Ulefone Armor 6e

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.79

Tudás: 8.53

Minőség: 8.53

Értékelés: 8.61 | Szavazatok: 38


Az Ulefone Armor 6E ezen a linken vásárolható meg ingyenes vámmentes Priority Line/EU Priority Line (DPD) szállítással.

Bevezető, tartézékok

A kínai telefongyártókat 3 nagy csoportra lehet osztani. Az élen, a top 5-ben évről-évre erősödik a távol-keleti gyártók fölénye, habár az amerikai kormányzat által generált Huawei botrány alaposan felkorbácsolta az okostelefonok piacának unalmas hétköznapjait és visszavetette az eladásokat. A másodvonalon, az úgymond „B” brandet képviselő gyártók vitézkednek, ha jó ár-érték arányú telefont keresünk érdemes megnézni a kínálatukat. A harmadik kategóriában a dzsunka, avagy a „ZS” kategóriás gyártók szerepelnek, melyekre nem érdemes a szót pazarolni, ezeket el kell felejteni.

Az Ulefone abszolút a másodvonalat erősíti. Rendszeres résztvevője a mobilvilág legnagyobb tech rendezvényeinek, amilyen például a Barcelonában megrendezésre kerülő Mobil Világkongresszus (MWC). Tavaly az Ulefone itt mutatta be a világon elsőként az első notch-os strapamobilt. A nagy gyártók kínálatában gyakorlatilag nincs strapatelefon, ezért itt érvényesülhetnek igazán a kisebb cégek.

 

Az Ulefone az Armor 6E esetében ismételten világelső lett valamiben, de erről majd később. A sárga és fekete mintázatú dobozon az IP69K/IP68 PROOF felirat, valamint a hegyi túrázókat ábrázoló rajz diszkrét utalás arra, hogy itt bizony nem valami törékeny portékával lesz dolgunk.

Az Ulefone általában elég jól feltölti a tárolóegységet értékes tartalommal, így az ellátmány most is bőséges. A gyorstöltésre képes 2 amperes töltőfej, a szabványos, nem süllyesztett kivitelű Type C kábel és a SIM-tű mellé jár még egy műanyag szerszám, a portokat takaró fedelek nyitásához, egy USB Type C – OTG kábel, egy 3,5 mm-es jack átalakító, egy védő fólia, melyből a kijelzőn is díszeleg egy, valamint az elmaradhatatlan papír alapú olvasnivaló is a csomag része.

Külső, kijelző

Az Armor 6E külseje, avagy páncélzata teljes egészében megegyezik az év elején Barcelonában bemutatott Ulefone Armor 6 telefonnal. A fém keretes készülékház TPU (thermoplasticpolyurethane) műanyag burkolatot és a sarkoknál ütésálló gumiborítást kapott. A konstrukció nagyon egyben van, talán még az apokalipszist is túlélné.

Az Ulefone Armor 6E egy valódi survivor telefon és erről papírja is van. Rendelkezik International Protection Marking (IP) védelemmel, amit számokkal jelölnek. Az első szám a mechanikai behatolástól való védelmet, a második szám pedig a vízállóság mértékét jelöli. Az első számjegy maximum 6-os, a második pedig maximum 9-es lehet, tehát minél nagyobb értékűek a számjegyek, annál komolyabb védelemről beszélhetünk. Az Armor 6E IP68-as, vagyis a lehetséges legnagyobb mértékben por- és vízálló.

Hivatalosan 2 méter mélyvízben 2 órát képes elviselni, valamint az eszkimók -40, a túra motorosok GPS-ként +80 fokig használhatják károsodás nélkül. Ez egész jó, de lehetne jobb is? Igen, az IP69K minősítést is tudja a telefon, fokozott védettséget élvez nagynyomású vízsugár ellen. A vizsgálati eljárás során a védettséget 100 bar nyomású, több irányból, 30 másodperces ciklusokkal fröcskölt 80°C-os vízzel ellenőrzik. Ez már egész komoly, lehet ezt még fokozni? Naná, a telefon megfelel az Egyesült Államok Védelmi Hivatalának MIL-STD-810G szabványának, azaz az alacsony nyomás, a szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérséklet, a só, a por, a sav, a penész, a magas páratartalom és az ütések sem árthatnak neki.

