UHANS i8
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.69

Tudás: 8.15

Minőség: 8.15

Értékelés: 8.33 | Szavazatok: 26

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Bevezető, tartozékok

Van egy régi kínai közmondás, amely így hangzik: „Ha tudni akarod az utat, azokat kérdezd, akik visszafelé jönnek”. Kelet-Ázsia legnagyobb országában ezt mobilos fronton újraértelmezték, valahogy így: Ha sok telefont akarsz eladni, azokat másold, akik sikeresek. A 2017-es év meghatározó mobiljai, a Xiaomi Mi Mix 2, az Apple iPhone X és a Samsung Galaxy S8 elindították az okostelefonok új korszakát, ami a kávamentes kialakítás. A sikervonatra felültek a kisebb gyártók és az alacsonyabb árkategóriába is elhozták a jelen és a jövő legmarkánsabb mobilos trendjét.

A keret nélküli, 18:9 arányú kijelzővel szerelt telefonok előnye a lenti képen jól látszik. Egy átlagos 5,5 hüvelykes telefon méretei mellett nagyobb felületen jelenik meg a hasznos multimédiás tartalom. A gyártók felmérték a piac igényeit és dobták a kínálatukból a kompaktnak számító 5 hüvelyk és ez alatti készülékeket – beáldozva az egykezes, fogásváltás nélküli használatot.

Illusztris társaságban az UHANS i8: balról a középkategória sztárja, a Xiaomi Mi A1, jobbról a csúcskategória műremeke, a Xiaomi Mi Mix 2, amelyet Párizsban, a világ legnépszerűbb művészeti múzeumában, a Pompidou központban is kiállítottak. Kézben tartva is látható az i8 előnye az A1 ellenében.

Az UHANS fiatal csapata ez évben fogja ünnepelni negyedik születésnapját, természetesen Shenzen városában. A telefon egy méretes kék dobozban érkezett, melynek az alján a főbb paraméterek találhatók – láttunk ennél már szebb csomagolást is –, de a lényeg úgyis a tárolóegység tartalma.

A 2 Amperes hálózati töltőfej, a Type-C USB kábel és SIM-kártya eltávolításához szükséges tű mellé jár még egy kijelzővédő üvegfólia, valamint egy szilikon tok is. Majdnem teljes a boldogság, csak egy fontos dolog maradt ki, később majd kiderül, hogy mire is gondoltam.

Külső, kijelző

A külső megalkotásakor a cél egyértelmű volt, a nagynevű S8 „tökéletes” másolatának összehozása. A legkevesebből kihozni a legtöbbet, de nem a sajnos megalapozott „ócó, kici kínai” szemlélet szerint! Felejtsük el a múltat, a 2017-es évben már elkezdődött a nemzetközi szemléletváltás, évről-évre jobb termékeket állít elő a kínai gazdaság. A legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint, az Egyesült Államok és Kína 2030-ban cserél helyet a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén, ami az ismert és ezért túlárazott márkák bukását is előrevetítheti.


Az UHANS i8-at meglátva azonnal déjà vu érzésünk támad, ami nem a véletlen műve. A 152,7×71,8×10 milliméteres dimenziókkal és 205 grammos tömeggel rendelkező készülékház összeszerelési minősége hibátlan. Az üveg elő- és hátlap eleve nagyon minőségi kisugárzást ad a gyönyörűségnek, plusz ott van még a cinkötvözetből, CNC megmunkálással készült keret, ami még rátesz erre egy lapáttal.

A 2.5D kialakítású előlap ékessége egyértelműen az 5,7 hüvelykes, 1420×720 pixel (HD+) felbontású IPS megjelenítő. A 282ppi pixelsűrűségű, LG gyártmányú, INCELL technológiás panel, ha nem a saját szememmel látnám, el sem hinném, de köröket ver a referencia készülék Mi A1 és az előtte szintén e célból használt Redmi Note 3 SE telefonokra. A színek tényleg bámulatosan szépek, a fényerő, valamint az érintésérzékenység remek és akkor a csaknem száznyolcvan fokos betekintési szögről nem is beszéltünk.


