THL T9 PRO

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.23

Tudás: 7.23

Minőség: 6.92

Értékelés: 7.13 | Szavazatok: 13


Bevezető, tartozékok

Valószínűleg nem vagyunk egyedül, akik azt gondolják, hogy roppant nehéz választani a piacon lévő androidos okostelefonok közül, a bőség zavarában nehéz a döntés, határt csak a pénztárcánk szabhat. Ebben a tesztben, egy feltörekvő, a B brandbe tartozó és egy elismert első vonalas gyártó terméke kerül összehasonlításra. A THL T9 Pro 4G 88 USA dollár, ellenfele, a Xiaomi Redmi 3S 4G megvásárlásakor 123 dollárt kell a kasszánál hagynunk. A járulékos költségek megfizetése után a T9 Pro 34.000, a Redmi 3S 47.000 forintba került.

/txt/hirek/kepek/1_20161208.png

A THL T9 Pro a Technology Happy Life (technológián alapuló boldog élet) rövidítése, ami egy kicsit viccesen hangzik, de Kínában széles körben ismertek a 2008 óta működő shenzheni székhelyű gyártó termékei. Hivatalosan kisbetűkkel írja a gyártó a nevét, a továbbiakban én is így fogom.

A T9 Pro fehér, oldalról nyitható, mágnes zárral ellátott dobozában egy 600 mA töltőfejet, egy USB 2.0 kábelt, egy garanciajegyet, egyhasználati útmutatót és egy szilikon tokot csomagoltak. 

A Xiaomi Redmi 3S-sel a Xiaomi megmutatta, hogyan kell négy év alatt egy 45 milliárd dollár értékű vállalatot felépíteni és a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójának lenni.

A Redmi 3S szintén fehér és jóval kisebb dobozába némi papírnyomtatvány, egy SIM-tű, egy microUSB kábel és egy nem EU szabványú, 2 amperes töltőfej fért bele. A pont ebben a menetben a thl-nek jár a plusz védőtok és az ár miatt, igaz a fali töltő teljesítménye elég harmatos, de legalább nem kell átalakítót használnunk.

/txt/hirek/kepek/2_20161208.jpg

Külső, kijelző

Kezdjük talán azzal, hogy ennyi pénzért senki ne várjon díjnyertes dizájnt, de azért egyáltalán nem néz ki rosszul a thl mobilja, simán felveszi a versenyt a legtöbb középkategóriás készülékkel. A ház egy erősebb fajta műanyagból készült, jól össze van rakva. A telefon pontos fizikai mérete 152×77.3×8.5 mm, ami teljesen átlagos ekkora kijelző méret mellett, tömege 182 gramm. Az 5,5 hüvelykes, HD (1280×720 pixel) felbontású IPS panel 267 ppi-s képpontsűrűséggel rendelkezik. Az alacsony felbontás csak akkor tűnt fel mikor egy másik 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású mobilon néztem meg ugyanazt a képet, szóval nem vészes. Az már vészesebb, hogy csak két ponton érzékeli az érintést, gyors és gépírók kíméljenek. Plusz védelmet nem kapott a kijelző, meg kell elégednünk a kijelzővédő fóliával. A maximális fényerő jó, ezért napsütésben is megfelelően láthatók a tartalmak. A kontrasztarány viszont alacsony, de ezen MiraVision menüpont alatt állíthatunk, ahol a telítettség, a kontrasztok az élesség és a színhőmérséklet is finomhangolható.

Redmi 3S esetében a készülékház fémből készült, az összeszerelés minősége hibátlan, a magnézium ötvözet váz nem recseg-ropog, prémium minőség. A készülék méretei 139.3×69.6×8.5 mm, tömege 144 gramm. Ezekkel a méretekkel nagyon kényelmesen fogható, a lekerekített íveknek hála a készülék tökéletesen a tenyérbe simul, abszolút alkalmas az egykezes használatra. Az 5 hüvelykes, szintén HD felbontású IPS LTPS panel 294 ppi-s képpontsűrűséggel rendelkezik. Sajnos itt sem kapunk Gorilla Glass védelmet, ezért ajánlott egy védőfólia beszerzése. Az érintésérzékeléssel nincs gond, egyszerre maximum 5 ujjat képes kezelni. A kijelző nem tükröződik, betekintési szögek jók, a megjelenítendő színek élénksége rendben van, a fényerő elegendő. Színhőmérséklet állítására itt is van külön menüpont.

/txt/hirek/kepek/3_20161208.jpg

A T9 Pro előlapján fent az 5 megapixeles front kamerát, a beszédhangszórót, a fény- és távolságérzékelő szenzort találjuk, az értesítési LED kimaradt. A lenti részre érintőgombok nem kerültek, így a kijelzőből vesznek el néhány sornyi pixelt a rendszer kezeléséhez szükséges virtuális billentyűk, amikor nincs szükségünk a használatukra, akkor gond nélkül eltüntethetjük a fölösleges sávot. A hangerőszabályzó és bekapcsoló gomb jobb oldalra került, nyomáspontjuk megfelelő, nem lötyögnek. A készüléket egy körbefutó világoskék csíkkal dobták fel.