A fentebb írt tulajdonságok papíron jól mutatnak, sok gyanútlan olvasót el lehet vele kábítani. Ezért a túlélő telefonokat munkámból adódóan valódi extrém körülmények között szoktam kipróbálni. Az Armor 6E esetében ez nem történt meg. A nyúzópróbát ezúttal a fiam 6 fős baráti társasága végezte el a Balaton-parti nyári táborban. A srácok 12 évesek. A gyerkőc szerint csak egy kicsit fociztak, dobálták és fürödtek a mobillal. A verebek azonban azt csiripelték, hogy az iszap birkózás aktív résztvevője, vagyis szenvedő alanya is az Ulefone Armor 6E volt. Ami történt, megtörtént, a tény az, hogy személyi sérülés és anyagi kár nem keletkezett, sérülésmentesen hazaérkeztek a táborozók és az Armor 6E is.

Ezt a mobilt nem női vagy gyermek kezekre tervezték, bár a fiúk a Balaton-parton nem panaszkodtak, elbírtak vele. A behemót méretek miatt az egykezes használat teljességgel kizárt, még a lapátkezű felhasználók számára is. Az ominózus paramétereket egyébként 13,3 mm vastagsággal, 166 mm magassággal és 83 mm szélességgel kell elképzelni, amelyhez 267 grammos tömeg társul. A nehézsúlyú versenyzőnk fogásérzete nagyon kellemes, méretei pedig gyorsan megszokhatóak.

Az előlap terjedelmes részét a 6,2 hüvelykes, 1080×2246 pixel felbontású IPS-LCD kijelző foglalja el. A 402 ppi-s képpontsűrűségű, nagyon jó fényerejű panel - a majdnem 180°-os betekintési szögeknek köszönhetően - jól látható. A képernyőt Gorilla Glass 5 üveg és a síkból kiálló gumiperem védi. A maximális fényerő és a színvilág is rendben van, az utóbbit a beállításokban található MiraVision képminőség-javító technológia segítségével személyre szabhatjuk, amire nekem szükségem is volt. A saját igényemnek megfelelően állítottam be a telítettséget, a kontrasztot, az élességet, a színhőmérsékletet, valamint a szemem védelme érdekében a kékfény-szűrőt. 

Az előlapon a szokásos szenzorok mellett a három színben villogó értesítési LED és az előlapi kamera kapott helyet. Lent a változtatható sorrendű és akár el is rejthető virtuális billentyűk pihennek. A telefon felső élén az IP68 jelzés, lent pedig az USB Type-C port lenne látható, ha nem takarná egy gumírozott védőborítás. A 3,5 mm-es jack csatlakozó hiánycikk a telefonos iparban, ezért azt ne keressünk, kár érte, szerettük.

Az Armor 6E jobb oldalán a piros színű, fém bekapcsológomb és a hangerőszabályzók katonásan működnek. A bal oldalon a SIM tálca magányát feldobhatták volna egy dedikált kamera gombbal, amely nagyban megkönnyítené a víz alatti fotózást. A két hosszanti oldalon lévő, torx csavarokkal rögzített, piros színű, fém merevítés kölcsönöz egy kis indusztriális hatást és nem utolsó sorban a szerkezeti merevségre is pozitív hatással van. A ,,SHOCKPROOF” és a „WATERPROOF” felirat egész jól feldobja az egyébként is frankó látványvilágot. 

A hátlap nyolcszögletű kialakítása vizuálisan karcsúbb és kompaktabb megjelenést eredményez. A kimondottan pofás, speciális mintázatnak köszönhetően esély sincs arra, hogy a telefon kicsússzon a kezünkből. Jól mutat a fekete páncélzaton a kettős kamerát, a LED-es villanót és az ujjlenyomat-szenzort körbeölelő piros fém keret. A biometrikus azonosító 8/10-es találati aránnyal dolgozik, az arcfelismerés alapú feloldás is egész gyors, bár nem annyira biztonságos.

