Umi Diamond

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.08

Tudás: 8.62

Minőség: 8.69

Értékelés: 8.79 | Szavazatok: 13

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Bevezető, tartozékok

Az idei évben elég erős felhozatallal állt elő az UMi, kezdve a négymagos, 1 gigabájt rendszermemóriával gazdálkodó belépő szintű mobiltól egészen a december 26-tól elővételben megvásárolható szörnyszülöttig, amiben a tízmagos MTK Helio x27 rendszerchip dübörög. Jelen írás a shenzheni gyártó legújabb gyöngyszeméről, akarom mondani drágakövéről szól. A főszereplőnk ezúttal az UMi Diamond 4G lesz, melynek megvásárlásához 119 USA dollárt kell GearBest.com kasszájánál fizetnünk, ami a járulékos költségek megfizetése után 39.000 Ft lesz.

A gyártó szülővárosa - ami Kína harmadik leggazdagabb városa - a 70-es években még néhány, halász lakta falu volt, mára már több mint 10 milliós megapolisszá vált. A hihetetlen fejlődés a kínai nyitási politika miatt következett be. Az UMi esetében valószínűleg nem látunk ilyen elsöprő fellendülést, de ki tudja? "Ismeretlen jövő közelít felénk" és "a jövő nem végleges" (Terminátor film után szabadon).

/txt/hirek/kepek/1_20170106.jpg

Az UMi nem csicsázta túl a dobozt, egy fekete kartonlapból készült téglatestet kapunk, amin mindössze a gyártó megnevezése szerepel. A kis dobozkában legfelül a telefon üldögél, ha pedig a kis tartórészt kiemeljük, akkor a további tartozékokat pillanthatjuk meg. A masina mellé egy USB 2.0 kábelt, egy 1 amperes töltőfejet és egy használati útmutatót mellékeltek.

Régebben alaptartozék volt legtöbb gyártónál a headset, ami az "inkább hagyjuk a dobozban" minőségű volt, erről leszoktak, ami nem is baj. Szerencsére kijelzővédő fólia már gyárilag felhelyezésre került, azért egy védőtoknak is örültem volna.

/txt/hirek/kepek/2_20170106.jpg

Külső, kijelző

A gyártó szerint az UMi Diamond túlélésre van tervezve, bár nem rendelkezik Ingres Protection (IP) védelemmel, azaz por és vízállóság, vagy MIL-STD-810F szabványrendszer szerinti minősítéssel, amikor is 1,22 méter magasságból ejtik le a készüléket. Laboratóriumi körülmények között különböző magasságokból és pozíciókból több ezerszer ejtették le ebben a videóban, ezzel vizsgálva, hogy mennyire bírja a kiképzést. Az ilyen felvételek látványosak ugyan, de nem életszerűek.

/txt/hirek/kepek/3_20170106.jpg

Nekem sikerült valós helyzetben is meggyőződnöm menyire strapabíró az UMi gyémántja. A felső kabátzsebem helyett az önkiszolgáló kézi autómosó előtt lévő, betonozott, víztől tocsogó kihajtójára ejtettem a telefont. Sajnos jártam már így régebben és úgy gondolom sokan mások is. Ilyenkor lehet iktatni a kukába, vagy minimum a kijelzőt cserélni. Ez esetben más lett a végeredmény, kutya baja sem lett a mobilnak. Ergo nem üres marketing duma, hogy 1,2 - 1,5 méteres magasságból pofára ejtve is túléli 80%-os eséllyel a zuhanást.

A kérdés jogos, miért nem törik össze? Mert kemény, mint a szén egy allotróp módosulata, vagyis a gyémánt, ami a természetben előforduló legkeményebb ásvány. Az UMi kompakt készülék háza fém borítást kapott, ami nagyon masszív és elegáns megjelenést kölcsönöz a készüléknek. Az öt hüvelykes, 720×1280 pixel felbontású IPS panelt a japán Nippon Electric Glass Dinorex T2X-01-es légrésmentes technológiával ragasztott kétrétegű üvege védi (Dual-Glass Twin-Shield). A dinós üveg a kémiai felületkezelésnek köszönhetően nagy ütés és karcállóságot képes elérni, ami tényleg nem csak reklámszöveg.

/txt/hirek/kepek/4_20170106.jpg

A 294 ppi pixelsűrűségű, 2.5D kialakítású megjelenítő fényereje, betekintési szögei rendben vannak. A kalibráció kissé hideg lett, amelyen a megjelenítés beállításai között a MiraVision-ban lehet korrigálni, a színek egyébként élénkek és nincsenek túlszaturálva. Az érintőpanel érzékenysége jó, 5 ujjat képes megkülönböztetni.

