UleFone_Metal

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.14

Tudás: 8.21

Minőség: 7.97

Értékelés: 8.10 | Szavazatok: 29


Bevezető, tartozékok

Az Ulefone 2006-ban alakult shenzheni OEM vállalat, amely 2014-től forgalmaz saját brand alatt mobilkészülékeket. A gyártó nevét valószínűleg kevés európai felhasználó ismeri, a cég azonban jól látható módon arra törekszik, hogy a nemzetközi piacra is betörjön. Jelen volt idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress – MWC) is.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (1)_20160929.jpg

A mai tesztalanyunk az Ulefone Metal 4G, ami most 110 USA dolláros áron plusz prémium kiegészítőkkel megvásárolható a GearBest.com webáruházban. Nem mindenki vágyik phabletre annak ellenére, hogy az általános trend az 5,5 hüvelykes kijelző. Az arany középutat az 5 hüvelykes megjelenítővel szerelt telefonok jelenthetik, kényelmesen kezelhető egy kézzel, nem húzza le a zsebet és elég nagyban képes megjeleníteni a tartalmakat. Számunkra lehet jó választás a fémházas, nyolcmagos processzorral, 3 gigabájt rendszermemóriával, biometrikus azonosítóval és Android 6.0 operációs rendszerrel ellátott Metal 4G.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (2)_20160929.jpg

Az első impulzusokat egy telefonról a kicsomagoláskor kapjuk, jelen esetben az első benyomás csaknem tökéletes. A matt fekete papírdoboz elegáns megjelenésű, a tetején és oldalán elhelyezett ezüstszínű márka és típusjelzés is nagyot dob a látványvilágon. A készüléket és a tartozékokat is rejtő belső dobozt oldalról kell kihúzni, elsőként fekete papír tálcában a telefont pillanthatjuk meg, amire már gyárilag felhelyeztek egy védőfóliát. Alatta ízlésesen elhelyezve egy nagyobb méretű fekete tálcában az 1 amperes hálózati töltőfejet, SIM-tűt és egy microUSB kábelt találunk.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (3)_20160929.jpg

A doboz aljában az extra saját márkás tartozékokat találjuk, mivel a telefonok és okos órák mellett kiegészítőket is gyártanak. Szóval kapunk egy 9H keménységű ultra tiszta képernyővédő fóliát a hozzá való Toolkittel, egy prémium minőségű flipes tokot, valamint egy használati útmutatót. Egyedül a headset maradt ki.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (4)_20160929.jpg

Külső, kijelző

Az Ulefone "Metal" név már önmagában is utal arra, hogy a ház fémből készült, egészen pontosan alumíniumból. A CNC vágással és a szemcseszórással polírozott készülékház a jóval drágább árszegmensben is simán vállalható lenne. A telefon pontos fizikai mérete 143×71×9.35 mm, ezzel a kijelző az előlap 68.13 százalékát teszi ki. A mobil 155 grammot nyom, ez nem kimondottan kevés, de nem is húzza a zsebünket és hosszan kézben tartva sem kényelmetlen. Az 5 hüvelykes Gorilla Glass 3 védelmű kijelzőn 720×1280 pixel jelenik meg, a 300 ppi-s képpontsűrűség mellett.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (5)_20160929.jpg

Az IPS panelnek éles képe és szuper fényereje is van, nappal tökéletesen látható a tartalom, a betekintési szögek is rendben vannak. Automata fényerőszabályzás nincs, helyette az alkalmazkodó fényerő opciót választhatjuk, ami egész jól végzi a feladatát. A fehéregyensúly egy picit kékes, de ezt szoftveresen kalibrálhatjuk MiraVision segítségével. Az érzékenységet sem érheti kritika, maximum öt ujjat tud egyszerre kezelni a képernyő.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (6)_20160929.jpg

Alul a három darab kapacitív gomb kapott helyet, némileg meglepő, hogy háttérvilágítás nélkül. A felső részen helyezkedik el az 5 megapixeles előlapi szelfi kamera, a fény- és közelségérzékelő szenzor és a beszélgetési hangszóró, sajnos az értesítési led kimaradt, ami elég nagy hiba.

 /txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (22)_20160929.jpg

A lekerekített 2.5D technológiával készült keret miatt kellemes a telefon fogása, a fémnek hála tényleg prémiumérzést kapunk. A mobil bal felső szélére került az a tálca, amibe egy nanoSIM-et és egy microSIM-et, vagy egy nanoSIM-et és egy microSD memóriakártyát rakhatunk: magyarán a készülék dual SIM-es, de ha két kártyával használjuk, a memóriabővítésről le kell mondanunk. Alul a microUSB csatlakozó a főszereplő, ami mellett a beszédmikrofon található. A készülék jobb feléről szabályozhatjuk a hangerőt, valamint itt kapcsolhatjuk be a kijelzőt illetve magát a készüléket is. A gombok nyomáspontja abszolút rendben van, nem lötyögnek. Bal oldalon felül pedig a 3,5 milliméteres kimenet árválkodik.