A márkafeliratot én lehagytam volna, fúrja csak az oldalukat a kíváncsiság az irigykedő tekintetű, összetört kijelzős mobiltulajdonosoknak, hogy ez vajon milyen telefon lehet. A leégéstől sem kell tartanunk, a főkamera mellett elhelyezett UV-érzékelőnek köszönhetően. A nap felé fordítva a szenzort a beépített UV Test alkalmazáson keresztül néhány másodperces mérést követően máris megjelenik, hogy mennyire erős a napsugárzás, sőt figyelmeztetést is küld extrém érték esetén a telefon.

Hardver, szoftver

A gépházban az Armor 6-ban dolgozó MediaTek Helio P60 feltuningolt utódja, a Helio P70-as lapka duruzsol, a világon elsőként alkalmazták a strapatelefon vonalon a tajvani gyártó újdonságát. Az elődjéhez hasonlóan ez a rendszerchip is a TSMC 12 nm-es node-ján készül. A nyolcmagos felépítés változatlan, a feldolgozók kettő, négyfős klaszterre vannak osztva. A teljesítményért felelős négy Cortex-A73-as rendszermag 2,1 gigahertzen (2 gigahertzről), az energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A53-as magok változatlanul 2 gigahertzes órajelen üzemelhetnek maximális terhelés mellett. 

A MediaTek itt még nagyobb hangsúlyt fektet a neurális számítási kapacitásra. Az APU (AI Processing Unit) hatékonyabban működő feszültségskálázása miatt a MI teljesítmény hozzávetőlegesen 10-30 százalékkal emelkedett a korábbi P60-as lapkához képest. Grafikaterén is történt némi előrelépés, a Mali-G72-es IGP 800 MHz helyett 900 MHz-en duruzsol és 35%-kal kevesebb energiát fogyaszt a játékok futtatása közben a P60-hoz képest. Az EnergyAwareScheduling+ fantázia néven futó hőmenedzselési megoldás hatására a telefon érezhetően kevésbé melegszik. Ezt tapasztaltam is, a PUBG MOBILE szépen futott közepes beállításokkal, 40 perc után sem izzadt le különösebben a kicsike.

Rendszermemóriából 4 gigabájt áll rendelkezésünkre. A 64 gigabájtos belső tárolóból az első bekapcsolás után 53-ból gazdálkodunk. Ha szűkös lenne a tárhely, az egyik SIM-foglalat feláldozásával bővíthetjük, maximum 256 gigabájttal.

A Helio P70 teljesítményéhez nem fűznék hozzá semmit, a Snapdragon 660 és 675 lapkakészlettel szerelt telefonok szintjét hozza, sőt néhol fölözi is őket. Az alábbi videót érdemes ez ügyben megtekinteni:

A gyártók által készített fényezős videókat érdemes fenntartásokkal kezelni. Merő véletlenségből valami hasonlót csináltam én is végig, bár ott a Snapdragon 835 és 855 lett összeengedve a főszereplőnkkel. A konklúzió valóban az, hogy jó kis chipset lett összekalapálva a MediaTek által a Helio P70 képében.

 

Szoftveres részről az Android 9.0 Pie rendszert kritika nem érheti. A rendszersebesség is rendben van, nincsenek akadások, fagyások, egyszóval lagmentes a működés. A telefon fürgesége és készenléti fogyasztása a 40 telepített alkalmazás után sem romlott. Az első bekapcsolás óta két frissítés érkezett, ami szintén örvendetes.

A Google szoftvercsomagban benne van minden, talán egy kicsit több is, mint amire szükségünk lenne, ám ez nem gond, a felesleges appok tilthatóak, mint például a Duo. A rendszerbe minden plusz okosság beépítésre került. Meg sem próbálom felsorolni, ami itt nincs jelen az nem is létezik. A kedvenceimet emelném csak ki: dupla koppintásos feloldás és lezárás, némítás lefordítással és az ujjlenyomat-szenzor érintésével való hívásfelvétel, vagy lapozás a telefon menüjében. A fiatalkorú tesztelő csapatnál a prímet a Smart somatosensory (Vezérlés a közelségérzékelő segítségével) vitte. Ennek a lényege, hogy a képernyő megérintése nélkül is tudunk lapozni a menüben vagy a fényképek között.

