SonyEricsson Z520i

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.54

Tudás: 7.77

Minőség: 7.92

Értékelés: 7.74 | Szavazatok: 13Megjelenés

A Z520i esetében egy elegáns kis készülékkel találkozhatunk, akár olyan benyomás is kialakulhat róla, hogy a Z600 egy újabb változata, bár ezt a számozása nem mutatja, de tudása annál inkább. Ez egy kicsit magasabb kategóriájú telefon, a közép alsó kategóriát erősiti. A szép kis telefon egyik lényeges erénye, hogy cserélhető az előlapja és hátlapja, a tesztkészülék például fehér és világos kék hátlappal érekezett. Az első ráncfelvarrás a Z600-hoz képest a színes külső kijelzőt, mely napos időben inkább negatívumnak számít, de egyébként jól néz ki. Másik ismerős dolog a telefon formavilága; az antennája egy fülnek néz ki, mely kisértetiesen hasonlít egy másik volt márka készülékére. A külső kijelző mellett található a VGA kamera. Kinyitva a készüléket kellemes látvány fogad. Kijelzője szép, a billentyűzete kényelmes, fehér színű. Méretét tekintve viszonylag apró telefonnak számít, főleg a W sorozathoz képest.

Kijelző

A kijelző 128*160 pixel 65 ezer színnel és TFT technológiával készült. Míg a külső kijelző 101*80 pixel 4096 színnel és cSTN technológiával, ami láthatóan gyengébb a belső kijelzőnél. A kijelző jó minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn. Betűmérete megfelelő. Sms írásnál végre vastagított betűk vannak, így jobban láthatóak. Menűje ikonos elrendezésű, jellemzően a Sonyericssonra.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-polimer. A gyártó szerint ez kb. 9 óra beszélgetésre, és 400 óra készenléti időre elég. Egész jól bírta a tesztidőszak alatt, csak egyszer kellett tölteni.

Csengőhang

40 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az mp3 és az AAC-t is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. Hangszórója minősége egész jó. Sajnos mp3 lejátszónak nem igazán alkalmas a készülék, mivel nem bővíthető a memóriája.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 500 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez maximum 8 adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességő. A teszt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenet írásnál lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn, nem akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Fájlkezelő : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.

Kommunikáció

Van infra portja, bluetooth és GPRS, sajnos az EDGE hálózatot nem támogatja.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is. Támogatja a 3D gyorsítást is.

Fényképező

Maximálisan fizikai felbontással 640 × 480 -es képet képes készíteni. Természetesen itt is lehet interpolálni a képeket. Auto fókusz nincs és mobil fény sincs. A képek egészen jók ehhez a kategóriához képest, bár csak bizonyos távolságban. A közeli és távoli képeket felejtsük el. Igaz ekkora lencse nem is arra való.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 felbontású 3GP videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes a visszajátszási sebesség elfogadható.

Memória

A telefonban 16 mega memória áll rendelkezésünkre. Ezt szabadon felhasználhatjuk, a bővítésről sajnos le kell mondanunk.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betőstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Cserélhető elő és hátlap
 • Nem sok újdonság a Z600-hoz képest
 • Joystick kényelmes
 • Menüben a navigálás gyors volt

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Auto-focus-os fényképező
 • Memória kártya bővítés
 • Külső kijelző javítása
 • Nagyobb kamera
 • Mobil fény
 • Rádió hiánya

Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségő kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • Kicsi, kézre álló méret
 • Szép készülékház és billentyűzet


Összegzés

Egy újabb kis ékszer, szép formával és színekkel, megfelelő tudással, főleg annak aki nem csak egy sima egyszerú telefonra vágyik, de nem is akar százezreket költeni egy telefonra. Adatkommunikáció és felszereltség szempontjából is lehet jó választás.


2006. április 21.

 
Köszönjük a Sony Ericsson támogatását tesztünkhöz.