SonyEricsson W850
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 6.88

Tudás: 6.75

Minőség: 6.50

Értékelés: 6.71 | Szavazatok: 8

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!Megjelenés

Újabb walkman mobil bukant fel a Sonyericsson kínálatában. Talán a W900-at nevezhetnénk elődjének, bár nagyon sokban nem tér el tőle. A felépítése szinte azonos, ugyan olyan szétcsúsztatható walkman mobil. Kicsit megváltozott a külseje, elegáns fekete lett, melyet csupán egy narancssárga gomb tör meg a kijelző alatt. Ez a gomb a zene lejátszó szoftvert hívja elő, bármelyik menüben is legyünk. Ezenkívül szépen vilog a zene ritmusára, s szerencsére egy idő után kikapcsol. A navigációs gyűrű teljesen belesülyed a telefon testbe. Nekem kissé kényelmetlen volt. de lehet, hogy csak megszokás kérdése. A mellete lévő négy gomb is kicsi lehet egy nagyobb ujjú embernek. A többi gombbal nem volt ilyen jellegü probléma. Örömmel nyugtáztam, hogy adtak hozzá egy 1 Gb-os kártyát alapból, melyre szükség is van, mert a belső memóriája elég szerényre sikeredett. A w900-hoz képest kisebb és könyebb lett, de az auto focusos kamerának búcsut inthetünk.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 262 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn. Betűmérete megfelelő, bár néha kicsinek mondható. Menüje ikonos elrendezésű, szép színes és elég gyors is.

Akkumulátor

Az akkumulátor 950 mAh kapacitású Li-polimer. A gyártó szerint ez kb. 7 óra beszélgetésre, és 350 óra készenléti időre elég. Az akkumlátor sűrű használat mellett is elég sokáig, akár 2 napig is bírja (sok fényképezés, mobil fény használat, zenehallgatás).

Csengőhang

40 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az mp3 is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Végre az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. A hangszóró minősége egész jó, de maximum hangerőn kissé torzitja az mp3-akat vagy a rádiót. A torzítás megmarad a füles használata közben is. de ha kicsivel lejebb veszük a hangerőt, egész kellemesen fog nekünk muzsikálni. Viszont a hangerő szabályozóba bedughatunk bármilyen 3,5-es fülest.Sőt támogatja a stereo bluetooth headsetet is.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez maximum 27 adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A teszt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenet írásnál lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk is a kijelzőn, de egy picit akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.
Rádió: az RDS funkcióval ellátott rádió szépen szól. Headset csatlakoztatása kötelező hozzá, mivel ebbe van beleépítve, egy aprócska kijelző mögött.
Mp3 lejátszó: szépen szól, csinálhatunk lejátszási listákat is. Állíthatjuk a hangszínt is. Szépen kijönnek a mély hangok is, van extra basszus is. Háttérbe téve más funkcióját is használhatjuk a telefonnak, Érezhető lassulás nem tapasztalható. A középső gomb külön a walkman funkciót hozza be.
3G telefonálás: a kijelző felett látható apró kamera segítségével indíthatunk videó hívást is. Miközben a hívott képét is láthatjuk, alul a mienket is, sőt 2* nagyításra is van lehetőségünk.

Kommunikáció

Van infra portja, bluetooth és GPRS, de nem támogatja az EDGE hálózatot, viszont az UMTS hálózatot igen.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

Maximálisan 1600 × 1200 -es képet képes készíteni (még kezeli a 640*480 és 160*120-es felbontást is). A mobilt az oldalára fordítva tudunk a legkényelmesebben fényképezni. Az elsütő gombtól kicsit távolabb található a 8* digitális zoom-t szabályzó gombpáros. Lehetőségünk van éjszakai, makro és megvilágított képek készítésére.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96,176*144 és 320*240-es felbontású 3GP videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes, a visszajátszási sebesség elfogadható.

Memória

A telefonban 16 mega memória áll rendelkezésünkre. Ezt szabadon felhasználhatjuk, de dughatunk a készülékbe Memory stick duo pro-t is.

WAP

Beépített Netfront böngészője van, ami elég jól teljesít. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • W900-nál kisebb méret
 • kevés fő memória
 • villogó walkman gomb
 • Menüben a navigálás gyors volt

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Nagyobb belső memória
 • EDGE támogatás
 • Jobb navigációs pad
 • Esetleg wi-fi támogatás
 • Auto focus-os kamera

Ami nagyon tetszett:

 • Jó minőségű kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • Elég jó a kamera képe napfényben
 • Nagy tudás
 • Nagy készenléti idő


A tesztelés során készített képek:

 • napos
 • napos - távoli
 • nap-árnyék, kutya
 • napos távoli
 • sok fény- árnyék

  Összegzés

  Jó minőségű telefon, mp3 lejátszó és fényképező egyben, főleg a w900 ráncfelvarrása. Kár, hogy a jobb minőségü kamerát kihagyták belőle.


  2007. augusztus 27.

 •  
  Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.