Abban az esetben, ha valamely világszinten használt nyelven használjuk a műszaki berendezéseinket, esetleg a filmeket is idegen nyelven nézzük, a következő pár sort ugorjuk át. Ha ez nem így van, vegyünk egy nagy levegőt és olvassuk el ezt az írást. Az elismert prémium gyártó 13 millió forintért kínált termékénél is komoly bajok vannak a lokalizációval. Szóval a fillérekért megvásárolható túlélő bajnoknak nézzük azt el, hogy piciny országunkban az 1836. évi III. törvénycikk alapján hivatalosan használt nyelvvel gondjai vannak. Természetesen az alap Android felületen minden tökéletesen magyar, a bakiparádé csak a beépített plusz funkciókban lelhető fel. Az alábbi képek megtekintése ékes nyelvünk finomságaira érzékeny egyéneknek csak egészségügyi személyzet jelenlétében ajánlott! 

A beállítások menüben az SOS Call nagyon hasznos lehet, remélhetőleg soha nem kell használni.A Műszerek nevű gyűjtő alkalmazásban az UV szint mérő applikáció kiemelt figyelmet érdemel, hiszen ritka vendég még a survivor telefonok körében is. Titkos tipp: ellenőrizzük le a napszemüvegünket az UV app segítségével!

A Gyermek mód bekapcsolásával a ,,jó fej a fater” megállapítás gyorsan érvényét veszti csemetéink gamer világában. A Játék mód ellenben gyakran aktiválásra került (persze nem általam), ilyenkor minden háttérfolyamat el van nyomva, a játékok prioritást élveznek.

Kamerák, multimédia

Az Ulefone Armor 6E formás hátlapján büszkén feszít a dual kamerás megoldás. Az elsődleges modul 16 megapixeles, f/1.8 rekeszértékű Samsung S5K3P9 szenzor, 5 darabból álló lencsekészlettel, melyet egy valóban működő, 2 megapixeles másodlagos érzékelő támogat a bokeh hatásért. Szerencsére a szoftveres interpolálás kimaradt, így valós a felbontás. A dupla LED-es villanó fényereje korrekt.

Az önarcképek 8 megapixeles felbontásban, f/1.8 rekeszértékű, Sony IMX134 optikával készülhetnek meglepően jó minőségben. Videózni Full HD felbontásban lehet maximum, méghozzá 30 képkocka/másodperc sebességgel.

Az alábbi tesztképek születtek a gyári kameraalkalmazással, automata módban, alapbeállításokkal.

A képek teljes méretben és további képek, valamint lelkes segédeim szelfije itt látható.

Az elkészült képek egész jók, pláne akkor, ha helyén kezeljük az ebben az árkategóriában elérhető képminőséget. A színek szépek, bár egy kicsit túltolja a mesterséges intelligencia, a dinamikatartomány se vészes, a vonalélesség rendben van, mondjuk a széleken már van némi elmosódás, főleg akkor, ha belenagyítunk a képekbe. A víz alatti fotózáshoz egy programozható kamera gomb jól jött volna, valamint a magyar tenger sem ideális a víz alatti világ körbe fotózására, pedig a srácok szorgalmasan próbálkoztak.

A kamera szoftveres felülete egyszerű, pillanatok alatt tudunk váltani a videofelvevő, a kamera, az arcszépség, a Bokeh, a mono és a pro módok között. Egy ikonérintéssel elérjük a galériát, a vakut, valamint az előlapi fényképezőt. A Camera2 API támogatás teljes körű, így a hozzáértők a fehéregyensúly, az expozíció, a fókusz, az ISO-érték, valamint a zársebesség manuális beállításával egész jó képeket hozhatnak össze.

