Xiaomi_11T_Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.70

Tudás: 7.84

Minőség: 7.63

Értékelés: 7.72 | Szavazatok: 63


A Mi márkának vége, éljen sokáig a Xiaomi, a vállalat elengedte az évek óta ikonikusnak számító Mi nevet a csúcskategóriás telefonjairól, a 11T sorozat lett az első az új elgondolás alapján. A szélesebb átnevezési stratégia részeként a Redmi telefonok már nem használják a Xiaomi márkanevet, a Poco-k soha nem is tették, most pedig csak a korábban Mi-ként ismert ajánlatok fogják viselni a Xiaomi „előtagot”.

A Xiaomi 11T Pro a Mi 11i alapjaira épül, amely nem épp a legnépszerűbb a 11-es családban. Az újdonság 120Hz-es OLED kijelzővel, Dolby Vision támogatással rendelkezik, Snapdragon 888 5G lapkakészlettel, prémium harman/kardon hangszórókkal és hihetetlenül gyors 120W-os töltéssel az 5000 mAh-s akkumulátorhoz.

IMG_20211020_151929

A hátlapon a kamera triót meghagyta a gyártó, adott egy 108 megapixeles elsődleges kamera 8K videofelvétellel, egy 8 megapixeles ultraszéles és egy 5 megapixeles telemakró, autofókusszal. Ez is megegyezik az eredeti Mi 11-gyel, kivéve az ultraszéles érzékelő felbontását.

A kínai gyártó a Xiaomi 11T Pro-val megpróbál nagyobb szelethez jutni abban a kategóriában, ahol a Samsung és az Apple az egyeduralkodó nagyon régóta. Ehhez a jól bevált taktikát alkalmazza, csúcs kategóriás tudáshoz némi kompromisszumra késztet, cserébe brutálisan jó árat kér. És hogy mik a kompromisszumok, amiért cserébe mindössze 250 ezer forintot kér a cég? Lássuk!

A Xiaomi hazai képviselete küldte meg nekünk a teszttelefont gyári dobozából. Fehér box, új Xiaomi logo került velem szembe. Kinyitva a készülék alatt találjuk a 120W-os fali töltőt és a 6A-es USB-C kábelt. A hagyományoknak megfelelően a szilikon tok sem maradt ki, ezt a papírok mellett találjuk, valamint gyárilag felapplikálva találunk egy fóliát is. Kedves.

Dizájn

A Xiaomi könnyen felismerhetővé tette a 11T Prot, legalábbis ami a hátlapot illeti, hiszen újratervezett lett a kamerasziget, függőlegesen elhelyezettek a lencsék. A keret hátrafelé jobban görbül, ez állítólag megkönnyíti a telefon kézben tartását, így jobban kihasználható például a MIUI egykezes módja. Bár kétségtelen, hogy sokat lendít ebben a gyárilag kapott szilikon tok is.

IMG_20211020_152126

Ha már az ergonómiánál tartunk, a 11T Pro valóban jobban kezelhető elődjéhez képest, ugyanis a 218 grammos tömeg itt már csak 204 gramm. Ezzel együtt a vastagság is csökkent, 9.3 mm helyett 8.7 mm lett, kifejezetten karcsúnak tűnik a tavalyi Mi 10T Prohoz képest.

A nálunk járt modell kék színű, fényes felülettel rendelkezik, meglepő módon az ujjlenyomatokat nem gyűjti annyira, mint amit megszoktunk az évek alatt. A 11T Pro a cég első okostelefonja, amely IP53 besorolást kapott vízcseppek és por ellen, tehát nincs IP67 vagy IP68, ez a több kompromisszum egyike, a funkció, amit be kellett áldozni a jó árért cserébe. A könnyű esőt és a medence fröccsenését túléli, de vízbe meríteni nem jó ötlet.

