Ulefone_Tiger

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.00

Tudás: 8.50

Minőség: 8.57

Értékelés: 8.69 | Szavazatok: 14


Bevezető, tartozékok

Sencsen vagy ismertebb nevén Shenzhen, a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa, valamint az ország legforgalmasabb kikötője és a telefongyártás fellegvára is. Kína déli részén a metropolistól távol él a 6 tigrisfaj közül a legritkább és legveszélyeztetettebb a Panthera Tigris Amoyensis vagyis a Dél-kínai tigris. Kihalástól nem kell félnie a 2006-ban alakult OEM gyártónak, az eladásaik elég jól alakulnak, folyamatosan jönnek ki új telefonokkal és a fontosabb szakmai kiállításokon - mint amilyen például a Mobile World Congress - jelen vannak.

/txt/hirek/kepek/1_0_0_20161222.jpg

 A következő teszt egy pénztárcabarát tigrisről szól, az Ulefone Tiger 4G levadászásához 109 USA dollárt kell a GearBest.com kasszájánál hagynunk, ami a járulékos költségek megfizetése után 43.000 Ft lesz. A mai mobiltelefonok üzemideje sokszor hagy némi kívánnivalót maga után. Ezt a gyártók általában szoftveresen próbálják korrigálni, különböző energiatakarékos üzemmódokkal, vagy pedig feláldozzák a lapos dizájnt, és inkább egy vastagabb készülékházba egy jóval nagyobb kapacitású telepet applikálnak be. Jelen esetben a magnézium-alumínium házba, ami nem unibody - tehát a fém hátlap levehető -, egy 4200 mAh energiaforrás került és még a készülék vastagsága is bőven elfogatható maradt.

 A készülék egy egyszerű fekete papírdobozban érkezett, az egyhangúságot csak a fehér márka- és típusjelzés töri meg. A fedél leemelése után a tigrist pillanthatjuk meg egy kis tálcában pihenni, alatta pedig a szűken mért tartozékokat. Kapunk egy 1,5 amperes fali töltőt, egy microUSB kábelt és egy használati útmutatót. A védőfóliát a kijelzőre már gyárilag felrakták.

/txt/hirek/kepek/2_20161222.jpg

Külső, kijelző

Az Ulefone tigrisét szálcsiszolt felület-megmunkálással készült magnézium-alumínium ötvözet házba zárta. A telefon fizikai mérete 155.8×77.8×9.35 milliméter, ezzel a kijelző az előlap 69 százalékát teszi ki. A készülék mindössze 155 gramm súlyú, a phablet kategóriában ezek a méretek az általánosak. Természetesen az egykezes használat elég nehéz ilyen méretekkel, de az enyhén ívelt hátlap és a kerekded sarkak mindent megtesznek a jobb komfortérzetért.

/txt/hirek/kepek/3_20161222.jpg

 Szemből a méretes, 5,5 hüvelyk képátlójú kijelző uralja a képet. Ez egy HD (720p) felbontású, 267 ppi pixelsűrűségű IPS panel, melyet 2.5D kialakítású Gorilla Glass 3 üveg véd a sérülésektől. Remekül látható napfényben, elegendő a fényereje, a betekintési szögei pedig szélesek. Adott itt is a MiraVision menüpont, ahol a telítettség, a kontrasztok az élesség és a színhőmérséklet is finomhangolható. A felület érintésérzékenysége megfelelő, egy időben öt ujjat képes megkülönböztetni. A telefon nagyon szépen egyben van. Rendben vannak az illesztések, nincs lötyögés, nyikorgás, minden a helyén.

/txt/hirek/kepek/4_20161222.jpg

A Tiger előlapján fent az 5 megapixeles frontkamera, a beszédhangszóró, fény- és távolságérzékelő szenzor és az aprócska értesítési LED található. Az előlapi kameráról egyből a Survivor féle Eye of the Tiger (a tigris szeme) ugrott be. Régi szép idők, nem a kereskedelmi tévék csinálták a "zenész sztárokat", hanem az igazi zenészekből lettek a sztárok, de haladnunk kell, a változás szele (Wind Of Change - Scorpions) beköszöntött.

