SonyEricsson Z600

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 6.22

Tudás: 5.67

Minőség: 6.44

Értékelés: 6.11 | Szavazatok: 9

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Nem sok idő telt el azóta, hogy teszteltük a SonyEricsson fiatalos, de vagány készülékét, a Z200-t. Akkor is mint kisöcs aposztrofáltuk. A most bemutatásra kerülő készülék e széria idősebb, tapasztaltabb darabja, ami sok, már előre is érezhető meglepetést tartogatott számunkra.

A SonyEricsson Z600 különleges megjelenésű, elegáns, de meglehetősen vastag készülék. Ha a használó, pl. ebédidőben kezdi mutogatni a társságában lévők közül valakinek, hamar beugrik a zsemlefon kifejezés, esetleg, hogy húst-salátát érdemes lenne közé rakni. A klasszikus ezüstös házon eredetileg, pl. ezüst előlap-hátlap foglal helyet, de a csomagban mellékelt kéket is könnyedén, egy mozdulattal felhelyezhetjük a Z600-ra.

Felső részén a külső kijelző díszeleg, aminek egyetlen negatívuma, hogy kis méretű, illetve alsó felén a 32 mm-es gyújtótávolságú digitális kamera és az önfényképezéshez használható kis gomb tükör ékeskedik. Oldalt vannak a hangerőt szabályozó, profilválasztó gombok, a túloldalt pedig a kamera bekapcsoló van. Kinyitva szinte egyenlőnek tűnik a két rész, ami lehetővé teszi, hogy könnyedén forgatgassuk, de szerintünk másra nem jó. A készülékház, mint minden SonyEricsson esetében, most is precíz kezek aprólékos igyekezetét sugallja, nem tapasztaltunk illeszkedési problémákat, vagy recsegő hangokat. Ezzel szemben amikor a flipet kinyitjuk, vagy összecsukjuk minden esetben egy kattanó hangot észlelhetünk. Ez az apró reccsenés időnként zavaró is lehet, pl. ha néma üzemmódban egy zárt helyen mégis sms-t kell küldenünk. A billentyűk meglehetősen nagy méretűek, jó, minőségi darabok benyomását keltik. Kényelmesen nyomkodhatóak, kivétel nélkül mind a 12 db. A bekapcsoló gomb természetesen külön a jobb alsó sarokban foglal helyet és nem a hívás kezdő gombot kell erre a célra koptatni. A navigációt sikeresen fejlesztették a joystickról az 5 állású gomb irányába, ami azon túl, hogy kényelmesebb, megbízhatóbb is. Jelen esetben pedig szebb is, hiszen egy nagyon igényes csillogó alumíniumborítást kapott.

A képernyő szintén erőssége a Z600 nak. Bár alapképességileg mit sem különbözik a t610-től (120x160-as pixelek, 65.000 szín) de méretileg a Z600 sokkal jelentősebb lett. Jelentőssége igaz a képek élességében, élettelitettségében és élénkségében van.

A belső szintén nem lehet idegen az SonyEricsson használóknak, hiszen jelentős mértékekben a gyártó csak 2évente fejleszt. Ezért a menü a hagyományos jól értelmezhető 3x3-as ikonos rendszerű. Furcsálltuk egy kicsit, de természetesen már nem meglepetten, hogy a mobil internet, illetve az online elérés feltétlenül prioritást élvez minden menüfunkcióban. Ami pl. azt jelenti, hogy elsőként a letöltési lehetőségek gyönyöreit ajánlja a készülék, de ha ezt valamilyen csoda folytán kikerültük, későbbi almenükben szintén felkínálja e kecsegtető opciót. A telefonkönyvben 510 nevet és akár mindegyikhez öt telefonszámot, szöveges sorokat, bejegyzéseket, csengőhangokat, illetve akár képeket is társíthatunk. Sajnos ha a sim kártyánkon tárolt számokat akarjuk előhívni kis odafigyelésre van szükségünk, mert ezek elérése meglehetősen bonyolult a SE telefonoknál - úgy általában is.

Az üzenetkezelése ezzel szemben teljesnek mondható. Azon túl, hogy a telefonkönyv csoportjainak egyben is küldhetünk körüzeneteket, Vagy készíthetünk MMS-t, EMS-t, vagy hagyományos SMS-t is akár. Ezeken túl még van Pop3/imap is és szintén nem elhanyagolható, hogy Nokiákkal, LG, Samsung telefonokkal kompatibilis a képküldési funkció. Rendelkezésünkre áll a tároló is, amelybe közel 100 üzenetet tudunk bementeni. A szervező menü tartalmazza készülékben fejlett heti és havi nézettel rendelkező naptárat, ahova különböző esemény-típusokat rögzíthetünk. A heti nézet színkódolással mutatja az eltérő fontosságú eseményeket - órarend-szerűen. Az egyes bejegyzésekhez lehetőségünk van profil-váltás beállítására is, akár automatikusan is. A bejegyzések hossza sincs annyira leszabályozva, akár 3000 karakteres szövegeket is el lehet tárolni. Természetesen ezen túl van minden szokásos szervező program is, így számológép vagy stopper is. A multimédia tekintetében közepesen innovatív a telefon. A csengőhangok 32 szólamúak és tényleg változatosak, a kamera azonban sajnos még mindig csak CIF (nem vga), 352x288 pixeles, nekünk nem tűnt az év durranásának, de azért jelentősen jobb mint sok másik vetélytársa. Az egyes képek 50-60 Kb körül mozognak, vagyis erősen nagyíthatónak nem mondhatóak. Van éjszakai lehetőség, valamint minimális effekt használat is, de például egy zoom erősen hiányzik. A rendelkezésre álló hely mindenesetre összesen 2MB és tudomásunk szerint nem bővíthető. Ami a letöltéseket illeti, tényleg nem szenved hiányt a Z600, van java mophun, wap 1,2, IRDA, Bluetooth és GPRS is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • A vaskos forma
 • A rengeteg letöltési opció
 • A kitűnő anyagok felhasználása
 • Az ötállású navigációs gomb


Amin érdemes lenne javítani:
 • A kamera minősége, illetve a képek felbontása
 • A max. 2 Mb-os memória
 • A nyitás mellé társuló kattanó hang


Ami nagyon tetszett
 • Kifejlett üzenetkezelés
 • Kifejlett kommunikációs lehetőségek
 • Egyedi megjelenés
 • Nagy méretű kijelző
 • Bluetooth
 • Diktafon
 • Naptár


Összegzés:
A Z600 egy extravagáns, mégis letisztult elemeket felsorakoztató üzleti telefon. Sok kényelmes extrával, jól kidolgozott funkciókkal. A fényképezőgép minőségével nem voltunk túlságosan megelégedve, de lesz ez jobb is. A memória az, amiben leginkább kompromisszumot kell kötni, de mindenféleképpen megéri.
 
Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.