Xiaomi_13_Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.17

Tudás: 8.03

Minőség: 7.37

Értékelés: 7.52 | Szavazatok: 35

Szavazzon Ön is!

A Xiaomi 13 és a Xiaomi 13 Pro egyaránt az elsők között alkalmazták a Snapdragon 8 Gen 2 chipsetet, de míg a Xiaomi 13 egy kompakt készülék, addig a 13 Proban minden benne van, amit csak akarhatunk. Illetve majdnem, mert az majd az Ultra lesz, ami napokon belül kapható lesz Európában. 

Külső, kicsomagolás

A Xiaomi 13 pro magas fekete dobozban érkezett hozzánk Xiaomi és Leica logókkal. Benne találjuk a telefont, egy 120W-os USB-A-USB-C kábelt, egy combos 6A-es kábelt,valamint egy átlátszó műanyag tokot és egy SIM tűt. Gyárilag egy vékony, szemmel alig észrevehető, ám körömmel érezhető fóliát is kapunk a telefonra applikálva. 

A Xiaomi 13 Pro egy igazán szép telefon lett, a hátlapon teljesen megújult dizájnú kameraházzal, ez lehet nagy eséllyel a következő generációs modellek új védjegye. Nagy öröm az IP68 védettség behozása a szériába, ezt ugyanis eddig a gyártó csak a kínai verziók számára tette elérhetővé. 

20230615_180301

Ahogy írtuk, a Xiaomi 13 és a 13 Pro az első a gyártótól por- és vízálló IP68 minősítéssel a nemzetközi piacon. A telefon enyhén ívelt Gorilla Glass Victus által védett előlappal és szintén ívelt hátlappal rendelkezik. A keret alumínium, vékony, polírozott. 

A külső legfeltűnőbb újítása a már említett hátlapi kameraház, amely hatalmas méretben és eléggé ki is áll, ebből kifolyólag asztalra téve gépelés közben mozog, bár gigantikus mérete éppen ezért ki is egyensúlyozza valamennyire. A körbe ívek miatt tok nélkül igencsak macerás a használata, pedig kissé szomorú, hogy egy ilyen árú készüléket egy olcsó tokba bújtassunk, de biztonság mindenek felett (és biztosítás). 

Kijelző

A Xiaomi 13 Pro megjelenítője egy 6.73 colos LTPO OLED panel 1440p felbontással, 120 Hz-es, adaptív frissítési frekvenciával, 10 bites színmélységgel, 552ppi sűrűséggel. Emellett Dolby Vision és HDR10+ támogatást is kapott.  A Xiaomi 1900 nites csúcs fényerőt és 1200 nites nagy maximális fényerőt ír a gyári adatokban. 

A kijelző tetején középen egy kis lyukban bújik meg a 32 megapixeles szelfi kamera. Ez a mára már kissé elavult Quad Bayer szenzort használja, a maximum videófelbontás 1080p. A kijelző alatt bújik meg az optikai ujjlenyomat-olvasó, amely tökéletes, gyors és pontos. 

20230615_180607

A Gorilla Glass és a fém keret között vékony részen található a felső hangszóró, gyakorlatilag észrevehetetlenül. A hátlapon a hatalmas kamerasziget a bal felső sarokban - nem - rejti az 50 megapixeles zoom kamerát, az 50 megapixeles ultraszéles optikát és a szintén 50 megapixeles elsődleges kamerát, ez utóbbi a Leica logo előtt látható. A szigetben található még a lézeres autofókusz és a dual LED vaku. 

A telefon bal oldala üres, jobb oldalon a hangerőszabályzó és a bekapcsológomb található, kényelmes magasságban. A készülék tetején két mikrofon, az infra sugárzója bújik meg, alulra került a dual SIM tálcája, az elsődleges mikrofon, az USB-C port és a másik hangszóró. A Xiaomi 13 Pro átlagos méretű, 162,9×74,6×8,4 mm, súlya pedig 229 gramm. A vastagságba a kameraház nem számít bele. 

Android 13 és a MIUI 14

A Xiaomi 13 Pro-n az Android 13 alapú MIUI 14 fut, épp tesztünkkor érkezett meg a legújabb, 5.3 gigabájtos frissítés. A MIUI 14 az elődhöz képest jelentős teljesítményjavulást és optimalizálásokat ígér, a fejlesztők ráadásul frissítették a teljes rendszer architektúrát kernel szinten, így jobb CPU, GPU és memória használat jellemzi. Az eredmény a tesztek szerint 60%-kal simább működést adott az előd modell előző rendszeréhez képest! 