Alul középen kapott helyet a kör alakú Home gomb, mellette a menü és a vissza funkciót betöltő két kis pötty, háttérvilágítás nélkül. Minden gomb jobb oldalra került, felül a hangerőszabályzók, alatta pedig bekapcsoló gomb található. Felülre került a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, valamint a töltésre és az adatátvitelre szolgáló 2.0 microUSB port.

/txt/hirek/kepek/5_20161222.jpg

Az fém hátlap eltávolítása nem egyszerű feladat, komoly karmok, akarom mondani körmök, kellenek hozzá. Az akkumulátort ugyan nem lehet kivenni, de a microSD és a SIM kártya foglalatokhoz csak a hátlap levétele után férhetünk hozzá. A kamera középen felül, alatta a kéttónusú ledes villanó, majd ez alatt az ujjlenyomat-olvasó található. Van még egy ulefone feliratunk, valamint jobbra lent a hangszóró árválkodik, a mikrofon pedig értelemszerűen a mobil alján ücsörög. Kicsit zavaró, hogy a kamera optikája enyhén kidudorodik, asztalon használva ezért billeg. A biometrikus azonosító nagyon pontosan dolgozik, de határozottan meg kell nyomni sima érintésre nem mindig van kedve feloldani.

Hardver, szoftverezettség

A motorháztető alatt az év elején bemutatott 64 bites, 28 nanométeres csíkszélességű MediaTek MT6737 chipsetet dorombol. Az ARMv8 utasításkészletű processzorban négy darab Cortex-A53 mag dolgozik 1.3 gigahertzre skálázva, a grafikus feladatok ellátását a Mali-T720MP2 IGP végzi. Rendszermemóriából 2 gigabájt jár, a flash tároló mérete 16 gigabájt, amiből 11.2 gigabájt használható fel. Bővítésre van lehetőség külön foglalatban, akár 128 gigabájtos microSD kártyát is lekezel. A szoftver akadásmentesen fut a telefonon, élvezet használni a kütyüt, mert minden gyorsan megnyílik.

/txt/hirek/kepek/8_20161222.jpg  /txt/hirek/kepek/9_20161222.jpg

Játszani is lehet a mobilon, a HD kijelző megfelelő élményt nyújt, bár tény, hogy a komolyabb játékok, mint a Codemasters F1 2016 (2.3 gigabájt a játék mérete telepítés után) alatt már elfogy a szufla. A teljesítmény-tesztben elért pontszámok is megerősítik, bizony ez még csak egy kölyök tigris. 

A Tiger 4G javarészt gyári Marshmallow felületet használ, átszabott ikonkészlettel és a beállítások menü ikonos rendszerével, ami négy fő csoportba van elosztva, ez így egyszerű és jól átlátható. Szerencsére azt kapjuk, amire feltétlen szükség van, felesleges, root nélkül eltávolíthatatlan alkalmazásokat nem.

/txt/hirek/kepek/10_20161222.jpg  /txt/hirek/kepek/11_20161222.jpg

Előre telepítve csak egy karcsúsított Google-szoftvercsomag, Biztonsági mentés, E-mail kliens, Fájlkezelő, FM rádió, Galéria, Hangrögzítő, Letöltéskezelő, Naptár és Számológép van, a Play Áruházból azt húz le az ember, amit akar. Már megszokott módon a Chrome és a Play Music helyett AOSP alapú böngészőt és zene alkalmazást kapunk.

/txt/hirek/kepek/6_20161222.jpg /txt/hirek/kepek/7_20161222.jpg

Rendelkezésünkre állnak a 6-os Android vívmányai, az alkalmazásengedélyek egyéni rendszere, az Adaptive Storage funkció és az energiatakarékos Doze mód, vagy a Turbó letöltés. A kártyapakli-szerűen görgethető alkalmazásváltó, a kezelőfelület-hangoló és a második felhasználó hozzáadása elérhető. Hasznos extrákat a SmartWake menüpontban kapunk, mint például a dupla koppos feloldás vagy a zárképernyőre rajzolt betűkkel az azonnali funkció indítás.