 /txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (7)_20160929.jpg

Mivel egy unibody eszközről beszélünk, a hátlap és a szélek ugyanabból az egy darab fémből készültek, egyedül hátul a felső és az alsó elem műanyag, hogy az antennák szabadon kapják a jelet. A kamera középen felül található, alatta a LED-es villanó, majd ez alatt az ujjlenyomat olvasó érinthető meg. A szenzor nem csupán gyors, hanem pontos is, tízből legalább kilencszer jól ismeri fel az azonosítókat. Lent, a kis műanyag sávon balra eltolva alakították ki a hangszóró nyílását, amin két kis pöcköt is elhelyeztek, emiatt akkor is jól hallatszik, ha asztalra téve csörren meg a mobil. A hátlap nem szedhető le, így tehát az akkumulátort sem tudjuk kicserélni. A telefon három színben vásárolható meg, fekete, szürke vagy ezüst.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (10)_20160929.jpg  /txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (11)_20160929.jpg

Hardver, szoftverezettség

Az Ulefone Metal 4G-be egy 64 bites, 28 nanométeres csíkszélességű MediaTek MT6753 chipsetet szereltek. Az ARMv8 utasításkészletű processzorban nyolc darab, egyenként 1,3 gigahertzre skálázott Cortex-A53 mag dolgozik, a grafikus feladatokban a Mali-T720MP2 IGP segít. A rendszermemória mérete 3 gigabájt, tárolóegységből pedig 16 gigabájt jut, amiből 12 gigabájt használható fel szabadon, a bővítés értelemszerűen microSD kártyával lehetséges. A kártyát elsődleges telepítési helynek is lehet formázni (Adoptable Storage).

A HD felbontású megjelenítő és ez a hardveres összeállítás jó párosítás, ezt már több telefon esetén is tapasztaltam. Ennek megfelelően a rendszer sebessége és reszponzivitása, valamint a stabilitás is tökéletesen megfelelő. A játékok futtatását nem teszteltem, de a lentebb lévő videóban látható a játékteljesítmény felmérésére szolgáló Real Racing 3 futtatásáról is részlet, amiben jól teljesített a Metal 4G. A teljesítmény-tesztben elért pontszámok az alábbi képeken láthatók.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (8)_20160929.jpg   /txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (9)_20160929.jpg

 A készüléken az Android 6.0-ás verziója fut vegytiszta állapotban. Mit is jelent ez? Ahogy azt a Google megálmodta a Nexus telefonokra, Play Áruház telepítve van, ami kell pluszban a felhasználónak azt letölti. Pluszban csak a Gmail és a Térkép alkalmazás van gyárilag installálva. A friss Marshmallow Android verzió nincs teletömve bloatware kategóriába tartozó alkalmazásokkal, amit a legtöbb ember úgysem használna. Véleményem szerint ez így Tutto perfetto!

A szoftver tartalmazza az összes újítást, ami az Android 6.0-ban debütált, megkapjuk többek között az újragondolt alkalmazásengedély rendszert, az Adaptive Storage funkciót és az energiatakarékos Doze-t. Az Adaptive Storage lényege, hogy készülék belső memóriáját és a microSD kártya kapacitását egybe lehet olvasztani, így már nem kell többé aggódni, hogy nincs elég tárhely. A Doze pedig korlátozza az appok hálózati hozzáférését és a számításigényes feladatokat, ezáltal javítva az üzemidőn, de ez csak akkor működik, amikor nem használjuk a készüléket.

Az Ulefone azért eszközölt némi változtatást és adott pár hasznos extrát is a mályvacukorkás rendszerhez. Átdolgozták a beállítások menüt olyanra, amit először 2014-ben a nagynevű koreai gyártó Galaxy S5 készülékén láttam. Az első gondolatom az volt, a teszt véget ért, itt a telefon megbukott, de pár perc használat után megváltozott a véleményem pozitív irányba. Az ikonos rendszer négy fő csoportba elosztva egyszerű és jól átlátható, nem is rossz ez.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (12)_20160929.jpg   /txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (13)_20160929.jpg

A hasznos extrák között kapunk például mozgásvezérlést, amikor is elég csak a kezünket a szenzor előtt elhúzni és tudunk lapozni a galériában vagy zeneszámokat továbbléptetni a képernyő összemaszatolása nélkül. Elérhető a dupla koppintásos kijelző felébresztés, vagy ha valaki hív minket, a fülünkhöz téve a telefont fogadhatjuk egyből a hívást. Szintén hasznos a telefon csörgésekor vagy az ébresztő bekapcsolásakor a lefelé fordításos némítás. A lezárt kijelzőre rajzolt szimbólum alapján egy funkció azonnali indítása látványos, ám energiapazarló is. A Smart Float Window funkció (lebegő ablak) egy kis pont a képernyőn, amire rábökve a leggyakrabban használt alkalmazásokat érhetjük el, is sok felhasználónak hasznos lehet. Lehetőségünk van még egyéni betűtípust is beállítani, extrákból tehát jutott bőven.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (14)_20160929.jpg