IMG_20211020_152455

A Xiaomi 11T Pro bal oldala teljesen üres, a hangerő- és bekapcsológombok a jobb oldalon vannak. A zár/bekapcsoló gomb felülete mindig aktív ujjlenyomat-olvasóként működik. Kitűnő sebességgel és pontossággal rendelkezik, de ha túl gyakran nyúlsz hozzá telefon nyomkodása közben, ahogy én is, akkor érdemes a felismerőt érintésről nyomásra változtatni. A 11T Pro tetején a másodlagos mikrofon és egy hangszóró található a harman/kardon logó társaságában. A másik hangszóró az alsó részen bújik meg, szimmetrikus a felsővel. Alulra került az USB-C port is, az elsődleges mikrofon, valamint a dual-SIM tálca.

Nagyon jól sikerült az új új harman/kardon hangszórók beállítása. Támogatják a Dolby Atmos technológiát és kiegyensúlyozott hangzást biztosítanak. Az alsó hangszóró érezhetően hangosabb, mint a felső, de ha mindkettő együtt dolgozik, akkor helyesen vannak hangolva.

Kijelző

A készülék előlapján találjuk a 6.67 colos AMOLED panelt, amely élénk színeket és kiváló kontrasztot biztosít, a karcállóságról pedig a Gorilla Victus gondoskodik. A felbontás 1080v×2400 képpont, ehhez 1000 nit maximális fényerő tartozik. Az extrákat HDR10+ és a valósághű színeket a Dolby Vision adja, de sokan fogják imádni az idei év szenzációját, a 120Hz-es frissítési rátát, amely ráadásul okos, így a tartalomnak megfelelően adaptívan módosítja ezt a számot.

Igen, ez visszalépés a 144Hz-hez képest, de az átlag szem számára észrevehetetlen a csökkenés, ám drasztikus az előrelépés 60 Hz-es telefonról a gördülékenység tekintetében.  

IMG_20211020_152341

120Hz-et választva a 11T Pro ezt használja a felhasználói felületen és az összes rendszeralkalmazásban, de 60Hz-re áll vissza statikus tartalomnál, például képeknél energiatakarékosság okán. A 120Hz támogatás élvez az erre alkalmas játékok esetében, ám a Netflix, a YouTube esetén 60Hz-et kapunk.

A kijelző közepén notch helyett egy lyuk található középen, ebben bújik meg a 16 megapixeles előlapi kamera. Szoftveresen „eltüntethető” a fekete lyuk, ekkor a tőle jobbra és balra eső sávrész feketére vált és nem ordít a szemünkbe a kis csúnyaság.

IMG_20211020_152204

A panel maga maradt egyenes, semmi edge vagy hajlítás, maradunk költséghatékonyak és talán kissé ütésállóbbak így a 11T Proval. A keret minden irányban vékony. A képernyő felett egy szuper vékony rács található a hanghívásokhoz. Nincs LED-es értesítés, bár különféle megjelenítési trükköket használhatunk, mint például az always-on display vagy a jelzőfény.

Teljesítmény

A burkolat alatt a Xiaomi 11T Proban a nyolcmagos Snapdragon 888 lapkakészlet dolgozik, ez nem sokkal marad le a Snapdragon 888+ és az Apple A15 Bionic mögött, szóval csúcskategóriáról beszélhetünk. A mindennapokban ez annyit tesz, hogy késésre nem kell számítani akár több alkalmazás együttes használatakor sem vagy ha nagy felbontásban rögzítünk képet/videót. Sehol egy röccenés, egy kis gondolkodás, pedig fotózásnál igyekeztem megizzasztani a gépet. Nem sikerült.

Jó hír ez a játékok szerelmeseinek is, hiszen a PUBG Mobile vagy COD Mobile is röhögve elfut a telefonon kiváló minőségben és teljesítménnyel. Itt persze már azért tud melegedni a hardver, a 11T Prot azonban fejlett hűtőrendszer támogatja, így extrém melegedésre nem kell gondolni.

