TCL 20 SE

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.67

Tudás: 5.50

Minőség: 7.17

Értékelés: 6.78 | Szavazatok: 6


Más tesztet is olvasna? Katt ide! Más tesztet is olvasna? Katt ide!

Még 2021. januárjában számoltunk be többek között a TCL 20 SE okostelefonról, ami a középkategóriában hatalmas kijelző méretével szeretne kitűnni a tömegből. Már megtanulhattuk, hogy nagyon ritka, hogy nincsen az a fránya “DE…” szócska egy negatív jellemző előtt, a TCL 20 SE esetén olyan hatalmas az a “DE…”, mint a 6,82 colos kijelző.

Külső

Imádok unboxingolni, de sajnos a TCL 20 SE egy teljesen basic, fehér demo dobozban érkezett, ám a készülékhez kapunk egy 10 wattos hálózati adaptert, valamint egy USB-C kábelt.

A TCL dizájnerei nagyon jó munkát végeztek, mert az igényesen kinéző, fekete vagy kék hátlap ránézésre nem kelt olcsó hatást, olyannyira, hogy amikor a sötétkék pulóverem bal zsebéből előkerült az SE, az ismerősöm, akivel beszélgettem, egyből azt mondta, hogy “Ez egy komoly gép, Gábor, nemde?”. Nyilván utána a saját furcsa stílusomban “kiselőadást” tartottam a mobilról, amiből azért kiderült, hogy nem is annyira komoly a gép, de legalább nem kelt látszatra gagyi hatást.

IMG_20210523_230802

A keret és a hátlap is műanyag, az előlap üveg, ami egy efféle olcsó telefonnál teljesen normális, az egyetlen problémám az volt, hogy a készülék háta felé kicsit benyomódik a műanyag néha.

A hátlapon található a kamera sziget és a kis kezű emberekre tekintettel nem lévén magasra helyezett ujjlenyomat-olvasó, szerencsém, hogy a lapát kezemnek kézre állt.

IMG_20210523_230827

A baloldalon található a programozást nem tűrő Google Segéd gomb, jobb oldalon pedig a szokásos hármas pihen (hangerő+ki/bekapcs.). A keret teteje a jack csatlakozónak kínál otthont, ahol szomszédjaként vígan éldegél egy másodlagos zajszűrő mikrofon. A keret alja a töltőportnak, a hangszóróknak és a fő mikrofonnak ad helyet. A TCL 20 SE egyidejűleg 2 SIM-et és egy microSD kártyát is képes befogadni.

Hardver

A készülék belsejében pihenő 8 magos Snapdragon 460 nem egy régi szerkezet. Nekem ugyan nem volt tapasztalatom ezzel a processzorral ezelőtt más telefonban, ezért utánaolvastam,  hogy más készülékeknél is jellemző-e az az effektus, hogy rengetegszer lelassul, gondolkodik, majd begyorsul.

A Google-höz köthető appokban a gondolkodás közben megjelent egy újratöltés jel, ami pedig nagyon fájt, hogy a Photomath alkalmazásnál 10-20 másodpercet gondolkodott a válaszon a TCL 20 SE.

Screenshot_2021-05-03-15-35-49-754

Nyilván az adott egyenletet és sem oldottam meg gyorsabban, de frusztráló, hogy egy gépre ennyit várni kell. Ez a bizonyíték, miért nem tudnák a robotok átvenni az uralmat.

A tárhely 64 vagy 128 GB, amihez minden esetben 4GB RAM társul, ez a mindennapokban egyáltalán nem tűnik kevésnek. Sajnos nincs rendesen optimalizálva a hardverre a szoftver, így a teljesítményt talán szoftverfrissítésekkel erősíteni tudják.

Szoftver

A TCL 20 SE-n Android 11 fut TCL UI 3-mal, amiről nem tudom eldönteni, hogy kellemesen néz-e ki a sok teljesen kerek vonással vagy azt mondta a szoftvertervező, hogy “Te Ping, láttad, hogy a nagy telefon márkák lekerekített négyzeteket használnak sokszor? Nem előzzük meg mi őket egy teljes körrel?” Erre Ping pedig azt mondta, hogy “De!”