A MIUI 14-ben már csak 8 rendszer app nem eltávolítható, de érdemes megemlíteni az automatikus tömörítést a nem aktívan használt appok esetében, valamint kapunk egy kapcsolót az állandó értesítések kikapcsolására, bár ezek inkább az Android 13 újításai. Jobb lett az adatvédelem is a végponttól végpontig terjedő titkosítással és a felhasználói adatok készüléken belüli feldolgozásával. Jelen van a továbbfejlesztett szövegfelismerés és a képekből való szövegmentés a galériában. 

Screenshot_2023-06-16-21-30-47-693_com.android.updater

Rendszerszinten jelen van a redőnyből lehúzható értesítések listája és a toggle ikonok külön fülön való elhelyezése (a szelfi kamerától jobbra lévő részt lehúzva a toggle ikonok, a bal oldalán lehúzva a redőnyben az értesítések jelennek meg), ám ha valakit ez zavar, visszaállíthatja a régebben megszokott, egymás alatti megjelenítést. 

Választható, hogy az appok a főképernyőre kerüljenek vagy az alkalmazásfókba, esetleg egyszerű mód is kérhető. Az app fióknál bekapcsolható a javasolt appok listázása, ilyenkor a leggyakrabban használt alkalmazások felül megjelennek. Kényelmes megoldás, hogy a kereső ilyenkor alulra kerül. Vannak alkalmazás kategóriák is gyárilag (összes, kommunikáció, szórakozás, fényképezés, eszközök, hírek, vásárlás, játékok), ezekhez hozzáadhatók egyedi kategóriák is. 

A megszokottól eltérően a MIUI feladatváltója függőlegesen listázza a háttérben futó appokat és könnyedén elérhetővé teszi a Lebegő ablakok gombbal az appok pop-up megnyitását a többi felett. Igaz, egyszerre csak egy lebegő app lehet aktív. Ha gyorsabb parancsikont szeretnénk a szabad ablakokat támogató alkalmazásokhoz, be kell kapcsolni az oldalsávot. 

Screenshot_2023-06-18-12-35-17-856_com.miui.home

És ha már Oldalsáv: játékokban az Oldalsáv néhány, játékkal kapcsolatos funkciót biztosít, míg a videóalkalmazásokban az Videó eszköztárrá válik. Lehetővé teszi a videóalkalmazások elindítását felugró ablakokban, a képernyőfotózást, a képernyő rögzítését, a Castolást és a videó lejátszását kikapcsolt képernyővel, beleértve a YouTube-on prémium előfizetés nélkül is. Az egyetlen kikötés, hogy az alkalmazásokat, amelyekben a funkciót engedélyezni szeretné, előzetesen fehér listára kell tenni.

Egy adott, épp futó app ablakára hosszan nyomva előjön a fix háttérben nyitva tartás opciója, az osztott képernyős nézet indítása és az alkalmazásadatokhoz való hozzáférés, ezért csillagos ötös, minden más gyártónál ezek sokkal kevésbé egyértelműek és könnyen hozzáférhetőek. 

A MIUI továbbra is nagy hangsúlyt fektet a személyre szabáshoz. Vannak always-on kijelző stílusok, felhasználói felület témák, ez utóbbihoz tartozik a Témák app, ahol témákat tölthetünk le, vásárolhatunk, de vannak itt háttérképek, csengőhangok, ikonok, zár stílusa és betűtípusok is. Meglepő, hogy az always-on displayhez nincsenek utólag letölthető részek. 

Kétféle biztonság nevű app is található a telefonon, ezek közül az egyik egy nagyon átfogó rendszerbiztonsági app. Rosszindulatú programok elleni védelem, számos app beállítási lehetőség és adatvédelmi funkció van egy helyen. Van itt feketelista, adatfelhasználási korlátozási lehetőség programonként, állítható az akkumulátor a kért viselkedési módnak megfelelően, RAM felszabadításra is van lehetőség, ha valaki számára ez még örömet okoz. 