A Snapdragon 888 mellé a Xiaomi 12 gigabájt villámgyors LPDDR5 RAM-ot és 256 gigabájt UFS 3.1 tárolót álmodott meg. Nem lehet okunk a panaszra!  

Android 11 és a MIUI 12.5

Gyárilag a MIUI legújabb verzióját kapjuk, a 13 év végén érkezik. Az új 11T sorozattal a Xiaomi három Android főverzió frissítés és négy év biztonsági javítás mellett kötelezte el magát. Ez egy olyan bejelentés, amely biztosan sok embert meggyőz arról, hogy 11T vagy 11T Pro-t vásároljon.

Screenshot_2021-10-17-15-40-53-834_com.miui.home

A Xiaomi 11T Pro támogatja az Always-on kijelzőt – mindig bekapcsolva, ütemezve vagy 10 másodpercig megjelenhet egy érintés után. A MIUI 12 rengeteg AOD-témát tartalmaz, vannak előre elkészítettek, de mi is gyárthatunk sajátot, a meglévőeket pedig személyre lehet szabni kisebb-nagyobb mértékben. Az Always-on kijelző a lélegző fényt is támogatja – a kijelző ívelt szélei színekkel villognak az új értesítések hatására. Látványos és egyedi.

Screenshot_2021-10-17-15-47-33-955_com.android.settings

A képernyő zárolását az oldalra szerelt ujjlenyomat-leolvasóval oldhatjuk fel. Az olvasó könnyen beállítható, villámgyors, a pontossága pedig kiváló. Érdemes a feloldási módot Nyomásra tenni Érintés helyett, így a véletlen érintések hatására nem tiltja le „véletlenül” a készülék a feloldást. 2D-s Face Unlock is elérhető, de sokkal kevésbé biztonságos, mint az ujjlenyomat opció.

Screenshot_2021-10-17-15-50-46-362_com.miui.touchassistant

A kezdőképernyő és funkciói rég ismertek, van Google Discover is bal oldalon, ez kikapcsolható. A MIUI 12-t futtató csúcskategóriás telefonok támogatják a Szuper Háttérképeket. Röviden: ez egy dinamikus háttérkép, amely minden alkalommal nagyít, amikor elhalad egy bizonyos képernyőn. A Super Wallpapers nem valami úttörő újítás, de egy nagyon koherens vizuális élményt nyújt és közben finoman, mégis feltűnően összekapcsolja a MIUI részeit. Itt öt Szuper Háttérkép érhető el.

A MIUI 12 lehetőséget ad arra, hogy az alkalmazáslistában a gyárilag megadott mappákba rendezzük az appokat, de szerkeszthetők, átnevezhetők vagy akár le is tilthatók. A gyári mappák a Minden más, a Kommunikáció, a Szórakozás, a Fotózás, az Eszközök.

Screenshot_2021-10-17-15-43-29-469_com.miui.aod

Egy másik érdekes funkció az Értesítési központra és Vezérlőközpontra osztott értesítési árnyék. Valójában az iOS-ről másolt funkció, a redőny bal oldalát lehúzva az Értesítési központ ugrik elő, a jobb oldalon való lehúzás pedig a vezérlőpultot hozza elő. Nem kötelező használni, visszaállítható az eredeti androidos verzió is.

Screenshot_2021-10-17-15-43-20-071_com.miui.aod

A MIUI biztonsági alkalmazást is kínál. Itt kereshetünk vírust vagy rosszindulatú programot, kezelhetjük a feketelistát és RAM-ot is felszabadíthatunk, de kezelhetők az app engedélyek, stb. A MIUI 12-ben saját galéria, zene és videólejátszót tartalmaz, a Mi Remote pedig az infra porthoz használható távirányító alkalmazás. A MIUI 12 még több feladat-ellenőrzőlistával és részfeladat-beállítással bővíti a Notes alkalmazást.