Screenshot_2021-05-03-15-36-10-480

Ezen kívül nagyobb problémáim nem voltak a rendszerrel, teljesen átlagos funkciókkal kecsegtet, rendelkezésre áll a “nem is tudom honnan” szedett edge panel, a sötét mód, a gesztus vezérlés, de ha nagyon szeretnénk, bekapcsolhatjuk az egykezes módot, valamint a mobiladatkímélőt.

Utóbbival van egy szuper sztorim. A telefon beüzemelésekor “spóroljunk!” felkiáltással bekapcsoltam az adott funkciót, amivel elvettem magamtól azt a lehetőséget, hogy megosszam a netet, ami alapból nem egy fontos szempont, de mivel a 20 SE-n a GPS iránytű szenzor híján kissé használhatatlan - legyen szó bármilyen navigációs appról is - meg kellett osztanom a netet a saját telefonommal, ám mivel ezt nem tehettem és a bringás telefon tartómba nem fért el a hatalmas TCL, nem elég, hogy minden második saroknál állhattam meg megnézni jó felé megyek-e, de azt se tudtam, merre nézek, mert a telefon csak a helyzetemet látta. Szóval ti legyetek okosabbak!

Screenshot_2021-05-03-15-36-18-124

A kijelző és a szoftver határán említhető meg az NXTVISION nevű funkció, ami még élénkebbé teszi a készülék színeit, ez szerintem hiányolható funkció, de van. Próbálgattam egymás után nézni ki- és bekapcsolt NXTVISION-nel nézni ugyanazt a képet, de nem vettem észre sok változást.

Kijelző

A megjelenítő egy hatalmas IPS LCD panel 450 nit fényerővel, ami nem mindig elég világos, de erős napsütésben is többnyire olvasható marad max fényerőn a képernyő.

IMG_20210523_231043

A felbontás 720×1640 pixel, ami a 6,82 colos hatalmas panellel együtt nem jön ki jól, elég szerény a pixelsűrűség, 263ppi egészen pontosan, bizonyos fényviszonyok között észrevehetőek a pixelek, de ebben a kategóriában ez elnézhető probléma, hiszen a színek élénkek és jól néznek ki.

Screenshot_2021-05-03-15-36-00-457

Olyan trendi újdonságokat, mint a 60+Hz-s képfrissítés, nem is vártunk el, az elvárásunknak megfelelően a frissítési ráta 60 Hz, cserébe rendelkezésre áll az SDR-t HDR-ré alakító NXTVISION, ami a promóciós anyagokon nagyon jól mutat, élőben viszont én nem látom a különbséget.

Kamera

A kamera jó minőségét nem is terveztem “I’ve been expecting you!”-val köszönteni, de ha egy jó kamerarendszerre számítottam volna, akkor sem kaptam volna meg. A 16 megapixeles fő szenzor a legjobb része a történetnek, ugyanis átlagos felhasználásra nappal megfelel, éjszaka pedig jobban járok, ha lerajzolom a látnivalót, még akkor is, ha nem egy Ludmann Mihály veszett el bennem, a kamera legalább annyira gyenge sötétben, mint a rajztudásom.

IMG_20210523_230917

Az 5 megapixeles széleslátótól sem kell sokat várni, a stabilizáció hiánya sajnos nagyon érződik, stabil kéz nélkül vállalhatatlanok a fotók. Lelkesebbeknek ajánlom a tripodot hozzá, azzal lényegesen jobb végeredményt kapunk.

A fotók minőségétől kicsit eltekintve megemlíteném, hogy a kamerák közötti váltás az elvárhatónál lassabb folyamat, másodpercek telnek el úgy, hogy nem készülhet kép sem, ezalatt lehet, eltűnik a fotó témája.

IMG_20210508_114012

A 2 megapixeles segédszenzorokat, a makrot és a mélységet továbbra is feleslegesnek tartom, ha valamelyik optikát kihagyták volna, cserébe a többi 3 valamivel jobb lenne, akkor simán lehetne mondani, hogy a kevesebb több. A szelfi az előlapon 8 megapixeles, arcfelismerésre képes.