A telefon méretei 143×70×9.35 milliméter, ezzel a kijelző az előlap 69 százalékát teszi ki. A Diamond tömege 169 gramm, lehet is érezni, hogy van benne anyag. Felül a kamerát, a fény- és távolságérzékelő szenzorokat valamint a színes értesítési ledet láthatjuk, alul a szokásos, androidos vezérlőgombok ücsörögnek, de megvilágítást nem kaptak. A kezelőszervek jobb oldalra költöztek, itt van a hangerőt szabályozó gombpáros, valamint a kijelzőt életre keltő billentyű is. Fentre a jack dugaszt és a 2.0-s microUSB csatlakozót szerelték a mérnökök. Lent középen a hangszóró-rács és beszéd-mikrofon található. Balról semmi nem töri meg a csendet.

/txt/hirek/kepek/5_20170106.jpg  /txt/hirek/kepek/6_20170106.jpg

Az eltávolítható, zongora lakk fekete műanyag hátlap csúszós és nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat. A bal felső sarokban a kamera, alatta a ledes villanó, középen márka logo, az alsó részen pedig már a Max esetében is látott felirat olvasható. A fém borítást alul-felül két vékony csík szakítja meg, amelyek műanyagból készültek az antennajelek hatékonyabb átengedésére.

Hardver, szoftverezettség

A készülék lelke már jó ismerős, hiszen az Ulefone Metal-ban és a Vernee Thor-ban is találkoztunk vele. A MediaTek MT6753 64 bites, 28 nanométeres csíkszélességű lapkakészlet a kategóriában helytálló. A nyolc darab, Cortex-A53 mag egyenként 1,3 GHz-es órajelen ketyeg, ehhez még hozzácsaptak 3 GB RAM-ot és egy Mali-T720MP3 grafikus gyorsítót. A 16 gigabájtos belső tárolóegységből 11,07 gigabájtot lát a felhasználó vásárlás után, a további bővítés lehetséges, behelyezésekor megkérdezi a rendszer, hogy csak tárolásra, vagy telepítésre is igénybe szeretnénk venni a maximum 128 gigabájtos microSD kártyát.

/txt/hirek/kepek/8_20170106.jpg  /txt/hirek/kepek/9_20170106.jpg

A rendszer sebessége, a felületi átmenetek és az animációk sebessége is kifogástalan, ahogy az alkalmazások megnyitása és váltása, valamint a böngészési élmény egésze is. A Codemasters F1 2016 (2.3 gigabájt a mérete telepítés után) 20 perc nyüstölés után átlagosan melegedés volt, a kamera környékén érezni leginkább hőmérséklet emelkedést. A teljesítmény-tesztben elért pontszámok az alábbi képeken láthatók.

/txt/hirek/kepek/10_20170106.jpg  /txt/hirek/kepek/11_20170106.jpg

A készüléken egy natúr Android 6.0 Marshmallow operációs rendszer fut, nincs semmi erőltetett extra kezelőfelület, csupán az alap Launcher3, minden magyar, a biztonsági frissítések pedig rendszeresen jönnek. Első bekapcsolás után is érkezett két OTA update. A régi, AOSP-alapú szoftvereket, mint a Böngésző, Naptár, Galéria, Zene helyett jobb lett volna az újabb alap Google alkalmazásokat telepítené a gyártó, de ezek beszerzése a Play Áruházból pillanatok alatt megtörténhet. A szokásos ikon csere, aminek sok jelentősége nincs egy launcer váltás után és hasznos extrák beépítése, ami annál fontosabb nem maradt ki. Az alábbi képeken ezek az okos funkciók láthatóak, Kézmozdulat érzékelő és az Okos ébresztés menüpont alatt.

/txt/hirek/kepek/12_20170106.jpg  /txt/hirek/kepek/13_20170106.jpg

Rendelkezésünkre állnak a mályvacukorkás rendszer újdonságai az UMi drágakövében is, mint például az újragondolt energiamenedzsment (Doze mód), az egyéni alkalmazás engedélyek, a memória használat monitorozása, a Turbó letöltés vagy akár a felhasználók hozzáadása.

Kamerák, multimédia

A hátlapon egy 8 megapixeles Hynix Hi843b kameramodult találunk, f/2.8-as apertúrával és LED villanóval. A szenzor beszállító a SK Hynix egyébként Dél-Koreában 1983-ban alapított elismert cég. A kamera jó (rossz) szokás szerint 13 megapixelre van felskálázva, amit első körben állítsunk vissza inkább nyolc megapixelre. A szoftver fapados, AOSP-alapú kamerafelületet kapjuk, amelyben van panoráma mód, HDR, kép a képben funkció, és néhány egyéb beállítási lehetőség. Az egyszerű felület ellenére szépen teszi a dolgát a kamera, megfelelő fényviszonyoknál gyorsan fókuszál, és a képek is egy szempillantás alatt elkészülnek.

