SonyEricsson T610

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.64

Tudás: 9.29

Minőség: 9.50

Értékelés: 9.48 | Szavazatok: 14

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


OLVASÓI TESZT:

Egy kicsivel a Sony Ericsson népszerű mobiltelefonja, a T310-es megjelenése után T610-jelű high-end változata is debütált a hazai piacon. Bár az újabb készülék kinézete és dizájnja nagyon hasonlít a középkategóriás testvérhez, tudásban a T610-es bőven lekörözi azt: a készülék jobb minőségű kijelzőt, nagyobb memóriát, valamint a hátlapba integrált digitális fényképezőgépet kapott.

Külső

A T610-es némileg keskenyebb (49 helyett 44 mm-es) és vékonyabb (22 helyett 19 mm-es), valamint könnyebb (tömege 97 helyett csak 95 gramm) a T310-esnél. Az új telefon ezen kívül már nem 256, hanem 65 ezer színű, 128x160 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik, amelyen legfeljebb 6 szövegsor fér el.

Az LCD alatt menügombok, ezek között pedig egy joystick kapott helyet, ez utóbbi segítségével tudunk mozogni a készülék menüjében. A telefon jobb oldalán lévő gomb lenyomásával rögtön wapra csatlakozhatunk, míg a baloldalt elhelyezett billentyű a fényképező gyors elérésére szolgál, alatta pedig két hangerőszabályzó gomb kapott helyet. A telefon kezelőfelülete logikus, bár némi megszokást igényel.

Kamera

Sony Ericsson T610-es integrált digitális fényképezője 33 mm gyújtótávolságú objektívvel rendelkezik, és a telefon hátoldalának felső részén kapott helyet. A lencsét sajnos semmi nem védi a karcolásoktól. A fényképezőgéppel 288x352, illetve 120x160 pixeles fotókat készíthetünk, digitális zoom sajnos nem áll rendelkezésre, ellenben expozíció-korrekció, illetve effektek -fekete-fehér, szépia, és negatív mód - használata lehetséges. Ezen kívül helyet kapott a menüben egy éjszakai fotózást segítő mód, valamint önkioldó funkció is.

Az optika a sarkokban is ugyanolyan képet produkál, mint a felvétel közepén. Sajnálatos módon ezalatt nem azt kell érteni, hogy mindenhol kellően éles képet kapunk, hanem azt, hogy a fotók egésze igen lágy, már-már homályos.
A színek nem mindig jók, árnyékos helyen kékes, napos időben sárgás elszíneződésűek a felvételek. A JPEG tömörítés elég erős, ráadásul a színeket is torzítja. A mobiltelefonok apró kijelzőjén a T610-essel készült felvételek megfelelő minőségűek, de weben történő használatra már nem alkalmasak.

Belső

A T610-es belső memóriája 2 MB kapacitású, s a telefonkönyvet leszámítva minden itt tárolódik, például a képek, az MMS-ek, a 32-szólamú MIDI csengőhangok - melyeket egy a menüből elérhető szerkesztőprogrammal a tulajdonos is összeállíthat előre eltárolt loopokból és a letölthetők Java és Mophun platformra készült játékok is.

A kész fotókhoz a főmenüből nyíló galérián keresztül gyorsan hozzáférhetünk, a felvételeket háttérképként és képernyőkímélőként is használni lehet, továbbá el is lehet forgatni őket közvetlenül a készüléken. Az elmentett képeket egyébként Bluetooth vagy infravörös kapcsolaton, illetve adatkábelen tölthetjük át egy PC-re, mobilhálózaton továbbítani pedig MMS-ben és e-mailben egyaránt lehet.

Amit érdekesnek találtam:
 • A szoftver néha akadozik
 • T9 -es szótár
 • A fotó homályos


Amin érdemes lenne javítani:
 • A memória mérete
 • A kamera


Ami nagyon tetszett:
 • Csengőhangok
 • Bluetooth
 • E-mail kliens
 • 65000 színű kijelző
 • Naptár
 • MMS
2005. július 22.

        Tóth Gábor