TCL 10 Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.33

Tudás: 6.00

Minőség: 7.67

Értékelés: 7.00 | Szavazatok: 3


Számomra mindig érdekes egy új márka készülékét megismerni. Az előbbi mondatban az „új” szó igazából két értelemben sem pontos. Első és legfontosabb, hogy a TCL márka nem új, hiszen eddig TV-ket gyártott, és most elkezdte a telefonok forgalmazását saját márkája nevén is. A második pontosítás nem a márkanévre vonatkozik, hanem a márka-családra, mivel a TCL eddig is gyártott mobiltelefonokat, csak azt az Alcatel márkanév alatt. Pont emiatt észlelhető pár közös vonás.

Eddig is a doboz boncolásával kezdődtek a tesztjeim, ne változzék meg e remek szokás, suvasszuk mély tekintetünket a fehér doboz mélyére, ami természetesen a mai teszt főszereplőjén kívül a kulcsfontosságú kiegészítőket is rejti. A 18 wattos töltőfejjel akkor érünk bármit is, ha sikerül előkapnunk a hozzá járó USB-A USB-C végekkel rendelkező kábelt.

IMG_0055

Ezen kívül megkapjuk a papírmunkát, amit természetesen nem olvas el senki, de a „DISPLAY GREATNESS” felirattal ellátott szilikontokon kívül még a SIM-tű is befigyel. Fülhallgatót nem csomagoltak hozzá, de ez egy megbocsájtható bűn, hiszen kinek ne lenne legalább egy jackes hangkeltője?

A TCL 10 Pro ívelt szélű előlapját egy kisméretű bevágás, valamint a fény- és közelségérzékelő szenzorpáros tarkítja. Az ívelt szélektől nagyon jól néz ki a készülék, de nem túl praktikus, könnyebben sérülhet, torzít és többé-kevésbé felesleges.

A csúszós hátlap üvegből készült, ami a matt zöld színnek köszönhetően jól nézett ki. Manapság ritka, hogy a kamera nem áll ki a készülékházból, de akinek ez fontos, annak már emiatt is kiváló választás lehet a TCL telefonja. A szimmetria, a billegés, valamint a kamerák karcolódásának elkerülésének érdekében a két vaku minimálisan kiemelkedik.

IMG_0040

A keret jobb oldalán a hangerőszabályozó és be/kikapcsoló billentyűket találjuk, míg vele szemben a (szerencsére) kikapcsolható, ám (sajnos) nem programozható Google Segéd gombot. A TCL 10 Pro keretének alján találjuk a hibrid dual SIM tálcát, a hangszórót, a mikrofont és a type-C töltőportot. A keret tetején látható az infra port, a másodlagos mikrofon és a jack csatlakozó. A telefonok piacán mára már a jack és az infra ritkaságszámba megy, ezért külön dicséretet érdemel a TCL.

A TCL 10 Pro belsejében egy elég erős nyolcmagos processzor, a Snapdragon 675 zakatol, ami nem egy energiatakarékos chipset, de sebességre semmi probléma nem volt vele. Nem vagyok oda a telefonos játékokért, szóval nem igazán játszottam, viszont az biztos, hogy ha nem is minden játékot, de a legtöbbet simán elfuttatná. A tárhely bővíthető, de kiegészítés nélkül bruttó 128 GB háttértár áll rendelkezésre. A memória egy jó felső-közép kategóriáshoz mérten 6 GB.

Screenshot_2020-07-05-09-24-09-894

A cím is utalt a pro/nem pro vonalra, ami itt is észrevehető volt, hiszen a telefon hardvere ugyan nem rossz, de nem a lehető legjobb. A „Pro” jelző nagy valószínűséggel azért került a név mögé, mert ez a széria legjobban felszerelt tagja.

A TCL 10 Pro szoftveresen hasonlít leginkább az általam tesztelt Alcatelekre, kinézetre a felület nagy része teljesen ugyanolyan, csak a felhasználói felületet itt TCL UI-nak nevezik. A TCL UI természetesen Android 10 alapokra épült. A lassan már általam is teljesen megszokott sötét módon kívül rendelkezésünkre állt a gesztusvezérlés és még sok jó funkció. A kijelző széléről megnyitható EDGE böngészősáv pedig véletlenül sem a Samsung Edge panel lebutított változata.

Screenshot_2020-07-05-18-25-17-181

A beállítások lefordítását nagy valószínűséggel egy olyan szakember kezébe adták, aki picitkét beszélni magyart. Kedvenc fordításaim között van a semmit nem jelentő „func parancsikonok”, a „következő akkumulátor ikon”, az ütemezett funkcióknál pedig az „ettől-címzett” és a „feladó-címzett” párosok. A „környezetszerű kijelző” nevű funkcióra pedig megint azt hittem, hogy az Always on/Ambient display-ről van szó, pedig csak annyit jelent, hogy ha érkezik egy értesítés, feléled a kijelző. A szoftverből nekem nem hiányzott semmilyen funkció, ha ezt a részt nézzük, lehet, hogy mégsem vonnám meg a Pro jelzőt a készüléktől.