Screenshot_2023-06-18-12-45-38-712_com.mi.globalminusscreen

Emellett itt kezelhetjük a telepített appok engedélyeit, zárolhatók az alkalmazások, van második asztal, játékgyorsítás, alkalmazások elrejtése is. A MIUI 14 memóriabővítést is kínál, gyárilag be is kapcsolták. A tesztkészüléken 3, 5, 7 gigabájt belső tárhely közül választhattam, amelyet RAM bővítésehez foglaltam le. 

Az ujjlenyomat-ovlasó gyors és megbízható. Az azonban nem sűrűn fordul elő, hogy plusz funkciót kapunk ehhez a hardverhez. Készülék feloldásakor rajta kell tartani az ujjunkat a leolvasón feloldáskor és két választási lehetőséget kapunk. Ilyet eddig az OxygenOS-en (és testvér UI-kon) láttunk, de itt testre szabni sajnos nem lehet, így marad a gyárilag megadott QR kód olvasó és a Keresés. 

Screenshot_2023-06-18-13-07-40-994_com.miui.miinput

Természetesen az alap MIUI appok is megtalálhatók, úgymint a Galéria, a Zene, a Mi Videó, a saját fájlkezelő vagy Mi Remote app, amely a beépített infrának köszönhetően távirányítóvá tudja varázsolni a készüléket. Nagyon régi opció ez már, de sajnos szinte már csak a Xiaomi él ezzel a lehetőséggel. 

A MIUI 14 hivatalos megjelenésétől várható újdonságok listáját átnézve furcsa módon sok mindent nem találtunk még jelen a Xiaomi 13 Pro készülékünkön. Talán az új funkciók egy része később, a frissítésekkel érkezik majd. A mi készülékünkön például hiányoznak az új animált karakteres widgetek, de a felnagyított mappák új stílusa megvan.

Nem találtuk meg a duplikált fájlok egyesítését, a Xiaomi vezeték nélküli tartozékok készülékeken keresztüli váltásvezérlését és az új családi fiók funkciókat sem. 

Fotózás Leica objektívekkel

A Xiaomi 13 Pro hátlapján három darab kamera található a hátlap jelentős részét elfoglaló, messziről feltűnő kameraszigetben. Mindhárom érzékelő 50 megapixel felbontású, ám míg az elsődleges kamera 1”-es érzékelőt használ, addig ott a teleobjektív a 3.2x-es optikai nagyításhoz, valamint telemakro fotókhoz, végül pedig az autofókusszal ellátott ultraszéles kamera az utolsó a listában. Mindegyik objektív a Leica szabványainak megfelel és két Leica színprofil közül tudunk választani fotózás során, már az első kamera app indításkor erre rá is kérdez a készülék. 

A Xiaomi 13 Pro a második készülék a gyártótól, amely a Sony IMX 989-es, 1”-es szenzort használja. Ez a jelenleg okostelefonon elérhető legnagyobb szenzor 1,6 µm-es egyedi pixelekkel és Quad-Bayer RGB színszűrővel. Az érzékelő egy 23 mm-es f/1,9-es, aszférikus elemekkel ellátott, HyperOIS stabilizálással ellátott, 8 elemű, stabilizált objektív mögött helyezkedik el. Az érzékelő Octa-PD autofókusszal, a Sony Dual Pixel implementációjával rendelkezik a Quad Bayer érzékelők esetében.

20230615_180453

A telefotó kamera egy 50MP-es Samsung (S5K)JN1 1/2.76"" érzékelőt használ Tetracell szűrővel és 0.64µm pixelekkel. A fő kamerához képest 3,2-szeres optikai zoomot kínál egy 75 mm-es f/2.0 Leica lebegő lencsén keresztül. Az optikai stabilizálás itt is jelen van. Érdekessége, hogy a közeli fókusztávolsága mindössze 10 cm, ezért a teleobjektív szupermakró kameraként is funkcionál (ez külön bekapcsolható az appban).

Az ultraszéles kamera ugyanarra az 50MP-es Samsung (S5K)JN1 szenzorra támaszkodik, mint a zoomos, de 14 mm-es f/2,2-es objektívvel párosul. Támogatja az autofókuszt, de mint mondtuk - a szuper makró mód a telefotó kamerát használja.

