SonyEricsson W800i

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.57

Tudás: 8.48

Minőség: 8.38

Értékelés: 8.48 | Szavazatok: 21Megjelenés

Sok évvel ezelőtt a Sony a Walkmanjeiről volt híres, s úgy látszik, hogy a cég korábbi sikereit a mobiltelefónia területén is fel kívánja eleveníteni. A W800-as telefonnal ez véleményünk szerint elég jól sikerült. A készülék külsőleg jelentősen hasonlít a D750-hez, a lényeges eltérés főleg a software-ben van.
A telefon megfelelő méretű kijelzővel rendelkezik szögletes formákba ágyazva. Billentyűzete jó és a joystick is megfelelő érzékenységű (Kérdés, hogy mennyi ideig bírja a strapát). A készülék oldalán a hangerőszabályzó gombokon kívül megtaláljuk a memóriakártya helyét is, melyet minden fennakadás nélkül helyezhetünk ki vagy be. A telefonhoz alapból egy 512 Mbyte-os Memory Stick Pro-t kapunk, átalakítóval, melyen rengeteg mennyiségű mp3-at tárolhatunk.
Megfordítva a készüléket egy kisablak mögött találhatjuk a 2 Megapixeles, autofocussal megáldott kamerát és egy elég jó teljesítményű mobil fényt is.
Ezenkívül a doboz tartalmaz egy átlagos headsetet is, némi leírást a telefonhoz , egy USB kábelt, amivel tölteni is lehet a telót és egy telepítő CD-t.

Kijelző

A kijelző 176*220 pixel méretű, 262 ezer színt jelenít meg és TFT technológiával készült. A kijelző tökéletes minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. A színek szépek és kontrasztosak, a fényképek se fakóak a kijelzőn. Betűmérete megfelelő, bár néha kicsinek mondható. Sms írásnál vastagított betűk jelennek meg, így jobban láthatóak. Menűje ikonos elrendezésű, szép színes és elég gyors is.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-polimer. A gyártó szerint ez kb. 9 óra beszélgetésre, és 400 óra készenléti időre elég. Az akkumlátor sűrű használat mellett is elég sokáig, akár 3 napig is bírja (sok fényképezés, mobil fény használat, zenehallgatás mellett). A készülék bekapcsolásakor választhatunk, hogy mp3 lejátszóként vagy telefonként is szeretnénk használni a készülékünket. Ha csak az mp3-t választjuk, akkor a lejátszási idő akár 18 óra is lehet.

Csengőhang

40 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására is alkalmas a készülék, de kezeli az mp3-at is, amit érdemesebb most már beállítani csengőhangnak. Az sms-ek hangját is megváltoztathatjuk. A hangszóró minősége egész jó, de maximum hangerőn kissé torzitja az mp3-akat vagy a rádiót. Ez a torzítás megmarad a fülhallgató használata közben is, de ha csökkentjük a hangerőt, egész kellemes hangminőséget biztosít a készülék.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 500 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk és csoportokba is rendelhetjük őket. Eldönthetjük, hogy a készülék a telefon memóriáját vagy a SIM kártyát használja alapértelmezetként. Bejegyzésekhez maximum 15 adatot tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű. A tesztkészülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenet írása közben lehet változtatni a karakterek méretét is.

Testreszabhatóság

Különböző színekkel és témákkal megváltoztathatjuk a telefonunk kinézetét. Egészen gyorsak az animációk a kijelzőn, nem akadoznak.

Alkalmazások és extrák

Letöltések : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy általános számológép
E-mail kilens.
Rádió: az RDS funkcióval ellátott rádió szépen szól. Headset csatlakoztatása kötelező hozzá, állomások tárolásán kivül képes az rádió csatornák nevének kijelzésére is.
Mp3 lejátszó: szépen szól. Csinálhatunk lejátszási listákat és állíthatjuk a hangszínt is. Szépen kijönnek a mély hangok és van extra basszus is. Háttérbe téve más funkcióját is használhatjuk a telefonnak, anélkül, hogy érezhető lassulást érzékelnénk. A középső gomb külön a walkman funkciót hozza be.

Kommunikáció

Van infraportja, bluetooth és GPRS, de nem támogatja az EDGE hálózatot.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat és alkalmázásokat is.

Fényképező

Maximálisan 1632 × 1224 -es képet képes készíteni (még kezeli a 640*480 és 160*120-es felbontást is). A mobilt az oldalára fordítva tudunk a legkényelmesebben fényképezni. Ilyenkor felülre kerül az elsütő gomb, ami tényleg úgy működik már, mint egy digitális fényképezőn, benyomjuk picit, befókuszál, majd jobban benyomva elsüti a képet. Az elsütő gombtól kicsit távolabb található a 8* digitális zoom-ot szabályzó gombpáros. A lencse ajtó kinyitásával automatikusan bekapcsol a fényképező. Lehetőségünk van éjszakai, makro és megvilágított képek készítésére. A mobilfény elemlámpaként is használható. Egy kisebb szobát elég jól bevilágít. A képek mobilhoz képest kitűnő minőségüek.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 és 176*144-es felbontású 3GP videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes a visszajátszási sebesség elfogadható.

Memória

A telefonban 38 mega memória áll rendelkezésünkre. Ezt szabadon felhasználhatjuk, de csatlakoztathatunk a készülékhez Memory stick duo-t és pro-t is, egészen 2 Gigabyteig.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Szögletes forma
 • Jól felszerelt telefon
 • Finom joystick
 • Gyors navigálás a menüben
 • 512 mb memória


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Nagyobb felbontású és méretű kijelző
 • EDGE támogatás
 • Jobb minőségű fülhallgató

Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségő kijelző, még erős napfényben is
 • Szépen szól az MP3
 • Remek minőségű kamera
 • Nagy tudás, kis méret
 • Nagy készenléti idő


A tesztelés során készített képek:
Összegzés

Ha szeretnél egy jó minőségű telefont, egy digitális fényképezőt és egy mp3 lejátszót rádióval, akkor megtaláltad a megfelelőt, bónuszként ott van a beépített mobilfény ami zseblámpaként is használható. Az 512 mbyte memória jó pár kellemes órányi zene lejátszást biztosít számunkra.


2005. október 29.

 
Köszönjük a SonyEricsson támogatását tesztünkhöz.