Ulefone_Gemini

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzat


Szavazás
Külső: 9.08

Tudás: 8.54

Minőség: 8.54

Értékelés: 8.72 | Szavazatok: 37

Szavazzon Ön is!

Ulefone Gemini 4G

Bevezető, tartozékok

A dupla hátlapi kamerával rendelkező okostelefonok pár évvel ezelőtt még igencsak ritkaságnak számítottak. A helyzet azonban megváltozott, bőséges a kínálat ezen a téren, ami nekünk, felhasználóknak nagyon jó, de sajnos nagyon kevés az olyan közöttük, amelyek ára általános mércével mérve is megfizethetőnek számít.

A „kettő jobb mint egy”- vonatra felültek a kisebb gyártók és az alacsonyabb árkategóriába is elhozták az utóbbi időszak egyik legmarkánsabb mobilos trendjét, a dupla hátlapi kamerát. Az Ulefone egy shenzheni OEM vállalat, a B-brandet erősíti, 11 évvel ezelőtt kezdte meg a működését, Európában egyre ismertebbek, rendszeres résztvevői a barcelonai Mobil Világkongresszusnak (Mobile World Congress – MWC) is.

A hátlapi két szenzort mindenki máshogyan használja, a Huawei monokróm felvételekre, az LG széles látószögűre, az Apple közeli felvételekhez. Az Ulefone ezt a sokféle megközelítést egyetlen mobilban kombinálta. A fő munkát jelen esetben a 13 megapixeles egység végzi el, az 5 megapixeles kiegészítő fénylesőt pedig az extra trükkökhöz veti be a rendszer.

A kamerás képességekről majd később, inkább nézzük meg, mit tartogat nekünk az Ulefone Gemini 4G doboza.

Ulefone Gemini doboza

A csomagolásra egy rossz szavunk nem lehet, a fehér kartondobozon jól kiemelték, mire is lett kihegyezve a telefon. A Gemini feliraton a két i betűre pontként helyezett kamera szimbólum is erőteljes utalás, itt bizony egy két hátlapi kamerás mobil fog szembenézni velünk a fedél leemelése után. A belbeccsel sincs gond, kifejezetten tisztességes a doboz tartalma, 1,5 amperes töltőfej, microUSB-kábel, egy szilikon tok, némi leírás, valamint egy kijelzővédő üvegfólia és egy SIM-tű lakik a telefon alatt. Egy fólia gyárilag is van az előlapon. Headset szerencsére nincs, úgyis amit ebben az árkategóriában szokás a telefon mellé csomagolni, az általában kerülendő kategóriába tartozik.

Tartozékok

Külön kitérnék egy nekem nagyon tetsző plusz tartozékra. A lenti képen látható, a telefon hátlapjára egyszerűen és gyorsan rögzíthető tartóra. Hasznos kis találmány, jól jön egy hosszabb telefonbeszélgetés alkalmával, mert biztos fogást nyújt, vagy filmek nézésekor praktikus kitámasztóként szolgál.

Plusz hasznos tartozék

Külső, kijelző

A fémből készült Ulefone Gemini 154,5×76,8×9,1 milliméteres méretekkel rendelkezik, és egészen pontosan 185 grammot nyom, ezzel se nem könnyű, se nem kicsi. A CNC vágással és szemcseszórással polírozott készülékház nemcsak képen, de élőben is nagyon dögösen néz ki. Az unibody készülékház összeszerelés minősége hibátlan, jó kézbe venni, bár egy picikét csúszós a felülete.

Nagyon dögösen néz ki

Az előlapon terpeszkedik a Sharp által szállított, Gorilla Glass 3 üveggel védett, 5,5 hüvelykes, 1080×1920 pixel felbontású panel, ami a maga 401 ppi-s képpontsűrűségével egész éles képet alkot. Az érzékenysége jó, maximum öt ujjat képes rendesen kezelni, a betekintési szöge viszont közepes, oldalról nézve jelentősen csökken az egyébként meglepően kellemes fényerő. A megjelenítés egész jól testre szabható, a MediaTek-féle MiraVision segítségével lehetőségünk van állítani a kontraszt, a telítettség, a fényerő, valamint az élesség értékeit, és a színhőmérséklet is beállítható.