A szelfi kamera hasonló a Xiaomi 12S Ultra kamerájához, és meglehetősen kiábrándító. Ez egy 32MP-es 1/3,14"-es OmniVision OV32C szenzorral rendelkezik, 0,7 µm-es pixelekkel és 4 cellás szűrőtömbbel (OV Quad Bayer). Egyetlen változás van a 12S Ultra óta, ez pedig a szélesebb 21mm f/2.0 objektív (szemben az Ultra 25mm f/24-es objektívjével). A fókusz továbbra is fix.

Kamera alkalmazás

A 13 Pro kamera alkalmazása többé-kevésbé ugyanaz, mint a többi Xiaomi telefoné, de egy csavarral - a hangsúlyos szín itt piros, feltehetően a Leica együttműködés tiszteletére. 

Egy másik Leica-vonatkozású érintés a feldolgozási "mód", amelyet a fényképezőgép első indításakor kell kiválasztania. A két lehetőség a Leica Vibrant (alapértelmezett) és a Leica Authentic (színpontos), és ha már túljutottál az üdvözlő képernyőn, akkor kedvedre válthatsz köztük. Az egyiket vagy a másikat kell választani - nincs "általános", nem Leica automatikus üzemmód.

Van egy "AI" kapcsoló ezen kívül, mert természetesen kell lennie. Ez általában növeli a kontrasztot és a telítettséget a jelenettől függően. Van egy új funkció a Videó módban - Teleprompter. Ide beilleszthetjük a videó forgatókönyvét, és könnyen felolvashatja azt, miközben rögzíti a videót.

Ettől eltekintve az alkalmazás úgy működik, mint bármelyik másik újabb Xiaomi-n. Az alapvető működés az üzemmódok váltásához az elvárásoknak megfelelően oldalsó swipekkel működik, és a látható üzemmódokra koppintva közvetlenül azokra is át lehet váltani. Módokat hozzáadhatunk, eltávolíthatunk és átrendezhetünk a fő rollodexben, ha a Több fülre megyünk és ott a szerkesztés gombot megnyomjuk. 

Screenshot_2023-06-18-13-12-30-819_com.android.camera

Van egy vaku üzemmód kapcsoló, egy HDR és az AI kapcsoló. Itt található a hamburger menü is, amely további beállításokat tartalmaz, mint a képarány, az önkioldó és a rácsvonalak, itt található a Szuper makró kapcsoló. A kimeneti felbontás beállítására egyik fényképezőgépnél sincs külön opció, kivéve az 50MP-es módot. Ennek egyébként nem is éreztem hiányát. 

A kamera zoom kapcsolója kétféleképpen működik. Az első egyszerűen a négy pont egyikének megérintésével, amelyek az ultraszéles (0,6x), elsődleges (1x), elsődleges (2x digitális zoom) és teleobjektív (3,2x optikai zoom) opciókat jelentik. Vagy rákoppinthat az aktív nagyításra, és még több zoomolási módot - 2x, 10x és 70x - jeleníthet meg.

Van egy kiváló képességű Pro mód, ahol a felvételi paramétereket magunknak állíthatjuk be a négy fehéregyensúly-előbeállítás közül, vagy egy csúszkával tárcsázhatod a fényhőmérsékletet; van egy manuális fókuszálási csúszka, valamint záridő és ISO-szabályozás a használt kamerától függő tartományokkal - mindhárom kamerához hozzáférünk a Pro módban.

Van egy Szuper hold mód is, ahol különböző fotóelemeket adhatunk hozzá a feljavított holdfotóidhoz. Az Éjszakai mód mind a négy kamerán elérhető, és még éjszakai videó is van az elsődleges kamera számára.

Screenshot_2023-06-18-13-11-36-830_com.android.camera

A Portré mód alapértelmezés szerint a teleobjektív kamerát használja, de át lehet váltani Teljes test módra a fő kamerához. Különböző effektek állnak rendelkezésre azok számára, akik művészibb portrékra vágynak.

A fényképezési mód alapértelmezés szerint a Leica Vibrant módot választja kikapcsolt AI-val, és mi is ezt az üzemmódot vettük át alapértelmezettként tesztjeinkhez. Élénkebb fotókat kínál élénk színekkel, nagyobb kontraszttal és kissé feldolgozottabb megjelenéssel. Ezek a fotók mind a kis, mind a nagy képernyőkön élénkebbnek tűnnek.