Kamerák, multimédia

A hátlapra egy 13 megapixelre interpolált 8 megapixeles Sony IMX219 szenzor került, 5 darabból álló lencsekészlettel, autofókuszal és kéttónusú LED-es villanóval. Az előlapra Samsung S5K5E2 került azonos lencseszámmal és szintén szoftveresen módosítva 5-ről 8 megapixelre. A kamera szoftver szintén AOSP-alapú, meglehetősen egyszerű, ennek ellenére szinte mindent be tudunk állítani, amit csak szeretnénk, legyen az ISO érték, expozíció, fehéregyensúly, mosolyfelismerés, HDR vagy panoráma.

/txt/hirek/kepek/12_20161222.jpg

/txt/hirek/kepek/13_20161222.jpg

/txt/hirek/kepek/14_20161222.jpg

Egész jó képminőséget produkál az Ulefone Tiger 4G. A színek szépek, az élesség is elég jó, a zaj alacsony, habár a finomabb részletek elmosódnak, a képek szélei nem homályosodnak vagy zajosodnak. A fotós teljesítményt dicséret illeti, abszolút vállalhatók a képek, főleg ebben az árszegmensben. Videofelvételeket maximum 720p-ben és 30 fpssel rögzíthetünk. A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

A képek teljes méretben itt láthatóak.

Az FM-rádió nem maradt ki, füles csatlakoztatásával lehet működésre bírni, műsorokat tudunk rögzíteni és az RDS-információk is megjelennek a kijelzőn. Az utolsó generációsAW8739 audio chipset miatt a hangszóró nem szól rosszul, a maximális hangerő teljesen rendben van, a fejhallgatóra menő hangminőség kategóriájához képest abszolút átlag feletti, jobb fajta fejhallgató használatával komoly zenei élményt nyújt.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A készülék két microSIM-et fogad be, ráadásul mindkét kártya képes 4G hálózatokra lépni. A telefon dual standby technológiájú, alapértelmezetten tehát mindkét kártya hálózaton van, de ha az egyikkel hívásban vagyunk, akkor a másik lelép a hálózatról a beszélgetés ideje alatt. A hangminőség megfelelő, mindkét oldalon jól érthető és hallható. 

Támogatott frekvenciák:

 

  • 2G: 850/900/1800/1900 (band5,band8,band3,band2)
  • 3G: 900/2100 (band8,band1)z
  • 4G: 800/900/1800/2100/2600 (band20,band8,band3,band1,band7)

 

Adatkommunikációs szempontból persze itt még nem ér véget a történet, hiszen a mobilban találunk még 802.11 b/g/n-es, internet-megosztásra használható Wi-Fi-t, Bluetooth 4.0-t, valamint GPS-t, sajnos GLONASS támogatás nélkül. A navigációs képességeket a Sygic GPS Navigation segítségével próbáltam, 200 kilométeres távon, tökéletesen működött. Mindenképpen a pozitív oldalra tartozik az USB-OTG megléte, ami nálam gyakran használt funkció. Szenzorokból kapunk közelség-érzékelőt, fényérzékelőt, gyorsulásmérőt, azonban iránytűt és gyroszenzort nem. Az NFC és az infra ritka vendég, itt is kimaradt.

/txt/hirek/kepek/15_20161222.jpg  /txt/hirek/kepek/16_20161222.jpg

A levehető hátlap alatt egy 4200 mAh kapacitású, Sony által gyártott Lithium-Polymer akkumulátor találunk, ami házilag nem eltávolítható. A teszt során két és félnapos üzemidőt futott meg, jó sok nyomkodással. Normál használat esetén a 3-4 napot is kibír a tigris kölyök etetés nélkül. A feltöltött telefon lemerítése 7 óra Youtube videó nézéssel jött össze. A mellékelt 1,5 amperes töltővel 135 perc kellett 20-ról 100% ra töltéshez.

/txt/hirek/kepek/17_20161222.jpg

Hogy mit kapunk a pénzünkért?

Egy fémházba bújtatott junior nagymacskát, az átlagos használathoz bőven elegendő hardverrel, ujjlenyomat-olvasóval, dicséretre méltó üzemidővel, jó audio- és kamerás képességekkel. Véleményem szerint 43 ezer forintért nem egy rossz ajánlat. A készülék arany, szürke és fekete színben vásárolható meg ide kattintva.

Kastély Béla