Jó kézbe venni

Az előlap terjedelmes részét a 2.5D-s 5,5 hüvelykes, LTPS (low-temperature polycrystalline silicon, azaz alacsony hőmérsékletű polikristályos szilikon) kijelző foglalja el. A FHD kijelző képes megjeleníteni a színskála 96%-át (NTSC), ami tökéletes látványt eredményez minden fényviszonyban, legalábbis a marketingszöveg szerint, ez hellyel-közzel igaz.

Felül találhatjuk a távolság- és fényérzékelő szenzorokat, a beszédhangszórót, valamint az 5 megapixeles előlapi kamerát. Érthetetlen módon az értesítési LED kimaradt, komolyan nem értem, miért kell ezen a pár dolláros mütyürön spórolni. Lent mindössze egy fizikai ujjlenyomat-olvasó programozható home gombot találunk, nincsenek mellette kapacitív gombok. Az igény szerint ki-, bekapcsolható és testre szabható virtuális billentyűk az IPS paneltől lopnak maguknak helyet.

Az általános gyakorlattól eltérően itt a baloldalra helyezték a hangerőszabályzó és bekapcsoló gombokat, ami elsőre szokatlan volt, de pár nap eltelte után nem okozott gondot. Jobb oldalon a dedikált kameragomb van középpontban, felette a SIM-tálca található. A hátlapon felül a 13 megapixeles elsődleges kamera, alatta egy dupla LED-es villanó, majd a másodlagos kamera és középen az ulefone felirat zárja a sort.

Hátlap

Alul középen csak a hagyományos microUSB port, balra tőle a mono hangszóró, jobbra pedig mikrofonnyílás található, a 3.5 mm-es jack csatlakozó pedig fentre került.

Hardver, szoftverezettség

A rendszerchip ismerős lehet, a Nomu S20 gépházában is ez a 28 nanométeres MediaTek MT6737T lapka dolgozik, a 4 darab, 64 bites, 1,5 gigahertzes Cortex-A53 magból álló processzort egy Mali-T720 MP2 grafikus gyorsító segíti. Ezt a mobilt igazából nem teljesítményigényes 3D-s játékokra tervezték, hanem stabil működésre. Emellé kapott 3 GB RAM-ot, hogy azért a rendszerrel ne legyen probléma, illetve 32 gigabájt (256 GB-ig) bővíthető tárhelyet, ami pedig bőven elegendő lehet adataink tárolására.

A teljesítmény-tesztben elért pontszámok a lentebbi képeken láthatók.

AnTuTu  Geekbench 4

A rendszer sebessége egész korrekt, nem találkoztam megakadásokkal, ha a telefon normál funkcióit vagy az előre feltelepített alkalmazásokat nyitottam meg. Természetesen a hardvergyilkos játékok, mint például az F1 2016, amely alatt a Qualcomm Adreno 510 IGP-vel szerelt privát telefonom is kifullad, döcögve fog futni, ugyanis a Mali-T720 ugyanis erre egyáltalán nincs felkészítve, persze közepes igényű játékokat gond nélkül lehet futtatni.

Az Ulefone Gemini 4G Marshmallow 6.0 rendszerrel érkezett, melyre a kicsomagolás és beüzemelés után gyorsan érkezett is két OTA frissítés. Jelenleg a 2017.03.17. V3.09-es verzió a legfrissebb, de az androidos biztonsági csomag sajnos elég koros. Pánikra semmi ok, a gyártó ígérete szerint hamarosan megkóstolhatjuk a sokkal finomabb Nougat 7-es Android főverziót.

A telefonon lévő szoftvert egy picit átszabták  A telefonon lévő szoftvert egy picit átszabták

A jelenleg a telefonon lévő szoftvert egy picit átszabták, minimálisan különbözik csak a gyári Android felülettől. A gyártó ránk bízza, hogy milyen alkalmazásokat szeretnénk telepíteni, csak egy soványka Google csomagot kapunk. Ezzel egyébként nincs is gond, a Play Áruház mindig a rendelkezésünkre áll. Anno a japán autók műszerfalának elengedhetetlen tartozéka volt a kvarcóra, itt az AOSP-alapú szoftverek azok, ahogy ezt már megszokhattuk, a huncut kínai mérnökök ide is beépítettek pár darabot. Kapunk egy csomó hasznos okosságot is, az alábbi képeken láthatók ezek.