A kamera szoftvere elég sok dologra képes, kezdve a bokeh effektes portré móddal, majd folytatva a kifogásolhatóan fordított AI színnel, ami az embereket meghagyja színesnek, a hátteret fekete-fehérre állítja. Utóbbi mód nagyon látványos tud lenni, bár néha bőrszínű dolgokat színesen hagy, egyéb színeket pedig nem gondol emberinek.

IMG_20210508_114352

A módok között található a profi, ahol mindent manuálisan lehet állítgatni. Személy szerint telefonon profi módot használni annyira nem szeretek, mint amennyire nem látom értelmét annak, hogy emberek milliós fényképezőkkel automatában fotózzanak.

IMG_20210508_150324

Továbbá készíthetünk panoráma képeket, erről nekem még mindig az egyetlen egy kamerával rendelkező iPhone 4-em, valamint az elromlott Samsung Galaxy J5-öm jut eszembe, hiszen azokon másképp nem lehetett hatalmas teret megörökíteni. A “Mozgás leállítása” funkciót is használhatjuk,  ami gyakorlatilag time-lapse (gyorsított felvétel), csak a magyar fordítás némi problémával küszködik, ez azért egy TCL-től kellemetlen.

IMG_20210524_122119

Elérhető még a hosszú expozíció, a makro, valamint a lassított felvétel, ami 120 fps-sel tud rögzíteni. Videózni egyébként 1080p@30fps-sel lehet. Erősen gondolkodtam azon, hogy a fényértéket részletezzem, de mivel ez a kamerarendszer nem nyújt csodákat, a specifikációi csupán a számok síkjában maradnak, nyers adat, nem számít.

Egyik barátomnak van egy TCL 10 Pro-ja, megkérdeztem, hogy ez a “remek” fordítás nem vált-e ki belőle negatív érzelmeket, aztán közölte, hogy angolul használja a telefont, eme lifehacket én is javasolnám bárkinek, nem bonyolult a telefonok nyelvezete angolul.

Akkumulátor 

Az alsó-közép kategóriában a legegyszerűbb üzemidő téren “nagyot alkotni”, hiszen beleraknak a házba egy nagy, 5000 mAh kapacitású akkut, aztán bírja Idétlen időkig. Az előbb említett, Idétlen időkig című filmet egy töltéssel akár ötször is megnézhetjük, ami nagyjából egy 8 órás program, de így is marad még 8 óra munka és 8 óra pihenés.

A töltő, amit kaptunk a demo dobozban, 10W-os, de a készülék tölthető 18 wattal, így pont kapóra jött a saját telefonom töltő adaptere, ami nevezetesen 18W-os (amúgy a töltési metódus is egyezik? Mert hiába 18W, ha az egyik quickcharge, a másik meg dash charge pl.). Így csak 2,5-3 óra a töltés, nem még több.

Konklúzió

A TCL 20 SE-re jószándékból sem tudom azt mondani, hogy remek telefon, mindenkinek megéri, de gyerekeknek első telefonnak tökéletes, hiszen a kaputelefonnál egy fokkal jobban fotóz, viszont a legtöbb 8-10 évesnek nincs szüksége profi képeket készítő eszközre.

Screenshot_2021-05-03-15-45-11-194

Nyilván a sebesség, az kérdéses, de ha azt nézzük, hogy generációk nőttek fel telefon nélkül, az a sebesség is több a semminél, amit a TCL 20 SE garantál.

A hatalmas akkumulátor pedig azért is jó, mert akár 2-3 napot is ki lehet húzni vele töltés nélkül, így nem történik semmi, ha néha elfelejtjük csatlakoztatni a töltőhöz a telefont. A TCL 20 SE 50.000 forint körüli ára nem nagy tétel telefonos viszonylatban és ezért az árért egy olyan telefont kapunk, ami a hosszú üzemidőt biztosító akkumulátor jóságán kívül “nem jó, de nem is tragikus.”

 

Előnyök

Hátrányok

Hosszú üzemidő

Egyenetlen teljesítmény

Jól használható szoftver

Gyenge kamera

Bővíthető tárhely

Alacsony felbontású kijelző

Írta: H.Gábor