A hátlap alsó részén, bal oldalt található multimédiás hangszóró zenei hangminősége egész jó. A zenei élvezetek fokozására egy integrált FS1610S intelligens audio chipset is beépítésre került. Kapunk RDS-információk megjelenítésére képes FM-rádiót is, de 3,5 mm-es jack csatlakozót nem, így USB Type-C – jack átalakítóra szükségünk lesz, mert anélkül a rádió nem fog üzemelni.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az Ulefone Armor 6E SIM tálcájába két nanoSIM, vagy egy nanoSIM és egy microSD kártyát helyezhetünk. Természetesen minden hazai LTE sáv támogatott, így a B20-as 800 MHz-es LTE sáv is, valamint a Dual VoLTE támogatás is adott. A beszélgetési hangminőség jó, a vonal minkét oldalán jól értettük egymást és a hangerővel sem volt gond.

 

A kétcsatornás Wi-Fi modem jó vételi minőséggel rendelkezik. A Bluetooth kapcsolattal nem tapasztaltam semmilyen fennforgást, remekül megértették egymást a kedvenc Xiaomi órámmal. A GPS-képességekkel sem volt gond, 100 kilométeres távon az iGO Navigationt használva kiválóan navigált. Egy rövidebb erdei túra alkalmával, az iránytűvel való tájékozódás is sikeresen tesztelve lett.

Szenzorokból pazar az ellátmány, UV érzékelővel és légnyomásmérővel nem sok telefon büszkélkedhet! Az NFC és a Google Pay fizetési mód támogatása szintén hatalmas tapsot érdemel, bár az utóbbi fizetési opció Magyarországon még nem működik. A remek felhozatal megkoronázása egy infra szenzor lehetett volna, a TV és a klíma távirányító kiváltására például.

A hátlap alatt található, 5000 mAh kapacitású Lithium-Polymer akkumulátor az én használati szokásaimmal, 20%-ra két nap után merült le, átlagosan 7 óra bekapcsolt kijelzővel. Kétórányi YouTube videónézés alatt 11%-ot merült a telefon. A Work 2.0 battery life tesztben 10 óra 48 perces eredményt produkált. A junior tesztelőm kezében átlagosan 12 óra alatt, 6 órás kijelzőidőkkel 66%-ot csökkent a töltöttség.

 

Energiával feltölteni, 19-ről 100%-ra, 147 perc alatt lehetett, a MediaTek Pump Express technológiáját támogató gyári töltőfejjel. A 10W Qi vezeték nélküli töltés is támogatott, melynek jelen esetben hatványozottan van értelme. Az USB portot takaró vízzáró gumi fedelet nem kell eltávolítani az akkumulátor feltöltéséhez, így az egy idő után nem fog leszakadni, majd elveszni. A Xiaomi 20 W-os vezeték nélküli töltőjét használtuk erre a célra, a töltési idő ez esetben megduplázódott.

Az Ulefone Armor 6E a legmagasabb védelmi minősítésekkel ellátott vérbeli strapatelefon, amely extrém körülmények közepette sem fog cserbenhagyni bennünket. A Helio P70 hardveres teljesítménye meggyőző, az extra funkciókban bővelkedő Android 9 is szépen fut. A multimédiás és kiemelkedő adatkommunikációs képességekre sem lehet panasz, ahogyan az üzemidőre sem.

Hátrányként a dedikált kamera gomb és a 3,5 mm-es jack csatlakozó hiány róható fel, bár egy túlélő telefon esetében a plusz nyílások csak a beázás veszélyét erősítik. Maradjunk inkább a modern vezeték nélküli megoldásoknál, az akkumulátor feltöltése töltőpadon keresztül és Bluetooth kapcsolaton keresztüli zenehallgatás nekem speciel nagyon bejön. A szoftverben a plusz okosságok rendkívül béna fordításával az első beállítások után úgy sem fogunk találkozni, ezen lépjünk túl. 

Az Ulefone Armor 6E az ingyenes EU Priority Line (DPD) szállítást választva, amely vám- és áfamentes küldést biztosít, most 209 USA dolláros áron – ami biztosítással együtt nagyjából 64 ezer forintnak felel meg – vásárolható meg.

Ár és vásárlás ingyenes vám- és áfamentes EU Priority Line (DPD) szállítással!

Linkek:

Ulefone Armor 6E megvásárolható vagány piros színben.

Ulefone Armor 6E megvásárolható fekete színben.

Kastély Béla