Hasznos okosságok 1  Hasznos okosságok 2

 

Kamerák, multimédia

Az Ulefone találóan Ikrek, azaz Gemini névválasztása nem véletlen. A 13 megapixeles f/2,2-es rekeszértékű Panasonic MN34152 és a Galaxy Core GC030 szenzor, mint két jó testvér együtt dolgoznak a „tökéletes” képek érdekében. Vajon elfelejthetjük a tükörreflexes Digital Single Lens Reflex (DSLR) fényképezőgépünket és a hatszor ennyiért vásárolt almás mobilunkat is iktathatjuk a kukába?

Sajnos nem, pedig ebben a videóban látványosak a történések. Az elkészült képek minősége ebben az árkategóriában (40-50 ezer forint) egészen jó, sőt, nagyon jónak mondható, bár amikor az első képet lőttem vele, észrevettem, hogy az optimalizáláson van mit javítani. Tökéletes vonalélességet ne várjunk, de a dinamikatartomány és a részletesség egész jó, még a távoli szövegek is kivehetők, a színek is rendben vannak. A PDAF-fel (mozgáskövető autofókusz) megtámogatott kamera gyorsan fókuszál. Az éjszakai fotózás feladja a leckét a közepes fényerejű dupla, de egytónusú LED villanónak, csodára ne számítsunk.

Az előlapra egy f/2,8-as rekeszértékű lencsével szerelt 5 megapixeles Galaxy Core GC5005 kamera modul került, szelfik készítésére ez bőven jó. Videókat maximum Full HD-ban vesz fel a mobil, méghozzá 30 fps sebességgel.

A kameraszoftvert egy kicsit átdolgozták

Nézzük meg gyakorlatban, hogy működik a fényképezés. Alapértelmezetten a felső kamera végzi a munka oroszlánrészét, az alatta lévő másodlagos pedig csak arra szolgál, hogy adatokat gyűjtsön a környezetről, mint például távolság, mélység, fényadatok. Nagyon jól kitalálták az Ulefone-nál, akarom mondani lemásolták. Gyenge fényviszonyok mellett is részletgazdag képeket kapunk a plusz információk alapján. A DSLR kamerákhoz hasonló háttérhatást lehet elérni (elvileg).

A kameraszoftvert egy kicsit átdolgozták, a szokásos menüpontok megvannak, de van pár plusz elem, amelyek az arcszépség és SLR mód. Az első nem nagy szám, ellenben az utóbbival. Az SLR esetünkben a bokeh hatást takarja. A kifejezés egyébként a Japán boke szóból származik, jelentése „homály” vagy „elmosódottság”. Leegyszerűsítve mélysége lesz a képnek, csak a fókuszálásra kijelölt terület éles, körülötte minden homályos. Nem egészen úgy működik, mint a tükörreflexes fényképezőkön, amelyeknél a távolság határozza meg, hogy mi legyen éles. Ha ezt a módot választjuk, akkor meg kell jelöljük a fókuszpontot, majd egy csúszkán állíthatjuk azt be, hogy mennyire mossa el a hátteret az algoritmus.
A lentebb látható, az első fotó módban (két kamerával), a második eltakart másodlagos kamerával, a harmadig SLR módban készült, közvetlen egymás után tripod használatával. A fókusz a bromélia virágára volt állítva.

A fókusz a bromélia virágára volt állítva

A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

A szokásos tesztképek 1

A szokásos tesztképek 2

A szokásos tesztképek 3

A képek teljes méretben itt láthatók.

