Xiaomi_Redmi_Note_11

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.18

Tudás: 6.86

Minőség: 6.96

Értékelés: 7.00 | Szavazatok: 92

Szavazzon Ön is!

Ami a megfizethető telefonokat illeti, a Redmi azon tipikusan verhetetlen nevek közé tartozik, amelyek erős specifikációkat kínálnak a szűkösebb költségvetéssel rendelkezők számára. A tavalyi Redmi Note 10 Pro napjainkban is az egyik legjobb olcsó telefonok közé tartozik. De mi a helyzet a Redmi Note 11-gyel?

IMG_20220315_143107

A 2022-ben elérhető megfizethető mobilok közé csatlakozott a frissített sorozat, amely gyorsabb frissítési gyakoriságú AMOLED képernyővel erősíti a telefonokat. De megéri ez a belépő szintű modell az idejét, vagy érdemes kiadni némi pluszt a Pro verzióért?

Dizájn és kijelző

 • 6,43 col AMOLED panel, 90 Hz-es frissítés, 1080×2400 pixel felbontás
 • 159,9×73,9×8,1 mm / 179 g
 • grafitszürke, gyöngyfehér, csillagkék színek
 • Oldalra szerelt ujjlenyomat-olvasó
 • IP53 por- és fröccsenés elleni védelem
 • Van 3,5 mm-es csatlakozó 

Amint az a fenti összefoglalóból látható, a Redmi Note 11 valóban nem szórakozik, ha a funkciókról van szó. Az AMOLED kijelzők használata ebben az árkategóriában egyáltalán nem magától értetődő, azonban nagyon szeretjük az élénk színeket és az igazán mélyfeketét, míg a 90 Hz-es panel megfelelő frissítési gyakoriságot biztosít.

IMG_20220315_143025

A képernyő alsó kerete vaskosabb, mint a mai felső kategóriás készülékeken, de ez várható is volt. A Redmi Note 11 érdekessége a gyorsabb frissítési gyakoriság, ez 90 Hz a csúcsmodellek 120-144 Hz frissítéséhez képest.

Az egyéb jellemzők abszolút korrektek, beleértve a por- és korlátozott vízállóságot (az IP53 azt jelenti, hogy néhány percnyi esőben nem lesz baja), valamint az oldalra szerelt ujjlenyomat-szkenner, amelyet kényelmesnek és pontosnak találtunk a mindennapi használat közben.

A dizájn egyszerű: a műanyag hátlap három szín egyikében kapható, még csak nem is imitálva üveges megjelenést vagy bármilyen szemet gyönyörködtető texturált felületet, de összességében rendezett, rendben van. Még a kameraegység sem nyúlik ki annyira, hogy asztalon billegjen a készülék gépelés közben, ennek kifejezetten örültünk.

Teljesítmény és akkumulátor

 • Qualcomm Snapdragon 680 platform, 4 gigabájt RAM
 • 64/128 gigabájt tárhely, microSD
 • 5000 mAh-s akkumulátor, 33 W-os gyorstöltés
 • Csak 4G, 5G nem

A leírás alapvetően lenyűgözi az embert, a Redmi Note 11 igazán vonzó belépő szintű telefonnak tűnik. Kivéve, ha egyszer elkezdjük használni, sajnos a teszt során felmerülő különféle problémák az ellenkező érzést váltják ki az emberből.

IMG_20220315_143342

Ha a kijelző egy app használatakor lekapcsol, mert ott hagytuk, ami teljesen normális, néha közelharcot kell vívni, hogy újra életet leheljünk bele, hosszú másodpercekig nem történik semmi. Nagy eséllyel ehhez kapcsolódik a teljes összeomlás, amikor a várakozást megunva az újraindítást választja inkább az ember. Máskor a „System UI nem válaszol” hibaüzenettel szemezhettem.

Néha van egyfajta jojó effektus a zökkenőmentesség tekintetében, mintha a processzor és a szoftver optimalizáció nem mindig tudna egyenletes eredményt adni. Egyes játékokban például rendkívül sima animációkat tapasztaltam, amelyeket kisebb akadozások követtek.

Úgy tűnik, mindennek az oka a hardver és a szoftver együttese. Egyrészt az, hogy a Note 11 a Qualcomm Snapdragon 680 platformját használja, egy lépéssel hátrébb helyezi a korábbi Note 10 Snapdragon 678-hoz képest (utóbbi platform újabb A76-os magokat használ, az előbbi régebbi A73-at, ami visszalépés), másrészt a MIUI Global 13 megmutatja a problémáit, amint arra részben a fent említett System UI hibaüzenet is rámutat.

Screenshot_2022-03-04-22-07-05-552_com.android.updater

A MIUI, ahogy azt már évekkel ezelőtt is megjegyeztük, időnként problémákkal küzd az értesítések terén, gondja van azzal, hogy a szoftver hogyan kezeli az alkalmazásonkénti üzemidő megtakarítást és az automatikus bekapcsolási funkciókat. Nem rajongunk a redőnyben a bal/jobb lefelé csúsztatással történő felosztásért, hogy előbukkanjon az értesítések vagy pont a gyorshívók és beállítások, ami így inkább egy iPhone, mint Android készülék használatához hasonlít, de hát ez az Android 12.

