SonyEricsson Z200
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 10.00

Tudás: 10.00

Minőség: 10.00

Értékelés: 10.00 | Szavazatok: 1

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Valamivel kevesebb mint egy hét idő állt rendelkezésünkre, hogy összeismerkedjünk a SonyEricsson család ifjú titánjával. Mivel a készülék meglehetősen dinamikus életmódot, illetve nem a végletekig kicsomózható lehetőségek tárhazát mutatta, kijelenthetjük: jó benyomást tett ránk a villámrandi alatt.

Külső: A SonyEricsson Z200 egy tipikus középkategóriás telefon. Külsőleg futurisztikus, de viseli a retro vonalakat is, ezzel szinte ki is elégítve a fiatalok jelenlegi divat igényeit. Kagylóforma jellemzi leginkább, amelyben időnként fel – fel tűnik egy neonzöld embléma, vagy egy narancssárga hangerőgomb. A külső kijelző körül egy vörösréz színű ablak helyezkedik el, abban pedig alkalomszerűen egy digitális, vagy analóg óra, illetve híváskor a megfelelő adatok jelennek meg, sajnos nem színesben /monokróm/. A belső monitor azonban meglepően nagy és színes, méghozzá: 4096 szín, 128x128 pixelles LCD. A gombsor ezüstszínű, nagy felületű részekből áll, amiben narancssárga szimbólumok csücsülnek. Ami szerencsés párhuamban van a kijelzőt körülvevő narancssárga kerettel. A tipikus elrendezés SonyEricsson-osoknak nem okozhat gondot, azonban a más márkáknak hívei meglepődhetnek a készülék alján lévő ki/be kapcsoló gombon. Az 5 állású navigációs gomb, meglepően precíz, és jól használható nem beleértve ebbe a kijelentésbe a játékok kezelhetőségét. Az akkumulátor 670 MaH- Li-Ion, a sim kártya kicsit nehézkesen csúszik bele, viszont a hátlap és az előlap cserélhető. Talán mindezek felett legkülönlegesebb sajátossága a készülék tetején éktelenkedő klipsz, ami leginkább sörnyitóra hasonlít (persze mi az, ami a világon nem sőrnyitó) Mindenesetre a gyártó mellékel is egy kar illetve övhöz csatolható telefon pántot.

Belseje talán elsőre sem fog senkinek nagy fejtörést okozni. A szokásos 3x3 menürendszer a megszokott ikonokkal, illetve ezt mint mindig, most is szöveggel is kijelzi. Az első sor, talán a legkevésbé mindennap használt alkalmazásokat rejti, itt foglal helyet a 1.2.1-es wap böngésző. A saját menükön belül természetesen a profil választó, a testreszabás /csak a gyorselérésre/, illetve a hívott/nem fogadott számok 20-as listája. A következő sorban van a szervezős naptár, ami ugyan színes, de azt gondoljuk, nincsenek túlságosan kidolgozva a benne rejlő lehetőségek. Itt helyezkedik el az ébresztő óra, a stopper, az időmérő, valamint a számológép is. Az üzenetek ezzel ellentétben fejlettnek mondható. Bár MMS nincs benne, mind az SMS, mind pedig a EMS maximálisan ki van dolgozva. T9-et nem találtunk, de szövegformázást, stílust, karakterszámlálót, kedves szimbólumokat és képeket igen! A telefon memóriájában 100 db. sms-t tárolhatunk, amit %-os arányban ki is jelez.

Talán a legnagyobb kategória a Szórak. és játék (Z200 forditás) A játékok kifejezetten gyengék, ezért a három apró grafikás nehezen kezelhető játék leírása helyett inkább térjünk is át a szórakozás kategóriára. Beállíthatjuk kedvenc témánkat a 4 féle hangulatos háttérséma közül, könnyűszerrel szerkeszthetünk dallamokat. Innen is elérhetjük a wap-ot, valamint olyan beállításokat is megtehetünk, amiket pl. a telefonkönnyből is. A telefonkönyv, ha már itt tartunk szokásos SonyEricsson. Vannak a különböző keresési és hívási lehetőségek, az e-mail cím tároló, valamint a kép illetve egyéni polifonikus csengőhang hozzárendelése. Az előző kellemes kidolgozású grafikákat tartalmaz, jpg illetve bitmap szerűen. A hangok mind kifogásolhatatlan minőségű csengetések. Sajnos szimpla telefon ring vagy madárcsicsergés nincs, de szép számmal akadnak a születésnapi zsúrhangulatba beleillő idillikus nóták.

200 db. kontaktot tudunk tárolni, és igény szerint ki/ bekapcsolni az aktív flippet is. A kapcsolódásban vannak a szolgáltató menüi, illetve nagy örömünkre a Infra ki/bekapcsoló is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Karakterszámláló
 • Techno design világ
 • A tartozékok meg egyeznek a Z600-val.
 • Cserélhető elő-hátlap


Amin érdemes lenne javítani:
 • A röviditések eléggé zavaróak tudnak lenni.
 • Kicsit bonyolult a navigáció
 • Szoftverileg időnként késik
 • Nincsenek hagyományos csengetések
 • Nehéz a sim kártyát berakni
 • Gyenge játékok


Ami nagyon tetszett
 • Infra port
 • EMS
 • SMS tároló
 • Szövegformázás
 • T9
 • Igényes képek
 • Polifonikus csengetések


Összegzés:
A Z200 egy megfelelő alternatívát jelent mindazok számára, akik előnyként tekintenek a techno design-ra, és mindemellett nem a hi-tech belsőt kívánják maguknak. Nincs fényképezőgép, vagy rádió, de lényegében minden olyan benne van amitől ma egy mobil mobil. Ráadásul egy erős akkumulátor is van benne.
 
Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.