A 12.5 megapixel felbontásban elmentett alapértelmezett fotók rengeteg részletet kínálnak, nincs látható zaj, és az élesség egyszerűen nagyszerű. A véletlenszerű részleteknek és a lomboknak időnként van egy kis túlfeldolgozott megjelenésük, ami nem a kedvencünk, mesterségesnek tűnnek. A színek szépen telítettek, és a kontraszt magas - ez jellemző a Leica Vibrant profilra. Éppen ezért néhány árnyék sötétebbnek tűnhet, mint amit más fotókon látott. A dinamikatartomány jó, de nem túlzó, és összességében a kisebb kifogások ellenére tetszettek ezek a fotók. Örülünk, hogy a Xiaomi 13 Pro-n is jelen van az autentikus mód, és értjük, hogy sokan miért preferálják a Vibrant helyett. Stilisztikailag hangulatosabb fotókat hoz létre.

A nagy érzékelőnek és a nagy felbontásnak köszönhetően a fő kamera 2x-es veszteségmentes zoomot is kínál, és a keresőn van egy dedikált zoomkapcsoló.

IMG_20230611_175546

A 2x zoomolt fotók rendben vannak, valamilyen fejlett digitális zoomot használnak, talán az 50MP-es kimenetből való kivágást, és kielégítő részletességet kínálnak ahhoz, hogy ennek az üzemmódnak legyen értelme, még ha nem is egy 2x-es teleobjektívvel. A többi tulajdonság - zajcsökkentés, színek, kontraszt, dinamikatartomány - megfelel az alapértelmezett kimenetnek.

Minden kamerával 50MP felbontásban készíthetsz felvételeket, és az elsődlegesből érkező fotók kiválóak - ugyanolyan élénkek, mint a normál 12,5MP-es képek, tetszetős színekkel, kontraszttal és dinamikatartománnyal. Látható zaj nem tapasztalható.

Beszéljünk a telefotó kameráról. Ez is 12,5MP-ben menti el a fotókat alapértelmezés szerint, és nagyszerűek, rengeteg részletet, kiváló élesség, jól tisztított zaj és szép megjelenítés jellemzi. A Leica Vibrant fotói telítettebbek, nagyobb kontraszttal és jó dinamikatartománnyal.

A Leica Authentic minták pontos színeket és valamivel nagyobb dinamikatartományt kínálnak, a kontraszt kisebb csökkenése árán. Természetesebb megjelenítést mutatnak, kevésbé feldolgozott megjelenéssel, különösen a nagy összetettségű területeken.

A zoom kamera makró felvételkészítőként is funkcionál. Lebegő lencséjének köszönhetően akár 10 cm-es távolságból is képes fókuszálni. A teleobjektívvel készített közeli felvételek kiemelkedőek - ezek a legélesebbek, amelyeket mostanában láttunk, kiváló visszaadással, kiváló részletességgel és könnyen megkedvelhető élénk színekkel. A dinamikatartomány is gyakran látványos.

IMG_20230618_134421

Az autofókuszra az egyetlen panaszunk, hogy a szupermakró kapcsoló a kereső speciális menüjében van elrejtve ahelyett, hogy a Módok oldalra került volna.

A zoom kamera is támogatja az 50MP-es felvételkészítést, de az eredmények nem olyanok, mint az elsődleges kamerán. Ezek az 50MP-es minták átlagos részletességűek és kissé zajosak. Ezek 12,5MP-re történő átméretezése nem mutat valódi előnyöket, hacsak nem számítjuk a kevésbé feldolgozott megjelenést. De ahogy megállapítottuk, erre ott van a Leica Authentic kapcsoló.

Az ultraszéles fotói szintén egy 50MP-es érzékelőből származnak, és 12,5MP-es felbontásban kerülnek elmentésre. Ellentétben a többi kamerával, itt a Leica Vibrant és az Authentic fotók is ugyanúgy néznek ki. Az ezzel a kamerával készített minták nagyszerűek - rengeteg részlet van, magasabb, mint amit manapság a legtöbb UW kamerán kapunk. A zaj minimális, ha van egyáltalán. A fotók pontos színeket, jó kontrasztot és nagy dinamikatartományt kínálnak. A megjelenítés természetesnek tűnik még a lombok és hasonló véletlenszerű részletek esetében is. Összességében az ultraszéles látómezejű kamera stabil teljesítményt nyújt, és kiváló fotókat készít. 