Screenshot_2022-03-15-14-53-45-656_com.miui.aod

Természetesen ez egy olcsó készülék, így összességében nem várunk csodákat, de tény, hogy a korábbi Redmi Note 10 Pro modell sokkal jobb volt ennél. Ennek megfelelően lemondanánk a normál Redmi Note 11-ről és helyette a Pro változatra várnánk (bár így még látatlanban akadnak kérdések a Mediatek Helio G96 használatával kapcsolatban).

Mindenesetre, ha nem akarod „két vállra fektetni” a Redmi Note 11-et több nyitott böngészőlappal, több megnyitott appal a háttérben, stb. akkor sokkal pörgősebb lesz, de azért 2022-ben kellemetlen, ha ilyenekre kell figyelni bármilyen kategóriában.

Screenshot_2022-03-15-14-55-29-475_com.android.settings

Az akkumulátor üzemideje miatt nem kell aggódni, az 5000 mAh-s telep röhögve veszi fel a versenyt és közel két napra is képes méretesebb nyúzással együtt.  A töltési sebesség egy olcsó telefonhoz képest is gyors.

Fotózás

Ha a kamerákról van szó, nem lepődünk meg, ha négy objektívet látunk a Redmi Note 11 hátulján, mivel szeretik minél több darab egységgel ellátni az olcsó modelleket is, függetlenül a tényleges kihasználhatóságtól. Persze ne számítsunk arra, hogy a makro vagy mélységérzékelő érdemlegesen tesz valamit a témához, szóval sokkal inkább a fő- és a széles optika lesz használható.

 • Fő (26 mm): 50 megapixel, f/1,8 rekesznyílás, fázisérzékelő autofókusz (PDAF)
 • Széles látószögű (118 fok): 8 megapixel, f/2.2
 • Makro: 2 megapixel, f/2.4
 • Mélység: 2 megapixel, f/2.4
 • Előlapi szelfi kamera: 13 megapixel, f/2.4

Ebből a szempontból azonban egyáltalán nem rossz: az 50 megapixeles fő kamera jobb minőségű érzékelő, mint azt sokan elvárnák ezen az áron; és bár a nagy látószög közel sem olyan széles, mégis nagyon hasznos, hogy az extra széles látószög is elérhető. Van egy 2-szeres digitális zoom is, amely abszolút jól használható. Ez a két optika együtt szép fotókat prezentál.

IMG_20220315_142609

A nagy dinamikatartományt (HDR) a főkamera nem kezeli túl jól, de van benne valami, ami inkább a filmes valóság érzetét kelti benne, mint a túlzottan simított feldolgozást. Érdekes módon még gyenge fényviszonyok mellett is tökéletesen kivitelezhető tisztességes fotó a széles rekesznyílásnak köszönhetően, mindez annak ellenére, hogy nincs optikai stabilizálás.

IMG_20220315_142351

Fotózásnál a legmeglepőbb, hogy elképesztően lassan indul az app. Kikapcsolt kijelzőről 5 mp kell, míg fotózásra kész a telefon, ez bár nyilván nem extrém, de finoman szólva is vicces. Olyan funkciók nincsenek mint az imént említett optikai képstabilizátor, de azért a PDAF jó szolgálatot tesz, egyszerűen érintéssel lehet élességet állítani.

IMG_20220315_141842

Konklúzió

Összezavart minket a Redmi Note 11. A specifikációi kiválóak a megfizethető árához képest, használat közben azonban az élmény nem felel meg az elvárásoknak. Természetesen jó, ha van egy tisztességes AMOLED kijelző, csakúgy, mint a megfelelő üzemidő, de az időnkénti belassulással, laggolás, kifagyásnak tűnő jelenség a pozitív oldalt teljesen le tudja rombolni. Bár még nem próbáltuk ki, a kis pluszt a készülék nagyobb testvérére, a Redmi Note 11 Pro-ra költenénk így látatlanban.

IMG_20220315_143825

A Redmi Note 11 tehát, mint minden olcsó telefon, tele van kompromisszummal. Az összeszerelési minőség, a kijelző és az üzemidő kiváló, de a fotók minősége, illetve még inkább az általános teljesítmény az, ahol szükség van az olcsóság miatt elfogadni korlátozásokat.

IMG_20220315_143528

Papíron ez egy igencsak elérhető árú, abszolút megfizethető okostelefon a büdzsé kategóriában. A gyakorlatban azonban vannak olyan teljesítménybeli gondok, amik így 2022-ben túlságosan jól láthatóan rontják az élményt. Szerintünk érdemes egy kis pluszt hozzádobni és inkább a Redmi Note 11 Prot választani.

Előnyök

 • Alacsony áron erős tudás
 • Hosszú üzemidő
 • Korrekt fő kamera
 • Fényes AMOLED kijelző

Hátrányok

 • Szoftveres gondok– főleg lassulás – nehezítik az együttélést
 • A MIUI szoftver folyamatosan zavarja az akkumulátor/értesítés vezérlését
 • Nincs 5G