Xiaomi_Mi_Pad_3

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.05

Tudás: 9.10

Minőség: 9.14

Értékelés: 9.10 | Szavazatok: 21


A Xiaomit talán már egyetlen olvasónknak sem kell bemutatni, hiszen a cég megkerülhetetlen, ha bármilyen jellegű kínai technikai kütyüről van szó. Szinte mindent gyártanak, amit csak el lehet képzelni, bár hazánkban leginkább a telefonjaik és az aktivitásmérő karkötői menők, de nagyon jók a tabletek és az okosmérleg is, az egyéb, otthon felhasználható termékekről, úgymint Wi-Fi router, repeater, stb. nem is beszélve. A nálunk járt modell sorban a harmadik a Xiaomi kínálatában. Leginkább csak egy ráncfelvarrásról beszélhetünk, mintsem extrákkal felvértezett tabletről, ám számos apróságban jobb lett elődjénél. Leginkább az iPad egyik legjobb androidos alternatívájaként tekinthetünk a Mi Pad 3-ra, már csak azért is, mert a hasonlóságból egyértelmű, honnan másolta a dizájnt és a méreteket a Xiaomi.

A tablet egyszerű, letisztult dobozban érkezett, az egészet elfoglalta, alatta csak a kötelező papírokat – kínaiul persze – és a töltőfejet, valamint a kábelt találjuk, illetve grátisz egy gyárilag felapplikált matt fóliát. Sem headset, sem egyéb kiegészítő nem jár az igencsak olcsó táblagéphez. A Mi Pad 3 vékony, 6.9 mm-es burkolatot kapott, mindez unibody kivitelű, fémből készült, nagyon kellemes tapintású önmagában is és meglepő módon nem annyira csúszós, mint azt elsőre gondolnánk. 331 grammos tömege könnyű, így nem fárad el a kezünk pár perc tartás után.

Kattints a bal nyílra!

Az előlap nagy részét a 7.9 colos, felbontású 2048×1536 pixeles IPS LCD panel borítja, alatta találjuk a kezelőgombokat, melyek háttérvilágítást kaptak ugyan, de elég gyengét, valamint furcsa, hogy amikor nem világítanak, akkor nem is lehet látni, hogy nagyjából hol helyezkednek el a kijelző alatt. Mivel nincs home gomb, nincs ujjlenyomat-olvasó sem – és máshova sem rejtették –, ezt az extrát kihagyta a Xiaomi.

A megjelenítő betekintési szöge 178 fokos, a fényerő brutálisan erős tud lenni, javarészt minimum közelében használtam, bár egyébként is nehezen bírja a szemem a magas fényerőt. A kijelzőhöz tartozó extra funkciók között megtalálható az olvasó mód, amely fekete-fehérre változtatja az egész rendszert, valamint ott az esti mód, ez a fehér színből sárgát varázsol, a kék fényt pedig teljesen megszűri, így az agyat az alváshoz kevésbé pörgeti fel és állítólag könnyebb utána elaludni, mint az esti mód nélkül használt kütyüzés után. Mindkét funkció elérhető a redőnyből, de akár időzíteni is lehet őket a beállításokban.

Kattints a bal nyílra!

A hátlapon a bal felső sarokban bújik meg a hátlapi kamera, mellette a két zajszűrő mikrofon, alul pedig a két hátlapi hangszóró, a kettő közé több matrica került az IMEI számmal és néhány egyéb figyelmeztetéssel, ezek eltávolíthatók, de célszerű megőrizni a dobozában őket. Jobb oldalra került a hangerőgomb párosa és a bekapcsológomb/képernyőzár billentyűje, felül a 3.5 mm-es jack dugó árválkodik, alul pedig a C típusú USB port, valamint az unibody összeszerelés miatti két csavar. Erről nem beszéltünk még, nagyon minőségi a tablet, az összeszerelés és az anyaghasználat is abszolút elsőosztályú.

Gyárilag Android 7 rendszert kapunk, ezen a legutolsó szoftvert kapjuk, a teszt írásának idején ez a MIUI 8.2.8.0.0 (NCICNEB) stabil változata. Ez tartalmazza a márciusi hibajavító csomagot, frissebb egyelőre nincs, pedig már létezik a júniusi is. A MIUI 8.2-nek köszönhetően a tablet magyarul is tud már, nem csak angolul, ahogy tavaly a saját Xiaomi Mi Pad 2-m, amit nem tudtam a világ minden kincséért sem magyarítani.

A tablet gyorsaságáról a MediaTek MT8176 chipset gondoskodik, a hat magból kettő 2.1 gigahertzen dolgozik, míg a maradék négy maximum 1.7 gigahertzen, javarészt ezek viszik a nem energiaigényes munkát. RAM-ból 4 gigabájt jár a tablethez, a belső tárhely 64 gigabájt, amely továbbra sem bővíthető. A grafikus gyorsító a PowerVR GX6250, amely jóval simább működést tesz lehetővé mint a mára kissé kiöregedett Samsung Galaxy Tab S 8.4-es tabom Mali-T628 MP6 GPU-ja.

Kattints a bal nyílra!

Összességében a MIUI kezelőfelület – mert ez végülis csak egy launcher a gyári rendszeren – nagyban hasonlít az Apple OS-ére, legalábbis ami a letisztultságot és minimalizmust illeti. Egyszerű és gyors a tablet, könnyen átlátható minden. A főképernyő melletti oldalon találjuk gyárilag a widgeteket tartalmazó lapot, máshova ilyet nem lehet kitenni, ez mondjuk kissé furcsa, ám tovább növeli az Apple-t másoló érzést, nem feltétlenül rossz értelembe véve. Ami hiányzott nagyon és megszoktam a saját OnePlus 3 és OnePlus 5 telefonomnál, az az osztott nézet, ugyanis annak ellenére, hogy a Mi Pad 3 tablet és a mérete miatt is kiválóan használható lenne, nincs rá lehetőség.