A kijelző alatt nincs semmi, hiszen a személyre szabható vezérlőgombokat virtuális formában érjük el. Felül egy zöld színű értesítési LED, a fény- és távolságérzékelő szenzorok, a beszédhangszóró és az előlapi kamera fedezhető fel. A készülék felső élén a SIM-tálca, jobb oldalon a bekapcsológomb, lent a multimédiás hangszóró, az USB Type-C csatlakozó és a beszélgetési mikrofon, bal oldalon pedig a hangerőszabályzó billentyűk találhatóak.

A hátlap nagyon jól néz ki, de elképesztő módon gyűjti az ujjlenyomatokat. A példaképpel ellentétben az ujjlenyomat-szenzor, amely 7/10-es találati aránnyal dolgozik, jó helyre került és bónuszban kapunk még dupla hátlapi kamerarendszert is, mert az annyira (nem) jó.

Hardver, szoftverezettség

Főszereplőnk lelke nem más, mint a 28 nanométeres gyártástechnológiájú, 64 bites MediaTek MT6750T chipset. Az ARMv8 architektúrájú processzorban négy darab, 1,5 gigahertzre skálázott és négy, 1,0 gigahertzre skálázott Cortex-A53 mag dolgozik big.LITTLE koncepció szerint, vagyis kisebb processzorigény esetén csak az alacsonyabb órajelű magokat használja a telefon.
A grafikus feladatok ellátása a Mali-T860 MP2-re hárul. Rendszermemóriából 4 gigabájt áll rendelkezésünkre. A 64 gigabájtos belső tárolóból az első bekapcsolás után 52-ből gazdálkodunk. Ha szűkös lenne a tárhely, az egyik SIM-foglalat feláldozásával bővíthetjük, maximum 128 gigabájttal.

A táblázatban jól látható, hogy MediaTek középkategóriás chipsetje fényévekre van a Qualcomm felső kategóriás megoldásától, amely az általam fő telefonként használt Mi Mix 2 gépházában dolgozik. Ennek ellenére a rendszersebesség tekintetében, a mindennapi használat során gondtalan volt az együttélés. A menürendszer gyors, akadozás nem jellemző és a játékok többsége is szépen fut.

  

A készüléken az Android 7.0 Nougat rendszert találjuk, abból is egy alap, egyszerű és letisztult verziót, naprakész androidos biztonsági csomaggal. A gyári Androidhoz képest csak az ikonokat változtatták meg, illetve nincs alkalmazásmenü, így az összes ikon a főképernyőkön helyezkedik el. Az alapvető rendszerprogramokon, a kötelező AOSP alkalmazásokon és a kissé meghízott Google-szoftvercsomagon kívül, szerencsére mást nem találunk az első bekapcsolást követően.

  

Az i8-on futó csupasz droid legnagyobb extrája – de talán a parasztvakítás jobb szó erre – az arcalapú feloldás, ami külön alkalmazásikont kapott. Az előlapi kamerát veszi igénybe a mutatványhoz és rendkívül látványos animációval, fürgén nyitja a zárolt képernyőt. A Nougat verzióval bevezetett osztott képernyős mód jól működik, ekkora megjelenítőn van is értelme használni. A videós képernyőfelvétel készítésének lehetősége, a választható témák, valamint a másodperc megjelenítése az állapotsávon szintén említést érdemel.

Külön kitérnék az ujjlenyomat-érzékelő érintésével való hívásfogadásra, így a képernyő tapicskolása nélkül is fogadhatjuk a hívást. Ez egy szenzációs megoldás, régen használtam olyan telefont, ami tudta ezt. Pár hasznos okosság, mint például a feloldás dupla koppintással, a bejövő hívás némítása a telefon lefordításával, vagy a villogó vakus jelzés csörgéskor integrálásra kerülhetett volna a beállításokban.

Kamerák, multimédia

A készülék hátoldalán egy 16 megapixeles, f/2.0 rekeszértékű és egy másodlagos, 3 megapixeles modul munkálkodik, amely elvileg a mélységinformációk begyűjtésére szolgál. Az előlapon egy 8 megapixel felbontású kamera kapott helyet. Az elő- és hátlapi kameraszenzorok egyaránt Sony gyártmányúak. Videót Full HD-ben vehetünk fel 30 képkocka/másodperc sebesség mellett. A dupla LED-es villanó egész komoly fényerővel rendelkezik. A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek, borongós esős időben.

