SonyEricsson W900i

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 9.17

Tudás: 9.17

Minőség: 9.17

Értékelés: 9.17 | Szavazatok: 6

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Megjelenés

A Sony-Ericsson-tól megszokott kapszulában kaptuk ezt a készüléket is, mint anno a w800-at. Az ismerkedés során az első érzés a méretre vonatkozott: kicsit nagyra sikeredett a telefon! Bár a 3G telefonok nem picik, de ez azért enyhe túlzás.
De lássuk is miért ekkora ez a mére! A telefonban találunk egy nagy és gyönyörű kijelzőt, egy 2 megapixeles kamerát auto focus-szal és mobil fénnyel, egy közel fél gigabyte memóriával rendelkező mp3-at, és nem utolsósorban egy nagy tudású telefont is.
A gyári csomagolásban találunk egy headsetet, amin megtaláljuk a rádiókapcsolót egy kicsi kijelzővel egybe integrálva. A telefon kijelzője felett pedig egy video telefonálásra is alkalmas második kamerát is találunk. A főbb funkciókat csukott állapotban is elérhetjük, míg a gépeléshez ki kell nyitnunk a készüléket. A készülék kinyitása két kezes művelet.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn. Betűmérete megfelelő, bár néha kicsinek mondható. Sms írásnál végre vastagított betűk vannak, így jobban láthatóak. Menűje ikonos elrendezésű, szép színes és elég gyors is. Sajnos alapállapotban nem látszik az idő a kijelzőn.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-polimer. A gyártó szerint ez kb. 9 óra beszélgetésre, és 370 óra készenléti időre elég. Az akkumlátor sűrű használat mellett is elég sokáig, akár 2 napig is bírja (sok fényképezés, mobil fény használat, zenehallgatás). A készülék bekapcsolásakor választhatunk, hogy mp3 lejátszóként vagy telefonként is szeretnénk használni a készülékünket. Ha csak mp3, akkor a lejátszási idő akár 30 óra is lehet.

Csengőhang

72 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az mp3-t is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. Hangszórója minősége egész jó, de maximum hangerőn kissé torzitja az mp3-akat és a rádiót. Ez a torzítás megmarad a füles használata közben is, de ha kicsivel lejjebb veszük a hangerőt, egész kellemesen fog nekünk muzsikálni.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez maximum 27 adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A teszt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenet írásnál lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn, de egy picit akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.
Rádió: az RDS funkcióval ellátott rádió szépen szól. Headset csatlakoztatása kötelező hozzá, mivel ebbe van beleépítve, egy aprócska kijelző mögött.
Mp3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat is. Állíthatjuk a hangszínt is. Szépen kijönnek a mély hangok is, van extra basszus is. Háttérbe téve más funkcióját is használhatjuk a telefonnak, Érezhető lassulás nem tapasztalható. A középső gomb külön a walkman funkciót hozza be.
3G telefonálás: a kijelző felett látható apró kamera segítségével indíthatunk videó hívást is. Erre egy külön gomb van. Miközben a hívott képét is láthatjuk, alul a mienket is, sőt 2* nagyításra is van lehetőségünk.

Kommunikáció

Van infra portja, bluetooth és GPRS, de nem támogatja az EDGE hálózatot, viszont az UMTS hálózatot igen.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

Maximálisan 1632 × 1224 -es képet képes készíteni (még kezeli a 640*480 és 160*120-es felbontást is). A mobilt az oldalára fordítva tudunk a legkényelmesebben fényképezni. Ilyenkor felülre kerül az elsütő gomb, ami tényleg úgy működik már, mint egy digitális fényképezőn, benyomjuk picit, befókuszál, majd jobban benyomva elsüti a képet. Az elsütő gombtól kicsit távolabb található a 8* digitális zoom-t szabályzó gombpáros. Lehetőségünk van éjszakai, makro és megvilágított képek készítésére. A mobil fény elemlámpaként is használható. Egy kisebb szobát elég jól bevilágít. A képek mobilhoz képest kitűnő minőségüek köszönhetően az auto-fókusznak is.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96,176*144 és 320*240-es felbontású 3GP videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes a visszajátszási sebesség elfogadható.

Memória

A telefonban 470 mega memória áll rendelkezésünkre. Ezt szabadon felhasználhatjuk, de dughatunk a készülékbe Memory stick duo-t és pro-t is. De ez szinte felesleges.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betőstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Nagyon nagy
 • Jól felszerelt telefon
 • Jópofa headset
 • Menüben gyors navigálás
 • 470 mb memória


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Beépített rádió
 • EDGE támogatás
 • Jobb minőségű füles
 • Kisebb méret

Ami nagyon tetszett:

 • Jó minőségő kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • Remek minőségű kamera
 • Nagy tudás
 • Nagy készenléti idő


A tesztelés során készített képek:


Összegzés

Kiváló minőségű telefon, mp3 lejátszó és fényképező egyben. Nagy tudással, nagy memória, nagy méret, nagy ár.


2006. május 22.

 
Köszönjük a Sony Ericsson támogatását tesztünkhöz.