Gyárilag több alkalmazást előre telepítve megtalálunk, de szerencsére nincs teleszórva törölhetetlen, felesleges appokkal. Kapunk naptárat, Accuweather időjárást, jegyzetet, órát stopperrel és időzítővel, egyszerű és áttekinthető fájlkezelőt, böngészőt, extra okos számológépet, FM-rádiót és nem hagyták ki a Google csomagból a Gmail és a Play áruházat sem, tehát bekapcsolás után minden különösebb mókolás nélkül rögtön tölthetjük le a kedvenc Google programjainkat és egyéb alkalmazásokat.

Az apróságok adják a pozitívumot, ilyen például a háromujjas képernyőkép készítése, a megjelenítő felébresztés dupla koppintásra, a speciális audio beállítások, ahol a headset fajtája megadható és ennek megfelelően módosítja a Mi Pad 3 a hangzást, a Ne zavarj és a gyermek üzemmód, ahol megadható, a kicsik mihez férjenek hozzá és mihez nem. Akad még itt lebegő labda, ez a fontosabb kezelőikonokat tartalmazza, nem kell feltétlen a kijelző alatti gombsort keresgélni. A launcher mappázható, tehát nem kell feltétlen sok oldalon tartogatni a letöltött alkalmazásokat, használat vagy típus szerint csoportosíthatók.

Kattints a bal nyílra!

A zenei részhez kapunk egy egyszerűbb appot, ahol beállítható kedvenc, előadó vagy zeneszám szerinti szűrés, végtelenített lejátszás, megadható a fentebb említett fejhallgató típusa, valamint a zenevezérlő gombok is igény szerint módosíthatók segítségével, de igény szerint más Bluetooth eszközre is két gombnyomással kiküldhető a hallgatott zene. Kapjuk a már említett FM-rádiót, amely automatikusan megkeresi a rendelkezésre álló csatornákat, beállítható, hogy mikor kapcsoljon ki és még a műsor is rögzíthető. A korábban említett hátlapi hangszórók jó minőségűek, egyedül annyi a furcsa a hangzásban, hogy a magasat tolja előre a mély helyett inkább.

A Xiaomi Mi Pad 3 hátlapi kamerája 13 megapixel felbontású, jár hozzá autofókusz és f/2.2 fényérték, funkcióban finoman szólva is szegényes, egyedül annyi kapcsolható, hogy hangra fotózzon, a fényerő állítható és vannak gyári effektek, itt ki is fújt minden beállítási lehetőség. Ahhoz képest viszont, hogy tabletről beszélünk, rendben vannak a képek, várhatóan nem ezt a kütyüt használja senki a fontos képek elkészítéséhez. Az elkészült fotókon a részletek egy részét ugyan elmossa  a tablet és a HDR jelenléte is sokat javítana egy-egy képen, ám a színhűség és az összhatás teljesen rendben van. Az előlapi kamera 5 megapixeles, a fényérték megegyezik a hátlapival, videohívásokhoz vagy szelfi készítéséhez kiváló.

Kattints a bal nyílra!

A Xiaomi Mi Pad 3-ba egy 6600 mAh kapacitású akkumulátort álmodtak meg a mérnökök, ezt a gyári töltővel értelmes idő alatt fel lehet tölteni, ám minden mással akár 6 óra is lehet a töltés. Ezt egyébként a C típusú USB port segítségével vihetjük véghez. A kijelző idő nagyon jó, 6-9 óra között bír egy feltöltéssel a tablet.

Adatkapcsolat szempontjából csak Wi-Fi van, mobilnetezésre képet változatot nem gyárt a Xiaomi ebből a táblagépről. A Wi-Fi cserébe kétcsatornás, támogatja a Direct funkciót is. Szenzorokból az alapot kapjuk, a gyorsulásmérőt, a fénymérőt és a giroszkópot. GPS nincs benne, a mobilnet hiánya miatt talán annyira nem is feltétlen baj.

A Xiaomi Mi Pad 3 eddigi legnagyobb hibája az volt, hogy itthon hivatalosan nem lehetett kapni, sem egész Európában, viszont amióta az egyik kínai nagykereskedő bevezette a különleges szállítási módokat, amely annyit tesz, hogy a termék és maga a szolgáltatás árán kívül semmilyen más összeget nem kell megfizetni, abszolút megéri kintről berendelni. Jelenleg akciós is, így akár 59 ezer forintért beszerezhető a Mi Pad 3 kuponnal és akcióval együtt.

Fontos tudni, hogy az Apple már levitte nemrégiben a belépő szintű iPad árát, így a 9.7 colos iPad-ért 134 ezer forintot, az iPad mini 4-ért pedig 163 ezer forintot kérnek el kis hazánkban. Ehhez képest a Xiaomi Mi Pad 3, akárhonnan is nézzük, féláron biztosítja ugyanazt a tudást, mint a konkurencia. Egyszerűen ilyen áron semmilyen hasonló vetélytárs sincs a tabletek között, mert azok vagy jóval nagyobbak és kevésbé kompaktak vagy pedig irreálisan drágábbak, esetleg olcsók, de hozzá képest buták. Mindenképpen ajánlani tudjuk a Xiaomi Mi Pad 3 tabletet az ára, a tudása, az összeszerelés minősége miatt, hiszen évekig lehet kiváló társunk. Azt hiszem eladom a Tab S 8.4 LTE-met és veszek egyet még akcióban én is. :)