A képek teljes méretben itt láthatóak.

A képek minősége és amúgy az általános ítélet meghozatala előtt vegyük figyelembe azt, hogy 770 USA dollár (195 ezer forint) árkülönbség van a piacvezető dél-koreai S8 és az i8 között! A rossz fényviszonyok ellenére is teljesen vállalható képek készültek. A dinamikatartomány egész jó, a vonalélesség alapvetően rendben van, még a távolabbi tárgyak is viszonylag részletesek maradnak, a színek is alapvetően csaknem kifogástalanok. A képekbe belenagyítva azonban már a széleken látható jelentős elmosódás.

  

A kamera szoftveres felülete egyszerű, pillanatok alatt tudunk váltani a videofelvevő, a kamera, az arcszépség, a panoráma, valamit az SLR (Bokeh) módok között. Egy ikonérintéssel elérjük a galériát, a színes szűrőket, a vakut, a HDR módot, valamint az előlapi fényképezőt. A Camera2 API támogatás kimaradt, ami jelen esetben megbocsátható.

  

Kedvenc zenéink hallgatására a régi, öreg AOSP alapú és a kicsit modernebb Play Zene áll gyárilag rendelkezésünkre. Kapunk RDS-információk megjelenítésére képes FM-rádiót is, de 3,5 mm-es jack csatlakozót nem, mivel ezt a példaképeknél is kihagyták. Visszatérvén a bevezetőben említett, kimaradt dologra, mellékelhettek volna egy USB Type C – jack átalakítót, mert enélkül a rádió nem fog üzemelni.

A multimédiás hangszóró zenei hangminősége közepes, ellenben a saját jack átalakítómat használva, a régi kedvenc Xiaomi Mi IV Hybrid Dual Drivers fülhallgatómmal szörnyű produkciót nyújtott. Az aktuálisan használt Meizu EP51 esetében, Bluetooth kapcsolaton keresztül, már rendben volt a történet.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az UHANS i8 4G két nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD kombinációban használható. Dual standby módon kezeli a két SIM-et az eszköz és mindkettő képes 4G-re csatlakozni, ha azonban az egyikről hívást indítunk, akkor a másik lelép a hálózatról. A beszélgetési hangminőség egyébként korrekt, nincs gond sem a hangerővel, sem a minőséggel egyik oldalon sem.

Frekvenciasávok:

2G – GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G – WCDMA 900 / 2100 MHz
4G – LTE FDD-B1 2100 / B3 1800 / B7 2600 / B8: 900 / B20: 800 MHz

Wi-Fi:
Wi-Fi kétsávos (2,4 GHz, 5 GHz), 802.11 a/b/g/n/ac, hotspot, Direct

Bluetooth:
4.0 (A2DP)

USB:
USB 2.0, Type-C, OTG

GPS:
GPS, A-GPS, GLONASS

Akkumulátor:
Sony, 3500 mAh

  

A navigációs képességek tesztelésére az iGO Navigation-t használtam egy rövidebb távon. A pozíciószerzés gyorsan ment, a jelet nem veszítette el, az út során nem tapasztaltam hibát. Az üzemidő a fentebb látható képen megtekinthető, 43 óra 20 perc alatt 4 óra 12 perc kijelzőidővel merült 17%-ra. Bár én nem használtam, de a kikapcsoló menüben aktiválhatjuk az energiatakarékos (Super saver) módot, így simán összejöhet a gyártó által megadott két napos üzemidő. A megszokott metódus szerint a készüléket 20-ról 100%-ra – a saját töltőjét használva – 106 perc alatt töltött fel. Kétórányi YouTube videónézés alatt 24%-ot merült a telefon.

Mit kapunk a pénzünkért?

Az UHANS i8 megvásárlásakor 145 USA dollárt kell a pénztárnál hagynunk. Kosárba rakás után válasszuk az EU Priority Line szállítást 15.5 dollár értékben, így nem lesz további járulékos (ÁFA) fizetnivalónk, az összköltség pedig megáll összesen 40 ezer forintban. Az ár tovább csökkenthető a szállítás összegével, az UHANSI8PB kupon kód használatával.

Kastély Béla