Teclast X98 Plus II
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.19

Tudás: 7.31

Minőség: 6.56

Értékelés: 7.35 | Szavazatok: 16

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Bevezető, tartozékok

A Teclast mint gyártó már nem ismeretlen az olvasók előtt, jelent már meg magyar nyelvű teszt is, például ittJelen tesztünk alanya lehetőséget biztosít a három nagy operációs rendszer közül kettő használatára, dual OS megoldással. Szimpatikus megoldás, hogy egy eszközben adott a választás lehetősége, a felhasználóra van bízva, hogy Windows vagy Android rendszert akar éppen használni.

A doboz kinézetre és tartalomra is gyakorlatilag megegyezik az X10 3G modellel. A gyári csomagolás egy fehér papírdoboz narancssárga márka logoval és szürke termék típus jelöléssel. A készülékhez microUSB kábelt, egyedi jack csatlakozós töltőkábelt – amihez sajnos nem mellékeltek hálózati töltőfejet –, OTG kábelt és használati utasítást kapunk. A telep töltése történhet a szabványos microUSB porton keresztül, vagy az egyedi csatlakozós bemeneten is. A kérdés csak az mi szükség van még egy plusz töltési lehetőségre, miért nem kapunk inkább töltőfejet?

/txt/hirek/kepek/1_20160909.jpg

Külső és kijelző

A táblagép mérete 23.98×17.60 cm, vastagsága 0.80 cm, súlya pedig 568 g. Egy kézzel is lehet tartani. A Retina IPS panel 9,7 hüvelykes, felbontása 2048×1536 pixel (QXGA), ami 10 ujj érintését képes megkülönböztetni. A képernyő fényes, tükröződik, de nem zavarja az olvasást, a 264 ppi-s képpontsűrűség pedig korrektnek és elegendőnek mondható. A betekintési szög csaknem száznyolcvan fokos, a színek szépek, természetesek. A gyártó az Apple-höz és a Samsunghoz hasonlóan a 4:3-as képarányt választotta, ha már egyszer a két piacvezetőnél is bevált.

/txt/hirek/kepek/2_20160909.jpg

Az előlap műanyag keretében kapott helyet a 2 megapixeles OmniVision kamera. A gömbölyded szélek miatt jól illeszkedik a tenyérbe a készülék, összeillesztési hibák nincsenek. Jobb oldalt legfelül található a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó billentyű, nyomáspontjuk megfelelő, nem lötyögnek. A tablet hátlapja fém borítást kapott, leszámítva a felső 1 centiméteres műanyag sávot, ami alatt az antennákat helyezték el. Ezen a fehér sávon találjuk bal oldalt a szintén 2 megapixeles kameramodult, aminek sok értelmét nem látom, van és kész. Jobbra tőle a microSD foglalat, microUSB csatlakozó, miniHDMI interfész, hálózati töltés, 3,5 mm-es jack csatlakozó és a mikrofon került. A márka és a típus jelölés mellett a kötelező "Intel Inside" logo is díszíti még szürke színű, nem eltávolítható hátlapot. Alul, két oldalt sztereó hangszórókat találunk, amik nem túl hangosan, de meglepően tisztán szólnak.

/txt/hirek/kepek/3_20160909.jpg

/txt/hirek/kepek/4_20160909.jpg

Hardver, szoftverezettség

A Teclast X98 Plus II belsejében egy 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő, Cherry Trail platformra épülő, Intel Atom X5-Z8300-as chipset dolgozik. Ezt a platformot 2015 márciusában mutatták be a barcelonai Mobile World Congress kiállításon. Ez egy 64 bites processzor, amelyben négy Airmont mag van, alapértelmezett órajele 1,44 gigahertz, maximálisan pedig 1,84 gigahertzen tud menni. A grafikus gyorsítást a 12 magos, 500 megahertzes Intel HD Graphics (Gen8) GPU végzi. Rendszermemóriából 4 gigabájt DDR3 RAM modul áll rendelkezésre. A 64 gigabájtos eMMC adattároló megosztott. Az Androidnak 16,61 gigabájt jár, amiből 15,54 használható fel szabadon. A Windows 10-nek 36,6 gigabájt, amiből 21,8 érhető el, két Windows frissítés után. A tárhely tovább bővíthető, maximum 128 gigabájtos microSD kártyát képes kezelni.

A gép bekapcsolása után van lehetőségünk az Android vagy Windows ikonra bökve kiválasztani, hogy melyik operációs rendszert szeretnék használni. Alapértelmezetten az utoljára használt indul, ha nem választunk. A két rendszer között nincs átjárás, gyakorlatilag két, teljesen önálló rendszer egy eszközben. A microSD tartalma látszik mindkét OS alatt, más azonban nem.