A MIUI 12 támogatja a Sötét módot, emellett teljesen optimalizálva van a HRR kijelzőkön való működésre. Minden sima és gyors, az animációk nem feltűnőek, mégis lenyűgözőek, a részletekre való figyelem jól sikerült.

Fotózás

A hátlapi kamerákkal még 2021-ben is baj van, ugyanis sokszor annyira kiállnak a telefon síkjából, hogy tok nélkül billeg a telefon. Nincs ez máshogy itt sem, erre megoldás a gyárilag kapott tok. Képek készítésére a Xiaomi 11T Pro három kamerát tud használni a hátlapon. A fő kamera egy 108 megapixeles, f/1.8 rekesszel rendelkező darab, ehhez egy 8 megapixeles ultraszéles és egy 5 megapixeles telekamera tartozik.

IMG_20211020_152013

Ami a fotózási képességeket illeti, a telefon szerintem árkategóriája felett teljesít abszolút. A fő kamera képes kihasználni a 9 az 1-ben binning előnyeit, hogy minden fényviszonyok között szuper képet készítsen és ennek megfelelően néha az állam is leesett.

  • A fő kamera 108 megapixeles Samsung ISOCELL HM2 1/1.52" érzékelőt használ, 0,7 µm pixeles és f/1,75 7P objektívvel. A színszűrő Nona-Bayer, ami azt jelenti, hogy 9 szenzor képpont egyesül egy 2,1 µm méretben, és az alapértelmezett kimeneti felbontás 12 megapixel. PDAF elérhető, bár optikai stabilizátor sajnos nincs. Az éjszakai mód támogatást élvez.
  • Az ultraszéles kamera 8 megapixeles Sony IMX355 érzékelőt használ az f/2.2-es objektív mögött. A fókusz a végtelenben van rögzítve. Az éjszakai módot az ultraszéles kamera is támogatja.
  • A makro kamera egy 5 megapixeles Samsung S5K5E9 1/5"-os érzékelőre támaszkodik, 1,12 µm-es pixelekkel az 50 mm-es f/2,4-es objektív mögött. Elérhető az automatikus élességállítás, 3 cm és 7 cm közötti távolságok esetén működik.

Fényes nappal kiváló dinamikatartományú és részletgazdag fotókat kapunk. A HDR mód bekapcsolásakor a színek az élénkebb oldal felé tolódnak el, ehhez mélyebb kontraszt jár, ami a látszólag unalmasnak tűnő jelenetet élénkebbé varázsolja.

IMG_20211017_141736

A többi Xiaomi okostelefonhoz hasonlóan a 11T Pro is rendelkezik egy igazán hasznos éjszakai üzemmód funkcióval, amely segíti a fényerő beállítását gyenge fényviszonyok között az általános expozíció javításával. Ez élesebb fényképeket eredményez, nagyszerű árnyékrészletekkel és élénk színekkel.

Az ultraszéles fényképezőgéppel kiemelkedő fényképeket készíthetünk jó dinamikatartománnyal és részletekkel. Ezen kívül elfogadható látószöggel rendelkezik.

Akik élvezik a makro fényképezést, támaszkodhatnak az 5 megapixeles telekamerára, vagy a 2/3x digitális zoom funkcióra a fő kamerájával. Ha már a digitális zoomról beszélünk, a nagy felbontású optika jelenléte azt jelenti, hogy a fényképek digitális kivágása után is nagyon részletes fényképeket kapunk.

IMG_20211017_145901

A kamera app egyszerű, ám személyre szabható, de azért vannak furcsaságai, ilyen például a Szuper Makro „elrejtése”, az, hogy az üzemmódok közt csúsztatással válthatunk, ám a fel-le csúsztatás nem működik. A Pro mód remekül sikerült, mindhárom kamera elérhető, adott négy fehéregyensúly vagy egy csúszkával módosítható, van egy kézi élességállítású csúszka (opcióként csúcsértékkel, különösen hasznos a makro számára) és a zársebesség (1/4000s - 30s/20s) makró esetén) és ISO vezérlés a használt kamerától függően.

