TCL_10L

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.25

Tudás: 7.75

Minőség: 7.38

Értékelés: 7.46 | Szavazatok: 8


A TCL egyelőre két mobiltelefonnal próbálkozik Európában a márkanév alatt. Ezek közül a 10 Pro-t teszteltük már, most a címből kikövetkeztethetően a TCL 10L-ről lesz szó, ami egy lite, olcsóbb verziónak felel meg. Ennek megfelelően bizonyos tulajdonságokról le kell mondanunk.

A doboz fedelét leemelve egy papírtasak fogad, ami a SIM tűt, az olvasnivalót, valamint a szilikon tokot foglalja magában. Alatta található a telefon, amin szerencsére alapból van egy kijelzővédő fólia, ami az átlagnál gyengébbnek tűnik, de a gyártók többsége háromszor ekkora árú telefonra sem rak egyből fóliát. A doboz ezen kívül a 10 wattos hálózati adapternek és az USB-C-s kábelnek ad otthont.

IMG_20200813_183840

Nehezen hihető, de külföldi források szerint a TCL 10 L kerete alumínium, a hátlapja és előlapja pedig üveg. Érzésre a keret inkább színre fújt műanyag, míg a hátlap üveg hatású műanyag, az előlap viszont teljesen biztos, hogy üveg és ez a lényeg, hiszen a többi részt a tokkal eltakartam, elért nem volt különösebb probléma vele.

Az előlapon a kijelző bal felső sarkában található a szelfi kamera, a vékony felső káván figyelhető meg a beszédhangszóró. A hátlapon négy kamerát és két vakut kapunk, amik ugyan a készülékházból kiemelkednek, de a szilikontok vonalán nem lóg túl az őket tartó betét. Szintén a hátoldalon vehető igénybe a rettentő gyors és pontos ujjlenyomat-olvasó.

A TCL 10L kerete jobb oldalt a telefonos gombok szentháromságát, azaz a hangerő-szabályozó párost, valamint a be/kikapcsoló gombot foglalja magába, míg túloldalt a Google Segéd gomb található, amit csak külsős appokkal lehet átprogramozni.

IMG_20200813_184219

A keret tetején találjuk a jack csatlakozót, valamint a másodlagos, zajszűrőt mikrofont. Mi következik? Igen, a másik, fő mikrofon az alsó kereten található a hangszóró és a Type-C töltőport mellett.

A TCL 10L-t a nyolcmagos Snapdragon 665 hajtja, melyhez 6 GB RAM és 64 vagy 128 GB tárhely társul. Előbbihez a tárhely típusa eMMC 5.1, utóbbihoz UFS 2.1, ez használatkor ütközik ki, utóbbi ugyanis klasszisokkal gyorsabb írás- és olvasási képességgel rendelkezik. Ugyan a processzor tavaly jelent meg, a sebesség gyors és akadás is csak ritkán volt, meglepő módon éppen a kamera alkalmazás az, amit többször is lassan töltött be. Már más tesztekben említettem, hogy a telefonos játékokért nem vagyok oda, de minden másból kiindulva simán elfuttatna bármit, csak a grafikai minőségből vissza kéne vennie. Kétcsatornás Wi-Fi, Bluetooth 5.0 és NFC is rendelkezésre áll, ami a 80.000 forintos árcédula mellett igazán jól néz ki.

A felhasználói felület továbbra is a gyenge fordításairól híres TCL UI, Android 10 alapokon. Többféle gesztusvezérlés, söté tmód, környezetszerű kijelző és sok más hasznos funkció elérhető. A megjelenítő típusa miatt nem áll rendelkezésre mindig aktív kijelző, de nekem jobban hiányzott a lehetőség a Google Segéd gomb funkció módosításához. Régebben láttam olyan képeket, ahol a szoftver nincs optimalizálva a kameralyukra vagy notchra, szerencsére a TCL nem vétett, nem lóg be semmi tartalom a kamera helyére.

Screenshot_2020-07-20-16-38-34-531

A TCL 10L-nek 4 kamerája van, amire nemrég azt mondta nekem egy ismerősöm nagyjából 10 másodperc után, hogy „az előzőé jobb volt!” Az előző alatt a TCL 10 Pro-t értette, de természetes, hogy ez gyengébb. A főszenzor már „csak” 48, a széleslátószögű egység 8, a mélység és a makro pedig 2 megapixel felbontású. Ha kikerülnéd a bonyolult leírást, ugord át a bekezdést. Érdemes rákattintani az alábbi képre, így az album összes többi fotója egyszerűen megtekinthető.

Az összes kamera képére igaz, hogy a színek nem éppen életszerűek, de jól néznek ki. A vonalélesség nappali fényben teljesen korrekt, viszont közepesen sötétben már csak a főszenzor, éjszaka pedig már az sem készít zajmentes képeket. A fotók kontrasztosak és az ég kiégése (bocsánat) sem volt jellemző.

IMG_20200726_173148

A kamera alkalmazásában rengeteg funkció található, a hosszú expozíciót kiemelném, mert ezzel látványos fényrajzokat lehetett készíteni, de egyébként rendelkezésre áll 48 megapixeles képeket készíteni, különféle fényképkészítési beállításon korrigálni, és ne felejtsük el megemlíteni, hogy a mozgás leállítása nem turistaeltüntetőt jelent Leonardo Da Vinci Mona Lisa-ja előtt, hanem gyorsított felvételt.

A szelfi kamera 16 megapixel felbontású képeket lő és villámgyorsan felold a testvérem arcára anélkül, hogy regisztrálva lett volna. Upsz. Mozgóképeket legfeljebb 4K/30fps-sel, vagy 1080p/120fps-sel lehet készíteni.

A kijelző miatt a TCL 10L több okból is problémás nekem, hiszen a 6,53 colos megjelenítő számomra túl nagy, és a gyártástechnológia is IPS LCD, azaz nincsenek szép fekete színei. Rossznak nem lehet mondani, hozzá lehet szokni, de némi hiányérzetem támadt hosszabb távú AMOLED-es telefon használata után. A kameralyuk körül tapasztaltam egy kis fényszivárgást, de nem volt vészes. A felbontás 1080×2340pixeles, a képarány 19,5:9. A színek a feketét leszámítva szépek, a HDR szabványt támogatja a megjelenítő.

Az akkumulátort mindig a teszt végére hagyom, pedig sokaknak a legfontosabb szempontok egyike. A TCL 10L esetében a telep 4000 milliamperóra kapacitású, ami nem tűnik gyengének, de a négy és fél órás kijelzőidő jelenleg a hasonló középkategóriás telefonokhoz képest sem jó. Például az egy éves Xiaomi Mi A3 a 4030 milliamperórás akkumulátorával, ugyanolyan processzor mellett legalább hat órás kijelzőidőre szavatos.

Screenshot_2020-07-20-16-40-05-374

Ha már itt tartunk, akkor sokkal kompaktabb konkurencia lehet a tavaly kiadott Xiaomi Mi A3, de idén a Samsung Galaxy A41 és A51 is remek választásnak tűnik, ha ebben a kategóriában keresünk épp telefont.

A TCL 10L ára nagyjából 90.000 forint, ami szerintem ehhez a tudáshoz egy remek ár, aki leginkább tartalomfogyasztásra, de minden másra is szeretne egy pörgős telefont nagy kijelzővel, annak bátran ajánlom.

 

Írta: Herskovits Gábor