A Xiaomin az előlapon felül a fénymérő, a közelségérzékelő, az 5 megapixeles kamera és a beszélgetési hangszóró található, alulra pedig az alkalmazásváltó, a kezdőképernyő és a vissza érintőgomb került, háttérvilágítás nélkül. Az aprócska értesítési LED az alkalmazásváltó alatt kapott helyet. Itt is a jobb oldalra helyezték hangerőszabályzó és bekapcsoló gombokat. Baloldalra került a SIM-tálca, egy micro- és egy nanoSIM kártya, vagy egy microSIM és egy microSD kombinációban használható.

/txt/hirek/kepek/4_20161208.jpg

A thl készülékházának tetejére került a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, alul pedig microUSB port üldögél a mono hangszórók és a mikrofon között. A levehető műanyag hátlap alatt kapott helyet a cserélhető, 3000 mAh akkumulátor, a két microSIM slot és a microSD foglalat. Bal oldalt fent a 8 megapixeles főkamera, alatta LED villanó, a szokott helyen az ujjlenyomat-olvasó, alatta a márkalogo és Technology Happy Life felirat látható. A biometrikus azonosító nagyon pontosan dolgozik, hibátlanul teszi a dolgát.

Xiaomi Redmi 3S esetében felülre a zajszűrő mikrofon, a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet és az infraport került, ami nem túl gyakori vendég, pedig nagyon hasznos. Alul a microUSB kábel, mellette a beszélgetési mikrofon pillantható meg. A nem eltávolítható hátlap bal felső sarkában a 13 megapixeles kamera és a ledes villanó, középen az ujjlenyomat-olvasó, legalul pedig a hangszóró található. Itt is hibátlan az ujjlenyomat érzékelő. 

Ezt a menetet nem meglepő módon a sokkal igényesebb készülékházba bujtatott Redmi 3S nyerte.

Hardver, szoftverezettség

A thl T9 Pro burkolata alatt egy 28 nanométer csíkszélességű MediaTek MT6737 SoC lakozik. Az ARMv8A architektúrára építkező processzorban négy darab, 1,3 GHz-re skálázott mag dolgozik. A grafikus gyorsítást a Mali-T720MP2 GPU végzi. A RAM mérete 2 gigabájt, a belső memória 16 gigabájt, amiből 12,1 áll a felhasználó rendelkezésére, a többi a rendszeré. Akinek ez kevés lenne, megnövelheti a háttértárat egy külön erre a célra kialakított slotba helyezett, maximum 128 gigabájtos kártya segítségével.

A Xiaomi fém burkolata alatt szintén egy 28 nanométer csíkszélességű, de Qualcomm Snapdragon 430 lapkakészlet (MSM8937) dolgozik. Az ARMv8 architektúrára építkező processzorban négy darab, 1,4 GHz-re skálázott és négy, 1,1 gigahertzre skálázott Cortex-A53 mag dolgozik, ezek külön-külön és együttesen is képesek működni, attól függően, hogy milyen feladatot kell ellátniuk. Itt is 2 gigabájt RAM és 16 gigabájtos belső tároló áll rendelkezésre, de bővíteni csak az egyik SIM foglalat feláldozásával lehet, szintén maximum 128 gigabájtig.

A teljesítmény-tesztben elért pontszámok az alábbi képeken láthatók:

/txt/hirek/kepek/5_20161208.jpg

/txt/hirek/kepek/6_20161208.jpg

A thl büszkeségén Android 6.0, Marshmallow rendszer fut, a felületet egy kicsit átszabták a kínaiak, módosították az ikonkészletet, működésileg viszont nem nyúltak a rendszerhez. Ez így tökéletes, nincs telepakolva felesleges alkalmazásokkal, a Play Áruházból mindenki letöltheti, amire szüksége van. Természetesen nem kell lemondanunk a Marshmallow rendszer újdonságairól. Érdemes szót ejteni az újragondolt alkalmazásengedélyekről, az energiatakarékos Doze módról vagy az Adaptive Storage funkcióról, amelynél a készülék belső memóriáját és a microSD kártya kapacitását egybe lehet olvasztani. A kezelőfelület-hangoló, az alkalmazásokra lebontott memória és akkumulátor használat is hasznos és értelmes újítás a droidban. Plusz hozzáadott fícsör a gesztus vezérlés, ami a Direct menüpontban érhető el.