Zenelejátszóból az unalomig ismert klasszikus AOSP jut, annak minden megszokott funkciójával, mint az albumok, előadók és dalok szerinti listázás, a lemezborítók integrálása, vagy a hangszínszabályzás lehetősége. Nem maradt ki az FM-rádió sem, ami füles csatlakoztatásával indítható el, lehet műsorokat rögzíteni és az RDS-információk is megjelennek. A praktikusan elhelyezett mono hangszóró szépen szól, maximális hangerőn is csak nagyon keveset torzít. A fejhallgatóra menő hangminőség rendben van, jobbfajta fejhallgató használatával nem lehet ok a panaszra.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az Ulefone Gemini 4G egy nanoSIM és egy microSIM, vagy egy microSIM és egy microSD kombinációban használható. Mindkét SIM kártya képes 4G hálózatokra lépni, dual standby technológiával, azaz két számmal is a hálózaton lehet lógni egyszerre, ha viszont az egyikkel telefonbeszélgetést intézünk, akkor a másik lelép a hálózatról. A beszélgetés hangminőségét mindkét oldalon, tisztaságban és hangerő szempontjából is jónak találtam.

Támogatott frekvenciák:

- 2G GSM: 850/900/1800/1900 (B5/8/3/2)
- 3G WCDMA: 2100/900 (B1/8)
- 4G FDD-LTE: 800/1800/2100/2600/900 (B1/3/7/8/20)

A Wi-Fi modem 802.11a/b/g/n szabványú, használható Wi-Fi Hotspotként, látja az 5 GHz-es hálózatokat is, Bluetooth 4.0 található meg benne A2DP-vel, a helymeghatározásban pedig a GLONASS műholdak is segítségünkre vannak. A 2.0-s microUSB port OTG-képes, tehát adathordozót vagy perifériát lehet hozzá csatlakoztatni. A navigációs képességeket ismét a Sygic GPS Navigation segítségével teszteltem, probléma nélkül hozta az elvárhatót. Szenzorokból közelség-érzékelőt, fényérzékelőt, gyorsulásmérőt és iránytűt kapunk.

A teszt során másfél napos üzemidőt produkált  GPS

A 3250 mAh kapacitású Lithium-Polymer telepet nem lehet cserélni, mert a hátlap nem pattintható le. A MediaTek féle Pump Express gyorstöltés támogatott, 1 óra 48 perc alatt töltött 20-ról 100%-ra a készülék. A teszt során másfél napos üzemidőt produkált, kevesebbet használva, átlagban háromórányi bekapcsolt kijelző idővel két napot is kihúzott töltő használata nélkül. Két órányi YouTube videónézés alatt harminc százalékot merült a telefon. Van egy Super saver, viccesen az Ulefone fordításában „a megmentő” energiatakarékos mód, ennek a használatával, pár órával növelhető az üzemidő.

Hogy mit kapunk a pénzünkért?

Kezdjük az előnyökkel:

Az ebben az ársávban (sőt kicsivel felette) mozgó mobiloktól jobb kamerás képességekkel rendelkezik. Az unibody házas, GG3 üveggel védett telefon nagyon kellemes megjelenésű és frankón összerakott. Átlagos felhasználásra hardveres téren is rendben van a történet. A hamarosan érkező Nougat-frissítés szintén dicséretre méltó. Az előlapi ujjlenyomat-olvasó tízből legalább kilencszer felismeri az azonosítókat, a duplakoppos ébresztés is jól működik. A Magyarországon elterjedt B20-as, 800 MHz-es frekvenciát ismeri.

Hátrányok:

A filléres értesítési LED-en való spórolás nagy hiba. Kamerás képességekre kihegyezett telefon esetén a Camera2 API támogatása hiánya, amivel számos kézi beállítási opció elérhető lenne, egy kihagyott ziccer. Idegen nyelvű szöveggel ugyan nem találkoztam a menüben, de pár érdekes fordítással igen. Mindent összevetve, nekem tetszett.

A megvásárláshoz 120 USA dollárt kell leszurkolnunk, ami mindösszesen 35.000 Ft, a plusz járulékos költségek után is 50 ezer forint alatt megáll az összköltség.
A készülék fekete, szürke és arany színben ide kattintva vásárolható meg.

A készülék fekete, szürke és arany színben

Kastély Béla