IMG_20211017_145213

A Xiaomi 11T Pro három mikrofonjának köszönhetően engedélyezhetjük az Audio Zoom funkciót videók rögzítésekor, így jobban tudunk koncentrálni egy adott témára, mondjuk egy beszélőre vagy énekesre.

Akkumulátor és HyperCharge

A Xiaomi okostelefonjai híresen erősek üzemidőben, ez alól tesztünk példánya sem kivétel. Az 5000 mAh-s telep valóban jól teljesít, az egy komplett napot röhögve viszi. Ehhez jön a 120W-os, Hyper Charge nevet kapott vezetékes gyorstöltés, amihez jár (!) a fali adapter is a dobozban, valamint persze a 6A-es kábel, tehát nem kell extra pénzt költeni a telefon mellett arra, hogy egy funkciót kihasználhassunk. Ami a durva, az a HÚSZ perc alatti teljes feltöltés. Mondom 20. Perc. Tényleg. Elképesztő, lenyűgöző.

Screenshot_2021-10-17-15-52-26-516_com.miui.securitycenter

Az akkumulátor egyéként két cellából áll és ezeket külön-külön tölti a rendszer, így a túlmelegedés lehetőségét is messzire kizárták a mérnökök.

Xiaomi 120W HyperCharge (5,000 mAh)

0 min

1%

5 min

40%

10 min

63%

15 min

85%

17 min

92%

20 min

99%

21 min

100%

 

Itt jön képbe viszont egy kompromisszum, amiről a teszt elején írtam, ugyanis vezeték nélküli töltés nincs. Annyira jó áron van a telefon, hogy pár dologról le kell mondani. De tényleg lemondás, amikor húsz perc alatt nulláról száz százalékra tölthető egy telefon? Szerintem nem.

Összegzés

A Xiaomi 11T Pro egy igazi instant get modell azért az árért, amit elkérnek érte. Amiben lehet, azt adja, amit a fogyasztók elvárnak tőle, legyen szó a telefon kijelzőjéről, a prémium hangszórókról, a teljesítményéről, kamerarendszeréről, üzemidőről, töltési sebességéről, valamint az 5G támogatásáról.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a 11T Pro nem különbözik annyira a korábbi Mi 11-es telefonoktól. Az eredeti Mi 11 QHD képernyővel és 108 megapixeles kamerával rendelkezik. Aztán ott van a Mi 11i, ami nagyjából ugyanaz, de sokkal olcsóbban.

IMG_20211020_152604

Nem igazságos a 11T Pro-t a bevezetési ára alapján megítélni, összehasonlítva más telefonokkal, amelyek már legalább egy árcsökkentésben részesültek. De nem fair teljes áron megvenni a 11T Pro-t, amikor hasonló telefonokat olcsóbban lehet kapni. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy várjunk egy kicsit, amíg a Xiaomi 11T Pro megkapja az első kedvezményt, hiszen vásárlásra igazán méltó okostelefonról van szó.

Hazánkban a Xiaomi 11T Pro ára 249.999 forint, ezért a 8/128 gigabájtos modellt kapjuk.

Előnyök Hátrányok
Cseppálló burkolat (IP53) IP68 jobb lenne
Gyönyörű OLED kijelző, HDR10+, adaptív 120Hz képfrissítés Átlagosabb üzemidő
Elképesztően gyors töltés Stressz alatt gyenge teljesítmény
Fantasztikus sztereó hangszórók Nincs OIS, telefotó kamera és veszteségmentes zoom sem
Csúcskategóriás chipset és teljesítmény, 5G-vel  Nincs vezeték nélküli töltés
Megbízható és jó fotózási képesség éjjel és nappal  
Három Android főverzió frissítés ígérete