Xiaomi_Mi_Band_5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.00

Tudás: 6.23

Minőség: 7.23

Értékelés: 6.82 | Szavazatok: 13


A dobozban továbbra is csak az órát kapjuk, ami a szíjba van bepattintva, valamint a töltőt, ami szerencsére meghosszabbodott a Mi Band 3 kábeléhez képest, ráadásul a töltéshez végre nem kell kivenni a szíjból a kapszulát, hiszen mágnes segítségével a helyén marad. Töltő adapter továbbra sincs, célszerű a számítógéphez, vagy egy régebbi, lassabb telefontöltő adapterhez csatlakoztatni.

Külsőre nincs sok látható változás az előd modellekhez képest, viszont tudjuk, hogy a kapszula bevágása módosult, hiszen ennek a szíja már nem illeszkedik tökéletesen a régebbi órák pántjához. A kütyü 50 méteres mélységig vízálló, azaz strandolásra alkalmas, a tisztának jó szívvel sem mondható Balatonnak mutattam be az órát, természetesen a magyar tengernek semmi baja nem lett és az óra is túlélte, csak nagyon maszatos lett.

A kijelző 1,1 colos, színes, a felbontás 126×294 pixel, de az ékezetes betűk közül a kis hosszú ű és a hosszú ő a felső indexben kicsiben látszik, míg a kis rövid ö egy kérdőjellel van jelölve. A nagybetűk közül csak a hosszú ű és a hosszú ő olvasható. Erről az „ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP-árvíztűrő tükörfúrógép” képernyőre küldése után bizonyosodtam meg.

IMG_20200814_115737

Alapból három, személyre szabható számlap közül lehet választani, azaz a plusz adatokat, mint például a lépésszámot, pulzust időjárást stb… lehet váltogatni, de a Mi Fit alkalmazásból szinkronizálhatunk még sok különböző kezdőképernyőt, némelyik animált, némelyiknél meg csak az óra stílusa adott, a háttérkép pedig lehet saját fotó. A kijelző képaránya hét a háromhoz, esetleg fontos lehet ez az adat saját kép beállításánál, de a Mi Fit appon keresztül csak erre a képarányra vágható a kép.

Majdnem egy héten át a more option-ön keresztül állítgattam a számlapot, aztán rájöttem, hogy amikor az időt látjuk, hosszan meg kell érinteni a kijelzőt és válthatunk. Az órán egyszerre három, a Mi Fitből beállítható számlap fér el az alapértelmezettek mellett, ha újabbat szinkronizálnánk fel, a legfrissebben szinkronizáltat írja fölül, ez nem egy teljesen logikus ötlet a Xiaomi programozóitól, de nekem jól jött, hiszen fixen két saját képes, és egy, többször cserélt külső forrásból letöltött számlapot használtam. A kijelző már napfényben is jól olvasható, de állíthatunk manuálisan is a fényerőn, ha esetleg sötétebb, vagy pont világosabb képre lenne szükség. A kijelző OLED technológiára épült, szóval egy fekete hátterű számlap mellett lassabban fog merülni az akkumulátor.

IMG_20200814_151258

Egy aktivitásmérőnél nem fontos szempont, de említést érdemel, hogy a tárhely 16 megabájt, míg a RAM 512 kilobájt. Sajnos a Mi Band 5 globál változata nem rendelkezik NFC-vel, nem lehet vele fizetni. A szenzorok közül a Xiaomi az újfajta pulzusmérőre a legbüszkébb, mivel az már helyetted megmondja, mennyire vagy stresszes. Egyébként a 11 sportmód korrekt működése a hattengelyes gyorsulásmérőnek, a giroszkópnak, valamint a közelségérzékelőnek köszönhető. Az okoskarkötő a telefonhoz Bluetooth 5.0-n keresztül kapcsolódik.

A funkciók között továbbra is van lépésszámláló, pulzusmérő, edzésindító, időjárás-előrejelzés, stopper és időzítő, értesítések, telefonnémítás, telefonkereső, a Mi Band 3-hoz képest új a zenevezérlő, a PAI pontozás (lásd lentebb), az exponáló gomb, az ébresztők be- és kikapcsolása, a légzőgyakorlatok, stresszmérés és a hölgyeknek rendelkezésre áll a cikluskövetés. A legújabb firmware frissítésnek köszönhetően az óra a sétálást és futást magától érzékeli. Ilyenkor felajánlja az óra, hogy szeretnénk-e mérni.

IMG_20200821_151037

A zenevezérlő nagyon hasznos, át lehet vele ugrani az adott zeneszámot, le lehet állítani és a hangerőt is szabályozhatjuk. A PAI (Personal Activity Intelligence) pontozás kicsit beteg, hiszen egy gép adogat pontokat a napi aktivitás alapján, még szerencse, hogy a Xiaomi aktivitásmérőjének nemzetközi változatában nincs mikrofon. A számlapról oldalra legyintve érhetőek el a parancsikonok, függőleges legyintésre pedig a komolyabb menüpontok, ezeket a Mi Fit-ből lehet állítani.

Térjünk rá a Mi Fit alkalmazásra, hogy ott mit találhatunk, itt lehet a lab menüponton belül engedélyezni, hogy lőhessünk fotókat, itt lehet a tétlenségi figyelmeztetést kikapcsolni, és itt lehet beállítani azt, hogy az csupán az óra jelenléte elég legyen a telefon feloldásához.

Screenshot_2020-08-14-11-52-59-266_com.xiaomi.hm.health

A karkötőről a hívásokat csak letenni és némítani tudjuk, ha fel akarjuk venni, akkor kénytelenek leszünk a telefont használni. A Mi Fit ad otthont az ébresztő, a naptár, az időjárás, valamint a világóra beállításainak, míg ugyanebből az appból részletes alvási statisztikákat olvashatunk ki, és persze innen állíthatjuk be számlapnak azt, amit szeretnénk. Ha lenne rá lehetőség, én szívesen készítettem volna nulláról számlapot, de egyelőre ez nehezen megoldható, külső programokat kell használni hozzá.

A nyelvek között nem opció a magyar, de nincs sok szöveg, szóval az angolt is megérti bárki, akár tud angolul, akár nem, jól operál az ikonokkal a kütyü. Nagyon menő funkció a rezgések egyedi beállítása, de nem javaslom a használatát, hiszen az alapértelmezett nem zavaró, annál csak idegesítőbbet lehet összehozni.

Screenshot_2020-08-14-11-53-08-084_com.xiaomi.hm.health

Az akkumulátor a sok funkció miatt már nem a régi, folyamatos pulzusmérés mellett kicsit több, mint egy hetet bír ki a karkötő, viszont ha a sok opció egy részét kikapcsolnám, akkor a doboz szerint 14 napot kibírna egy töltéssel. A Mi Band 5 teljes feltöltése nagyjából két órát vesz igénybe. Nagy fejlődés az elődökhöz képest, hogy ehhez a művelethez már nem kell a szíjból kipattintani a kapszulát, a kábelt a kütyü hátához mágnesesen hozzá kell cuppantani.

Összességében ezek alapján Mi Band 2-ről vagy régebbi modellről mindenképp érdemes váltani, én Mi Band 3-ról váltottam és nagyon nem bántam meg, sokkal több a funkció, viszont Mi Band 4-ről nem érdemes újítani, néhány módot leszámítva ugyanolyan a kettő, csak az ötösnek nagyobb a kijelzője.

Írta: H. Gábor