Ticwatch 2 Smartwatch MTK2601 teszt

Tovább a Ticwatch 2 Smartwatch MTK2601 készülékre

Ticwatch_2_Smartwatch_MTK2601

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.38

Tudás: 8.97

Minőség: 9.13

Értékelés: 9.16 | Szavazatok: 32

Szavazzon Ön is!

Bevezető, tartozékok

 A történelem folyamán mindig fontos volt az idő mérése. Az óra fejlődéstörténetét a 14-ik századtól lehet nyomon követni az európai kultúrkörben. Az első karóra megjelenésére egészen 1571-ig kellett várnunk, azonban meglepő módon az 1800-as évek végéig karórát szinte csak a gyengébbik nem képviselői hordtak. Az első világháború végére viszont minden katonának volt a csuklóján, és a karóra a férfidivat alapelemévé vált. Az igazi fejlődés 1968-ban kezdődött, amikor Seiko Astron kvarc-oszcillátoros modellje megjelent, ezt szegény Kamasuka sem értette.

A KGST országaiban, így nálunk is a 80-as, 90-es években  a menőség non plusz ultrája volt a négygombos kvarcóra. A kisiskolásoktól kezdve a komoly férfiemberekig, mindenki csuklóján ez díszelgett. A mobilkorszak megkezdődésével változott a trend, és nem volt piaca az óráknak. A technológia fejlődésével megjelentek az okos eszközök (karkötők, órák), 2013-ban még csak alig több mint egy millió darabot adtak el, mára viszont nem kevesebb, mint 75 millió darab kelt el világszerte.

A történelmi áttekintés után meg is érkeztünk a Pekingben 2012-ben alapított startup AI (Artificial Intelligenc) mesterséges intelligenciával foglalkozó céghez, mely a Mobvoi néven fut. A Google komoly tőkeinjekcióval (75 millió dollár) támogatta a csapatot, melynek tagjai korábbi Nokia és Google alkalmazottak, kutatók olyan felső egyetemekről, mint a Harvard, a Cambridge, vagy internetes cégek, mint a Yahoo Beijing, a Baidu mérnökei voltak. Szóval a szellemi tőke maximális szinten, akkor az anyagi sem lehet gond. Nem is volt, a Ticwatch 2 okosóra a Kickstarteren debütált, 29 nap alatt 2 millió dollár támogatást kapott. Figyelemre méltó!

A gyártó nem céllövöldés, kétpálcás bóvlinak szánja a termékét, ez már a csomagoláson is meglátszik. Az óra alatt két külön kis dobozkában helyezték el a mágneses töltőállomást és az USB 2.0 kábelt, egy másikban pedig a  használati utasítást, valamint egy szivacspárnát tettek az óra és a szíj közé.

Külső, kijelző

A Ticwatch 2 formatervének megalkotása egy díjnyertes skandináv tervező, Mika Nenonen nevéhez fűződik.  A feladat jól sikerült, egy elegáns és egyúttal sportos megjelenésű, klasszikus karóra lett a végeredmény. Az óraszerkezet kiterjedése 42×42×11,9 milliméter, súlya 44 gramm, viselése abszolút kényelmes, nem kellemetlen órák, sőt napok után sem. A ház eloxált alumíniumból készült, hibátlan összeszerelési minőséggel, IP 65-ös védelemmel, vagyis teljes mértékben védett por ellen és kisnyomású vízsugár ellen is védve van minden irányból.

Bal oldalon egy többfunkciós gomb található. Egyszer megnyomva a képernyő ki-, és bekapcsolható, de a képernyő ébresztés kiváltható a dupla koppintással, a kikapcsolása pedig az óra tenyérrel történő letakarásával. A gombot nyomva tartva a következő funkciók érhetőek el: energiatakarékos mód, csukló mód (csak az idő, lépésszám és a pulzus jelenik meg), képernyőmentés, leállítás, újraindítás, az óra adatai és végül a gyári beállítások visszaállítása. Jobb oldalra került egy láthatatlan, érintésérzékeny csík (Tickle), amivel lehet görgetni, kijelölni, nagyítani, hangerőt állítani, a képernyő érintése nélkül.

A hátlap felső részén a hangszóró, középen a  pulzusmérő szenzor, lent a mikrofon található. A szíj szilikonból készült, gyors zárral van rögzítve, nagyon egyszerűen  cserélhető, fogásra kellemes, egyáltalán nem merev, jól igazodik a csuklóhoz.

Az érintőkijelző 1,4 hüvelykes, 400×400 felbontású, 294 ppi pixelsűrűségű OLED panel, azaz szépek a színei és jók a betekintési szögek. A kijelző üvege Sapphire zafírüveg, így a karcok miatt sem kell aggódnunk. Erős napsütésben is jól látható, már közepes fényerőn is.

Hardver, szoftver

A motorháztető alatt egy kétmagos, ARM Cortex-A7 utasításkészlettel rendelkező, 1,2 gigahertzes órajelen üzemelő MT2601-es chipset dolgozik, Mali-400-as grafikus gyorsító, 512 megabájt RAM és 4 gigabájt flashmemória társaságában. Ez az összeállítás egy mobilban ma már karcsú lenne, de egy okosóra meghajtásához tökéletesen elegendő.

 

A Ticwatch 2 Android és iOS készülékekkel is használható, le kell tölteni a Ticwear Global nevű alkalmazást a Play Áruházból vagy az App Store-ból. Kapcsoljuk be a Bluetooth-t a telefonon, majd indítsuk el az alkalmazást. Regisztráció után az elkészült fiókkal belépve kell összekapcsolni a telefonunkat az órával, méghozzá a kijelzőn megjelenő QR-kód segítségével és már működik is az app.