A Xiaomi és a Leica egy erős portré módot kínál, amelyből néhány lehetőség közül választhatunk: alapértelmezett (75mm, javítások nélkül), 35mm fekete-fehér, 50mm Swirly Bokeh, 75mm Portré és 90mm Soft Focus. Van egy Teljes test  mód is (bal felső sarok emberalak), amely az elsőfleges kamerával készíti a portrékat.

Az alapértelmezett portrék a teleobjektív kamerával készülnek, és lenyűgözőek. A téma részletgazdag, jól exponált és zajmentes, természetes megjelenítéssel és tetszetős színekkel. A természetes bokeh gyönyörű.

IMG_20230618_134643

A teljes 32MP-es felbontás azt jelenti, hogy a részletesség inkább átlagos lesz. És valóban az is, úgy néztek ki, mintha felskálázva lennének a 8MP-es képekről. Minden más azonban kiváló - a kontraszt, a dinamikatartomány és a színmegjelenítés. A témát jól és természetesen adja vissza, a zaj pedig alacsony.

Amit szomorúan láttunk, hogy a Xiaomi 13 Pro, ami egyfajta prémium kamerafon, még mindig az elavult 32MP-es szelfikamerát használja Quad-Bayer szenzorral, ami még 4K videófelvételt sem kínál.

A Xiaomi 13 Pro, csakúgy, mint a 12S Ultra és sok más Xiaomi, Samsung és Apple telefon, automatikus éjszakai mód feldolgozást kínál Fotó módban. Az automatikus éjszakai mód az alapértelmezett állapot.

IMG_20230618_150835

A fő kamera alapértelmezett automatikus, gyenge megvilágítású fényképei lenyűgözőek, a legjobb éjszakai képek közé tartoznak, amelyeket mostanában láttunk, és csak az ugyanazon érzékelőn származókkal vetekednek. A részletek és az általános visszaadás kategóriaelső, a dinamikatartomány lenyűgözően széles. A fehéregyensúly kiemelkedő, a színek pedig igazán szép telítettségűek. Az Éjszakai mód szinte a legtöbb jelenetnél aktiválódik, de valamivel gyorsabb, mintha manuálisan állítanánk be.

Az elsődleges kamera még Éjszakai mód nélkül is kategóriaelső fényképeket kínál. A fotók átlagos dinamikatartománnyal rendelkeznek, összességében a részletek kiválóak maradnak, az expozíció nagyszerű, a színvisszaadás és a zajcsökkentés pedig teljesen lenyűgöző.

IMG_20230618_134801

A telefotós fényképezőgép éjszakai automatikus fényképei hihetetlenül részletesek, széles dinamikatartománnyal, kiemelkedő expozícióval és színtelítettséggel. Lenyűgözően alacsony a zaj, és nagyon tetszett a kapott végeredmény.

A zoom-kamera Éjszakai módjának kikapcsolásával néha még részletesebb fényképek jelennek meg, de ezek sötétebbek és alacsonyabb dinamikatartományúak. Máskor csak sötétebb és zajosabb képeket kapunk.

Videó

A Xiaomi 13 Pro mindhárom hátsó kamerájával 4K60-as videókat tud rögzíteni, a 8K24 csak a fő kamerához érhető el. Választhatunk a h.264 és a hatékonyabb h.265 kodekek között. Mindig működik a stabilizálás mindenhol. A videó bitsebessége körülbelül 50 Mbps a 4K felvételeknél és körülbelül 100 Mbps a 8K videóknál. A hangot mindig sztereóban rögzítik 320 Kbps bitrátával, és mindig nagyszerűen szól.

A 8K24 gyenge fényviszonyok mellett készült felvétel sem rossz. Elegendő a részlet, a zaj kellően alacsony, a színek szépek, de a dinamikatartomány meglehetősen alacsony. Nagy eséllyel még mindig csak kevesen készítenek 8K-s videókat, és ezek csak néhány percre korlátozódnak, szóval nem prioritás. 

VID_20230611_175312

Az elsődleges kamera 4K klipjei kiválóak – rengeteg kidolgozott részletet és kiegyensúlyozott feldolgozást kínálnak, a színek élénkek és szépek, a dinamikatartomány is lenyűgöző, a kontraszt pedig jó. Nem látunk zajt a felvételen.