/txt/hirek/kepek/14_20170106.jpg

Az előlapra egy 2 megapixeles, fix fókuszú SuperPix SP2509 egység került, szintén szoftveresen módosítva 5 megapixelre. Videókat maximum full HD-ben rögzíthetünk, elfogadható kép- és hang minőségben. A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

/txt/hirek/kepek/15_20170106.jpg

/txt/hirek/kepek/16_20170106.jpg

/txt/hirek/kepek/17_20170106.jpg

A képek teljes méretben itt láthatóak.

Jó fényviszonyoknál elfogadható képeket készíthetünk a telefonnal, a színek rendben vannak, de a dinamikatartomány elég kicsi, és teljes nagyításnál azért már elvesznek a részletek. Túlzottan sokat ne várjuk ebben az árszegmensben egy mobiltól, hozza a kategória átlagot.

Az unalomig ismert AOSP-alapú zenelejátszó előadók, albumok, dalok és listák szerint jeleníti meg a dalokat, az opciók gombra nyomva a keverést és a hangeffekteket érjük el. Az alkalmazás kijelzi az albumborítót és a számok címét. Van RDS-es FM-rádió, ami fülhallgatót csatlakoztatása után működik csak. Ezután viszont már kihangosítva is lehet használni, illetve lehetőség van a műsorok rögzítésére is. A hangszóró minősége közepes, maximális hangerő elég csekély, a fülesre kimenő hangminőség az elmegy kategóriába tartozik.

A videolejátszó, az MP4, 3GP, MKV és a H.264 kódolású formátumokkal elboldogul, DivX/AVI fájlokat és a feliratokat nem játssza le. Érdemes meglátogatni a Play Áruházat, ahol sokkal jobb programok lelhetők fel, javaslom például a VLC-t filmek nézésére.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Adatkommunikációs szempontból korrektül helyt áll tesztalanyunk, két SIM-et kezel, plusz külön foglalat van a microSD számára. Az egyik SIM micro méretű, a másik pedig nano, bár csak dual standby-ban működik, azaz ha az egyik kártyáról hívást bonyolítunk le, a másik lekapcsolódik a hálózatról. Mindkét foglalat kezeli a 4G-t, letöltéskor maximum 150, felöltéskor pedig 50 Mbps sebességre számíthatunk. 

Támogatott frekvenciák:

  • GSM 850/ 900/ 1800/1900 (B5, B8, B3, B2)
  • WCDMA 900/ 2100 (B8, B1)
  • FDD-LTE: 800/1800/2100/2600 (B20,B3,B1,B7)

A WiFi modem 802.11 a/b/g/n szabványú, egycsatornás, közepes érzékenységű, támogatja a WiFi Direct és HotSpot funkciókat. A gyártó honlapján az 5GHz-es működési frekvencia is szerepel a specifikációkban, de ez nem valós. Bluetoothból 4.0 jár A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel, OTG támogatással (On-The-Go), vagyis külső eszközöket is lehet a mobilhoz csatlakoztatni.

A GPS modul a földi routereken és antennákon kívül a GLONASS műholdak információit is látja. A navigálás nem gond a készüléknek, gyorsan megtalálja a jelet, amit még a magasabb épületek között is biztosan tartott. Rendelkezésre áll még a közelség érzékelő, gyorsulásmérő és a mágneses tokokat érzékelő hall szenzor, az infra és NFC viszont kimaradt.

/txt/hirek/kepek/18_20170106.jpg  /txt/hirek/kepek/19_20170106.jpg

Az levehető műanyag hátlap alatt, egy eltávolítható 2650 mAh kapacitású, Sony márkájú Li-Polymer akkumulátor gondoskodik a „legyőzhetetlen” energia ellátásáról (a Bazi nagy görög lagziból tudjuk, minden szónak görög az eredete, így nem meglepő a gyémánt is görög szó, jelentése „legyőzhetetlen”, a keménységére utalva). A teszt során nálam másfél napos üzemidőt produkált, normál használat esetén két nap is kivitelezhető töltés nélkül. Egy feltöltéssel 7 órányi Youtube videó nézése volt lehetséges. A mellékelt 1 amperes töltővel 135 perc kellett 20-ról 100% ra töltéshez.

Hogy mit kapunk a pénzünkért?

A kinézet, a felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége korrekt, magasabb árkategóriában is vállalható. Hardveres és szoftveres téren is tutto perfetto. Kompromisszumot az átlagos multimédiás képességek és az alsó gombsor világításának hiánya miatt kell kötnünk, ami az árat figyelembe véve úgy érzem megbocsájtható. A készülék fehér és fekete színben vásárolható meg ide kattintva.

Kastély Béla