SonyEricsson W980
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 9.00

Tudás: 8.50

Minőség: 8.88

Értékelés: 8.79 | Szavazatok: 8

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Egymás után három készüléket kaptunk mostanság a SonyEricsson-tól. A W980-as volt az első a sorban, s az első a W kategóriából. W mint Walkmann. Nézzük mit is takar ez. Kivéve a dobozból a készüléket egy szép fényes felület fog fogadni minket, melyet három mélyedés tör meg. Ezek a zene vagy rádió kezeléshez kellenek. Ha kinyitjuk akkor is marad ez a körös formavilág, ugyanis a megszokottól eltérően kerekek a gombjai. Kissé kellemetlen helyre kerültek a felvevő és letevő gombok, de a többi gomb könnyen kezelhető. A kijelző felet találunk egy kis plexi részt, melynek alapból nem értettük a funkcióját, de zenelejátszás közben szépen villogott. A töltő csatlakozóját a készülék oldalára tették. Nekem szimpatikusabb mikor az alján van, mivel ebben a felállásban nehezebb kivenni a zsebből. A készülék oldalán található a billentyűzár kapcsoló gomb.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett nem mindig látható jól, mert nagyon fénylik. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn, s SMS írásnál végre vastagított betűk vannak, így jobban láthatóak. Menűje ikonos elrendezésű, szép színes és elég gyors is. A külső kijelző 176*176 pixel szintén 262 ezer színnel.

Akkumulátor

Az akkumulátor 930 mAh kapacitású Li-polimer. A gyártó szerint ez kb. 9 óra beszélgetésre, és 370 óra készenléti időre elég. Az akkumlátor közepes használat mellett kb 4 napig bírja. Bekapcsoláskor lehet választani, hogy flight módban vagy telefon módban használjuk a készüléket. Kb 20 óra zenelejátszást tesz lehetővé az akku kapacitása.

Hangzás

Polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az MP3-t is. A telefon mind a két oldalán van hangszóró, amelyek egészen jól szólnak. Ha bedugjuk a headsetet, akkor fülesen keresztül élvezhetjük a zenét. Szerencsére bármilyen 3,5 jack dugót be lehet dugni a csatlakozóba. A telefonhoz adott headset is jól szól, de nem szerettem, hogy bele cuppan az ember fülébe. Max hangerőn mintha kicsit torzítana.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez maximum 20 adatot tárolhatunk.

Üzenetek

SMS, MMS, e-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A teszt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenet írása során lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.
Rádió: az RDS funkcióval ellátott rádió szépen szól. Headset csatlakoztatása kötelező hozzá, mert az az antenna..
Mp3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat is. Állíthatjuk a hangszínt is. Szépen kijönnek a mély hangok is, van extra basszus is. Háttérbe téve más funkcióját is használhatjuk a telefonnak, Érezhető lassulás nem tapasztalható. A középső gomb külön a walkman funkciót hozza be.
3G telefonálás: a kijelző felett látható apró kamera segítségével indíthatunk videó hívást is. Erre egy külön gomb van. Miközben a hívott képét is láthatjuk, alul a mienket is, sőt kétszeres nagyításra is van lehetőségünk.

Kommunikáció

Infraport nincs, de van benne bluetooth, GPRS, EDGE, és a HSDPA hálózatot is támogatja.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

Maximálisan 2048 × 1536 -es képet képes készíteni. Sajnos se vaku, se autofocus nincs benne. Ez már elárulja milyen minőségű képeket készíthet. Elég rossz helyre került a kamera is, állandóan eltakartam a kezemmel, szerintem a felső panelra kellett volna tenni. A képei közepes minőségűek, látszik, hogy nem erre készítették a telefont.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96,176*144 és 320*240-es felbontású Mgep-4 videó fájlokat AAC hanggal együtt. Minősége közepes a visszajátszási sebesség elfogadható. Fektetett üzemmódban is tud lejátszani.

Memória

A telefonban 8 Gigabyte memória áll rendelkezésünkre. Memória bővítési lehetőség nincs. Sajnos meghajtóként nem ismeri fel a számítógép, csak a hozzá adott program segítségével. Viszont a program iszonyatos lassan kezelte a telefont, a négjegyzék szinkronizálása közben is akadtak problémák.

WAP

A böngészője Netfront alapu, támogatja a HTML oldalakat. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak.


Ami nem tetszett:

 • Nincs benne autofocus és flash
 • Lassú program és memória kezelés
 • Nem használható külső tárolóként
 • Csúnya és lassú a videó felvétel
 • Nem bővíthető a memória kártyával

Ami tetszett:

 • Szépen szól fülessel és anélkül is
 • Nagy beépített memória
 • Szép kijelző
 • Új fajta media album kezelő


A tesztelés során készített képek:


 • beltér
 • kültér

  Összegzés

  Igazi Sony Walkman, de fényképezésre már kevésbé alkalmas. Inkább fiataloknak való, a designja is erre utal.


  2008. november.

 •  
  Köszönjük az SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.