A 4K gyenge megvilágítású videók elég részletet és jó színtelítettséget mutatnak be, a zaj pedig kellően alacsony. A videók valamivel sötétebbek, mint vártuk, és alacsony a dinamikatartományuk.

VID_20230618_131906

A fő kamera éjszakai mód 4K videórögzítést is kínál, ami nagymértékben javítja az expozíciót és a dinamikatartományt; a színek is érezhető telítettségnövelést kapnak. Ezek az előnyök az élesség és a kontraszt enyhe csökkenésének rovására mennek.

VID_20230618_131958

A teleobjektív kamera kiváló 4K videókat rögzít rengeteg részlettel, pontos színekkel, széles dinamikatartománnyal és jól kezelhető zajjal. 

A stabilizálás minden kamerán elérhető, bár a teleobjektív csak optikaira támaszkodik, és nem használ elektronikus stabilizálást. Az elsődleges és az ultraszéles kamera jól stabilizált videókat rögzít, erre semmi panaszunk nincs.

VID_20230618_132232_1

Akkumulátor

A Xiaomi 13 Pro-ban egy 4.820 mAh-s akkumulátor dolgozik, kiválóan teljesít. Javult a készenléti idő az előd modellekhez képest, ráadásul jelentősen. A telefon nem csak támogatja a 120W-os gyorstöltést, de a gyári csomag tartalmazza az ehhez szükséges 6A kábelt és töltőfejet is. 

A készülék támogatja az 50W-os vezeték nélküli gyorstöltést is, ám ehhez szükséges egy erre képes töltő is, hozzá pedig 60W-os vezetékes töltőfej értelemszerűen. A fordított vezetékes és 10W-os vezeték nélküli töltés is támogatott. 

Screenshot_2023-06-18-12-39-24-087_com.miui.securitycenter

A Xiaomi 13 Pro támogatja a Boost Charge üzemmódot - ez a funkció a lehető leggyorsabb, 120W-os töltést teszi lehetővé, de csak akkor, ha a telefon képernyője ki van kapcsolva a túlmelegedés megelőzése érdekében. Ez az opció alapértelmezés szerint ki van kapcsolva, de az akkumulátor beállításain belül engedélyezhető. Természetesen töltési tesztünket a Boost móddal végeztük, mivel egyébként a telefon 60-80W-os töltésre korlátozódik.

Screenshot_2023-06-18-12-39-33-247_com.miui.securitycenter

A Xiaomi 13 Pro és a hozzá tartozó 120W-os tápegység tehát egy fantasztikus kombináció. Mindössze 75 másodperc töltés alatt 10%-ot kaptunk, 5 perc alatt pedig 33%-ot. Ezután 10 perc alatt 61%-os töltöttséget mértünk, majd 15 perc alatt 81%-os töltöttséget! A 120W-os töltés alatt a telefon egyáltalán nem lett forró, épphogy csak langyos. A teljes töltés 27 percet vett igénybe. 

Konkurencia

A Xiaomi 13 Pro az a 12S Ultra, amelyet soha nem volt lehetőségünk tesztelni, lévén sosem került a nemzetközi piacra. Ez az okostelefon luxus kialakítással, IP68-as besorolással, kategóriaelső kijelzővel, teljesítménnyel és kameraképességekkel viszont kapható. Az üzemidejét és a töltési sebességét is sokan irigyelni fogják. Valójában a Xiaomi 13 Pro egy zászlóshajó, amelyet mindenkinek meg kell fontolnia, ha csúcsminőségű okostelefont keres 2023-ban.