/txt/hirek/kepek/6_20160909.jpg

Az Android verzió 5.1.1 Lollipop, gyakorlatilag egy stock droid, csak az ikonok estek át némi módosításon. Play Áruházat szerencsére tartalmaz, ami ugyan a kínai piacon tiltott, de nálunk alapkövetelmény. Szerencsére minden gyárilag telepített, felesleges alkalmazás eltávolítható. Két fontos plusz alkalmazást is itt találunk. Az egyik a TeclastBootManager, ahol megadhatjuk, hogy milyen szoftverek induljanak el a rendszerrel együtt, a másik pedig a TeclastOTA, ezen keresztül frissítéseket kaphatunk. Egy frissítés már jött is a tesztidőszak alatt, így bízhatunk a további terméktámogatásban is. Android alatt gyorsan történik minden, a gép jól reagál a parancsokra, a felhasználói élmény teljesen rendben van. Az AnTuTu Benchmark v6.1.4 mért teszten a pontszám 62191.

/txt/hirek/kepek/7_20160909.jpg

A Microsoft rendszerét választva egy aktivált Windows 10 Home 64 bites 1511 verzió fogad minket. Angol nyelven indul, de a nyelvi pakk telepítése után már anyanyelvünkön használhatjuk. Ugyanazt a felületet kapjuk meg az Ultrapadnál is, mint amikor bekapcsolunk egy számítógépet vagy egy laptopot, csak itt érintőkijelzővel kell kontrollálnunk mindent. OTG kapcsolaton keresztül külső eszközöket csatlakoztathatunk a tablethez, ami szintén jól működik, a Windows 10 már jól fel lett készítve erre.

/txt/hirek/kepek/8_20160909.jpg

Felhasználói élmény, multimédia, összegzés

Az Ultrapad táblagépként nagyon jól használható. A stock Androidot a hardver játszi könnyedséggel kiszolgálja. A redmondi cég szoftvere alatt az ablakos rendszer már jobban igénybe veszi a gépet, de ez nem zavaró egy átlagos PC-hez vagy laptophoz szokott felhasználónak. Az USB-portot HUB segítségével megosztva, majd rákötve egeret és billentyűzetet, valamint a HDMI-átalakítón keresztül monitorra kötve akár számítógépként használva is megállja a helyét. A WiFi a 802.11b/g/n szabványokat támogatja, a más eszközökhöz való kapcsolódást pedig a 4.0-s verziószámú Bluetooth modul is segítheti. Gyorsulásmérő (accelerometer) van, viszont az infra és az NFC támogatás kimaradt.

A hátlapon és az előlpon lévő kamera is 2 megapixeles, fixfókuszos, LED-es villanó nélküli. Az előlapi kamera rendben van, videotelefonálásra tökéletes, a hátsó szenzornak azonban sok értelmét nem látom, fotózni valószínűleg senki sem fog vele. A sztereó hangszórók szépen torzításmentesen, de nem túl hangosan szólnak. A nem eltávolítható lítium-ion akkumulátor kapacitása 8000 mAh, átlagos használat esetén 8 órás üzemidő érhető el. Windows alatt az M4 HD TV adást streamelni egy töltéssel 5 órán át lehetett.

/txt/hirek/kepek/9_20160909.jpg

Teclast X98 Plus II 2 in 1 Tablet PC 173 USA dolláros áron rendelhető, ami átszámítva nagyjából 47.000 Ft. Mit kapunk a pénzünkért?

Elsőként megemlíteném a teljes értékű Windows 10-et, ha beszerezzük a megfelelő kiegészítőket, akkor akár számítógépként is nyugodtan használható az X98 Plus II Ultrapad. A pörgős, gyors Android 5.1 is a tarsolyban van, ami szintén jó pont. Hardveres részről a 1,84 gigahertzes, négymagos Intel Processzor, a 4 gigabájt RAM, a 64 gigabájt, bővíthető belső tárhely, valamint a nyolcadik generációs Intel HD grafikus gyorsító is hozza azt, amit a legtöbb felhasználó elvár.

/txt/hirek/kepek/10_20160909.jpg

Az összeszerelés, a felhasznált anyagok minősége, az üzemidő szintén jó. Az IPS Retina kijelzővel nincs gond, egyedül csak a fokozott karcolódási hajlam bosszantó, a kijelző védelem elhagyásának hiánya miatt. Ajánlott egy univerzális védőfólia beszerzése.

Munkára inkább a Windows, tartalomfogyasztásra és játékra a robotos rendszert választva ennyi pénzért nem fog csalódni benne, aki a vásárlás mellett dönt. A dual OS kettő az egyben tablet PC a papíron és tesztben is jól szerepelt, van pár érdekes megoldás, de ezektől eltekintve egy megfontolandó ajánlat. A Teclast X98 Plus II 2 in 1 Tablet PC itt vásárolható meg.

Kastély Béla