/txt/hirek/kepek/7_20161208.jpg  /txt/hirek/kepek/8_20161208.jpg

A pekingi székhelyű gyártó telefonjának motorházteteje alatt egy kicsit frissebb, 6.0.1-es zöld robotos verzió működik. Amennyire fapados a stock Android, annyira fullos a MIUI, ami a készüléken fut. Alapból egy MIUI 7-es stabil verzióval érkezett a mobil. Nem volt vele semmi probléma, de mivel van már 8-as (hamarosan MIUI 9 Android 7-es alapon) ezért frissítettem. 

Mit kell tudni a MIUI-ról? A XIAOMI saját fejlesztésű operációs rendszere, amelyet 2010-ben adták béta-tesztereknek, majd egy évvel később az első nagy dobásuk, a Xiaomi Mi 1 már a MIUI első kiadásával volt megvásárolható. Jómagam a kettes verzió óta követem a rendszer fejlődését. Látványban a legnagyobb különbség az, hogy hiányzik a menü, tehát minden app és widget a főoldalakon kap helyet. A rendszer rengeteg hasznos extrát kínál, ezeket naphosszat lehetne sorolni. Van egykezes mód, gyerek mód, témázási lehetőség, hívásrögzítés, többféle energiatakarékossági opció, biztonsági központ és sok hasznos gyári eszköz, illetve alkalmazás.

/txt/hirek/kepek/9_20161208.jpg  /txt/hirek/kepek/10_20161208.jpg

Ezt a menetet hardveres téren a Redmi 3S vitte, de szoftver tekintetében a stock Androidnak több híve van az egyszerűsége miatt, ezért a thl is bezsákolhat egy pontot. Közvetlen indítás után a MIUI rendszere 890 MB, míg faék egyszerű droid 1450 MB szabad memóriával gazdálkodott, ami elég szignifikáns különbség.

Kamerák, multimédia

A T9 Pro hátlapján egy 8 megapixeles, autofókuszos Sony IMX219PQ Exmor R, az előlapján pedig egy 2 megapixeles GalaxyCore GC2365 szenzort találunk. A készülék 16, illetve 8 megapixeles képeket is enged készíteni, de ezek csak interpolált értékek, azaz nem valósak. A kameraszoftver AOSP-alapú viszonylag egyszerű, de azért elég sok extra funkciót és beállítási lehetőséget kapunk. Többek között van panoráma mód, HDR, élő fotó, mozgáskövető mód, arcfelismerés, arcszépítés, és sorozatkép készítési lehetőség is. A fotók minőségétől nem fogunk elájulni, de a helyzet nem teljesen reménytelen. A képek elég zajosak, a színek viszont elég jók, és a közelebbi témákon a részletesség se mosódik el annyira. Mozgóképet legfeljebb 720p-ben felbontásban, 15 fps képsebességgel rögzíthetünk. A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

/txt/hirek/kepek/11_20161208.jpg

/txt/hirek/kepek/12_20161208.jpg

/txt/hirek/kepek/13_20161208.jpg

A Redmi 3S hátlapjára egy 13 megapixeles Samsung S5K3L2 szenzor került f/2-es lencsével, fáziskülönbség érzékelős autofókusz rendszerrel (PDAF). Az előlapi kamera 5 megapixeles. A MIUI kameraszoftvere kicsi komolyabb és több beállítási lehetőséget tartalmaz. Mód menüben lehet állítani hangvezérlést, szépítést, időzítőt, vízmértéket bekapcsolni, van panoráma és esti mód, valamint vannak jelenetek (automata, portré, tájkép, sport, stb.), és egy kézi mód, ahol az ISO és a fehéregyensúly szabályozható. Különböző hatások is beállíthatók, kedvencem a vázlat és a tükörhatás, amivel vicces képeket lehet lőni.

Az elkészült képek dinamikatartománya korrekt, amin a HDR mód még tovább tud javítani, mindenesetre nappal kellemes képminőséget produkál a fényképező, jól látszódnak a részletek, a sötétebb területeken sem mos az algoritmus, de ennek következményeképpen kicsit zajosak a fotók. A vonalélesség rendben van, nincs kromatikus aberráció. Gyengébb fényviszonyok mellett az elkészült képek minősége is sokat romlik. Videókat Full HD-ben rögzíthetünk 30 fpssel, átlagos kép- és hangminőséggel. A szokásos tesztképek itt is automata módban, alapbeállításokkal készültek.

/txt/hirek/kepek/14_20161208.jpg

/txt/hirek/kepek/15_20161208.jpg

/txt/hirek/kepek/16_20161208.jpg

Zenék lejátszására a thl-ben az unalomig ismert AOSP alapú alkalmazást kapjuk, a Redmi 3S-ben pedig a MIUI saját Zene alkalmazását, ami sokkal izgalmasabb és klasszisokkal jobb. FM-rádió mindkét mobilban adott, viszont RDS-információk a Redmi esetén nem jelennek meg, cserébe füles csatlakoztatása nélkül is működésre bírható.

