SonyEricsson Z530
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 9.63

Tudás: 7.75

Minőség: 8.63

Értékelés: 8.67 | Szavazatok: 8

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


OLVASÓI TESZTA Z520i után a Z530 és Z530i elég jelentős változást hozott. A telefon sokkal szélesebb lett, mind elődje volt, de számos dolog nagyban a Z520-hoz hasonlít. Megváltozott a telefon antennája, az élek helyett inkább a kerekített formát alkalmazták. Szintén cserélhető az elő- és hátlapja, a készülékeket fekete színben árusítják. A telefon kijelzője felett helyezkedik el a VGA kamera, egy kis „tükörrel” beékelődve. Ha kinyitjuk a telefont nagy meglepetés ér minket, hiszen a megszokott billentyűzet helyett ennél a típusnál kerek gombok fogadnak minket, mely első ránézésre sokakat visszataszít. (pl. hogy lehet ezzel sms-t írni?) Elárulom. Semmivel sem nehezebb, mint a többi készülékkel. Kijelzőjéről a következő menüpontban árulok el titkokat. Mérete a W300 méretével meggyezik.

Kijelző

A kijelző 128x160 pixel 65 ezer színnel, bár ezt nem vesszük észre, ha használtunk már Z520i-t, mivel ennél elég gyengére sikerült. Meglepetés hogy az elődje után a külső kijelzőtől elvették a színeket, s most csak a narancssárgával kiírt időt, dátumot, hálózatot, töltöttséget, térerőt, az esetleges üzeneteket és hívásokat láthatjuk. A belső kijelző, mint már említettem gyenge minőségű, színei és kontrasztja is kívánnivalót von maga után. Menüje szintén ikonos.

Akkumulátor

Az akkumulátor 970mAh kapacitású Li-Polimer. A gyártó szerint 7 óra beszélgetésre és/vagy 300 óra készenléti időre elég. Zenehallgatásra is tökéletesen alkalmas, kb. 6-10 órára elég. Ha valaki nem telefonál sokat, kibírhat akár 2 hetet is, persze függ a telefon további funkcióinak használatától is.

Csengőhang

Alkalmas polifonikus dallam megszólaltatására is, de kezeli az mp3 és az AAC formátumokat is melyeket érdemesebb manapság használni. Megváltoztathatjuk az sms-ek hangját, ahogy ezt megtehettük már a Z520-nál is. Hangszórójának minősége jó, és bővíthetősége miatt mp3 lejátszónak is alkalmas lehet.

Telefonkönyv

A telefonkönyvbe maximum 1000 darab szám tárolására van lehetőség. A bejegyzésekhez képet,e -mail címet, címeket is rendelhetünk és csoportokba is rendezhetjük őket.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. A szövegbevitel megfelelő sebességű. Magyar nyelv és T9 is választható. Változtathatjuk a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal változtathatjuk meg telefonunk kinézetét. Lehetőségünk van animációk beállítására is háttérként, ezek gyors megjelenésűek, nem akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Saját menü: saját magunk által létrehozott funkció, kiválaszthatjuk, hogy milyen dolgokat érhessünk el onnan. Itt található a fájlkezelő is.
Naptár: havi heti és napi nézet áll rendelkezésünkre, ugyancsak, mint a Z520-nál. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy kezdést, befejezést, időtartamot és emlékeztetőt is beállítsunk.
Ébresztő: beállíthatjuk a riasztások idejét, hangját és ismétlődését is.


Kommunikáció

Használhatunk infrát, bluetooth-t, GPRS-t és végre az EDGE hálózatot is.

Java

Java motorja a J3D, elég gyorsnak mondható.

Kamera

Maximálisan fizikai felbontással 640×480-as képet képes készíteni. Természetesen itt is lehet interpolálni a képeket. Lehetőség van keretek használatára és készíthetünk panorámaképet is. 640x480-as felbontásban nagyítás nem alkalmazható, 320x240-esben 2x-es, 160x12-asban 4x-es digitális zoomot választhatunk. Autó fókusz és mobil fény nincs. A képek egészen jók ehhez a kategóriához képest, bár a kijelző elég rossz minőségben jeleníti meg őket, ám ha egy másik készülékre, vagy PC-re küldjük őket, elfogadhatóak. A közeli és távoli képeket felejtsük el, igaz ekkora lencse nem is arra való.

Videó

Készíthetünk 176x144 és 128x96-pixeles videókat hanggal együtt. Minősége közepes, de elfogadható, 3GP formátumú. A visszajátszás sebessége ugyanolyan mint a Z520-é.

Memória

A beépített memóriából 24 megabájtot használhatunk, ami nem túl sok, viszont végre beletették a bővítés lehetőségét, Memory Stick Micro M2 kártyával bővíthetjük 1GB-ig.

WAP

A készülék WAP szolgáltatása hasonlít az elődjéhez, elég gyors, és kezeli az xHTML oldalakat és a táblázatokat is.

Ami tetszett:
 • Cserélhető elő- és hátlap
 • Nem sok újdonság a Z520-höz képest.
 • Joystick kényelmes
 • Kör alakú billentyűzet gombok.


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Kijelző
 • autofocus és vaku2007. október 30.        Bokor Bence