Az órán Android 5.1 fut, Ticwacth OS köntösbe bújtatva, amelyet a Mobvoi készített ehhez az órához. Miután létrejött a Wi-Fi kapcsolat, a teszt alatt az óra OTA frissítés keretében rögtön letöltötte a legfrissebb 4.12.0 Ticwear stabil verziót. Ha van kedvünk és kellő szakértelmünk, az Update menüben átválthatunk fejlesztői verzióra is, így előbb megkapjuk az újdonságokat.

A cég az Android Wear stratégiai partnere, anno úgy lett beharangozva, hogy a Ticwatch 2 felületén is menni fognak az Android Wear alkalmazások, de ez nem valósult meg. A Ticwear Global alkalmazáson belül van egy 1024-es mód, amelynek bekapcsolása után a telefonon lévő, Play Áruházból letöltött alkalmazások használhatóak lesznek az órán is elvileg. Valóban pár alkalmazás, például az AIDA64 tökéletesen futott, de más, általam használt app nem. A cég szegényes kínálatú saját alkalmazásboltjából, amely Mobvoi Store névre hallgat, válogathatunk kedvünkre, itt minden jól működik.

  

Használat, funkciók, üzemidő

Először is a legfontosabb kérdés, minek az okosóra? A mobilokban már egyre kevesebb olyan tulajdonság, technológiai fejlődés van, ami miatt a meglévő telefonunkat lecserélnénk. Miért cseréljük mégis? Mert a mindennapi élethez nélkülözhetetlen, de összetört, beázott, belassult, meg egyébként is a gyártók is arra törekednek, hogy 2 évnél tovább ne nagyon lehessen használni a készüléket. Az okosórák és fitneszkarkötők még mindig gyerekcipőben járnak, van még bőven mit fejleszteni e téren.

Az összes gyártó egy séma köré építik fel a marketinget: vedd meg, használd, ezáltal egész nap méri a pulzusod, számolja a lépéseid, monitorozza az alvásodat és ettől sokkal egészségesebb leszel. Az értesítések megjelenítése, hívások fogadása szintén roppant hasznos, hisz nem kell elővennünk a bazi nagy telefonunkat a zsebünkből, hátizsákunkból. A stratégia működött, rövid ideig aktívan használták a felhasználók ezeket a funkciókat, majd szépen letették és többet elő sem vették ezeket az kütyüket.

Funkciók tekintetében a Ticwatch 2 a tökéletes edzőtárs. Mindent mér, beépített  GPS + GLONASS műhold-támogatással, telefon nélkül utólag is nyomon követhetjük mozgásunkat, zenéket is hallgathatnunk róla Bluetooth fülhallgatóval. Minden értesítés, ami a telefonra érkezik olvasható, akár meg is válaszolható az óra felületén. A hívásokat szintén fogadhatjuk vagy elutasíthatjuk, ehhez elég csak megrázni a csuklónkat.

A hangvezérlés, amelyet úgy érhetünk el, ha az ujjunkat a kijelzőn jobbra húzzuk, érdekes plusz opció. Az „Ok Tico” parancsot kimondva éttermeket kereshetünk, időjárást nézhetjük meg, emlékeztetőket állíthatunk be, alkalmazásokhoz léphetünk és ami a leghasznosabb, a kapcsolatainkat hívhatjuk fel. A dolognak egy szépséghibája van, csak angol nyelven működik a hangvezérlés. Az „Ok Tico, Call My wife” kimondása után, például hívta a feleségem (a teszt kedvért átneveztem a páromat a telefonkönyvemben). A magyar nevű ismerősök esetében a hívás nem igazán jött össze. Továbbhaladva, ha  balra húzzuk az ujjunkat a számlapon, akkor az alkalmazások, fentről lefelé a gyors kártyák, lentről felfelé pedig az értesítések menübe juthatunk.

  

Nagyon sok megjelenítési felület letölthető, így szinte minden nap egy új óránk lehet. Üzemidő tekintetében a 300 mAh kapacitású Lithium-Ion akkumulátor másfél napig húzta ki egy feltöltéssel. Miután beállítottam, hogy kapcsoljon este 10 és reggel 6 óra között energiatakarékos módba, már 2 napot kibírt töltés nélkül. Az óra 20-ról 100%-ra 50 perc alatt tölthető fel. Adatkapcsolat tekintetében, a Wi-Fi 802.11b/g/n szabványon hajlandó kapcsolatot létesíteni, míg Bluetoothból 4.1-es verzió került bele.

Számomra a leghasznosabb funkciót a végére hagytam. Legtöbb esetben, ha csörög a telefon, épp nincs kéznél, mert az asztalon vagy egy másik helységben hagytuk, ezért keresgélni kell. Történt egy kisebb baleset az otthonomban, aminek egy térdműtét lett az eredménye. Természetesen egyedül voltam, a telefon 10-15 méter távolságra tőlem, én meg nem bírtam lábra állni a fájdalomtól. A Ticwatch 2 telefonkönyvéből tárcsáztam és hívtam segítséget, így segített a bajban. Ezután az okosóra hasznosságát nem kell tovább magyarázni. Aki kedvet kapott a Ticwatch 2 okosóra megvásárláshoz, ide kattintva megteheti, 166 USA dolláros áron, ami 44 ezer Ft, a lehetséges plusz járulékos költségek után 58 ezer forint lesz az összköltség.

Kastély Béla