A kamerás és a multimédiás képességeket tekintve is a jobb nevű gyártó nyerte ezt a menetet.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A thl T9 Pro 4G két microSIM-et fogad be, plusz külön microSD kártyanyílás is adott, így nem kell lemondanunk két SIM használata esetén sem a további bővítési lehetőségről. A beszélgetési hang minősége megfelelő, mindkét oldalon jól érthető és hallható.

Támogatott frekvenciák:

  • 2G GSM 850/900/1800/1900MHz
  • 3G WCDMA 850/1900/2100MHz
  • 4G FDD-LTE B1/B3/B7/B20

A Wi-Fi modem 802.11 b/g/n szabványú, jó érzékenységű, természetesen támogatja a direct és a hotspot funkciókat is, a 4.0-ás Bluetooth A2DP-vel is adott. A microUSB csatlakozó 2.0-ás verziószámú, az OTG mód viszont sajnos nem elérhető. Navigáláshoz a GPS műholdak jeleit fogja, a GLONASS szatellitekét viszont nem, így a pozíciószerzés A-GPS-szel megtámogatva is lomha, de miután pozíciót fogott, a jelet stabilan tartja. Az iránytű, az NFC és az infra kimaradt.

/txt/hirek/kepek/17_20161208.jpg  /txt/hirek/kepek/18_20161208.jpg

A levehető műanyag hátlap alatt egy 3000 mAh kapacitású, kivehető, Lithium-Ion akkumulátort helyezett el a gyártó. Az eltávolítható akkumulátorok használatáról a vastagság csökkentése és a stabilabb készülékház elérése miatt szoktak le a gyártók. Ez bullshit, érdekes módon mindkét készülék vastagsága 8,5 mm és ugyanolyan patent a burkolata, mint a Redmi-nek. A teszt során két napos üzemidőt tudott, normál használat esetén három nap is kivitelezhető töltés nélkül. Teljesen lemeríteni 5 óra Youtube videó nézéssel sikerült a telefont. A mellékelt 600 mAh-s töltővel 180 perc kellett 30-ról 100% ra töltéshez, ami elég sok.

A Xiaomi Redmi 3S esetében 1 db microSIM + 1 db nanoSIM (vagy microSD) lehet a leosztás, szintén dual standby technológiával, amikor is mindkét számmal a hálózaton lehet lógni egyszerre, ha viszont az egyikről hívás folyik, a másik lekapcsolódik. A beszélgetési hang minősége itt is rendben van, mindkét oldalon jól érthető és hallható.

Támogatott frekvenciák:

  • 2G: GSM 900/1800/1900MHz
  • 3G: WCDMA 850/900/1900/2100MHz CDMA 2000 BC0
  • 4G: FDD-LTE 1800/2100/2600MHz

Igen, a 2016030 model esetében kimaradt a B20 800Mhz támogatása, de szerencsére Vodafone kártyával használva mindenhol volt 3G, ami nekem a teszt ideje alatt elég volt, az új tulajnak - mivel jól ismerem - szintén bőven jó lesz. A Wi-Fi modem 802.11b/g/n szabványú, kiváló érzékenységű, WiFi hotspot, WiFi direct is adott, Bluetoothból 4.1 jár A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 microUSB csatlakozással, MTP-vel, OTG funkcióval. Navigációban GPS, A-GPS, GLONASS és Beidou is segíti a pozicionálást, másodpercek megtalálja a jelet és atom stabilan tartja is.

/txt/hirek/kepek/19_20161208.jpg  /txt/hirek/kepek/20_20161208.jpg

A nem eltávolítható fém hátlap alá egy 4100 mAh Lithium-Ion akkumulátort építettek be. Minden adott a jó üzemidő eléréséhez. A kompakt, 5 colos HD kijelző, a takarékos hardver és a szoftveres akkumulátorkímélő funkciók okos használatával simán megfutotta a 3 napos üzemidőt a csöppség. A lemerítés 13 óra (!) Youtube videó nézéssel jött össze. A teljes feltöltéshez 160 perc kellett húsz százalékról, saját töltőjével, EU adapterrel. 

Az utolsó menet ismételten a Xiaomié, de a külön SD kártya foglalat és a B20 miatt a Pro is kap egy pontot.

/txt/hirek/kepek/21_20161208.jpg

Végszóként, az összecsapás kimenetele nem volt kérdéses, az első perctől kezdve a drágább telefonnak állt a zászló. Természetesen a győztes jobb választás, de ha kevesebb pénzből akarjuk megoldani a karácsonyi ajándékozást, esetleg ha túl kicsi az 5" kijelző átmérő, ahogyan nekem is, akkor boldog életünk lehet a thl technikájával is.

Kastély Béla