, amely többnyire lehetővé teszi a munka elvégzését. Alapértelmezés szerint az alkalmazások a kezdőképernyőre települnek, egészen a végtelenbe. 

Screenshot_2023-07-02-17-14-03-837_com.miui.aod

A főképernyőn a szelfi kamerától jobbra eső részen való lefelé húzás számos gyorsbeállítási ikont prezentál, a bal oldali lefelé húzással előkerül az értesítési felület. A balról jobbra csúsztatással megjelenik a Google Asszisztens képernyője, a RAM-kezelő pedig buzgón megöli a háttérfolyamatokat az üzemidő érdekében.

Aggodalomra ad okot viszont az olyan, nem azonnal feltűnő rész, mint a hosszú távú szoftverfrissítések támogatásának hiánya. A szokásos két év funkciófrissítés valószínűnek tűnik, de ha hosszú távra tervezi vásárolni ezt az eszközt, akkor a jövőben sem biztos, hogy biztonságban marad, különösen, ha már a Samsung is alapértelmezés szerint 4 évet ígér. Biztonsági update-ekből legalább adja a gyártó a négy évet. 

Screenshot_2023-07-02-17-18-30-555_com.android.settings


Ami a mindennapi teljesítményt illeti, a 8 GB RAM és a Dimensity 1080 lapkakészlet remekül mozgott a felülvizsgálati egységemen annak ellenére, hogy 2023-ban ez a chipset már elég neccesnek mondható ebben a kategóriában. 

A kezelőfelület használata a mindennapokban, az alkalmazások közötti váltás és egyebek soha nem bizonyultak problémának, bár a nehezebb alkalmazások közötti váltásnál kisebb késések tapasztalhatók.

A játék többnyire erős oldala volt, az olyan játékok, mint a PUBG, gond nélkül futottak nagy részletességű beállításokon, megnövelt képkockasebességgel, ami azt jelenti, hogy ez használható készülék lehet egy kezdő mobiljátékos számára. Ezeket a Geekbench egymagos 973-as, többmagos esetén 2348-as pontszáma szülte.

Üzemidő

 • 5000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik
 • 120W-os gyorstöltést kínál
 • Töltés USB-C-n keresztül

Egy 5000 mAh-s akkumulátorral, még a Redmi Note 12 Pro+ nagy képernyőjével és nagy teljesítményű processzorával is, minden tekintetben jó üzemidőt vártam. A gyakorlatban ez többnyire be is igazolódott.

Reggel 7-kor kezdtük a napot, volt róla zenehallgatás, navigáció, egész napos Messenger használat, ezzel együtt este 6-ra épphogy beesett 50% alá a mutató, ami tisztességes eredmény. Egyéni felhasználástól függően tehát ez egy napot stabilan kitart, kevesebb nyomkodással és aktív használattal akár két nap is lehet benne. 

Ami egy kicsit szokatlanabb, az a Note 12 Pro+ töltési sebessége. 120W-on kicsivel kevesebb, mint kétszer annyi elméleti sebességet kínál, mint néhány versenytárs, és ez használat közben jó hírnek bizonyul. 16 perc töltés után azt láttuk, hogy lapos helyzetből körülbelül 75%-ot sikerült elérni, további 8 perccel pedig 100%-ra. Ez egyfajta sebesség, amely komoly változást hozhat egy nehéz helyzetben, és életmentő lehet.

Érdekes apróság, hogy gyárilag nincs bekapcsolva a szupergyors töltés, ezt célszerű átállítani a beállításokban.  

Összegzés

Egy sikeres középkategóriás okostelefon készítése nem egyszerű feladat, nagyobb a verseny, mint valaha, és tényleg nem könnyű kitűnni a tömegből. 

A Redmi Note 12 Pro+ egy olyan eszköz, amely önmagában szerethető. Ragyogó kijelzővel, nagyszerű fő kamerarendszerrel, szupergyors töltéssel és a mindennapi igények kielégítésére elegendő teljesítménnyel rendelkezik – ez egy olyan telefon, amely a legtöbb vásárlót boldoggá fogja tenni.

20230706_120300

Az unalmas dizájn és a szoftverek hátrányai jelen vannak, de nem olyan kirívóak, hogy meghatározzák a telefont. A hosszú távú szoftvertámogatás hiánya az igazi gyilkos, a Samsung, a Google és az Apple riválisai hosszabb ideig tartó támogatást nyújtanak.

 

Előnyök

 • Kényelmes forma
 • Ragyogó, 120Hz-es kijelző
 • Kiváló szoftver funkciók
 • Igazán lenyűgöző manuális kamera mód
 • Elképesztően gyors 120W-os töltés

 

Hátrányok

 • Hirdetések rendszeralkalmazásokban és -beállításokban
 • A ki nem kapcsolható értesítéseken keresztül kéri a reklámozott appok használatát
 • Nincs ugyan rengeteg, de még mindig akad néhány bloatware
 • Véletlenszerű hibák, amelyeket nehéz megoldani
 • Agresszív RAM-tisztítás minden ok nélkül
 • Zavaros kamerafunkciók, amelyek megpróbálják felvenni a versenyt a Google Pixel telefonokkal