A Xiaomi 13 Pro hazánkban nagyjából 525 ezer forintos áron kapható, amely sajnos már egyáltalán nem számít kiemelkedően drágának. Lássuk, a konkurencia mit nyújt: 

 • A Samsung Galaxy S23 Ultra a rajongók kedvence okostelefonja, és ennek számos oka van. Kiváló AMOLED képernyője S-Pen támogatással, túlhúzott Snapdragon 8 Gen 2 chip, valamint négy csúcskategóriás kamera 200 MP-es elsődleges és két zoom kamerával 3-szoros és 10-szeres optikai nagyításhoz. Ami még jobb, az az autofókuszos szelfikamera és sokkal jobb szelfifotó- és videóminőség.
 • Az Apple iPhone 14 Pro Max egy olyan ajánlat, amelyet érdemes megfontolni, ha a legmegbízhatóbb hardver- és szoftverélményre vágyik. Az egyik legerősebb panellel rendelkezik, jobb vízvédelemmel, gyorsabb teljesítménnyel és még jobb 2x veszteségmentes zoommal. A fénykép minősége gyengébb, bár a videóé vitathatatlanul jobb. Persze, az iOS nem mindenkinek való és nem is feltétlen helytálló ajánlás egy androidos telefon tesztben. 
 • Végül megemlítjük a Huawei Mate 50 Pro-t, amely a közelmúltban kapott Gbox-integrációt az AppGallery-n – ez a funkció megkönnyíti a hiányzó Google-alkalmazások és -szolgáltatások telepítését. A Mate 50 Pro lenyűgöző a valóban változó rekesznyílással az elsődleges kamerájával és a természetes megjelenésű fotó- és videóminőséggel, beleértve a szelfi kamerát is. Az egyetlen dolog, amit nem ad, az az 5G-kapcsolat.

Összegzés

A Xiaomi 13 Pro egy olyan zászlóshajó, amelyet könnyű szeretni. Kerámia kialakítása gyönyörű, és nagyra értékeljük a végre megjelent IP68-at. Aztán ott van az iparág egyik legjobb kijelzője – egy 1440p felbontású OLED 10 bites színmélységgel, dinamikus 120 Hz-es frissítéssel és Dolby Vision támogatással és a legújabb Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészlet kategóriaelső teljesítménnyel. 

A Xiaomi 13 Pro kiváló hőkezeléssel rendelkezik, kiemelkedő teljesítményt kínál, és nem melegszik fel. Az üzemidőt és persze a töltési sebességet is dicsérhetjük. Külön öröm a 120 W-os töltő a dobozban, mert ez mostanában ritkasággá vált. A hangszórók hangereje és minősége is tetszett.

20230615_180309

A kamera részleg nem okozott csalódást; ellenkezőleg. A Xiaomi 13 Pro 2023 egyik legjobb kamerás telefonja lesz, kategóriaelső fő kamerájával, kiváló kép- és videóminőséggel, valamint 2-szeres veszteségmentes zoommal. Aztán ott van a hihetetlenül erős telefotó és telemakró kamera, amely szintén minden téren remekel, portréi pedig lenyűgözőek. Az ultraszéles kiegyensúlyozott teljesítményt is dicsérhetjük.

A Xiaomi 13 Pro azonban nem tökéletes okostelefon. Először is - nincs fogása. Lehetetlen tok nélkül használni a 13 Pro-t, mivel valószínűleg az első néhány órában eldobnánk. Emellett ott van a szelfikamera, amely méltatlan egy zászlóshajóhoz. 

20230615_180630

A Xiaomi 13 Pro az egyik legegyszerűbben kapott ajánlás, amit az utóbbi években adtunk, annak ellenére, hogy a fogásához tok kell (ezen nehezen tesszük túl magunkat). Minden ígéretet és minden fontos szempontot teljesít, és ez az egyik legszebb, legerősebb és legügyesebb eszköz, amit használtunk. Tele van élvonalbeli okostelefonnal és képalkotó technológiával, és minden fillért megér.

Előnyök

 • Prémium kerámia kialakítás, IP68 besorolás
 • Kategóriájában vezető OLED QHD felbontással, dinamikus 120Hz-es frissítéssel
 • Dolby Vision és Dolby Atmos támogatás
 • Kiváló üzemidő
 • Hihetetlenül gyors vezetékes és vezeték nélküli töltés
 • Hangos sztereó hangszórók, nagyon jó hangminőség
 • Csúcsteljesítmény és hőkezelés, lenyűgöző stabilitás
 • Kategóriájában vezető fotó- és videóminőség, kiváló portrék
 • Veszteségmentes 2x zoom a fő kamerával
 • A Leica Authentic mód nagyon pontos színeket biztosít
 • 5G, NFC, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7, infra

Hátrányok

 • A csúszós burkolat gyenge tapadást ad
 • Alap szelfi kamera átlagos minőségben