A kamerával rengeteg tesztkép készült mindenféle módban, ezek többet mondanak, mint a specifikációk, de négy kamera esetében nem szép dolog nem írni róluk, főleg úgy, hogy több ismerősöm is ötnek és hatnak számolta. Aki ötöt számolt, nem is tévedett sokat, hiszen a hátlapon találunk egy több neves tesztelő által meg nem nevezett szenzort, amiről még a TCL oldalán sem volt épkézláb infó. Ha magabiztosan leírom, hogy autofókusz szenzor, akár el is lehet hinni, hiszen a képeken a lényeges tárgyat elég jól eltalálja.

IMG_20200625_212721

A valódi kamerák miatt nem vagyok teljesen büszke a TCL-re, hiszen a fő- és a széleslátószögű szenzor után jobban örültem volna egy telefotónak, mint egy mélységélesség és egy makro lencsének, de erre én majdnem minden egyes cikkben panaszkodom, ahelyett, hogy hatszor annyi portré és makro tesztfotót lőnék.

A fő kamera 64 megapixel felbontású, alapból 16 megapixeles képeket készít, kicsit túlszaturáltan, viszont kifejezetten élesen. A képek kontrasztosak és a vonalélesség is kitűnő. A 64 megapixeles mód mellett nem lesz semmivel jobb a kép, csak tovább bele lehet nagyítani utólag.

IMG_20200630_112928

A fő kamera éjszaka is nagyon szép képeket lő a dedikált éjszakai mód segítségével, a színek nem teljesen realisztikusak, de a hangulatot elég szépen visszaadják. A széleslátószögű egység 16 megapixel felbontású, az általam megszokottnál jobb minőségű. A makró kamera 5 MPX-es felbontása szép közelikhez bőven elég, ehhez csak rá kell nézni a fűszálas és százszorszépes (vagy milyen) képekre, amiken rengeteg olyan részlet felfedezhető, amit szabad szemmel nehéz észrevenni.

A mélységélesség szenzort jelen esetben sem igazán használtam ki, leszámítva a tengerimalacról készült portréfotókat. A hátteret a témától kitűnően elszeparálja a készülék. A frontoldali egység 24 megapixeles, amit 2D-s arcfelismerésre lehet használni, ez rendkívül gyorsan működik.

IMG_20200705_120537

Videós képességek terén a szelfi kamera 1080p/30fps-t tud, míg a túloldalon a legjobb minőségű felvételek a 4K/30fps, valamint 1080p/60 és 120 fps-sel készíthetők. A leglassabb lassítás felvételei 960 képkockát készítenek másodpercenként, de ez csak papíron menő, gyakorlatban szétesik az egész.

A kamera szoftvere a TCL 10 Pro esetében rengeteg funkcióval rendelkezik. Amiket már említettem, az éjszakai, a portré és a makro módot, ezek jól szuperálnak, de a kedvenc funkcióm a hosszú záridős felvétel, ami kihozza a kreativitást az emberekből. Elég gyenge fordítás a „mozgás leállítása” a time-lapse-hez, először azt hittem, hogy pár másodperc mozdulatlan rögzítés után eltűnteti a képről a mozgó embereket, de nem.

Fényképezésnél van egy gomb, amivel a normál, a széleslátószögű és a gyenge fényviszonyos videó képe megjelenik egymás mellett. Ugyan telefotó kamera nincs, de örültem, hogy egy gombnyomással lehet kétszeres zoomra váltani és nem kell csúsztatni az ujjakat. Videózásnál van egy mód, ami az általunk kiválasztott pont mozgását leköveti, a szakirodalom tárgykövető fókusznak mondja.

IMG_0037

A TCL, mint tévégyártó nyilván a kijelző szépségére ment, ami sikerült nekik a 10 Pro esetében, de a kijelző élességét erősítő funkciók, amiket a gyártó nagyon jónak gondol, szerintem csak rontanak a „gyenge” elnevezésű színprofilhoz képest. A kijelző ugyan éles, de a színek annyira túl lettek alapból is szaturálva, hogy nem volt semmi szükség az NXTVISION funkcióira, amiken a TCL fejlesztői éjt nappallá téve dolgoztak. A gyártástechnológia AMOLED, azaz a fekete tényleg fekete. A felbontás 1080×2340 pixel, a képarány 19,5:9 és HDR 10 kompatibilis. A kijelző mérete 6,47 inch. Ha a megjelenítőn múlik, akkor a már többször is említett Pro jelzőt megérdemli a telefon.

A TCL 10 Pro akkumulátora 4500 milliamperóra kapacitású, ami egy egész napos bringatúra végére sem merült le, pedig a GPS-es edzéskövetés egész végig be volt kapcsolva. Lazább használat mellett akár 2 napot is kibírhat a telefon. A kijelzőidő általában hat óra körül volt, ez „nem jó, de nem is tragikus”. A TCL 10 Pro 18 wattos gyorstöltésre képes és szerencsére nem spórolták ki a gyorstöltőt mint egyesek, khmm, Apple, khmm Samsung. A 24%-tól 97%-ig tartó töltés két óra körül alakult.

A TCL 10 Pro nagyjából 87%-ban megérdemli a pro jelzőt a sok funkcióval rendelkező szoftver, a szép kijelző és a remek minőségű kamera miatt. A készülék ára körülbelül 160.000 forint, ezen az áron én csak azért nem venném meg, mert nem egy hazánkban ismert nagy márka.  Nekem már nem hátulütő ugyan, de sokaknak még az lehet, hogy vásárlás előtt nem biztos, hogy ki tudják próbálgatni a funkciókat.

 

 

Írta: Herskovits Gábor