Kamerák, multimédia

Az Ulefone Matal 4G hátlapjára egy 8 megapixeles Sony Exmor IMX149 harmadik generációs CMOS szenzor került F/2.0 rekeszértékkel. Az alacsonyabb árszegmensben megszokott módon a felbontást szoftveresen interpolálták 13 megapixelesre. Ez negatívan hat a képek minőségére, ugyanakkor a reklámfotókon jobban néz ki a magasabb felbontásúnak beharangozott képalkotó. Az AOSP-alapú szoftver eléggé fapados, csak a panoráma, az arcszépítő, az élő fotó és a HDR mód érhető el. A kézi beállítások között a fehéregyensúly, az arcszépítés, az érzékenység, az expozíció, az önkioldó állítható, plusz elérhető a mosolyra és a kétujjas jelre való exponálás is. Az autófókusz nem túl gyorsan, de jól működik. A szimpla LED-es villanó néhány méteren belül egész erőteljes fényt ad.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (15)_20160929.jpg

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (16)_20160929.jpg

Videofelvételeket maximum 1080p-ben és 30 fpssel rögzíthetünk. Az előlapi kamera 2 megapixeles OmniVision OV9762 érzékelő, a natív felbontást itt is mesterségesen tornázták fel 5 megapixelre, teljesen értelmetlenül. A hátlapi és az előlapi kamerát is inkább a valós felbontáson érdemesebb használni. A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (18)_20160929.jpg  

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (17)_20160929.jpg

Zene lejátszására is AOSP alapú szoftvert kapunk, amely előadok, albumok, dalok és listák alapján rendezi az állományokat. A hangszínszabályzó és az FM-rádió adott, az utóbbit füles csatlakoztatásával lehet működésre bírni, műsorokat tudunk rögzíteni és RDS-információk is megjelenek a kijelzőn.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (19)_20160929.jpg  /txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (20)_20160929.jpg

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az Ulefone Metal egy nanoSIM-et és egy microSIM-et (vagy egy nanoSIM és egy microSD-t) fogad be dual standby technológiával, azaz két számmal is a hálózaton lehet lógni egyszerre, ha viszont az egyikről hívás folyik, a másik lekapcsolódik. Mindkét foglalat 4G képes. A beszélgetési hang minősége rendben van, mindkét oldalon jól érthető és hallható.

Támogatott frekvenciák:

 

  • GSM: 850/900/1800/1900 (band5, band8, band3, band2)
  • WCDMA: 900/2100 (band8, band1)
  • FDD-LTE: 800/900/1800/2100/2600 (band20, band8, band3, band1, band7) 
  • TDD-LTE: 2300 (Band40)

 

Igen, támogatja a B20-at, Vodafone kártyával vidéken is van 4G. A WiFi modem 802.11b/g/n szabványú átlagos érzékenységű, Direct és hotspot funkciókkal. Bluetoothból 4.0 jár A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel, OTG támogatással. A navigáláshoz a készülék a földi routereken és antennákon kívül a GLONASS műholdak információit is képes feldolgozni, így a pozicionálás villámgyors, a jelet stabilan tartja. Rendelkezésre áll még az iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő és a mágneses tokokat érzékelő hall szenzor, az infra és NFC viszont kimaradt. 

 A nem eltávolítható fém hátlap alá egy 3050 mAh kapacitású, Sony gyártmányú Lithium-ion Polymer akkumulátort épített be a gyártó. A teszt során másfél napos üzemidőt produkált, normál használat esetén két nap sem elképzelhetetlen töltés nélkül. A MinDig TV adását 5 órán át sikerült streamelni. A mellékelt 1 amperes töltővel 150 perc kellett a teljes feltöltéshez.

/txt/hirek/kepek/Ulefonemetal (21)_20160929.jpg

Az Ulefone Metal 4G megvásárlásakor 110 USA dollárt kell a GearBest.com kasszájánál hagynunk, plusz a járulékos költségek (ÁFA és posta) megfizetése után a számla 40.000 Ft lesz.

Mit kapunk a pénzünkért? Egy elegáns megjelenésű, fém házas kompakt méretű, 2.5D technológiával készült Gorilla Glass 3 védelmű kijelzőt. Az MT6753A chispetet, a 3 gigabájt RAM-ot és sallangmentes Android 6.0 rendszert, amire egyébként OTA keresztül további frissítéseket ígér a gyártó. Fürge és stabil rendszert, nincsenek akadások, fagyások. Nagyon jó GPS képességeket, gyors és pontos ujjlenyomat olvasót, valamint 800 MHz-es LTE-t támogatást. A hozzá adott kiegészítő flipes tok és üvegfólia is követendő példa lehetne más márkák esetében is.

Negatívumként megemlíteném az átlagos Wi-Fi érzékenységet és kamerákat, de a kategória átlagát bőven hozzák. A készenléti fogyasztás értéke egy picit magas, ami a későbbiekben valószínű orvosolnak majd egy frissítéssel. Véleményem szerint nagyon jó vétel ennyi pénzért, nekem tetszett! Ajánlom még a fentebb található videó megtekintését, magáért beszél.


Kastély Béla